2017. sze 13.

A szerelem végtelen

írta: Emerald Dragon
A szerelem végtelen

Voices of a Distant Star (2002)

leganerd_036280.jpgA Voices of a Distant Star (Hoshi no Koe) Makoto Shinkai első hosszabb animéje, bár csupán huszonöt perces, mégis nagyon különleges alkotás. Nem csak azért, mert a munkálatok nagy részét egyedül végezte (rendező, animátor, forgatókönyv, eredeti manga, illetve a szinkront is a jegyesével együtt vették fel), hanem mert egy ilyen nyúlfarknyi film során olyan érzelmeket volt képes megmozgatni, annyi tartalmat tudott beleszuszakolni, hogy összeszorul a torkunk, mire a végére érünk.

6796950_orig.jpgA történet nagyon rövid mégis hosszú időt ölel át. Noboru Terao és Mikako Nagamine gyerekkori barátok, akik úgy gondolják, hogy mindig fogják tudni tartani a kapcsolatot, és azt tervezik, hogy egy gimnáziumba járnak majd. Azonban a távoli jövőben járunk, ahol a Mars kolonizációja már megtörtént, de egy idegen faj, a Tarsianok hadban állnak az emberiséggel. Mikako pedig elég tehetséges és céltudatos ahhoz, hogy fiatalon mecha pilótává váljon, így az élet egyik pillanatról a másikra elsodorja egymástól a fiút és a lányt. Ahogy Mikako egyre távolabb kerül az univerzumban, hogy megvédhesse a Földet, és pontot tehessen a viszály végére, egyre hosszabb időbe telik, míg üzeneteik elérnek a másikhoz. Ahogy a percekből órák, majd napok válnak, nem tudni, hogy megtalálják egymást a fényévek távlatában, illetve egyáltalán számítanak-e még arra, hogy tartják a kapcsolatot.

voices.jpgA science fiction vonal csupán eszköz, így azoknak is merem ajánlani a Voices of a Distant Star-t, akik nem kedvelik a mecha animéket. Az időparadoxon kihangsúlyozza a rövid alkotás legfőbb üzenetét, amellyel Makoto Shinkai (your name., The Garden of Words, The Place You Promised in Our Early Days) többi műve is foglalkozni szokott. A szerelem, az érzés, a kötődés, a vonzódás, mindennél erősebb, ha igazán eggyé válunk vele. A fényévek már-már fantasztikusan képzeletbelinek tűnhetnek például az 5 centimeters per second valós kilométereihez képest. Ha így szemléljük, akkor a kozmikus tér gigászivá, áthidalhatatlanná varázsol valamit, ami a szomszéd faluhoz, városhoz, de még egy óceánnal elválasztott kontinensek közti messzeséget is kéznyújtásnyira zsugorítja. Minden, amit elérhetetlennek, akadálynak érzünk a jelen életünkben apróságnak, bagatellnek tűnik ahhoz képest, ami ebben az animében felvázolódik. Így átértékelhetjük, amit eddig problémának gondoltunk, vagy azokat a döntéseinket, melyek a távolsági kapcsolatokat tarthatatlannak tartották.

1af70005331aa54df3be.jpgA Voices of a Distant Star nem túlságosan látványos, viszont a története elvarázsol bárkit, aki szereti a romantikus filmeket. Én első látásra beleszerettem a zenéjébe is, amelyet egyébként a DVD kiadványhoz mellékeltek is. A legfontosabbat, a Through The Years And Far Away-t a rendező jegyese is felénekelte az albumra, ezért ezt a számot szeretném veletek megosztani Low előadásában. A zenéjét egyébként szintén Tenmon szerezte, akárcsak a 5 Centimeters Per Second-nek és a Children Who Chase Lost Voices-nak.

Értékelésem: 9/10

Forrás, információk: http://www.animenewsnetwork.cc/encyclopedia/anime.php?id=775
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=0__ctDAL4nQ
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/hoshi-no-koe-43825.html
Bluray megvásárolható: The Place Promised in Our Early Days / Voices of a Distant Star Twin Pack [Blu-Ray]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

anime dráma romantika science-fiction Makoto Shinkai