2019. nov 30.

Bárányon kívüli találkozások: Shaun és a farmonkívüli

írta: Emerald Dragon
Bárányon kívüli találkozások: Shaun és a farmonkívüli

Shaun, a bárány és a farmonkívüli (2019)

1844138_jpg-r_1280_720-f_jpg-q_x-xxyxx.jpgSzámomra Nick Park volt az, aki visszahozta a stop motion animációt a köztudatba. Bár a Csibefutam is aranyos volt, mégis Wallace és Gromit kalandjai során szerettem meg a technikát. A két barátságos figura történetének egyik epizódjából aztán spin-off is készült, és a bohókás állatka mostanra második egész estés filmjénél tart, a Shaun, a bárány és a farmonkívülivel (A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon). Az Anilogue szervezői mindig is odafigyeltek, hogy a fesztiváljuk nyitóelőadása különleges élmény legyen, így örömmel látogattam el erre a premier előtti vetítésre.

81833a9381e7e151d4a123d8262de841e14c1647.jpgShaun és társai csíntevéssel teli életet élnek a megszokott farmon. Bitzer azonban folyton megkeseríti a mindennapjaikat, hiszen a kreatív bárány mindig új játékokat talál ki, melyek rendszerint rossz végkimenetellel kecsegtetnek. Ezért a kutya tiltótáblák sorát helyezi ki az udvarra, hogy az állatok ne csináljanak túl nagy galibát. Azonban ez nem mindig rajtuk múlik. Moszatfalvára ugyanis egy űrlény landol, aki felkavarja a település életét. Annál is inkább, mert a kormány titkosügynökei szemet vetnek a lényre és repülő masinájára. Shaun megpróbál segíteni az űrből érkezett teremtménynek, hogy hazajusson, ám a tervek ezúttal is némileg félrefutnak.

tenr_1.gifEz az animáció ötvözi a humort és a science fictiont, illetve ezzel párhuzamosan a stop motiont és némi modern CGI-t. A film tehát szintet lép, de megőrzi gyökereit. Az Aardman Animations ezúttal Will Becher (Shaun, the Sheep) és Richard Phelan rendezőpárosra bízta Nick Park figuráit. A látvány pedig hasonlóan tökéletes, mint az eddigi epizódok a sorozat alkalmával. A karakterek élnek, személyiséggel rendelkeznek, és kettősek. Hiszen egyszerre birkák, akik vakon követik Shaun irányítását vagy éppen Bitzer terelését, de emellett lázadoznak, önmaguktól is képesek marhaságokat csinálni. Olyanok, mint a kisgyermekek, akik nagyon unatkoznak, így megpróbálják elszórakoztatni egymást.

mv5bmtyyodywmzk0nl5bml5banbnxkftztgwntc5mzg3nzm_v1_sx1500_cr0_0_1500_999_al.jpgA farm ugyan John-hoz tartozik, mégis Bitzer az, aki valójában igazgatja a jószágokat. Akárcsak Wallace és Gromit esetében, itt is a kutya tesz meg mindent azért, hogy ne legyen katasztrofális a végeredmény. A szigorú eb szíve ugyanis forró szeretettel és védelemmel fordul az állatok felé, amolyan apafigura. Míg John csupán álmodozik és észre sem veszi, mi zajlik körülötte, ha éppen egy projektjén dolgozik. Shaun viszont mindenlébenkanál, örökmozgó, ki nem merülő fantáziával bíró, kreatív főkolompos, aki minden kalandjába, ötletébe magával ráncigálja társait is.

tnor.gifAz új karakterek igazi karikatúrák. A Shaun, a bárány és a farmonkívüli megtekintése során számtalan science fiction előtt hajtanak fejet az alkotók. Van itt  X-akták, Armageddon, E.T., Roswell és még Űrodüsszeia is, vagy amit csak akartok. Az animáció kiváló eszköz arra, hogy mindent megjelenítsen, hiszen csupán a képzelet szab határt a megvalósításnak. Mivel igazi beszédre nincs igény, így a hangok, hangsúlyok fejezik ki az érzelmeket és a figurák személyiségét. Ez pedig tökéletesen megvalósul, egyáltalán nem hiányoljuk, hogy megszólaljanak.

399213.jpgAz ügynöknőnk és hűséges társa nem megidéz nekünk jópár ismert szereplőt, de leginkább egy gonoszabb Scullyt vélünk felfedezni a szegény karakter mögött. Ugyanígy érzünk szimpátiát és szánalmat a Wall-E szerű robot, valamint a minionokra hajazó segédek irányában is.

a-shaun-the-sheep-movie-farmageddon-review-an-ingenious-uproarious-reminder-of-what-makes-britain-great.jpgA földönkívüli Lu-La borzasztóan bájos és kellemesen misztikus, pont annyira, hogy ne sejtsük a fordulópontokat. A gag-ek, melyek egy ilyen lény és egy nyughatatlan bárány találkozásából fakadnak, zseniálisan kiaknázottak. Minden olyan helyzetet kihasználtak, ahol némileg játszani lehet egyéb híres művekkel, egyes utalások egészen a háttérbe húzódva szúrhatóak ki, így érdemes odafigyelni az easter eggekre is. Bár a mű rengeteg klisével operál, mégis szerethető, és egyik sem erőltetett. Nem arról van szó, hogy összedobálták a poénokat, hanem mindennek megvan a helye az alkotás dinamikájában, nem lógnak ki a cselekményből, de nincs is minden pontosan felvezetve. Így akadnak a meglepetés erejével ható felkacagások, nem csupán a várakozásra összpontosító helyzetkomikumok.

giphy_23.gifA birkák és a kutya mellett ügyesen életre kell az űrbéli lény is, a maga esetlen és kíváncsi módján. Kitűnő kifigurázásává válik a Shaun, a bárány és a farmonkívüli a science fiction megszokott elemeinek. De nem válik bugyutává és öncélúvá, nagyon részletesen kimunkálták ezeket a jeleneteket is. A filmbe belecsempészték az emberi szív egyfajta vágyát, hogy idegenekre leljen, illetve sok felnőtt gyermekkori álma is megjelenik előttünk.

teor_2.gifPontosan ezért a Shaun, a bárány és a farmonkívüli kiváló élményt és kikapcsolódást nyújt a gyermekeknek és a korosztályomnak egyaránt. Mert az erőszakot feloldja a gag, nincs a Tom és Jerry és a Bolondos Dallamok megszokott baleset ábrázolása, hanem jóval nézhetőbb és lágyabb a képanyag. A stop motion gyurmanimáció továbbra is él, nem válik idejét múlttá, tökéletesen ötvözhető a modern CGI-jal. img.jpgShaun és barátainak kalandjai pedig folyamatosan újra nézhetőek, sosem válnak unalmassá, mindig nyújtanak valami apró vidámságot a nézősereg számára. Nem kérdéses, hogy a moziba vezénylek mindenkit, aki Wallace, Gromit, Bitzer, Shaun és a tyúkok rajongója, mert feledhetetlen élménnyel gazdagodhattok.

Értékelésem: 9/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/A_Shaun_the_Sheep_Movie:_Farmageddon, https://www.imdb.com/title/tt6193408/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=EDOISgiSIBk
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/shaun-the-sheep-2-306168.html
Bluray elérhető: még nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

fesztivál paródia vígjáték Uránia Anilogue Nick Park science-fiction stop motion animation Aardman Animations