2020. jan 13.

Dead Space: Aftermath, de minek...?

írta: Emerald Dragon
Dead Space: Aftermath, de minek...?

Dead Space: Aftermath (2011)

deadspacedf3.jpgA kellemesen gore, ugyanakkor klasszikus rajzfilmes animációt használó Dead Space: Downfall után három évvel, a Dead Space 2 megjelenéséhez közel kiadták a Dead Space: Aftermath-et is. Ez a film némileg folytatásának tekinthető az első résznek, de elég sok aspektusból változtattak a rendezésen.

143163.jpgAz Ishimura és az Aegis 7 katasztrófája után az O’Bannon hajót küldték az események vizsgálatára, valamint a kegytárgy megszerzésére. Azonban valami történhetett a legénységgel, hiszen régóta nem adtak hírt magukról. Ezért az Abraxis mentőcsapatot küld az elveszett jármű fedélzetére, de elsősorban hullákat találnak. A maroknyi túlélő meglehetősen furcsán, akad köztük, aki kimondottan ellenségesen viselkedik, így őrizetbe veszik őket, amíg a kihallgatás megkezdődik.

3754_1.jpgEgyesével faggatják ki a társaságot, de az öt emberből csak négy jut el az inkvizíció elé, az egyikőjük megpróbál kitörni, így hamar végeznek vele. A maradék legénységet egyesével cipelik a zárt szobába, ahol módszeresen szedik ki belőlük az információt. Mindannyian elmesélik, mi történt, amikor a bolygón landoltak, mi lett a társaikkal, mi vezetett a mészárláshoz, amit tapasztaltak.

dead_space_aftermath_fullres_3.jpgAz Aftermath megpróbál újdonságot adni a játék- és a filmélményhez, igyekszik fokozni a horrort, a bezártság érzetet, valamint a kilátástalanságot. Ismét előkerül a szeretteink elvesztése, szembenézés velük a halál után, amikor ránk támadva ellenségként látjuk őket viszont. Az érzelmi töltetet erősítik a zene és a színek tónusa, azonban grafikailag eléggé sokszínű a mű. dead-space-aftermath-3.jpgEgyfajta antológiát próbáltak megvalósítani az alkotók, a négy szemszög és Abrasix fedélzetén zajló események más-más technikával készültek. Ez utóbbi borzalmasan gyatra, kimondottan steril és elavult CGI, míg néhány jelenet jóval rajzfilmszerűbb. A kontraszt persze részben érthető, ha eszközként tekintünk rá, de valljuk be, maga a Dead Space sokkalta élvezhetőbb és finomabban kidolgozott.

mv5bzjfinte3zdmtnwixmc00zgixlwi4zwitnduynji5ytc5ngexxkeyxkfqcgdeqxvyntizotk5odm_v1.jpgKicsit az Animátrixra próbál hajazni ez a próbálkozás, ott azonban legalább akadnak képsorok, melyek gyönyörűek, illetve az elmosódás egyfajta dinamikát hivatott kifejezni. Itt talán az érzelmi töltet akarták kifejezni, hiszen az inkvizíciós hajó valóban rideg és racionális, számító és kegyetlen, míg a családi tragédiák jóval hullámzóbbak. Sajnos a végeredmény szempontjából ez nem sokat dob a latba.

ss_ee690b0140c663458d5b03d04051569b1d2e67cf_1920x1080.jpgBár az alapötlet nem rossz, még átvezetésnek is tekinthetjük a két konzolos játék között, azonban a megvalósítás igencsak pocsék. A hangulat néhol átszivárog, de a legtöbb esetben inkább elkapkodottnak és életlennek tetszik. Az egyetlen, amit kiemelhetünk, a kihallgatások jellege, illetve a céges hűség, a vallási fanatizmus megjelenítése. Hiszen a vállalat érdekeivel párhuzamosan bárki felhasználható, bármi feláldozható, csak az eredmények számítanak.

dsaftermath9.jpgÖsszességében az Aftermath inkább a játék rajongóit célozhatta meg, mintsem az animációk vagy a horror, a science fiction szerelmeseit. Én azonban csöppet sem találtam élvezhetőnek, ennél jóval többre lehettek volna képesek. Állíthatnám, hogy Mike Disa rendezése egyszer bizony nézhető, hiszen az elmék állapotát és az őrültségek hűen ábrázolja, azonban ennél a káosznál többet nem tudtak nyújtani nekünk.

Értékelésem: 2/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Dead_Space:_Aftermath
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=waUt_4ZiWaU
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/dead-space-a-kovetkezmeny-59821.html
Bluray megvásárolható: Dead Space - Movie Double Pack [Blu-ray]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror teológia animációs film természetfeletti játék adaptáció science-fiction