2020. okt 12.

Aeon Flux - avantgárd sci-fi az MTV-ről

írta: Emerald Dragon
Aeon Flux - avantgárd sci-fi az MTV-ről

Aeon Flux (TV) (1991-1996)

aeon_flux.jpgA kilencvenes évek egyik kultikus csatornája volt az MTV, mármint a Music Television. Viszonylag hihetetlennek tűnhet, hogy akkoriban még zene, zenei műsorok és sorozatok mentek rajta, nem a valóságshowk domináltak. Az egyik ilyen izgalmas animációs sci-fi az Aeon Flux volt, mely kimondottan különleges látványvilággal, és elég avant-garde stílussal rendelkezett. Talán ma már kevesen tudják, hogy mi is ez a jelenség, így szeretnék kis kedvcsinálót írni hozzá.

giphy-facebook_s.jpgA főszereplőnk Aeon Flux, egy meglehetősen magának való, kaotikus jellemű ügynöknő, aki Monica államának kémkedik a szomszédos Bregnában. Egészen pontosan két egymás mellett lévő várost képzeljünk el, melyet nem csak egy fal határol, hanem igazi védelemmel is rendelkezik, mely megakadályozza az illegális átjárást. Aeon különböző küldetésekre indul, hogy államtitkokat, katonai és biológiai fejlesztéseket, kutatásokat szedjen ki a megalomániás vezérből, Trevor Goodchildból.

tumblr_p6nbficitt1tkh570o1_500.jpgMind Aeon Flux, mind Trevor Goodchild motivációi, illetve céljai ködösek maradnak a sorozat folyamán, de ettől eltekintve igazán bizarr és érdekes szériát ismerhetünk meg. Az államkép, amelyet elénk vetítenek, meglehetősen egyedi és furcsa, ezért nehéz eldönteni, hogy milyen jövőképet próbál vizionálni. A genetikai kutatások, a biológiai fegyverek fejlesztése mellett olyan pikáns témákat is felvet, mint az ember érzelmi és morális manipulációja a technika segítségével. Ezért az Aeon Fluxot az utópia és a disztópia közé helyezném el. Bizonyos részei akár pozitív irányt is mutathatnának, annak ellenére, hogy a társadalom irányítása tűnik a vezetés elsődleges céljának. Bár a nép, illetve az emberiség jobbá tétele akár pozitívnak is tekinthető, de legbelül érezzük, hogy valahol sántít a kierőszakolt béke fogalma. Ezt maguk a szereplők is több epizódban felhánytorgatják.

dadfd74d9de2b7dea7f435b15ff14656.gifAz Aeon Flux három évadot élt meg, melyből igazán a harmadik minősül igazinak. Az első csupán egyetlen pilot epizódból áll, mely 6 darab két perces rövid szösszenet. A második szezon már kicsivel hosszabb, hatperces részekből épül fel, összesen 5 készült ezekből. Az 1995-ös sorozat pedig már tíz félórás epizódokat tudhat magáénak. Ez utóbbiak fejtik ki Trevor Goodchild és Aeon Flux furcsa, kitekert viszonyát. Kettejük groteszk táncán túl azonban az Aeon Flux olyan témákat is boncolgat, meglehetősen filozofikus módon, melyek egy átlagos sci-fibe nem mindig férnek bele. Ilyenek az evolúció, az élet, a lélek, a fájdalom és a szerelem gondolatköre, illetve az emlékeké és a feledésé. A genetikai módosítások, kísérletek, az emberi elme és szellem működésének megismerését is finoman elemezni próbálja a sorozat.

upjb1fz.gifPeter Chung rendező neve nem ismeretlen az animációk világában. Neki köszönhetjük például az egyik Animatrix epizódot (Matriculated), illetve a The Chronicles of Riddick: Dark Furyt is. Az animációkat Itsuki Imazaki felügyelte, a zenéjét pedig Drew Neumann-nak köszönhetjük.
Az első két évad inkább vizuális narratívát alkalmaz, nincsenek dialógusok. Ezért inkább a harmadik sorozatot ajánlanám a sci-fi rajongóknak.

Értékelésem: 7,5/10

Forrás, információk: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=6, https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%86on_Flux
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=g-IadUwqpso
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/aeon-flux-the-complete-animated-collection-120654.html
Bluray megvásárolható: -

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

evolúció rajzfilm utópia teológia disztópia MTV avant-garde science-fiction Peter Chung