2020. nov 30.

Egy kóbor eb viszontagságai: Marona csodálatos kalandjai

írta: Emerald Dragon
Egy kóbor eb viszontagságai: Marona csodálatos kalandjai

Marona csodálatos kalandjai (2020)

323162_1591353634_8513.jpgIdén az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál csak online került megrendezésre, néhány filmhez juthatott csak a kíváncsi nézőközönség. A Toldi Távmozinak hála azonban ez is létrejöhetett, így három nagyobb animációt volt alkalmunk megtekinteni a szokásos rövidfilmek kínálata mellett. A nyitóelőadást ezúttal egy román–francia–belga alkotással kezdhettük meg, a szokványos szerdai napon. Marona csodálatos kalandjai (L’Extraordinaire Voyage de Marona) nem éppen a várt témát hozta el számomra, de azért érdekesnek mondhattam.

628.jpgKilences egy igazi pedigrés apuka és egy korcs anyuka szerelemgyereke. Bár ez predesztinálhatná sorsát, de a szuka bizony érdeklődve, farkcsóválva veti magát az utcai forgatagba. A kiskutya először Manole-hoz kerül, az utcai artistához, aki kész arra, hogy szűkös otthonát és élelmét megossza a kíváncsi ebbel. Ana-nak kereszteli el, és a kislány megtanulja, milyen egy szerető gazdi mellett élni, még akkor is, ha néha neki kell vigyáznia az emberére. Ám minden jónak vége szakad egyszer és Kilences gazdáról gazdára vándorol a városi forgatagban, miközben új ismeretekre és tapasztalatokra tehet szert az emberi viselkedéssel kapcsolatban.

323162_1591353656_6946.jpgA Marona csodálatos élete egy kutya szemszögéből mutatja be egy átlagos francia város forgatagát, a benne élő hétköznapi emberek életét, küzdelmét és vágyait. Az eb a bizalmatlanságtól a függőségen keresztül a hűségig jut el minden egyes gazdi esetében és valóban csodálatosnak mondható, hogy képes mindig újra bízni a fura lényekben. Mindenki másként áll hozzá, sohasem lehet biztos, ki az, aki önzetlenül szereti, ki tud gondoskodni róla, milyen szándék vezérli őket, amikor a segítségére sietnek.

marona-1.jpgÍgy a mű egyszerre szól a hűségről, a bizalomról, a szeretetről és a küzdelemről. Természetesen kedvenc témám is előkerül, mert felelősség nélkül nincs állattartás sem. Persze nem ez lesz a központban, mert más szemszögből szemléljük az eseményeket. Az animáció hangulata játékos, néhol kimondottan komor, ügyesen bánik a drámai jelenetekkel, a grafikát pedig részben alárendeli a kutya percepciójának. Ennek azonban némileg ellent mondanak a színek, mert azokat igencsak élénkre választották hozzá.

624.jpgAnca Damian rendezése meglehetősen szokatlannak tűnhet azok számára, akik az átlagos animációkat ismerik. Anghel Damian története ugyanis több művészeti stílust tükröz, miként a Ruben Brandt, a gyűjtő is. Akad itt krétarajz, kubista ábrázolásmód, de a naiv festészet is képviselteti magát. A látvány ezért némi hozzáértést igényel, különben nem igazán értékelhető.

l3fj1diiubootf3fnkfcwaejxql.jpgBár a történet kimondottan slice of life típusú, a drámaiság a hétköznapokban is tetten érhető, ezért korántsem unalmas művet láthattunk. A témái ugyanakkor átlagosak, de pontosan ez a cél, hogy a hétköznapi embereket kissé más megvilágításból szemlélhessük meg. Ilyen szempontból szép és kifejező alkotás, egyszeri megnézésre mindenképpen csak ajánlani tudom, de nem feltétlenül a fiatal korosztály számára. Hiszen a valódi élet egyáltalán nem csak játék és mese… ezt, a Marona csodálatos élete szemléletesen bemutatja.

Értékelésem: 7/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Marona%27s_Fantastic_Tale
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ZcTRMjMdux0
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/the-fantastic-voyage-of-marona-323162.html
Bluray elérhető: még nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

francia belga szeretet hűség román animációs film Anilogue