2019. nov 03.

Babilon fenegyerekei bármit visszaszereznek

írta: Emerald Dragon
Babilon fenegyerekei bármit visszaszereznek

GetBackers (2002-2003)

gfexdxlmlkb3d4yajo2kv6hnfxfdkpyj_hq.jpgÁltalában a szimpla verekedős sorozatok nem igazán tudtak megfogni, mindig kerestem az érdekes karaktereket, a jellemfejlődéseket, a tragikus múltakat, illetve a tartalmat a cselekmény mögött. Ilyenek közül már bemutattam nektek a Kibát, de most egy statikusabb, mégis érdekesnek ítélt alkotással szeretnétek benneteket megismertetni. Ugyancsak egy korai anime a GetBackers, mely a Studio Deen jóvoltából került a tévé képernyőjére. Az eredeti mangát Shin Kibayashi (Sherlock Bones) és Rando Ayamine készítették, a történet egy részét pedig a Kazuhiro Furuhashi (Dororo 2019, Real Drive, Rurouni Kenshin, Rurouni Kenshin: Trust & Betrayal, Reflection, New Kyoto Arc) – Keitaro Motonaga (Date A Live, Katanagatari) rendezőpáros adaptálta animációvá.

Naomi Tamura: Yuragu Koto Nai Ai

81351ebbbfa0482ff4366c5f1c2fce51086d1656_hq.gifBan Mido és Ginji Amano furcsa duót alkotnak, egyféle ügynökséget vezetnek, mely az ellopott, elveszett értékek visszaszerzésével foglalkozik. Tokió városának Shinjuku területén tevékenykednek, közel a titoktatos Határtalan Erődhöz. A megbízóik szegények és gazdagok, de ez mit sem számít, hiszen a páros minden esetben teljesíti a rábízottakat, azonban általában pénz nélkül maradnak. Amennyire szerencsések a harcban és a munka rpv3kh.gifelvégzésében, annyira szerencsétlenek a vagyonuk kezelésében. Ez azonban nem tántorítja el őket akkor sem, amikor Natsumi Mizuki, egy átlagos kíváncsi kislány megkéri őket, hogy szerezzék vissza neki a telefondíszét, melyet anyukája készített neki, még a halála előtt. Hogy mindezért a helyi maffiavezér egyik emberével kell megküzdeniük? Nos, az nem akadály, egy korrupt rendőrrel is könnyedén elbánnak a hőseink.

mv5bodmymdfmmtgtmjnmnc00ymq0lthhoditzdi3ndu1odm3mjdhxkeyxkfqcgdeqxvynzu1nze3ntg_v1_cr0_45_480_270_al_ux477_cr0_0_477_268_al.jpgAz első évad kevés különálló történetet tartalmaz, megismertet bennünket hőseinkkel, barátaikkal és ellenségeikkel, valamint a Határtalan Erőd felé húznak bennünket az alkotók. Hiszen ez áll a manga sztorijának középpontjában is, bár nagyjából az első ívbe nyerhetünk csak betekintést. A folytatás pedig elszórt kalandokat és küldetéseket tartalmaz, melyek ugyancsak kapcsolódnak a titokzatos helyhez, azonban jóval kevesebb epizód játszódik ott.

PIERROT: Barairo no Sekai

ginji_raitei_by_ravenhunters-d6jms1t.pngSem a karakterek, sem a történet nem volna izgalmas, ha ez a misztikum nem lengené be a sorozatot az első pillanattól fogva. A szerencsétlen sorsú duó ugyanis nem egyszerű halandókból épül fel. Ban Mido és Ginji Amano is különleges képességek, technikák birtokában vannak. A tüsihajú, lazább srác, Ban 200 kg-os marka bármit megragad és sohasem menekül, aki a karmai közé kerül. A szőke, sármos Ginji pedig olyan, mint egy elektromos angolna, és testében feszültséget képes generálni, amellyel a megfelelő pillanatban meg is bénítja ellenfeleit. Persze mindez erős előnyhöz juttatná őket egy átlagos világban, de akikkel szembe kerülnek, szintén izgalmas technikákat használnak.

3129013628_1_2_j1aspauj.jpgA visszaszerzések alkalmával elsősorban olyanok akadnak az útjukba, akik munkája egy-egy csomag leszállítása. Ugyan Jason Statham nem jelenik meg az animében, de a Szállítók fontos szerepet kapnak. Kuroudo Akabane, alias Dr. Jackal hidegvérű gyilkos, aki számtalan éles pengét rejt, de mér a bőre alól is kerülnek elő a halálos fegyverekből. Himiko Kudo a parfümök mestere, a mérgek tudósa és használója. Izgalmas üvegcsékkel operál, melyek megbénítják, hipnotizálják vagy éppen megégetik áldozatait. Ryuudou Hishiki pedig szinte megállíthatatlan, amolyan halhatatlan védelmező féle.

Otoha Ichibyo: No Refrain

9f175b650d1510_full.jpgA fő karaktereinknek kidolgozott múltja is akad, mely az anime szempontjából ugyan kevesebb fontossággal bír, de a mangában végül teljesen kibogozódnak a szálak. Ban és Himiko egykor együtt dolgoztak a lány testvérével, ők voltak az eredeti GetBackers, azonban egy szörnyű tragédia után felbomlott a csapat, és Ban végül Ginji mellett kötött ki. Ginji pedig a Határtalan Erődben lakott, és a VOLTS nevű különítményt vezette, a legerősebb harcosokkal karöltve. Négyen uralták az első szintet, az Alsóvárost. Kazuki Fuuchouin igencsak nőies alkatú, hosszú hajú, a fonalak mestere. Shido Fuyuki az állatok barátja, és magát is képes állati erővel felruházni. MakubeX igazi enigma, a számítástechnika kiberzsonglőre. Masaki Kurusunak viszont örökre nyoma veszett, miután Ginje elvesztette a párbajt Bannal és otthagyta a titokzatos helyet.

6fae78435eca0e18a15f5a207ca20b84-700.jpgAz első történetív tűnik a legizgalmasabbnak, hiszen abban derülnek ki az alapszituációk és viszonyok. Illetve a Határtalan Erőd is nagyobb hangsúlyt kap azokban az epizódokban. Mégis, a folytatás során ébredünk rá, hogy ez a hatalmas épületkomplexum egyfajta szimbólummá is változik a nézők számára. Alapvetően már a névből is sejthetjük, hogy a szerepe egyáltalán nem átlagos. Az Alsóváros és a Középső Öv után következik az épület esszenciája, Babylon Városa. A mitológiai utalás teljesen más megvilágításba helyezi a szereplőinket, nem is beszélve Ban múltjának száláról, ami sajnos igencsak elvarratlan és misztikus marad.

Bon Bon Blanco: Namida no Hurricane

nkm5mwswxnkkfoxl3tywlonqynckuj6w_hq.jpgBabylont említve tehát megértjük, hogy ezek a teljesen ellentétes karakterek, amelyek normál körülményke között szóba sem állnának egymással, miért vonzódnak a Végtelen Erőd felé, és ráébredünk, hogy nem csupán Ginji személyisége az, ami összekovácsolta a VOLTS-ot, hanem jóval nagyobb erők működnek a háttérben. A titkokat szerencsétlenségünkre csak felszínesen fejtették ki az anime két évadja során, így a manga igencsak vonzó alternatívának tűnik. Emellett azért elég kenyérmorzsát szórnak elénk, hogy sejthessük, valami más is a többiek fölé emeli főhőseinket.

54433606_2629510290396438_2423219534790918144_n.jpgA Határtalan Erődben tett utazás mindenki számára egy belső utat jelent a személyisége megismerése irányába. Ott szembesülnek saját erejükkel, gyengeségükkel, múltjukkal és predesztináltnak látszó végzetükkel. Hiszen maga a VOLTS felbomlása is egyféle Babylon-eredetre utal, ahogyan az ürességre is, ami utána maradt mindenkiben. Ezt hangsúlyozza ki az az üzenet is, hogy bárki, aki elhagyja a helyet, az életét teszi kockára, ha mégis visszatér oda. Olyan, mintha belépve az Erőd területére valami aktivizálódna bennük, ami eltűnik, amint kilépnek. Ám ehhez az ébredéshez időre van szükség. Nem beszélve arról, hogy nem biztos, hogy a jelen személyisége és tudata elviseli a múlt bűneit és súlyait, titkait.

Naja: Mister Deja Vu

silkymealyandeancockoftherock-size_restricted.gifA mitológiai és teológiai utalások nem állnak meg a Babilon-történetnél. Ha kellően odafigyelünk, a négy istenség az északi eredetvilágot is eszünkbe juttathatja, Dr. Jackal és a halhatatlan testőr pedig egészen Egyiptomig repítenek bennünket. Ha mindez nem volna elégséges, akkor gondolkodjunk el azon, hogy munkaadójukat miért Hevn-nek hívják, és a jutalom, melyet minden alkalommal elérnek, csupán szimbolikus marad, nem fejeződik ki anyagi javakban. Mindehhez pedig fölöslegesen említem meg, hogy a küldetések többsége inkább szellemi érték, hiszen a művészeteket még az istenek is pártolják…

2226439_f520.jpgA GetBackers vizuális élményéért a karakterdizájnt adó Atsuko Nakajima (Final Fantasy: Unlimited, Tokyo Ghoul:re, Trinity Blood), valamint a világot élettel felruházó művészeti vezető, Chikako Shibata (Chobits, Higurashi no Naku Koro ni) feleltek. Az eredmény, néhány statikus képet kivéve egészen látványos, különösen az összecsapások esetében. Az efféle kalandokba azonban némi gag-re is szükség van, a feszültségek, a komoly témák és kérdéskörök feloldására. Hiszen a halál nem összeegyeztethető azzal a típusú harci tudással és tudattal, melyet főhőseink képviselnek. Így a chibi ábrázolás gyakran előkerül, de egyértelmű szereppel, nem csak a szórakoztató jelleget hajszolva.
A próbatételeket, a drámai pillanatokat és a párbajokat Taku Iwasaki aláfestő zenéje kíséri és teszi hangsúlyosabbá. Az ő munkásságával is találkozhattatok már a Black Butler, a Gurren Lagann, a Witch Hunter Robin, a SoulTaker, a Noragami és a JoJo's Bizarre Adventure című sorozatok esetében.

Nona Reeves: Changin

8fe2351692af3f17803f2035030fa7c7.jpgA GetBackersben nem csupán a történetek érdekfeszítőek, és nem csak a párbajok kötnek le bennünket, hanem a karakterek jellemábrázolásába és múltjába is sok energiát fektettek az alkotók. Emiatt nem egy átlagos shounenről írtam most nektek, hanem lélektani drámai pillanatokat felsorakoztató, predesztinációval küzdő személyiségekkel is megismerkedhettek a megtekintése során. Természetesen mindemellett a szórakozás is garantált. Kellemes kis guilty pleasure lehet minden korosztály számára.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/GetBackers, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=1840
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Och-uZvtJ0A
Mafab link: nincs
Bluray megvásárolható: nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

akció anime misztikum vígjáték rejtély dráma fantázia teológia természetfeletti felelősségtudat science-fiction Studio DEEN