2018. dec 09.

A vágy és a biztonság dilemmája, avagy "Megyek a híd alá"

írta: Emerald Dragon
A vágy és a biztonság dilemmája, avagy "Megyek a híd alá"

I’ll just live in Bando (2017)

29756-480.jpgAz idei Anilogue sem maradt dél-koreai alkotás nélkül, aminek külön örültem, hiszen a tavalyin is egy különlegességet volt alkalmam megtekinteni. Ezúttal egy 2017-es animációt hoztak a szervezők, Yongsun Lee I’ll just live in Bando-ját (Megyek a híd alá). A filmválasztást elsőre nem is tudtam megítélni, a trailer alapján kimondottan humorosnak tűnt a története is, így a vasárnapi napomat ezzel a művel kezdtem meg az Urániában.

20180119030234299onjq.jpgJunKoo Oh középkorú tanárként oktat drámát és színjátszást. Egykor maga is színészként dolgozott, de az már a múlté, jelenleg feleségével és két gyermekével nyugodt, de kissé nélkülöző életvitelt folytatnak. Nem szegények, de szeretnének kitörni a kispolgári létből, amin nem sokat segít, hogy a fiúgyermekük gyakran bajba keveredik, ami Ázsiában a család megítélésére is rányomja a bélyegét. A férfi se teljesen elégedett a munkájával, hiszen csak időszakosan alkalmazzák, de nem veszik fel állandó tanárnak. Emellett pedig iszonyatosan hiányzik neki a televízió. Így igencsak két tűz közé szorul, amikor egy napon két ajánlatot is kap. A leköszönni készülő osztályvezető hálája jeléül őt jelöli ki utódjául, míg egy új sitcom szereplőválogatására is behívják. Az egyik biztos pénz, hosszú befektetés és életfogytig tartó, biztonságos meló. Míg a másik a szíve régi vágyát teljesítené, de az a karrier lehetőség rövidebb időszakra szólna, és ezért bizonytalanabb végkifejlettel kecsegtet.

fullsizephoto925051.jpgMivel a család szemében jelenleg semmit sem ér, a fia ugyancsak semmirekellő, így adott a lehetőség, hogy változtasson a sorsán és elismerést harcoljon ki magának. De a rivaldafény régóta hívja, így ne tudja, miként döntsön. Ez a konfliktus az alapja az I’ll just live in Bando-nak, ami természetesen rengeteg gag-re ad lehetőséget. A szerencsétlen karakterünk ugyanis pengeélen táncol, és pillanatról pillanatra próbál meg túlélni a hirtelen kinyíló lehetőségek és a lábai alól kicsúszó talaj között lavírozva. Hiszen minden, ami eddig kényelmesnek tűnt, hirtelen feladhatóvá válik, és a tehertől is elbúcsúzhatna. De az, hogy mit gondol erről a környezete, csak akkor derül ki igazán, amikor majd megteszi az első lépést.

fullsizephoto925062.jpgAz I’ll just live in Bando ügyesen bemutatja az átlagember helyzetét a mai társadalomban, bár elsősorban a dél-koreai példát láthatjuk, mégis könnyedén átérezhetjük, így átültetve az európiai viszonyokra. Bizony itt is sokan a mókuskerékben futnak, és a tanárok esetében sem ritkaság, hogy egy-egy periódusra van csak szerződésük. Így a hosszútávú tervezés nem könnyű, pláne, ha a családalapításon vagy a gyerekek továbbtanulásán gondolkodnak. Mellette ott a hivatástudat és az esetleges vágy egy jobb állás iránt, vagy az álmaink megvalósítása. Ezek pedig ott küzdenek bennünk, mert a kényelmes biztonság olykor unalmas vagy éppen iszonyatosan stresszes tud lenni. Nem feltétlenül azért, mert mi nem elégszünk meg vele, hanem mert többet, mást várnak el tőlünk. nyilván társadalom és környezete válogatja, de manapság sok esetben nem mindegy, milyen továbbtanulási lehetőséget biztosítunk a gyermekeinknek.

37708bec204c463eb56d6b44670ae7c8.jpgAz alapfeszültség így eléggé érzékletesen kerül ábrázolásra, és a konfliktus tovább bonyolódik a döntési pingpong ugyanis a végtelenségig folytatható, míg bele nem kényszerülünk az egyik helyzetbe, vagy ki nem záródunk a másikból. A legrosszabb természetesen az, ha két szék között az asztal alatt találjuk magunkat. Erre utal az animáció címe is, hiszen a bando kifejezés elhagyatott házra utal, magányra, állástalanságra és nélkülözésre. Tehát ez a küzdelem, melyet láthatunk, jóval nagyobb téttel rendelkezik, mint azt maga a hangnem sugallaná.
bando_still3.jpgEz a dualitás tehát az erőssége az animációnak, de nagyjából ebben ki is merül az egész. Hiszen a helyzetek túlságosan sarkalatosak és a végtelenségig húzzák a feszültséget, ami a komikumból már-már az unalmasba is átcsaphat. nyilván a funkciója az, hogy megpróbáljon minket visszaterelni az eredeti üzenet komolyságára, de súrolja a „sose szabad fullba nyomni a kretént” határát is.

i_ll_just_live_in_bando-833627084-large.jpgTalán pont ezért választottak kicsit kabuki-szerű zenei aláfestést (Joon Seok Ji), és a grafikát is kissé elnagyolták, így rendelve mindent alá a témának. Ez részben működik is, hiszen a My Neighbor the Yamadas is hasonló animációval operál, de a minimalista eszközhasználat azért inkább az olcsó megoldásokat és a pénzhiányt juttatja eszünkbe. Ettől függetlenül a képi anyag adekvát a mondanivalóhoz és a történethez, bár én sokkal jobban kedvelem a szebb ábrázolásokat. De ehhez a keserédes hangulathoz, a humor és a tragédia kettőséhez nem találom feltétlenül rossz választásnak ezt a megoldást sem. Hiszen tagadhatatlan, hogy a főszereplőnk lelki állapota könnyebben kifejezhető ilyesmivel, pláne, ha igazán csak a forgatókönyv erős.

a36adc367b8246db99cb738a7d45b24e.jpgAlapvetően az I’ll just live in Bando nem egy erős alkotás, bár érdekes a problémakör, amelyet bemutat, és szórakoztatónak is mondható, de valójában nem túlságosan kiemelkedő. Az eszközhasználata érdekes, a kabuki-élmény kellemes újdonságot visz az animációba, de a Mononoke című animében ennél szebb megvalósításokat is láthattunk már. A mondandója nagyon aktuális, szemléletesen is kerül bemutatásra, a humora is szépen átjön, de valami hiányzik az egészből. Ráadásul az utolsó előtti jelenet ez európai kultúrában szerint értelmezhetetlen, ez pedig több ponton is levonhat az élvezeti értékéből.

20172836_3.jpgElsősorban olyanoknak tudom ajánlani, akik a koreai vígjátékokat tudják értelmezni, és kedvelik azokat, nem megfeledkezve a kabukiról sem, ami több ponton is felsejlik az alkotás során. Egyszeri szórakozásnak teljesen megfelel, de nem kell túl sokat várni tőle. Az I’ll just live in Bando ettől még ügyes és érdekes, de sajnos feledhető is.

Értékelésem: 6/10

Forrás, információk: https://www.imdb.com/title/tt7031862/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=TqizQfNzVU8
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/ill-just-live-in-bando-302893.html
Bluray megvásárolható: még nem

Smaragd Sárkány

 

Szólj hozzá

remény vígjáték dráma animációs film koreai Anilogue