2018. ápr 05.

Az 5+5 legolvasottabb cikkem a CineGore-on, illetve a blogomon

írta: Emerald Dragon
Az 5+5 legolvasottabb cikkem a CineGore-on, illetve a blogomon

Minitoplista az eddigi munkásságomból

Időnként szeretem megnézni az adatokat, hogy milyen témájú kritikáimat olvassák a legtöbben, milyen típusú animékről érdemes írni, illetve mi az, ami leginkább érdekli az olvasóimat. Arra emlékszem, hogy az első önálló írásomat az Elfen Lied című sorozatról közöltem, és azóta igyekeztem fejlődni, így azt is többször átnéztem és kicsit felújítgattam. De most már két helyre is posztolgatom, hiszen a Smaragd Sárkány animéi is eléggé aktív lett az idők folyamán, tehát egy gyors számadást, ha úgy tetszik, toplistát ide is összeállítanék arról, mire voltatok kíváncsiak.

CineGore

  1. Legbetegebb animék TOP10-es listája (16823 olvasó)

laughter.jpgNem kell sok magyarázatot hozzáfűznöm, a mai napig a legnépszerűbb cikk a horroroldalon, főleg azért, mert sokan reagáltak rá, és igyekeztek új alkotásokat ajánlani, melyek felüllicitálják az ebben szereplőket. Már akkor is csaltam kissé, hiszen valójában 12 alkotás került bele a toplistába. A cím szándékosan volt figyelemfelhívó, és mindig igyekeztem hozzátenni, hogy a szempontok, melyek alapján összeválogattam az animéket a következőek voltak: kreativitás, ötletgazdagság, gore ábrázolásmód és mindfuck.

  1. Az Idő Urai (5076 olvasó)

mdtkiemelt.jpgHatalmas kedvencem a múltból, anno még televízióban is volt alkalmam látni, de természetesen az Odeonnak köszönhető DVD megjelenés miatt került a fókuszba, így a science fiction kapcsán előszedtem, hogy elmélkedjek róla nektek. Iszonyatosan elgondolkodtató, és magyar vonatkozásai is akadtak, így kihagyhatatlan műnek tartom a mai napig. Moebius munkássága amúgy is alapnak számít a képregények világában, de René Laloux animációs filmjeit is mindenkinek látnia kell.

  1. Japán rémmesék anime köntösben (4521 olvasó)

zashi.jpgEz a két antológia még abból az időből származik, amikor igencsak aktívan követtem az új alkotások megjelenését. Csodálatosan kidolgozott, izgalmas rémtörténeteket fedezhettünk fel a japán folklór, városi legendák és a mitológia világából. Ezeket bátran merem ajánlani a horror műfaj rajongóinak is, de azok is tehetnek vele próbát, akik csak borzongani szeretnének, és nem durva gore-ra vágynak.

  1. Alien: Covenant (2601 olvasó)

ac07.jpgA megjelenésekor meglehetősen megosztó visszhangot keltett, és ezért sokan Ridley Scott munkásságának egyik legrosszabb darabjának tartják. Arról viszont mindenki megfeledkezett, hogy a rendező előre közölte, hogy minden filmet, mely az eredeti Alien után született, el kell vetni, csupán az első rész tartozik az ő franchise-ába, ehhez készült a Prometheus és az Alien: Covenant is. Én sokkal élvezhetőbbnek tartottam, mint az első előzményt, számomra mintegy átvezetés volt a két világ között. Meglepő módon ez az egyetlen élőszereplős kritikám, mely belefér a Top 5 kategóriába.

  1. Ajin – 2. évad (2081 olvasó)

ajin2kiemelt.jpgAz Ajin volt az a sorozat, amelyről rögtön az utolsó epizód vetítése után sikerült kritikát írnom, így a legfrissebb élmények oszthattam meg az olvasóinkkal. A második évad cikke mégis nagyobb érdeklődésre tartott számot, ami nem lepett meg, mert az első széria rengeteg kérdést vetett fel, így mindenki kíváncsi volt, hogy jó-e a folytatás, érdemes-e tovább nézni a science fiction horrort. Szerencsére megérte várni, így most már a harmadik évad beharangozóját lessük az interneten.

 

Smaragd Sárkány animéi

  1. Két világ, azonos problémák a Ghibli Stúdió Arrietty-ében (7523 olvasó)

3_the_secret_world_of_arrietty.jpgNem meglepő, hogy a legolvasottabb cikkem a Ghibli Studio egyik különleges alkotása, hiszen mindegyik anime, amellyel megajándékoztak bennünket, elgondolkodtatóak, meghatóak, mókásak, vagyis keserédesek. Az Arrietty-t kitűnő példának tartom arra, hogy egy műnek nem feltétlenül szükséges happy enddel végződnie ahhoz, hogy élvezhető legyen, még akkor sem, ha ezt éppen gyerekeknek szánták. Persze a valóság az, hogy sokkal szélesebb nézőközönséget céloznak meg, mert a fiatalabbak is más tanulságot vonhatnak le, és a felnőttekben is más érzelmeket fognak ébreszteni.

  1. Egy párhuzamos valóságban epikus küzdelem zajlik a Szent Grálért (5073 olvasó)

r1n7gte.pngA Fate/stay night franchise egyik legfrissebb darabja nem régen fejeződött be, és úgy tűnik, sokkal inkább érdekelt titeket az új élmény, mint az előzmények, és a többi sorozat. Ez a vonal egy párhuzamos valóságban játszódik, nem illeszkedik abba az idővonalba, ahova az Unlimited Blade Works és a Fate/Zero, valamint az eredeti Fate/stay night. Ráadásul pont arra példa, hogy mi történik, ha elfogy a pénz, és úgy kell befejezni a sorozatot. De a csalódás talán még izgalmasabb, mint a siker.

  1. Magyarországon is vetítik a trónfoglaló animét - Kimi no Na wa. (3985 olvasó)

kimi_no_na_wa_full_2178963.pngA blogom számára hatalmas mérföldkő volt, amikor a 15. Anilogue Nemzetközi Filmfesztivál szervezői meghívtak engem a vetítésekre, hogy írjak kritikát a nekem tetsző animációs filmekről. Külön örültem neki, hogy Makoto Shinkai legújabb művét, a Kimi no na wa.-t is volt alkalmam megtekinteni a vásznon, ami minden anime-rajongó álmai közé tartozhat, hiszen az egyik legcsodálatosabb alkotás, amit valaha láttam. Ezzel a filmjével bebizonyította, hogy nem véletlenül hívják őt az új Miyazakinak.

  1. Felnőtt mese a Talibán-uralta Afganisztánban: The Breadwinner (3175 olvasó)

the-breadwinner-new-poster-featured.jpgSzintén a fesztiválon lehetett megtekinteni, de később plusz vetítést is kapott az Angelina Jolie-támogatta The Breadwinner című animációs film, mely egy nagyon aktuális témát boncolgat, ezért a blogomra is érkeztek olyan hozzászólások, melyeket kénytelen voltam –hangvételük és nyelvezetük miatt – kimoderálni. Nagyon fontos, ha valakinek valami nem tetszik, akkor azt úgy indokolja meg, hogy nyomdafestéket tűrő legyen, és intelligens, ne csak az indulatok beszéljenek belőle.

  1. Igazi Oscar-díjat érdemlő anime a Koe no Katachi (2831 olvasó)

koenokatachi.jpgA süket lányról és a bunkó fiúról szóló történet egyszerre tanulságos és megható, de persze akadtak olyanok is, akik felháborodtak az egész animén. Számomra az egyik legcsodálatosabb dráma, és az egyik legnagyobb pozitív meglepetés, amely ért. Méltó lezáró darabja ennek a listának, kíváncsi leszek, mennyire változik meg a kép az idők során.

A legolvasottabb cikkek listája elég vegyes képet mutat, hiszen a science fiction és a horror három-három, míg a dráma négy alkotással képviseli magát. A romantika csupán kétszer került a középpontba, a leginkább a Ghibli Studio munkásságára voltatok kíváncsiak, illetve a Toplistámra a CineGore oldalán. Meglepő módon, bár a másik oldalra régebb óta írok, mégis a blogomon magasabb értékeket sikerül elérnem. Ettől függetlenül a 16ezres számot impozánsnak tartom, pláne, hogy a horror portál legolvasottabb cikkét mondhatom magaménak. Köszönöm a lelkes olvasóknak, hogy időről időre követik az írásaimat, igyekszem megszolgálni a bizalmatokat.

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror francia háború szerelem akció anime thriller dráma romantika fantázia folklór animációs film városi legenda Anilogue Szent Grál science-fiction Moebius Ghibli Studio Oscar-díj jelölés Cinegore TOPLISTA