2018. jún 26.

A ghoulok háborúja Tokió utcáin

írta: Emerald Dragon
A ghoulok háborúja Tokió utcáin

Tokyo Ghoul:re (2018) 1. évad

tokyo-ghoulre.jpgAz igencsak elszúrt második széria után a csalódott rajongóknak, a manga olvasóinak hosszadalmas hiátuszt kellett kivárniuk, hogy kiderüljön, miképpen kezdenek bele a Tokyo Ghoul Root Alpha végén belengetett Tokyo Ghoul:re történetébe. Eleinte nagy kérdés volt, hogy folytatják-e a sztorit, vagy visszatérnek, hogy kiköszörüljék a csorbát, és egy normális évadot hoznak össze, ami nem olyan kaotikus és értelmetlen, mint az előző volt. Hiszen a lehetőség meg lett volna rá, hogy egy koherens cselekményvezetéssel ajándékozzák meg a nézőket, illetve válaszokat adjanak azokra a kérdésekre, melyek már a Tokyo Ghoul (a címre kattintva elérhető) alatt felmerültek bennünk. Ehelyett ugye egyre több kérdőjel jelent meg a világgal és a szereplőkkel kapcsolatban, összekutyulták az egészet, ezért nagyon kíváncsian vártam, mit hoz a 2018. áprilisi premier.

Cö Shu Nie: Asphyxia

maxresdefault_33.jpgAz előzményeket nem ismételném meg, hiszen azok a korábbi kritikáimban elérhetőek, és azzal is tisztában vagyunk, hogy a cselekmény kissé zavaros azok számára, akik a mangát nem követték, mert a két megelőző sorozatból a második eltért az eredeti történettől, viszont a mostani folytatás időrendben mindkettő után zajlik. De próbáljuk meg mégis összerakni, hol is tartunk most, ehhez viszont kénytelen leszek olyanokat is leírni, ami spoilernek is tekinthető, azért, mert az előző évad egy az egyben dobva lett, de így hiányzik jó adag információ, amelyet már a nézőknek tudniuk kellene.

Tokyo Ghoul
Tokyo Ghool Root Alpha
Tokyo Ghoul OVAs

tokyo-ghoul-re-01-15.jpgNéhány évet előre ugrottunk az időben, és a CCG (Commission of Counter Ghoul) sorai közt immár ghoul-ok és fél-ghoul-ok is tevékenykednek. Egy külön alakulatot hoztak létre nekik, és a The Quinx Project-nek hála a tagjai nem csak természetfeletti képességgel bírnak, hanem quinque-ket is tudnak használni. Vezetőjük a fehér hajú Sassan (Sasaki Haise), aki igyekszik a négyest összefogni, hiszen a társaság szívesebben bóklászna magányosan, de meg kell tanulniuk együttműködni, ha a komolyabb ellenfeleiket, a renegát és veszélyes szörnyetegeket be akarják gyűjteni. Sassan nem más, mint Kaneki Ken, aki titokzatos körülmények között elvesztette az emlékezetét, csatlakozott a doves-hoz, jelenleg boldogan él új hivatásának, az emberevők levadászásának. Azonban múltja és valódi énje továbbra is tudata mélyén lapul és kísérti őt, amikor veszélyes helyzetekbe kerül.

articolo-69308.jpgEzúttal mélyebb betekintést nyerhetünk a doves működésébe, Sasaki és társai kerülnek a fókuszba, és segítségükkel a CCG-n belüli divíziókat és fokozatokat, a ranglétrát is bemutatják nekünk. Az alakulat tagjai közé tartozik a büszke és pökhendi Urie Kuki, aki magát vezéregyéniségnek tartja, azonban túlságosan konok ahhoz, hogy beismerje hibáit és képtelen a csapatmunkára. Örökösen rivalizál mindenkivel és sokkal felsőbbrendűnek és erősebbnek tekinti magát, amivel könnyedén veszélybe sodorhatja a többieket is. 2018-05-29_231222.jpgMutsuki Toru kissé feminím jelenség, emellett zseniálisan bánik a tőreivel, még a Tokyo Ghoul Alphából megismert vérprofi Suzuya Juzo is felfigyel rá, és tanítani kezdi őt. Yonebayashi Saiko a csapat aduásza, legalábbis az lehetne, ha nem volna túlságosan fiatal és bizonytalan. Így viszont csak hátráltatja a többiek munkáját, amolyan alvó ügynökként funkcionál, akit csak cipelnek magukkal, koloncként vonszolják, mert meglehetősen lusta, és lassú felfogású. Ginshi Shirazu furcsa jelenség, hiszen eredetileg ő lett kinevezve az alakulat élére, azonban ezt a pozícióját gyorsan elveszti, hiszen iszonyatosan bizonytalan önmagában, így tanulnia, fejlődnie kell, és felnőnie ahhoz, hogy ne húzza vissza a többieket.

tgre-3.jpgTermészetesen továbbra is jelen van az Aogiri Tree, illetve az Anteiku csoport megtépázott maradéka, és mindannyian a túlélésért küzdenek a CCG növekvő hatalmát megtörni igyekezvén. Azonban a doves egyre erősebbnek bizonyul, és a harc iránya megfordulni látszik, jelenleg a húsevők vadászata sokkal ádázabbnak tűnik, és ez Kaneki eredeti felfogásával tökéletesen ellentétes.
61089504.jpgAz Anteiku csoport szinte teljesen megsemmisült, így ők a fennmaradásért küzdenek, a felszín alatt maradnának, ha nem lenne más választásuk, mint felvenni a kesztyűt. A Tsukiyama család, és a hozzájuk közel állók amúgy is azon munkálkodtak, hogy hatalmukat bebetonozzák és kiterjesszék, de most ők is kénytelenek a felszínre törni, mert a vérvonal nem pusztulhat ki. Ezért a másodlagos téma ezúttal is a kérdés, miszerint kinek van joga a túlélésért vívott küzdelemhez, létjogosultsága lehet-e egy olyan fajnak, mely más húsából táplálkozik. Az előzmények során már kifejtettem azt, hogy ez korántsem egyszerű kérdéskör, sokkal elgondolkodtatóbb, mintsem azt elsőre gondolnánk. Erre pedig pont Kaneki karaktere az, aki rámutat, és ez az ív egészen drámai módon folytatódik ebben az animében is.

dz3ool4vaaaj7nd.jpgA Tokyo Ghoul:re középpontjában tehát továbbra is Kaneki belső küzdelme áll, és a sorozat igyekszik bemutatni nekünk, hogy ebben a háborúban senki sem igazán ártatlan, illetve a hovatartozás predesztinálja a végzetüket. A kannibálok célja a túlélésből a szabadságharc irányába indult el, de az Aogiri Tree ennél tovább próbált lépni, hogy tért hódítsanak maguknak és kiköveteljék jogos jussukat az emberek világából. tokyo-ghoul-re-02-large-07.jpgHiszen magasabb rendűként tekintenek önmagukra, így az erősebbnek járó elismerésre és pozícióra vágynak. Új gondolat így nem jelenik meg, csak folytatják az előzőleg megismerteket. Talán azt emelhetjük ki pozitív változásként, hogy ez az évad sokkal komorabb, mint a megelőzőek, és ennek egyik fő oka, hogy jóval szervezettebb és nagyobb pusztítást ábrázolnak benne, mint az Alpha Root esetében. Ahogyan az előzményekben Kaneki karaktere többször is rámutatott a túlélésért vívott küzdelem ösztöne minden élőlény alapvető érzelme, és nem róható fel számára, hogy az ön- és fajfenntartást helyezi előtérbe.

tokyo-ghoul-re-2.jpgHogy pontosan hogyan jutott főhősünk arra a döntésre, hogy más megközelítésből szemlélje az eseményeket, és az eredeti felfogásával szemben egy homlokegyenest ellentétes oldalra álljon át, nem világos, hiszen az anime a manga lineraitásához képest nagyot ugrott előre, de remélhetőleg erre a második évadban magyarázatot fogunk kapni. Viszont ez ismét zavarossá tette a történetet, mert a motivációk iszonyatosan össze vannak kavarva, nagyon nehéz úgy gondolkodni, hogy a Tokyo Ghoul és a Tokyo Ghoul:re között eltelt időszakról nincs sok információnk, csak apró visszatekintésekből következtethetünk mindezekre. eto_reveals_herself_in_front_of_her_father-696x392.pngAmit feltételezhetünk, hiszen az animék és mangák fő karaktereinek visszatérő sajátossága, hogy Kaneki is mindenkit meg szeretne védeni/menteni, és úgy gondolja, az emberek világához csatlakozva talán kevesebbet árthat másoknak. Ezt támasztja alá a viselkedése is, amikor a vadászatok során azon ügyködik, hogy a ghoul-okat inkább begyűjtsék, mintsem elpusztítsák. Illetve az alapkonfliktus, mely az elméjében, pszichéjében jelenik meg, újra és újra rámutat arra, hogy kannibál ösztönét minél jobban elnyomni igyekszik. Ez pedig némileg ironikus, mert a belső egyensúly, és béke, amire eredetileg törekedett, jelen esetben kierőszakoltnak tekinthető, bármennyire is nemesek az érzelmei ezzel kapcsolatban.

A Tokyo Ghoul:re első sorozatát Odahiro Watanabe (Soul Buster) rendezte, Sui Ishida (Tokyo Ghoul) eredeti története alapján, és az adaptációban Atsuko Nakajima (Trinity Blood, Getbackers, Final Fantasy: Unlimited) karakterdizájnja és Yutaka Yamada (Tokyo Ghoul, Tokyo Ghoul √A, Death Note Light up the NEW world, Tokyo Ghoul: Jack & Pinto) zenéje támogatta. Az eredmény külcsínét tekintve kifogástalan.

Queen Bee: Half

tokyo-ghoul-re-1107951-1280x0.jpg

A folytatás nem egészen azt hozta, amit én elvártam volna tőle, de a manga olvasói legyenek a döntőbírák, hogy mennyire tér el az anime az eredeti történettől. Azt leszámítva, hogy most újabb kérdések merültek fel, és a nézők sok esetben tanácstalanul ülnek a képernyő előtt, hogy miként jutottunk erre a történeti pontra, a Tokyo Ghoul:re cselekménye végre koherens, és számtalan olyan korábban felmerült kérdésre kapunk választ, amire már igazán régóta vártunk. Így a The One-Eyed Owl rejtéjére is némi fény derül, a különböző csoportok eredetéről és munkásságáról is rengeteg új információt megtudhatunk. Az évad ugyan véget ért, de októberben a Tokyo Ghoul:re Second Season következik, és a lelkesedésünk remélhetőleg töretlen marad.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=20173
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=nytIRpgO3Z4
Bluray megvásárolható: hamarosan

Smaragd Sárkány

 

Szólj hozzá

horror halál akció anime thriller dráma fantázia kannibál természetfeletti ghoul