2019. aug 22.

A titánok titkai: Attack on Titan 3. évadzárás

írta: Emerald Dragon
A titánok titkai: Attack on Titan 3. évadzárás

Attack on Titan 3. évad, 2. rész

attack-on-titan-season-3-episode-17-3-be86.jpgHa van valami, ami idegesíteni tud, az az, ha egy sorozat évadját két részbe vágják. Az Attack on Titan történetét már jó ideje húzzák, és bár az első széria zseniális felütéssel kezdett, a folytatás igencsak laposnak bizonyult. A probléma aztán a tetőfokára hágott és a 3. évadot a tizenkettedik epizódnál elmetszették és bő félévet várhattunk a befejezésére. Bevallom, reménykedtem, hogy nem csak crescendo, de végjáték is következik, azonban sajnos ez nem így alakult.

Linked Horizon: Shoukei to Shikabane no Michi

shingeki_no_kyojin_50_large_22.jpgWall Maria az utolsó mentsvár, a Felderítőknek vissza kell szerezniük a falat és a mögötte húzódó területeket. Ez azért is volna kulcsfontosságú, mert Eren jó ideje próbál oda visszajutni, hiszen apja rábízott egy titkot, ami a házuk pincéjében található. Erwin irányításával végre eljutottak a helyre, azonban ott első pillantásra semmit sem találnak. Az üresen tátongó tér és az elhagyatott házak nem nyugtatják meg a csapatot, szerencséjükre Armin észnél van, és sejti, csapdát rejt a zóna. Annál is inkább fontos ez, mert Bertold és Reiner valószínűleg rajtuk akar ütni, hiszen már ismerik a valós célpontjukat, a titánok erejét birtokló Erent.

4fdf14066b921e3955cee57ddbf999de.jpgKomoly csata veszi kezdetét, melynek tétje nem csak a terület visszaszerzése, illetve a remény felélesztése, hanem hogy végre fény derüljön az óriások titkára, Eren apjának kulcsfontosságú információi alapján. Azonban a helyszínen az emlékek is megrohanják a csapatot, így nem csak a sereggel, de a félelmeikkel és démonjaikkal is szembe kell nézzenek. Mindemellett tisztában vannak a két áruló erejével, így nem bízhatják el magukat, a Felfedezők a túlélésért is harcba szállnak.

20190313a1c575e12c17bae3b_th_1024x0.jpgIsmét ütemet váltunk, az Attack on Titan harmadik évadjának befejezése egyszerre lassít be, és epizódról epizódra görget minket a csatában, azonban ezzel párhuzamosan ismét egy halom információval látja el az agyunkat. A beígért titkok leleplezése egy ideig alattomosan lappang a háttérben, aztán hullámokban borítják ránk a valóságot. Ismét átértékeljük az eddig látottakat, és elgondolkodunk, mi értelme volt az első széria huszonöt epizódjának. Attól eltekintve, hogy bámulatos részletességgel mutatta be az emberek birodalmát és társadalmát, úgy érezzük, egy kicsiny város történelmével ismertettek meg bennünket, totálisan feleslegesen.

maxresdefault_71.jpgA folytatás erőssége, hogy rengeteg fordulatot iktatnak be, végre megtudjuk, mi a kulcs a titánok eredetéhez és hatalmához, illetve a karakterek is némileg más fényben tűnnek majd fel. A jellemfejlődés inkább Armin esetében érhető tetten, hiszen rákényszerítik, hogy irányítóvá váljon, a stratéga személyiségét nem nyomhatja el, felül kell kerekednie izgalmán és zavarán. A felnőtté válás lehetne az óriások allegóriája, azonban ez itt elmarad, inkább társadalomkritika irányába fordul az anime hangulata.

maxresdault_6.jpgA grafika és a muzsika ezúttal nem változott, szépek az animációk és ebből a szempontból hibátlan az anime. A cselekmény némileg a Dragon Ball-os időket juttatja eszembe, hiszen egyetlen jelenetet nyújtanak el igencsak hosszúra, bár érthető, hogy nem csapták össze az egyik legfontosabb ütközetet. Feszültség szempontjából folytatja a harmadik évad elején megkezdett ívet, szerintem ezért jobb lett volna, ha egy évet tolnak az egészen és a 22 epizódot egyben vetítik le, de amint láttam, egyedül állok ezzel a nézetemmel.

ob_c562fd_s35qsjn0vzqcectjng5f4sjedtp.jpgEddig is sejthettük, hogy egyféle rasszizmus allegória lappang a történet hátterében, de sokáig kellett várnunk, míg végre konkretizálták, kimondták, mire szeretne rámutatni az Attack on Titan magja. A Fullmetal Alchemist és a Hellsing Ultimate esetében is fókuszba került a klasszikus nacionalizmus, az antiszemitizmus, a második világháborút megelőző események, valamint az áldozati bárányok megbélyegzése. 5lyztbvos196gvyvw3zjwmxktfhsmxjlakma9vo7o4w7t7z3jqtbckfcakn0agkw.jpgLévén ez egy nagyon aktuális téma, így érthető, hogy ezúttal is előkerült, ügyesen és finoman felvezetve, majd erősen a szánkba rágják az alkotók. Ez tehát kimondottan kiszámítható fordulat, de örömmel konstatáltam, hogy nem csak utalgatnak rá, bevállalták a problémafelvetést, rámutatnak egy ismét sürgető jelenségre. Ráadásul megmutatják a helyzet folyományát is, az erőszak minden esetben erőszakot szül, hogy megideologizálja önmagát.

Cinema Staff: Name of Love

attack-on-titan-season-3-episode-14-thunder-spears.pngA cliffhanger végre megérkezett, hiszen előzőleg elmaradt, az egész szezont tekintve igazából visszahozza a legelső hangulatát. Annál is inkább, mert ismét rengeteg a fordulat, az információhalmaz, és kapkodjuk a fejünket, nem ülünk le úgy, mint a második esetében. Nagyon remélem, hogy a tendenciát nem görgetik tovább és a végjátékot nem szedik ketté, mert nem igazán érdemes vele külön-külön foglalkozni. Cikkírás, elemzés és bemutatás szempontjából sajnos muszáj vele foglalkozni, hiszen hír értéke mindig csak az aktualitásnak van. Véleményem: nézzétek meg egyben az Attack on Titan harmadik évadját, úgy több értelmet nyer; ugyanez érvényes a folytatásra is, ne kezdjetek bele, ha megtörik, inkább várjátok ki a teljes befejezést.

Értékelésem: 6/10 (önmagában)/ 9/10 (egyben)

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=21812
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=a3mo2TZGXlM
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/attack-on-titan-275429.html
Bluray megvásárolható: hamarosan

Kapcsolódó animék: Attack on Titan 1. évad, Attack on Titan 2. évad, Attack on Titan 3/1. évad

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror halál háború akció anime társadalomkritika rejtély dráma tragédia fantázia teológia természetfeletti felelősségtudat Wit Studio