2019. sze 28.

Tragikus gothic lolita történet: Le Portrait de Petite Cossette

írta: Emerald Dragon
Tragikus gothic lolita történet: Le Portrait de Petite Cossette

Le Portrait de Petite Cossette (2004)

„Who loves me so much that he would forsake his own dear life... Is it you?”
„Ki szeret engem annyira, hogy feláldozná értem a lelkét is... Talán Te?” /szerk. ford./

cossette.jpgEgy lélegzetelállítóan misztikus anime. Sötét tónusok, fantasztikus zene, viktoriánus ruhába öltözött gothic lolita… A Le Portrait de Petite Cossette kimondottan melankolikus hangulatú, lassan kibontakozó történetet vetít elénk. Három OVA epizód vezet el minket a szépség és az örökkévalóság keserédes világába. A választott kisfilmek műfaja: romantikus dráma, horror, impresszív pszichothriller.

eiri_kurahashi.jpgA felvezetésben megismerkedünk Eiri Kurahashival, a fiatal diákfiúval, aki szabadidejében egy régiségboltban dolgozik. Megigézi az ódon tárgyak szépsége, szinte szerelmesévé válik egy velencei borospohár nemes tökéletességének. Látszólag csupán maga a ritkaság varázsolja el, azonban hamarosan kiderül, hogy ezt megérintve furcsa látomások rohanják le. Yuu Saiga észreveszi, hogy valami nem stimmel a fiú lelkében, Michiru Yajiri tarot kártyákat vetve próbálja kideríteni mi történhetett vele. eb57acf83daa9b0e1e3b04e5a31b8d84.jpgShoko Mataki féltékenyen figyeli, ahogy Eiri elvész a tárgyak és a múlt bűvöletében. Ez a három nő és Eiri az egyik szál főszereplői, és úgy tűnhet, az anime egyszerű romantikus dráma, egy fiatal fiú ábrándozásáról. Azonban az antikvitások jóval sötétebb titkot rejtenek, melyek magukhoz láncolják Eiri ifjonti kíváncsiságát. A fiú kezdetben csak egy lányhoz vonzódik, akit álmaiban, réveteg képzelődéseiben lát. Ám egyik nap találnak a boltban egy festményt, ami mindent megváltoztat.

cosett.gifA portré egy fiatal szépséget, Cossette d'Auvergne-t ábrázolja, aki a tökéletességet, a fiatalságot testesíti meg Eiri szemében. Mindinkább kíváncsi lesz a gothic lolitára, aki 250 évvel ezelőtt élt, és eltökéli, hogy megszabadítja a lány lelkét. Még az előtt teljesen belehabarodik, hogy megpillantotta volna a képet. A látomások egyre intenzívebbé válnak, és kiderül, hogy a fiatal modellt egykoron valaki meggyilkolta. Egy apró baleset, és feltárul a titok, Cossette d'Auvergne titka. Fény derül arra, mi vonzza annyira a lányhoz. A szerelmes ifjú áldozati báránnyá válik, és korántsem tiltakozik ez ellen. Talán Eiri az, aki megmentheti Cossette lelkét, megnyugtathatja az elátkozott tárgyakban lakozó bosszúvágyat. Mert minden kedves, gyönyörű, makulátlan régiség egykor szemtanúja volt a lány halálának, és magukba zárták dühét, csalódottságát, haragját, szépségét, örökkévalóságát.

petcos.pngCossette története egyszerre romantikus és szívbemarkolóan szomorú. A múlt, amelyben élt, tökéletes: környezete, teste, fiatalsága, szerelme és boldogsága. Marcello Orlando a festő, aki elkészítette a kis gothic lolita képmását, és ő volt a lány első szeretője is. A csillogó velencei kristálypoharak, a portrék, melyek ennek az időszak idilli voltának tanúi voltak és őrei lettek. A tragikus misztériumot Eiri barátai, valamint a városka médiumai próbálják kibogozni, és elkeseredetten küzdenek, hogy a fiú elkerülje a végzetet, melyet a sors rendelt el számára.

le-portrait-de-petit-cossette-image-le-portrait-de-petit-cossette-36290009-500-281.gifAz OVA látványvilágát a sötét színek jellemzik. Dominál a félhomály, az árnyék, a vörös, a kék, a fekete, a lila. Cossette szőke haja a hangulattól függően teljesen beleolvad ebbe a világba, vagy éppen ellentétként kihangsúlyozódik. A szellemvilág képei ijesztően komorak, kilátástalanok, áthatolhatatlanok a tér tágassága ellenére is. A filmet nézve ezért – több szempontból is – a Dorian Gray arcképe című Oscard Wilde mű jutott eszembe. Az örök szépség, a művészet által megőrzött fiatalság és az idő múlása, a kegyetlen valóság ellentéte finoman körüllengi Cossette portréját is.

cossette-le-portrait-de-petit-cossette-16180027-704-396.jpgEbből fakad a mű fő tanulsága is, a külső és a belső között feszülő bizonytalanság. Ez előbbi könnyedén befolyásolhatja előítéletünket egy személlyel és tárggyal kapcsolatban is, hiszen legtöbbünk számára az elsődleges érzék, mellyel a világot felfedezzük, a szemünk. Gyermekkorunk óta a számunkra kellemes látványhoz pozitív élmények társulnak, így az ártatlanságot könnyedén párosítjuk hozzá. Ezt az ellentétet használja fel a horror műfaja, valamint a festészet néhány irányzata is. A kettő kombinációja hozza létre az anime erős tónusait, és a felkavaró hangulatot.

le-portrait-de-petit-cossette-le-portrait-de-petit-cossette-33510776-500-258.gifA viktoriánus korszakhoz, a középkorhoz és egyéb történelmi periódusokhoz gyakran társulnak romantikus elképzelések, de ezek nagy része igencsak szélsőséges aspektusok miatt alakult ki. A fennmaradt írásos anyagok, festmények és egyéb művészeti alkotások nyomán legtöbbünknek egy nagyjábóli elképzelésünk lehet ezekről az érákról. És valóban, egyes részletei kimondottan vonzóak a mai ember számára, azonban ez főként a jó körülmények közt élő, gazdag réteghez társulnak. Megfeledkezünk az éhínségről, a betegségekről, a higiénia eltérő értékrendjéről, valamint az osztályok közti kontrasztos különbségekről. A jogokról, a lehetőségekről és a determinált élethelyzetekről.

194581.gifÁm még a tehetősebb családokban élők sem rendelkeztek olyan privilégiumokkal, mint a királyok, császárok, sógunok és egyéb vezetők. Attól, hogy valakinek gyönyörű ruhái lehettek, fantasztikus ételek kerültek az asztalára, korántsem érezhette magát biztonságban, pláne szabadnak. A korlátok a különböző rendszerekben persze más-más jellegűek voltak, de a kényszer- és érdekházasságok csupán habnak számítottak a tortán, melyet férfiak és nők is igaként hordtak a nyakukban. Számukra persze nem feltétlenül jelentett ez terhet, hiszen a neveltetés nyomán elfogadták a helyzetüket.

le-portrait-de-petit-cossette-image-le-portrait-de-petit-cossette-36290006-500-281.gifA rendező, Akiyuki Shinbo neve olyan ismertebb műhöz kapcsolódik, mint a Twilight of the Dark Master. A Studio Daume animéjéből Asuka Katsura adaptált kétrészes mangát. Hirofumi Suzuki karakterdizájnja és Junichi Azuma művészeti vezetése nyomán egy olyan alkotás született, mely egyszerre hat a szemeinkre és a szívünkre, agyunkra is. A képanyag elvarázsol, a karakterek elevenek és tragikusak, a színek érzelmi töltettel ruházzák fel a cselekményt. A koronát a Le Portrait de Petite Cossette-re Yuki Kajiura (Noir, Tsubasa: RESERVoir CHRoNiCLE, Fate/Zero) zenéje teszi föl.

Marina Inoue: Jewel

Több kérdést is felvet az anime. Foglalkozik a tökéletességgel, a szépséggel, az örökléttel, az örökkévalósággal, a bosszúval, a szerelemmel, a természetfelettivel, a sorssal, a karmával, az elrendeltséggel, a naivitással. Nagyon mély és örvénylő, magával ragadó darab. Semmiképpen sem könnyed élmény, és ezért nagyon ajánlom.coll.jpg

Értékelésem: 9/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=2908
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=eZUbzaXlLqM
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/kozetto-no-shozo-157281.html
DVD elérhető: Le Portrait De Petite Cossette [DVD] 

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

halál anime festészet dráma tragédia gothic lolita művészetek természetfeletti pszichothriller Studio Daume