2018. dec 03.

Morten kapitány Csodazsugorországban

írta: Emerald Dragon
Morten kapitány Csodazsugorországban

Captain Morten and the Spider Queen (2018)

ffc027b584fcb39746b13bf8da9fbe45_xl.jpgAz Anilogue fesztiválokat azért is izgalmasnak tartom, mert olyan típusú alkotásokkal is találkozhat az ember, melyek nem túl gyakoriak a mai világban. A stop motion animation régi kedvencem, nem csak a Wallace és Gromit miatt, hanem már a korai King Kong is elnyerte a tetszésemet. Az izgalmas megoldás hosszú filmek esetében elég ritka, hiszen rengeteg időt és befektetést igényel egy-egy ilyen elkészítése, mert kockáról kockára kell beállítani és fényképezni a részleteit. Az idei felhozatalban egy ilyen egészestés is belekerült, a kecsegtető Captain Morten and the Spider Queen, melynek érdekessége, hogy a fő észt vonalon kívül ír, belga és brit animátorok is segédkeztek a megvalósításában. A fesztivál szombati napján vetítették le, matiné időben, így ez azért már sejtethette a végeredményt.

698596555_1280x720.jpgMorten egy tízéves fiú, aki arról ábrándozik, hogy majd édesapjával, a Szalamandra nevű hajó kapitányával, együtt szelheti az óceánt, mikor végre felnő. Azonban jelenleg egy Annabelle nevű egykori balerina felügyelete alatt várja a csodát a szárazföldön. A nő, illetve cinkosa, Stinger arra készülnek, hogy kisemmizzék az apukát, így hozzájuthatnának a hajóhoz, mely talán mesés kincseket tartogat a számukra. A legenda szerint egy félszemű kapitány, Stinger rokona, hatalmas vagyont harácsolt össze, de utolsó éveiben megőrült, így csupán annyi nyomuk van, hogy a Szalamandra fedélzetén lehetnek nyomok a gazdagsághoz vezető úthoz.

1525602075_morten_005.jpgMivel Vick kapitány nem túl szerencsés, így úgy tűnik, a terv működni fog, hiszen a fia eltartási költségeit sem képes fedezni a bevétele. Azt azonban nem sejti, milyne mostohán bánnak Mortennel, és mire készül a gonosz Stinger.
A fiú álmodozás közben egy kicsiny hajót rögtönöz cipőből és a ház körül található eszközökből, és arról fantáziál, hogy elindul megkeresni az elásott kincset, közben pedig megmenti a szintén sanyarú sorsú lányt, Elizát.
captain_morten_and_the_spider_queen_still-2.jpgEkkor lép a színre egy titokzatos árus, aki egy kicsinyítő eszközt próbál meg elsózni, és véletlenül eltalálja Mortent a pisztoly sugara. Így a fiú álma valóra válik, és a saját hajója fedélzetén találja magát, furcsa lények gyűrűjében.

mv5bzme1odexy2ytnda3oc00nte0ltk5zwitztq0mzm3mwy2nguzxkeyxkfqcgdeqxvynjk4mzy1mtk_v1_sx1777_cr0_0_1777_999_al.jpgKaspar Jancis, Henry Nicholson és Riho Unt rendezte, ezt az első sorban gyerekeknek készült animációt. Ez idáig mindhárman rövidfilmekkel foglalkoztak, így elég nagy fába vágták a fejszéjüket, amikor belekezdtek ebbe a projektbe, ami három évet is elvett az életükből. A stop motion igazán izgalmas az animációs alkotások világában, hiszen mindenki ismeri a Coraline-t, valamint Tim Burton munkásságát. mv5bndvmowy1mgutnjgwns00mdzhlwe2mdktywnkzgi3njuzmjbhxkeyxkfqcgdeqxvynjk4mzy1mtk_v1_sy1000_sx1500_al.jpgA Captain Morten and the Spider Queen iskolapéldája lehetne annak, milyen egy kitűnően megvalósított ötlet, hiszen a karaktereket és a mozgásokat tekintve kimondottan jól megvalósított és szép műről van szó. A rendelkezésükre álló eszközöket ügyesen használták, megvannak a tulajdonságokat kihangsúlyozó elemek, valamint a gag-ek is a helyükön ülnek. Igazán kreatív maga a látvány, bár a zenéje azért utal arra, hogy inkább a fiatalabb korosztályt célozták meg vele.

morten-1000x600.jpgA következő pont ugye a cselekmény volna, és itt sajnos több problémát is sikerült találnom. A klisék halmaza nyilván nem mindig jelent problémát, sőt, azokat ügyesen lehet korrigálni erős csavarokkal és meglepetésekkel. A Captain Morten and the Spider Queen esetében ez nem igazán történik meg, nagyjából az elejétől sejthető, mi is fog történni, hiszen számtalan hasonló kalózkalandot láthattunk már. Borítékolt a kicsinyítés is, és a cím gyakorlatilag lelövi a hajó fedélzetének utasait is, valamint az egész történetben jelen lévő párhuzamosságokat is. Nyilván egy gyerek animációnál nem is lényeg a titokzatosság, de egy felnőtt számára sajnos ez sokat levon az élvezeti értékéből.

captain_morten_and_the_spider_queen_still-12.jpgMivel a jelek a karakterek bemutatásánál megvannak, így nem lep meg bennünket, hogy ami egyszer lezajlik a valóságban, az ugyanúgy megismétlődik a másik síkon is, melyről ugyan egy pillanatra nyitva hagyják, hogy talán álom vagy fantázia volt, de aztán ezt gyorsan ki is húzzák a lábunk alól. Értem én, hogy nem kell a misztikum, mert a célcsoportot nem ez fogja érdekelni, de így igencsak lapossá válik a cselekménye. Pedig ott a lehetőség, hiszen ez egy Aliz-sztori feldolgozás, a saját párhuzamaival és filozófiai elmélkedésével... illetve jelen esetben anélkül.

mv5bnzyxmtm4ztmtogzkzc00n2jhlweyytitzmrhyzuyyzzhmjjkxkeyxkfqcgdeqxvynjk4mzy1mtk_v1_sy1000_sx1500_al.jpgA tanulság is igen átlagos, hiszen megéri becsületesnek és jónak lenni, mert majd minden úgy fordul, hogy a gonosz elnyeri méltó büntetését. Ugyanígy a zsarnokság sem kifizetődő, nem érdemes számítónak lenni, mert a végén hoppon maradunk, de ez számomra túlságosan hagymázas üzenet a mai világban. Kevesebb szájbarágás, fölösleges párhuzamok helyett lehetett volna kicsivel kreatívabb is ez a részleg is. Az Aliz Csodaországban sokkal erősebb mű ebből a típusból, de még a Tim Burton-féle verzió is jobban elkapta az egész esszenciáját. Itt csupán azt érezzük, hogy Lewis Caroll művének hatása sejlik fel, de iszonyatosan lapos marad.

mv5boda5otexntatmmiyzc00ymrmlwflntqtmgrin2e5nwi1n2zmxkeyxkfqcgdeqxrodw1ibmfpbc1pbml0awfsaxplcg_v1_ux477_cr0_0_477_268_al.jpgMivel a Captain Morten and the Spider Queen ennyire üres marad, így mindenképpen 8-12 éves korosztálynak tudnám csak nyugodt szívvel ajánlani, hiszen egyébként nehezen élvezhető, végignézhető. Az erőssége egyértelműen a látványvilág, sajnálatos, hogy a tartalmat inkább kiszívták belőle, pedig izgalmas történetet is kerekíthettek volna az alapötletből.

Értékelésem: 5/10

Forrás, információk: https://www.imdb.com/title/tt2534642/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=lLJM1-Pzk4g
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/captain-morten-and-the-spider-queen-312048.html

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

ír mese belga kaland kalóz fantázia animációs film észt slice of life Anilogue stop motion animation