2020. jún 01.

Asterix az Új Világba is követi Getafixet

írta: Emerald Dragon
Asterix az Új Világba is követi Getafixet

Asterix Amerikában (1994)

asterix_in_amerika_05.jpgÚjabb közel egy évtizedet kellett várni, hogy a kedvelt képregényhősök ismét visszatérjenek a mozi vásznára. Ezúttal utoljára láthattuk a klasszikus animációs technikával készült rajzfilm adaptációt, mert ezután a 3D-re tértek át. Az Asterix Amerikában (Astérix et les indiens) már nem tartozott azok közé, melyeket gyerekfejjel megtekintettem, így kissé bizalmatlanul nyúltam az anyaghoz. Mivel az Asterix nagy csatájában elég nagyot csalódtam, így nem is tudtam, mire számíthatok. A német-francia vonal ugyan megmaradt, és az ismerős dal is felcsendült benne, de… Minden esetre egy képregény adaptáció, az Asterix és a nagy átkelés szolgált az alapjául, mely a huszonharmadik kötet a sorozatban.

mv5bzdk4mtyxmmitm2m5ys00njcwlthiytqtyzvkywy1m2uwmjbmxkeyxkfqcgdeqxvyotc5mdi5nje_v1.jpgA Római Birodalomban Julius Caesar ellen szövetkeznek, miközben a császár képtelen meghódítani azt a szerencsétlen gall falut. Nincs más megoldás, valamilyen trükkhöz kell folyamodniuk, hogy eltávolítsák a varázslót a településről. Hiszen a varázsital az oka az egész kalamajkának. Ezért az uralkodó megbíz valakit, hogy rabolja el Getafixet és dobja le a világ végén a szakadékba. Mivel a Föld lapos, így kell lennie egy szélének, ahonnan a furfangos Asterix sem tudja visszahozni őt.

aaaabzh03fqnv_aubezqdmwrjcotwgh6fg93uihxsbr8opfoelnj5ddqdwpuut1mppmjju4fn_rbvlk7om_t_9cdzwip0qnw.jpgAzonban a hajóra szálló ügynököt Dogmatix is követi, ezzel jelezve gazdájának, hogy mire készülnek a rómaiak. Az üldözés az óceánon folytatódik, de a kalózokon is áttörő Asterix és Obelix végül egy teljesen más világba csöppen a világ vége helyett. Az indiánok (bennszülött őslakosok) nem éppen tárt kezekkel fogadják a gallok legjavát.

asterix-conquers-america_8_f.jpgÉrezhető, hogy a sztori ezúttal nagyon erőltetett, nem igazán tudtak újat kitalálni az alkotók. Ami egy képregény esetében valószínűleg frappánsabban működne, az a vásznon erőtlenné válik. A sok sztereotípia, az indiánok megjelenése sajnos nem vitte előrébb a művet, kimondottan unalmasak a jelenetek, miután megtörténik a partra szállás. Bár a laposföld alapvetően kellemes fricska volna a jelenben is, és a kalózok visszaemelése felfrissíthette volna az Asterix Amerikábant, sajnos sehol sem éreztem a varázst, ami egykor a szériát körbelengte.

scholarlyrespectfulbactrian-size_restricted.gifUgyanazokat a helyeztkomikumokat éljük át, amelyek már számtalanszor lerágott csontok a jelen nézői számára. Az éneklésről, dalolászásról nem is beszélve, hiszen az Asterix és Kleopátra esetében még jól eltalálták a szöveget, itt inkább mondanám iszonyatosan bénának és igénytelennek. Nincs mese, ez egy kimondottan rosszul megvalósított alkotás.

Értékelés: 3,5/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Asterix_Conquers_America
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=WPhBK_4fbuc
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/asterix-amerikaban-16871.html
DVD megvásárolható: minek?

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

francia történelem német vígjáték képregény adaptáció Asterix René Goscinny Albert Uderzo