2019. ápr 09.

Meséltem arról, amikor nyálkaként születtem újjá?

írta: Emerald Dragon
Meséltem arról, amikor nyálkaként születtem újjá?

Tensei Shitara Slime Datta Ken 1. évad (2019)

cats-3-1100x580.jpgA fantasy témájú animéket kiváltképp szeretem, főleg, ha kihasználják a lehetőséget és megfelelő paródiával rukkolnak elő az alkotók. Az MMORPG típusú alkotásokra nem igazán vagyok ráizgulva, így először kétkedve fogadtam a fura című Tensei Shitara Slime Datta Ken (That Time I Got Reincarnated as a Slime) sorozatot. Nem szerettem volna egy gagyi vígjátékba bonyolódni, így picit kivártam, és körülbelül az évad közepén csatlakoztam be rá.

Takuma Terashima: Nameless story

tensei-shitara-slime-datta-ken-episodio-1.jpgSatoru Mikami egy átlagos hivatalnok életét éli, bár már 37 éves, de barátnőt még nem talált magának. Barátai ugyan vannak, de nem túlságosan boldog, így meglehetős sokként éri, amikor önfeláldozó akciójának köszönhetően fényes nappal leszúrják. Ahogyan haldoklik, és különböző érzések kerítik hatalmába, furcsa hangokat kezd hallani a fejében a fázásról, a melegről, a vérveszteségről, a fájdalomról és magáról a halálról is. Meglepetésére, a tusa végén egy ismeretlen világban tér magához, méghozzá egyfajta nyálkaszörnyként reinkarnálódva.

that-time-i-was-reincarnated-as-a-slime-rimuru-2.jpgA kis kupaclény lassan öntudatra ébred, közben egy hang kommentálja, ahogyan felfedezi a környezetét és különböző új tulajdonságokra tesz szert. Miként egy számítógépes játékban, új skill-eket vesz fel, átveszi a bekebelezett teremtmények képességeit és sajátosságait, így a támadását és védekezését is. Ezeket könnyedén kombinálja, hiszen a nyálkaszörnyként könnyedén elemzi az ismereteket és legjobb tudása szerint használja fel azokat. 7ee82121f51ace6f36c515aa2c522268.jpgMind közül egyértelműen a predator skill lesz a legfontosabb, ezzel ugyanis bármilyen lényt magába fogadhat, bebörtönözhet vagy lebonthat. Gyors fejlődésének hála pedig a fantasy világban legyőzhetetlen vezetővé válik, aki megreformálja a közösségek életét, illetve valódi monarchikus társadalmat teremt meg a számukra.

maxresdefault_59.jpgA Tensei Shitara Slime Datta Ken kellemes meglepetés a maga nemében, hiszen egyszerre paródiája az MMORPG játékoknak és a D&D alapú szabályrendszereknek. Itt bizony, ha a harc kellős közepén sajátítasz el valamit, akkor a következő támadásodban már alkalmazhatod is, a képesség fát pedig úgy formálod kedvedre, hogy a kombinált tulajdonságokra rögtön szert is teszel. Ehhez a hangulathoz a 8 bitre emlékeztető zenei aláfestések és intro is egy nagy kalappal rátesz. Végeredményképp a főhősünkön nem csak jót szórakozunk, hanem könnyedén megszeretjük, szívünkbe zárjuk, mert a kontraszt zseniálisan felépített. Egy csöppnyi lény, gyakorlatilag halhatatlanul és végtelen erővel felruházva, aki Saitama-ként végez a legerősebbnek beharangozott sárkánnyal vagy démonnal is.

tensei-shitara-slime-datta-ken-episodio-3.jpgMindemellett egyáltalán nem gonosz, hanem barátságos, tanító és társadalomépítő, véleményformáló, tehát hadvezér, király és filozófus is egy személyben. Maga a sztori emiatt igencsak képtelen, hiszen olyan kreatúrákat szelídít meg és hoz ki hoz ki morális győztesként, amelyekre legképtelenebb fantáziánkban sem gondolnánk. Eközben belecsempész számtalan szarkasztikusan megfogalmazott kritikát, elgondolkodtató eszmét, amelyek egyáltalán nem illenek bele az adott világ hiedelmeibe. De pontosan ettől a kettősségtől válik nézhetővé és emberközelivé ez a sorozat.

goblins-reincarnated-slime.jpgAz első témát így sikerült ügyesen körbeírnom, de a kontraszt mellett is tartogat izgalmas kérdéseket a Tensei Shitara Slime Datta Ken. A legizgalmasabb tanítás, mely természetesen részben fricska is a szerepjátékoknak, az NPC-k nevének fontossága. Sok hit, hagyomány és vallás alapgondolata, hogy ezeknek bizony teremtő ereje van, azaz a tulajdonnév egyfajta hatalom, hiszen a szolgáknak ilyesmit sosem adtak, sőt – lásd Chihiro Szellemországban – gyakran meg is fosztották őket tőle. Ekképpen, amint individuumokként kezelik őket, magasabb szintre lépnek, szabaddá válnak és ez lehetőséget ad nekik az új életre. Végre valakik lehetnek, tanulhatnak, szakosodhatnak (jelen esetben kasztot választhatnak) és ezért a nulladik szintű karakterekből első szintűvé avanzsálódhatnak.

tensei-shitara-slime-datta-ken-03-19.jpgA második humorforrás abból fakad, hogy a hősök minden esetben egy külső világból cseppennek bele a fantasyba, de önmaguktól természetesen képtelenek a harcra, ezért nekik is szintet kell lépniük a kalandok során, hogy legyőzhessék a komolyabb ellenfeleiket. Ebből következik, hogy a helyi vagány fiúk, illetve vezetők sem feltétlenül túlságosan erősek, de attitűdjükkel és származásukkal, pompás megjelenésükkel és fellépésükkel próbálnak kitűnni a többiek közül. Ez nagyjából bőven elégséges lenne az irányítói pozíció megszerzéséhez, ám józan paraszti ésszel könnyedén megtörhető a lelkesedésük. Nyilvánvalóan nem kell magyaráznom, hogy ez egyszerre kritika a modern társadalom hierarchikus felépítésével szemben is.

tumblr_pl0p0r4iwq1u2nqejo1_540.gifA Tensei Shitara Slime Datta Ken-ből nem maradhat ki semmi, ami az ilyen típusú sorozatokra jellemző. Az intrikák, a tanulás és fejlődés, a monarchikus berendezkedés, a hagyományok tisztelete, a természetfelettiben és az istenekben való hit, a csodálatos képességekkel megáldott lények, a démonok és sárkányok mellett megjelenik a társadalom, a falu, a kereskedelem, a barátság és a romantika kérdése is. Igazán sok szemszögből körbejárva a világot a Fuse regényéből és mangájából adaptált anime. A 8-bit Studio Yasuhito Kikuchi (Infinite Stratos, Wet Summer Days) - Atsushi Nakayama (Black Clover, Miss Monochrome) rendezőpáros választotta ki a sorozat elkészítésére. A megvalósítás pedig annyira jól sikerült, hogy a második évadot is berendelték már.

4fbfedc219a7ef7cf2974e2104ad880d1545643129_fwide.jpgA könnyed témához és a C64-es korszakra emlékeztető hangulathoz zseniálisan passzol az Elements Garden (Love, Election and Chocolate) zenéje, de Ryouma Ebata (Busou Shinki) karakterdizájnja és Ayumi Satō (The World God Only Knows, Blast of Tempest) művészeti vezetése is hozzájárultak, hogy élvezhető képsorok elevenedjenek meg előttünk. Az összhatás egyszerre szórakoztató és izgalmas, érdekes és tanulságos. chrome_093409_as.jpgSzámtalan apróságot építettek a történetbe, amitől a cselekmény nem áll parkolópályára, de nem lesz túlságosan pörgős sem. Folyamatosan haladunk előre a fejlődés útján, új szereplőket és szeleteket ismerünk meg a fantasy világából, ahol a lények teljesen interaktívan viselkednek, nem úgy, ahogy azt valójában tapasztalnánk. Az érzelmek színesek, a kifejezések választékosak, mindenki hordaként vagy éppen egyéniségként viselkedik, attól függően, hogy éppen hol tart a képzeletbeli szintrendszerben.

TRUE: Another colony

slime-01-20.jpgAz első huszonöt rész nagyon betalált a nézőknek, így hamarosan láthatjuk is a folytatást, bár a történetívet sikeresen lezárták. Egy OVA-t is kapott a Tensei Shitara Slime Datta Ken, mely röviden összefoglalja az eddigi cselekményt, így megtekintését csak az évad vége utánra tudom ajánlani. A kis nyálkaszörny kalandjait elsősorban az MMORPG és a retro számítógépes játékok rajongói számára javaslom megismerésre. Rengeteget szórakozhatunk rajta, akadnak érzelmes pillanatok, de a főszereplőnk egyértelműen a humor. A rejtett szarkasztikus hangnemet nem erőltették túl, így azok is próbát tehetnek vele, akik az ilyesmit nem kedvelik.

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/That_Time_I_Got_Reincarnated_as_a_Slime, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=20736
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=m6JS-08dbDc
Mafab link: -
Bluray megrendelhető: még nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

filozófia anime társadalomkritika vígjáték dráma kaland démon fantázia természetfeletti D&D 8-bit Studio