2020. okt 16.

Darwin játékában csak a küzdőképes élhet túl

írta: Emerald Dragon
Darwin játékában csak a küzdőképes élhet túl

Darwin’s Game (1. évad) (2020)

animes-like-darwins-game.jpgA Battle Royal típusú animéket kimondottan kedvelem, különösen izgalmas, ha a technológia fejlődését is hozzáadják a képlethez. A 2020-as év sok izgalmas sorozatot rejthet, de a járvány bizony eleget el is kaszált belőlük. Szerencsére az év eleje még meglehetősen biztatóan indult és csak a közepére csapott le a kaszás, így a Darwin’s Game című mangából adaptált első évadot megélt shounent máris be tudom mutatni nektek.

ASCA: Chain

maxresdefault_111.jpgKaname Sudou önhibáján kívül csöppen bele egy androidos játékba, melybe egyik barátja invitálja meg. Mivel a cím, Darwin’s Game kimondottan izgalmasan cseng a számára, ráadásul ingyenes is, így, egyik osztálytársa figyelmeztetése ellenére, csatlakozik is a sok mobilos gamerhez. Azonban ez az applikáció inkább veszélyeket, mintsem szórakozást rejt a számára.

tumblr_9f95abff6b916250eaaf7e6448fa977e_23c0a95c_1280.pngMint kiderül, egy titokzatos alak virtuális pecséttel, képességgel látja el a mit sem sejtő játékosokat, akinek aztán küzdelmeket, versenyeket és párbajokat szükséges megvívniuk egymással. A győztes pontokat szerezhet, melyekkel fegyverekhez, páncélokhoz és egyéb előnyökhöz juthat. Ám a játék korántsem áll meg itt, a nyeremények ugyanis a valódi életben is felhasználhatók, akár kocsi vagy ingatlan vásárlásra is. Bár a szabályok nem írják elő az ellenfelek likvidálását, de nem is tiltják a gyilkosságok véghezvitelét. Márpedig attól nem kell már tartani, akit kiiktattak a riválisok közül. A problémát az jelenti, hogy kiszállni nem lehetséges, a pontját vesztett vagy kivégzett vesztes bizony tényleg meghal.

darwins_game_01_large_31.jpgKaname azonban nem átlagos rác, a Darwin’s Game könnyedén magába szippantja, és némi moralizálás után már be is áll a sorba, hogy megküzdjön a nyereményekért. Persze a szokott módon húzódozik és kerüli a fölösleges emberáldozatokat, de a versengés és a párbajok egyáltalán nincsenek ellenére. Különleges képessége, hogy olyan tárgyakat képes a semmiből előállítani, amelyekkel korábban már találkozott. Így látszólag végtelen mennyiségű fegyverarzenál áll rendelkezésére. Az ajándékhoz pedig a használati ismeret is hozzájárul.

story_864_photo_1581492327713677787.jpgSzerencsénkre a fiú egyáltalán nem OP típusú harcos, inkább az eszére és a leleményességére kell támaszkodnia, nem pedig a nyers, nem létező izmaira. Nyilvánvalóan atletikusabb egy átlagos tinédzsernél, de a sebezhetősége az első küzdelmek során eléggé szembetűnő. A moralizálása, az értékrendje a megszokott módon kiemeli őt a többi versenyzők közül, és ez a bizonyos görcstelenség, kegyesség teszi némileg különlegessé.

1-4.jpgA Battle Royal típusú történetekhez hasonlóan itt is akadnak kegyetlenebb ellenfelek, akik élvezik a kínzást és a gyilkolást, de a yandere személyiség is felbukkan a Darwin’s Game folyamán. A klisék ellenére azonban a sorozat kimondottan élvezetes és fordulatos, hiszen izgalmas karaktereket sikerül felvonultatni a szokványoson is túllépve.

11_1.pngAz üzenetek és a gondolatok nem idegenek és korántsem meglepőek. Egy versengés során akadnak nagyon kompetitívek, akik bármi áron a győzelemre hajtanak, de a gyengék is megjelennek, akik inkább feladják a küzdelmet. Az élet velejárója az alapszintű élni akarás, amelyre a cím is tolakodóan utal. Darwin elmélete szépen kidomborodik, bár nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a gyilkolás egyáltalán nem kötelező velejárója a játéknak. Az emberi alaptermészetek azonban szemléletesen kerülnek ábrázolásra, a feszültség és a lehetőség felszabadítja az indulatokat és a vágyakat, akár fékevesztett, kéjes öldöklés és kínzás is megengedett. Az elme pedig jusztifikálja, hogy mindez csupán egy játék, akkor is, ha valós áldozatokkal jár.

darwinsgame1-800x445.pngA FLIPFLOPs művésznév Ginko és Yuki Takahatát (The Everyday Tales of a Cat God) takarja, akik a mangát írják 2012 óta. Az animét a Nexus Studiónak köszönhetően láthatjuk, akik Yoshinobu Tokumotonak (Comic Girls) adták meg a rendezés lehetőségét. Az eredmény kellően fordulatos, a karakterek Kazuya Nakanishi jóvoltából élőek és személyiséggel rendelkező külalakkal megjelenítettek. A Darwin’s Game látványvilágban nem marad el a többi hasonló témájú sorozattól, a küzdelmek sem statikus képekkel operálnak, a dinamikában ügyesen ötvözték a CG elemeket. Kenichiro Suehiro (Cell at work, Golden Kamui, Fire Force) zenéje kiválóan passzol az aktuális képsorokhoz.

darwins_game_01_large_14.jpgAz anime nem menti fel a gyilkosokat, bár lehetőséget ad számukra, hogy megbocsátást nyerjenek. Megismertet bennünket a valós életbeli sorsukkal, mellyel cselekedeteiket magyarázzák. Hiszen egyáltalán nem ördögtől származó spanyolviasz az sem, hogy valaki a frusztrációját vezeti le egy ilyen típusú játék élvezete során.

Az ötlet, az androidra íródott program, kellemes csavar a korábbi klisékhez képest, de nagyon kíváncsiak vagyunk, mi is rejtőzik az egész világ hátterében. Mivel a manga a mai napig íródik, így a megfejtésekre kissé várnunk kell, de a második évad sajnos a Battle Royal-oknál gyakorta elmarad.

Mashiro Ayano: Alive

darwins-game_episode_09_figure_03.jpgMindent összevetve egy remekbe szabott alkotás, amely hozza az elvárt színvonalat, ügyesen bánik a technológiával és a karakterek potenciáját is kiaknázza. A szerelmi szálak nincsenek túltolva, marad elég rejtvény a folytatásokra is, a nyitott, szabadon lógó fonalak nem túl idegesítőek az utolsó epizód lezárása után.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Darwin%27s_Game, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=22301
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=_cLxzQoNVpo
Mafab link: -
Bluray megvásárolható: még nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror anime társadalomkritika dráma játék adaptáció Battle Royale science-fiction túlélőjáték Studio Nexus