2019. feb 19.

Így nőj fel a sárkányoddal!

írta: Emerald Dragon
Így nőj fel a sárkányoddal!

Így neveld a sárkányodat 3. (2019)

hoe-to-train-your-dragon-the-hidden-world-2019-after-credits-hq.jpgA UIP-Duna Film jóvoltából ezúttal az Így neveld a sárkányodat 3. (How to train your dragon: The hidden world) vetítésén vehettem részt. Elég nagy sárkány rajongó vagyok, és az első két epizódot is nagyon élveztem, ezért örültem a szerencsének, hiszen a promó anyag is felkeltette az érdeklődésemet. Február sokaknak a Valentin nappal egyenértékű, a történet beharangozója pedig egyfajta lezárást, némi romantikát sejtetett, ami persze felemás töltetet ígért az animációnak.

thirdfrigidirishdraughthorse-size_restricted.gifHablaty kicsit ügyetlen vikingfőnök, de Fogatlannal, az Éjfúria sárkánnyal igazán ütőképes duót alkotnak. A törzs többi tagja is egészen összebarátkozott a rengeteg lénnyel, melyek Hibbant-szigetre költöztek. Az ifjú vezér és barátai pedig igyekeznek minden mitikus állatot kiszabadítani a kereskedők és a vadászok fogságából, hiszen nem nézhetik tétlenül szegények rabságát. Azonban az utolsó utolsó portya alkalmával véletlenül ottfelejtenek egy ketrecben rejtőzködő sárkányt, ami majd megváltoztathatja a falu sorsát. Ugyanis az Éjfúria lány nem csak megzavarja Fogatlan fejét, de veszélybe is sodorja a falut. Hablaty múltjából egy titokzatos vadász kerül elő, aki a legendás sárkánykirályok életére tör.

1045591-dreamworks-animation-unveils-new-title-synopsis-how-train-your-dragon-3.jpgAz Így neveld a sárkányodat 3. folytatja azt az ívet, amelyet az elődei megkezdtek, és bemutatja nekünk, milyen az, amikor valaki igazán felnőtté válik. Az alapok már megvannak hozzá, hiszen Hablaty elfogadta, hogy örökölte a főnök szerepét, képes irányítani a törzset és kivívta a tiszteletüket is. Emellett hű maradt apja örökségéhez és részben teljesülni látszik régi álma, hogy egy ember-sárkány barátságra épülő utópiát hozzon létre. Ám már a kezdeti képsorok egyértelművé teszik, hogy az egész elképzelés túlságosan erőltetett és virtuálisan ideális csupán. Hiába van meg az igény, és alakult ki barátság a két faj között, de a világok különbsége és vágya tagadhatatlan.

how-to-train-your-dragon-3-the-hidden-world3.jpgA fiú is érzi ezt, és őrlődik, miként oldhatná meg a helyzetet. Egyszerre szeretné népét és a sárkányokat megvédeni, miközben azzal is küzd, hogyan valljon szerelmet Astridnak. Mindezt persze egyáltalán nem segíti, hogy Fogatlan hűségesen követi őt, az emberek nem csak megszokták, de meg is kedvelték a mitikus lényeket, a lány pedig kerüli a közös élet témáját. Ezzel a három ponttal kell valamit kezdenie, úgy, hogy tisztában van vele, mindenkinek nem felelhet meg. Ahhoz, hogy elérhesse a célját, önállóvá kell válnia, fel kell ismernie saját értékeit, el kell engednie legjobb barátja kezét és új alapokra kell építkeznie a jövőben.

traindragon3.pngHibbant-sziget túlságosan szűkös hely a rengeteg sárkánynak és a vikingeknek. A harcos nép azonban nehezen hagyja ott régi otthonát, bár a vándorló és fosztogató életmód egykor közel állt hozzájuk, most letelepedtek és harmóniában élnek a természettel. Első körben őket kell meggyőznie, hogy a jövő egy nagyobb, növényekben és állatokban gazdag helyszínen képzelhető el, hol szabadabban lehetnek kedvenceikkel.

howtotrainyourdragon3-hiddenworld-flying-700x306.jpgA szárnyas lények pedig hazavágynak, a titkos világba, ahonnan származnak, egyedül az alfa hím, Fogatlan akadályozza meg őket abban, hogy visszatérjenek oda. Az Éjfúria azonban hűséges megmentőjéhez, és igazi barátokká váltak, ami mindkettőjük esetében az elsőt és az egyetlent jelenti. Bár a többi viking is megkedvelte már Hablatyot, de igazi társra csak Fogatlan személyében lelt. Emiatt érthető, hogy nehezen engedik el egymást, ám ez részben hátráltatja is őket a továbblépésben, az önálló felnőtté válásban.

tumblr_p9ymef30ce1rzzqebo4_500.gifAstrid az egyetlen, aki a kezdetektől fogva a fiú mellé állt, és tartotta benne a lelket, amikor már feladta volna a harcot. A lány lehet a jövőbeli törzsfőnök felesége, kedvesével új, boldog érát hozhatnak a vikingeknek. Ám Astrid még nem érzi késznek magát az elköteleződésre, hiszen ő is féktelen és szabad, mint a másik kettő. tumblr_p9ymx2dhd71w5qf7uo3_500.gifEz persze hatalmas lehetőséget rejt magában, mert az emberek és a sárkányok a trió energiájának köszönhetően egy utópisztikus világkép irányába tolták el a kezdeti félelemmel és háborúkkal, veszteséggel teli korszakot. A lánynak el kell döntenie, hogy társsá válik-e a fiú mellett, vagy kirekeszti az életéből, és ezzel elbizonytalanítja Hablatyot.

static1_squarespace_1.jpgAz Így neveld a sárkányodat 3. nem titkoltan a trilógia lezárása és az út vége a szereplők számára. Ebben az epizódban már nem csak az ellenségükkel kell megküzdeniük, de saját magukkal és vágyaikkal is. Emellett a felnőtté válás is választások elé állítja a társaságot, mert Hablatynak a vikingek, Fogatlan a sárkányok vezérévé kell avanzsálódnia, ezért tisztázniuk kell a kapcsolatukat, miként Astridnak is döntenie kell, mihez kezd a fiúval. Hablaty készen áll az uralkodásra, édesapja hagyatékát könnyűszerrel átvette, de nem bízik eléggé önmagában. Fogatlan ösztönei felébrednek, ahogy egyre több társa veszi körbe, és belép a képbe a nőstény is. Astrid pedig a saját érzelmeivel birkózik.

how-to-train-your-dragon-the-hidden-world-1-1-1024x425.jpgAz alapötlet végre elérkezett a crescendojához, és izgatottan várjuk a végkifejletet. Az amerikai animációk egyik fő ismérve, hogy a happy endinget erőlteti, ezért különösképpen kíváncsi voltam, miként zárják le a fiatalok történetét. Némi romantika sosem árt a cselekménynek, de ha túlságosan negédes, akkor a populáris irányba tolják el a mondanivalót. A hat éven felülieknek szóló mese persze nem a felnőtteket célozza meg, így általánosságban apró tanulságokat fogalmaznak meg az életünkkel, döntéseinkkel kapcsolatban. 5602641.jpgA gyerekeknek pedig nagyrészt elég ennyi, a kaland, a 3D, az érzelmek és a poénok tökéletesen kielégítik az igényeiket.
Szerencsére a DreamWorks Animation és a Universal Pictures alkotása ezen ügyesen túllép, és igyekszik kicsit tanítani is a nebulókat. Mindezt olyan köntösbe öltöztetik, mely képes megszólítani a többi korosztályt is, és nem megy el bugyuta irányba. Az akciójelenetek természetesen nem véresek, sokkal inkább játékosak, és viccesek, de azért a veszélyes helyzeteket is kihangsúlyozzák.

11410d39e59ce681b6dc4c50bbd1d1c6ac42341d.jpgDean Deblois (Lilo & Stitch) nem csak rendezőként, de forgatókönyv íróként és producerként is részt vett a trilógia kialakításában. A mű eredete Cressida Cowell meseregénye, mely jelenleg tizenhat kötetet foglal magába. Nyilvánvalóan ez csupán a kiindulási anyag, hiszen jóval több is rejtőzhet mögötte, itt elsősorban Hablaty és Fogatlan barátsága van a középpontban. A felnőtté válás történetéhez azonban a rendező saját élményeit is hozzátette, ekképp a szereplők még közelebb kerülnek hozzánk, hús-vér érzetet keltenek az animáció ellenére.

dragon-trainer-3-08.jpgA karakterek fejlődése pedig kiváltképp lényeges mozzanata az Így neveld a sárkányodat trilógiájának. A lépcső tetejére érve új emberré válunk, de ez nem csupán elhatározás, hanem viselkedés és döntés kérdése is. Hiszen a felelősség nehéz teher, és előtte szüleink vállaltak azt helyettünk. Ezzel pedig nem szokás szembesíteni a gyermekeket, bármennyire is elengedhetetlen volna az ő fejlődésükhöz, sokan túlságosan óvják a csemetéiket a való világtól. Ez az animációs film nem megy szembe az elgondolással, inkább ügyesen bemutatja a lényeget, közérthetően és megfelelő mesés jelleggel.

dragon-trainer-il-mondo-nascosto-trailer-ufficiale.jpgAz Így neveld a sárkányodat 3. látványvilága továbbra is fantasztikusan színes, mind a lények, mind a környezet ábrázolása tekintetében. A számítógépes képanyag, a mozgások tökéletes összhangban vannak az igényekkel és a témával, nem kötöttek kompromisszumokat az olcsóság kedvéért, amit igencsak szerencsésnek találtam. Sőt, ezúttal talán még jobban is odafigyeltek a kidolgozásra, a sárkányok pedig szemkápráztatóan jelennek meg a szemeink előtt.
4d05336900000578-0-image-m-18_1528387961902.jpgA romantikus szál felerősödésével az a probléma is felmerült, hogy miként elevenítsék meg a nézők előtt az udvarlást és a násztáncot, ehhez az állatvilág sokszínűsége adott támpontokat. A sárkányok megjelenésüket tekintve a hüllőkhöz és a madarakhoz állnak közel, ám viselkedésük szempontjából a ragadozó nagymacskákra hasonlítanak. Az animátorok ezeket ötvözték, néhol mókás, néhol igazán szívmelengető végeredménnyel.

light-fury-gif.gifNem csupán a harmadik epizódról mondható el, hogy rendkívül szórakoztató, hanem az egész trilógia hamar a kedvencemmé vált. Az Így neveld a sárkányodat ugyanis képes arra, hogy a felnőttebb korosztályt is megszólítsa, ami egyre kevesebb animációról mondható el. A látványvilága és a zenéje (John Powell) zseniálisan harmonizál egymással, a karakterek egyszerre szerethetőek és emberközeliek, legyen szó sárkányról vagy éppen vikingről. Olyan üzeneteket rejt magába, mely a gyermekeket nem csak elszórakoztatja, hanem tanítja is, legfőképpen a valós világgal kapcsolatban. Egy tökéletes alkotás, hibátlan cselekménnyel és tartalmi elemekkel. Csak ajánlani tudom!

Értékelésem: 9,5/10

Forrás, információk: https://www.imdb.com/title/tt2386490/, https://en.wikipedia.org/wiki/How_to_Train_Your_Dragon:_The_Hidden_World
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=EuFQ2MwNSd4
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/how-to-train-your-dragon-3-106529.html
Kapcsolódó cikkek: Így neveld a sárkányodat, Így neveld a sárkányodat 2.
Bluray megrendelhető: hamarosan

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

szerelem barátság akció dráma kaland romantika fantázia sárkány animációs film felelősségtudat DreamWorks UIP-Duna Film Universal Studios