2017. aug 16.

A szerelem időtlen

írta: Emerald Dragon
A szerelem időtlen

5 Centimeters Per Second (2007)

wx0jtca.jpgMakoto Shinkai (your name., The Place Promised in Our Early Days, Children Who Chase Lost Voices) második hosszabb alkotását nem sokkal a Voices of a Distant Star után ismertem meg, és mivel egyszerűen elvarázsoltak a csodálatos történetei, hamar beszereztem a 5 Centimeters Per Second (Byōsoku 5 Centimeter - a chain of short stories about their distance) című, három rövid történetből álló animét is. Ezekben az egyik összekötő kapocs az a motívum, miszerint a cseresznyevirágzás után a szirmok ezzel a sebességgel hullnak a földre – persze nem mindig vizuálisan, hanem néha átvitt értelemben. Akárcsak a The Garden of Words-ben, itt is a szerelem és a szeretet van a középpontban, azonban ezúttal másik aspektusból szemlélhetjük, mégis nagyon hasonló üzeneteket közvetítve.

5-centimeters-per-second-full-680161.jpgAz első történet, a The Chosen Cherry Blossoms (Oukashou) főszereplői két fiatal tizenéves, akiket a sors egymás mellé sodort egy iskolában. Mindketten más-más suliban végezték tanulmányaikat, ahogy a szüleik városról városra költözködtek, hogy minél jobb munkát találhassanak a család eltartása érdekében. A japán gyermekeknél igen gyakori, hogy nem ugyanabba az intézménybe járnak a tanulmányok befejeztéig, hanem minden évben új helyre iratkoznak be. Ez természetesen igencsak megviselheti őket, hiszen nehézkes a barátkozás, a beilleszkedés, ha úgysem maradnak sokáig egy helyen, egy idő után nem is igazán köttetnek igazán mély kapcsolatok. De a legnehezebb talán mindig az a pillanat, amikor két szív mégis egymásra talál ebben a lehetetlennek tűnő helyzetben, majd kiderül, hogy elképzelhető, többé nem biztos, hogy látják egymást. Tono Takaki és Shinohara Akari mégis megpróbálkoznak a hihetetlennel, és igyekeznek kontaktusban maradni, levelezni kezdenek egymással. Akkor még nem is sejtik, hogy mennyire elmélyülhet egy barátság, s miként a tavasszal nyíló cseresznyevirágok, úgy szívük is fürdeni fog ebben a gyönyörű érzésben. Az első szerelem mindig a legizgalmasabb, a legmaradandóbb élmény mindenki számára, pláne akkor, ha látszólag egyre távolabb sodorja őket a sors egymástól.

481000da7d4be416604.gifTono Takaki évekkel később már a továbbtanuláson töri a fejét, amikor az Cosmonaut cselekményébe kapcsolódunk. Ez egy új szituációt vet fel, amikor a fizikai távolság nem volna akadály, de valami más leküzdhetetlennek bizonyulhat. Kanae Sumita ugyanis fülig beleesik az iskolájukba érkező végzős diákba, és szívében lassan kivirágzik az érzés, amit ajkai nem mernek kiejteni, mert fél attól, hogy nem talál majd viszonzásra a fiúnál. Így megpróbálja keresni az alkalmat, hogy vele lehessen, hátha egy nap összeszedi minden bátorságát, és el meri árulni Tononak, hogy mit titkol előle. Ez a bizonytalanság persze nem csak a szerelmi életében jelenik meg, hanem így, közel a változáshoz, a pályaválasztáshoz több démonnal is szembe kell nézzen, hogy felnőtté válhasson. Ezúttal tehát a szerelem ott van a lány előtt, azonban úgy tűnik, hogy a közelség sem feltétlenül elegendő, mert a szívek nem biztos, hogy egymásra találnak majd. Az első szerelemnél talán még emlékezetesebb az első szerelmi bánat lehet, azzal a kivétellel, hogy az mindig ugyanúgy megvisel majd bennünket. Kérdés, hogy Kanae mit képes elérni úgy, hogy a szeretett lény egy karnyújtásnyira áll tőle, csupán a félelmei pecsételik le az ajkait, hogy kinyilatkozhasson és elérhesse a fiút.

tumblr_ogjsq5vglh1vur2auo1_500.gifAz utolsó fejezet gyakorlatilag valamilyen formában pontot tesz a teljes cselekmény végére. A 5 Centimeters per Second-del (Byousoku 5 Centimeter) körbeérünk a történetben, és konklúziót kapnak az eddig tapasztaltak. Egyrészt a fiatalok szempontjából, másrészt a néző is levonhatja a tanulságokat, és egy gyönyörű katarzissal gazdagodhat általa. A két gyermek, akiket messzire sodort egymástól a sors, a két szív, amelyek talán folyamatosan egymásért lángoltak, találkozhatnak-e újra, vagy megmarad minden szép, de fájdalmas emléknek. Az idő minden sebet begyógyít, és segít nekünk a feledésben, de mi van, ha nem erre vágyunk, ha nem tudunk szabadulni az érzéstől. Ha azt gondoljuk, összeköt minket valamilyen vékony fonál, és az a végzetünk, hogy egymáséi lehessünk. Vajon elég-e mindez ahhoz, hogy ismét egymásra találjunk?

thumb-1920-80909.jpgEzekkel a kérdésekkel foglalkozik a 5 Centimeters Per Second teljes története, és a második kapocs egyértelműen a távolság, melyet három értelemben is megismerhetünk. Az első a térbeli eltávolodás, a második az az állapot, amikor közel vagy valakihez, mégsem érheted el, a harmadik pedig az, amikor mindez időbelivé változik. A szerelem nem könnyű, mégis csodálatos érzés, akkor is, ha beteljesül, akkor is, ha végül viszonzatlannak bizonyul. Minden kapcsolat hozzánk ad, miközben elvesz belőlünk egy szeletet. Így változunk, így növünk fel, így érünk meg, így leszünk jobb, vagy éppen rosszabb emberek. A szimbólum, mely összefogja ezt az egészet, a kibontakozó, majd elvirágzó szerelem, a gyönyörű szirmok, a fényben fürdő és tündöklő virág, mely lassan a földre hull.

83783.jpgA káprázatos ívet olyan fantasztikusan építette fel Makoto Shinkai, hogy többször meg kell tekintsük, hogy felfedezzünk olyan apróságokat, hogy az első részben csupán monológokból narrálják nekünk az eseményeket, míg a második történetbe ez már erősen keveredik a dialógusokkal, a harmadikban pedig csupán a belső hang hallható. Ha belegondoltok, hogy mindennek milyen funkciója van, sokkal több értelmet nyer majd az egész anime is.

Makoto Shinkai csodálatos művével szerettelek volna megismertetni benneteket, melyben több utalást is találhatunk korábbi alkotásaira. A szemfülesek például kiszúrhatják Mimit, aki a She and Her Cat-ben az egyik cica, illetve az űrhajó egyértelműen a Voices of a Distant Star-ra emlékeztet bennünket. Miként azt a The Garden of Words kapcsán már elmondtam, itt is több szerepet vállalt magára a rendező, hiszen ő írta a forgatókönyvet is, valamint felügyelte a zenét, illetve a művészeti dirigálást. A karakterdizájnt ezúttal Takayo Nishimura-ra (Children Who Chase Lost Voices, Before Green Gables) bízta, a varázslatos hangulatról pedig Tenmon (Children Who Chase Lost Voices, Voices of a Distant Star, The Place Promised in Our Early Days) muzsikája gondoskodott.

5-centimeters-per-second-2.jpgA 5 Centimeters Per Second során többször is felcsendül Masayoshi Yamazaki One more time, One more chance-e, melynek szövegét is érdemes elolvasni, mert nagyon szorosan kapcsolódik a történethez. Bátran merem ajánlani azoknak, akiknek az előző Makoto Shinkai alkotás is tetszett, mert egy olyan világba nyerhetünk betekintést, amely valóságszagú, mégis romantikus szemszögből világítja meg a mindennapi problémákat. Hiszen mindig lehet találni valamit, amiért érdemes élni, és küzdeni. Nem számít sem a tér, sem az idő, sem a kor.

 

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: http://www.animenewsnetwork.cc/encyclopedia/anime.php?id=6696
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=wdM7athAem0
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/masodpercenkent-5-centimeter-53400.html
DVD megvásárolható: Five Centimetres Per Second [DVD] [2007]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

anime dráma romantika slice of life Makoto Shinkai