2017. dec 02.

Magyarországon is vetítették a trónfoglaló animét - Kimi no Na wa.

írta: Emerald Dragon
Magyarországon is vetítették a trónfoglaló animét - Kimi no Na wa.

Kimi no Na wa. (your name.) (2016)

kimi_no_na_wa_full_2178963.pngEz az anime az, amellyel Makoto Shinkai (Journey to Agartha, Voices of a Distant Star) nem csak feltette a koronát az örökségére, hanem túlszárnyalt vele minden eddigi elképzelést és eredményt, amit eddig rendezők elértek. Ugyanis sikerült letaszítania a trónról Hayao Miyazaki első legnézettebb, legnagyobb bevételt hozó művét, a Mononoke Himét (A vadon hercegnője), illetve a listavezető Sen to Chihiro no Kamikakushit (Chihiro Szellemországban). Shinkai nem csak felnőtt a mesterhez, hanem mellé állt, ezért izgatottan várjuk, milyen alkotásokat tartogat még a fantáziája a nézők számára. Következzék hát a your name. címet viselő, 2016-os anime, mely mindent megkapott, amire lehetősége volt, egyedül az Oscar-díj vált lehetetlenné számára, hiszen sajnos úgy döntöttek, hogy csupán mainstream művek juthatnak szóhoz a szobrocskáért.

1280x720-jtd.jpgMitsuha Miyamizu nem érzi jól magát a bőrében, sőt a vidéki településen, Itomoriban sem, ahol lakik. Így arról ábrándozik, hogy érettségi után felköltözik Tokióba és ott folytatja az életét. Tanulás és munka, ezek sokkal jobban vonzzák, mint a kicsiny város, ahol mindig ugyanaz történik, mindenki ismer mindenkit, semmit sem csinálhat titokban, pláne, hogy apja idén is indul a polgármesteri pozícióért. 0isirj3.gifKét legjobb barátja, Sayaka és Tessie (Katsuhiko Teshigawara) is osztoznak ezen vágyában, ők sem elégedettek azzal, hogy sehol egy kávézó, egy szórakozóhely, nem lehet semmit csinálni ebben az átkozott városban. Mitsuha ráadásul egy ősi család sarja, így a szokásos rituálét is el kell végeznie, amelynek során Kuchikamisake-t készítenek nyilvános előadás formájában, melyet természetesen osztálytársai is végignéznek. kuchikamizake2-1024x382.pngAki esetleg nem tudná, ez az egyik legősibb sake készítési eljárás, melynek lényege, hogy a szűz lányok megrágják a rizst, majd kiköpik egy tálkába, és ebből a léből fermentálódik az alkohol. Tehát a nyáluk a kulcs, mely segít lebontani a szénhidrátokat és a fehérjéket, hogy így egy különleges csemege készülhessen a gabonából. Természetesen az ifjú hölgy nincs elragadtatva a ceremóniától, pláne, hogy nem egy privát szertartás keretében zajlik, és azt kívánja, bárcsak következő életében egy helyes fiú lehetne, Tokióban.

356017.jpgTaki Tachibana Tokióban él, és a suli mellett esténként besegít egy étteremben. Felszolgálóként nem pont a legjobb, de azért elég ügyes, és kicsit belehabarodott a főpincérbe, Okuderába. Élvezi az életet, hiszen a nagyvárosban mindent megkap, amire szüksége van. Barátaival, Tsukasaval és Shintaval pedig gyakran betérnek egy kávézóba, hogy átbeszéljék a velük történteket. Ennél jobb talán csak az volna, ha lenne egy barátnője, például sikerülne meghódítania a csinos pincérnőt, de az sajnos rá se hederít. Biztos valamit rosszul csinál, túlságosan impulzív, így valamin változtatnia kellene. Egyik nap azonban ráeszmél, hogy a fura álmok, amelyeket az utóbbi időben átélt, talán nem is csupán a képzelete szüleményei.

4.jpgMitsuha bizonyos időközönként egy fiú testében ébred, aki azt az életet éli, amelyet magának szeretne. Vannak barátai, dolgozik, flörtöl, és gyönyörű nagyvárosban lakik, ahol igazi kávéház is van. Persze kissé fura, hogy a mosdóba másként kell kimennie, de megpróbálja túltenni magát természetes zavarán és kíváncsiságán.
tumblr_o582rzk6jo1slvqiko2_500.gifTaki napról-napra azon kapja magát, hogy egy bizarr álom résztvevője. Női testben ébred, egy kislányéban, aki iskolába jár, egy világtól eléggé elszigetelt tó partján, ahol mindenki ismer mindenkit, és nem igazán van mit csinálnia. Viszont igazi család tagja, amely régóta a helységben telepedett le, és időnként rituálékat végeznek a szentélyben. A húga furcsa szemekkel tekint rá, mikor köztük jár, sőt, úgy tűnik, hogy a nagymama valamit sejt is ebből a groteszk álomból.

8d1e86d7a4f041fa99be6fba777b5d29.jpgAztán ezek az események elkezdenek sűrűsödni, és rá kell ébredjenek, nem csupán képzeletről van szó, hanem valóban egymás életébe csöppennek bele, tehát a másik testét használják, és felcserélhetik a mindennapjaikat. Nem tudják, hogy hogyan lehetséges mindez, mégis úgy döntenek, hogy igyekeznek a legtöbbet kihozni a szituációból, és azon ügyködnek, ne keverjék bajba az aktuális identitásukat. Így kapcsolatuk egyre harmonikusabbá válik és a kíváncsiságuk is nő, hogy milyen volna, ha egyszer találkozhatnának. Azonban ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz, hirtelen megszakad a csodálatos széria, és többé már nem cserélnek testet és életet. Taki nem nyugodhat bele a változásba és úgy dönt, felkutatja az ismeretlen lányt, azonban nem egészen azt találja, amire számított.

kimi-no-na-wa-backgrounds-have-become-must-visit-places-for-anime-fans-1.jpgMakoto Shinkai your name. című animéje új alapokra helyezi eddigi munkásságát. Ugyan a Journey to Agarthával felzárkózott Hayao Miyazaki öröksége mellé, de ezzel a filmmel sikerült túlszárnyalnia is azt. Egy olyan komplex és kerek világot hozott el a nézőknek, mely tökéletesen kidolgozott, karakterei jellemfejlődése nyomon követhető, és megfelelően misztikus légkör is lengi be. Emellett nem elhanyagolható, hogy izgalmas drámai kérdésekkel is foglalkozik, a szokványos témáján, a romantikán, a szerelmen és az akadályokon túl, amelyek előkerülhetnek a párok esetében. A rendezőzseni képes minden egyes alkalommal megújulni és egyre érdekesebb szituációkat mutatni, melyek egyszerre tűnnek mesésnek, és maradnak mégis valóságosnak.

rrvew68.gifAz amerikai vígjátékok és a romantikus irányzatok közkedvelt témája volt egykor a testcsere, mely rengeteg helyzetkomikum forrása, pláne, ha pubertáskorú tinik a főszereplők. De amellett, hogy érdekes élmény lehet a másik nem felfedezése, illetve az ebből adódó groteszk és humoros helyzetek kezelése a mindennapi életben, a your name. esetén előkerül egy másik mozzanat, mégpedig egymás segítése, és nem csak a kicsinyes játékok, amelyek eleinte azért felvetődnek. 5.jpgA kísérletezés az emberi faj egyik fontos és izgalmas tulajdonsága, de az is, hogy felismervén a szituációkat azt hozzuk ki belőle, ami mindannyiunk számára hasznos lehet. Ötlete nyilván mindenkinek lenne, hogy mit kezdene azzal, ha időnként egy másik ember testében ébredne, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy kétirányú utcában közlekedünk, szóval olyasmit nem érdemes cselekedni, amit mi nem vállalnánk fel a saját arcunkkal. Mert a szégyen és a következmények bizony ránk is hárulhatnak, mert a tudatunk vagy lelkünk megérzi mindkét test jelenét.

crbsq9iusaajp1k.jpgFurcsa mód, annak ellenére, hogy ismét a szerelmet választotta a rendező központi témául, a your name. története mégsem teljesen erről szól. Ha csak egy újabb romantikus sztori volna, valószínűleg nem ért volna el akkora sikereket, amelyekről Makoto Shinkai egy évtizede még álmodni sem mert volna. Ezúttal azonban azok is elégedetten bólogathatnak és elismerően mosolyoghatnak, akik a korábbi filmjeiből hiányolták a hátteret, és unták, hogy csak egy 3.jpg„nyálas romantikus vígjátékot” néznek, melyek rendre azt bizonyították, hogy a szerelem valamiféle hatalmas erő, mely összetart bennünket téren és időn át, akár a végtelenben is, akkor sem csillapodik, ha viszonzatlan, sőt, csodálatos ösztönzőképessége van. Most viszont a két szereplő nem is találkoztak sosem, csak részletekkel vannak tisztában a másikról, inkább a mindennapjaikba látnak bele, illetve a vágyaikat és a céljaikat ismerik. Ennek ellenére vonzódnak egymáshoz, de pontosan nem is tudni, hogy szerelemről vagy barátságról van szó, esetleg csupán lelki társak. Így a misztikum tovább növekszik, és csak reméljük, hogy választ kapunk a mű crescendója után, az epilógusban, és majd találkozhatnak a valós életben is.

pixta_25300326_m-1.jpgA rendezőről tudjuk, hogy szereti valóságos helyszíneket felhasználni a látványok alapjául, és ezúttal is számtalan rajz ismerős lehet azoknak, akik jártak már Japánban. Itomori városa ugyan nem létezik, de az inspirációt létező utcák és épületeket, illetve természeti jelenségek kölcsönözték. A műben szereplő Tiamat üstökös pedig igencsak beszédes, hiszen Tiámat a sumér mitológiában az anyaistennő, aki egyszerre testesíti meg a káoszt, pusztít és teremt valami újat.

1.gifTermészetesen ezúttal is saját történetet dolgozott fel Makoto Shinkai, és nem csak a rendezést, hanem a forgatókönyvhöz kapcsolódó összes feladatot maga végezte. A karakterdizájnban Masashi Ando (When Marnie Was There, Mononoke Hime, Paranoia Agent, Paprika, On Your Mark) és Masayoshi Tanaka (Toradora!, High School of the Dead, The Anthem of the Heart) segédkezett neki, felejthetetlen zenéjét pedig RADWIMPS-nek köszönhetjük.

giphy1_4.gifAz All the Anime jóvoltából egy különleges, háromlemezes kiadványt tartok a kezemben, amelyek egy limitált fémdobozba kerültek, csodálatos dizájnnal. A DVD és a Bluray tartalmazza a filmet angol és japán nyelven, illetve angol felirattal. Emellett az extrák között a szokásos reklám-, előzetes videók, valamint a főcímzene klippje foglal helyet. Nem utolsó sorban rákerült egy tízperces anyag a rendezővel munkásságáról, illetve egy tévépromóciós anyag a filmről. Aminek viszont a leginkább örültem, hogy CD mellékletet is kapott, mely a Radwimps soundtrackje a your name.-hez. Talán a Rightstuf kiadványa szárnyalja túl egyedül ezt, hiszen ott egy izgalmas dobozba rejtették a lemezeket, melyekhez az angol nyelvű dalokat is mellékelték, valamint egy füzetet is a dizájnról.

2.jpgA your name. Magyarországon is vetítésre kerül, legalábbis egy alkalommal biztosan a 15. Anilogue Nemzetközi Filmfesztivál keretein belül, az Urániában, december 2-án. Aki teheti, látogasson el, mert felejthetetlen élményben lehet része. Emellett felreppent a hír, hogy J.J. Abrams amerikai remake-et tervez a készíteni, illetve a japánok élőszereplős adaptáción gondolkodnak.

Értékelésem: 11/10

Forrás: információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=18171, https://en.wikipedia.org/wiki/Your_Name
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=xU47nhruN-Q
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/kimi-no-na-wa-285137.html
Bluray megvásárolható: Your Name Collector's Edition Steelbook (Blu-ray + DVD+CD)

Smaragd Sárkány

d368a888496c62c1c356576dd623d748--kimi-no-na-wa.jpg

Szólj hozzá

anime magány dráma romantika fantázia slice of life Hayao Miyazaki Oscar-díj jelölés Makoto Shinkai