2019. nov 05.

Vámpír: erőszak vagy erotika? - Vampire Hunter D

írta: Emerald Dragon
Vámpír: erőszak vagy erotika? - Vampire Hunter D

Vampire Hunter D (OVA) (1985)

kiemelt_3.jpgValószínűleg az anime rajongóknak nem ismeretlen a vámpírvadász D neve, hiszen a Vampire Hunter D: Bloodlust című filmben már sokan láthatták, illetve olvashattatok is róla az oldalamon. Viszont a műnek akad egy előzménye, ami kevéssé ismert, mégis kultikusnak számít. A Vampire Hunter D szintén a posztpokaliptikus 12090-ben játszódik, jóval a nukleáris háborúk után. Ebben a környezetben az emberek mellett furcsa halhatatlan lények és mutánsok, szörnyetegek versengenek a létért.

vampire-hunter-d-conde-magnus-lee.jpgDoris egy fiatal lány, aki a családi birtokon igyekszik rendet tartani. Azonban egy végzetes éjszakán egy nemesi család feje, Count Magnus Lee jövendőbelijéül szemeli ki őt és céljának érvényesítéseként meg is ízleli a lány vérét. A gróf azonban azon számtalan szörnyek közé tartozik, akik uralkodnak a vidéken. Az ősi vámpír nemzetség feje elől bizony nincs menekülés, így Doris, öccsével közösen segítségért indulnak. Eképpen botlik bele a lány a hidegen viselkedő D-be, aki teljesen szenvtelenül csatlakozik hozzájuk, hogy elpusztítsák a „Földön csupán rövid látogatást tartó” lényeket.

vampire-hunter-d-left-hand.jpgEz D első igazi anime szereplése, így képességeit fokozatosan ismerjük csak meg. A dampiel/dhampir/dampyr félig ember és félig vámpír származású és különös haragot táplál a vérszopók irányában. Pontos múltja ismeretlen, erejéből néha kisebb, néha nagyobb szeletet mutat meg. Hasonlóan a vámpírokhoz ő is halhatatlan és sebei hamar begyógyulnak. A vértől pedig gyorsabban regenerálódik. Viszont embereket nem harap meg, inkább áldozatai energiáját nyeli el. Mutánsokból, szörnyetegekből pedig nincs híján ez a világ. D eléggé feltűnő jelenség, nem csak külsejében, hanem teljes kisugárzásában. Valamilyen érthetetlen okból kifolyólag azonban ellenségei mégsem szagolják ki, hogy félig ő is egy mitikus entitás.

936full-vampire-hunter-d-1985-screenshot.jpgA három vándor elindul, hogy elpusztítsák a grófot és így megmenekítsék Dorist a vámpírrá válástól, hiszen a harmadik harapás után maga is szörnyeteggé alakulna. A történetet színesítik és bonyolítják egyéb szereplők, akiknek vagy Doris testére vagy az örökkévalóságra fáj a foguk. Nem is beszélve arról, hogy Magnus Lee lánya erősen féltékeny az új jövevényre. Az út tele van akadályokkal, megismerhetjük a Földön élő mutánsokat, akik részben a nemes urat szolgálják, és természetfeletti képességekkel rendelkeznek, részben saját érdekeiket szem előtt tartva csapnak le a csapatra. Veszélyes világ ez és nem biztos, hogy D időben eljut a várba, és két kísérője ép testtel megússzák a kalandot.

vampire-hunter-d-pic-1.jpgA Hideyuki Kikuchi által teremtett világból D karakterét Toyoo Ashida (Fist of the North Star) rendező adaptálta, a Toho Stúdió jóvoltából. A sötét tónusú, komor hangulatért Yoshitaka Amano (Ayakashi - Samurai Horror Tales, Vampire Hunter D: Bloodlust) karakter dizájnernek járna a köszönet. Sajnos eléggé korai munkája ez, és az 1985-ös anime képi világa nem túl kiforrott, néhol erősen elnagyolt, elmosódó hátterek jellemzik. Idők múltával annyira már nem számít kimagaslónak, de a maga idejében ikonikus volt.

sfp-vampirehunterd_tmp_hdjm-66_tiff.jpgAhogyan ez a korai animékre jellemző, erős szerepet kapnak a kivillanó idomok, melyek némi kontrasztot teremtenek a karakterek és a világ megismerésében. Hiszen a vámpírok és vérfarkasok világában nem biztos, hogy túlságosan praktikus a miniszoknya viselete. De mindezek csak erősítik azt a képzetet, hogy itt bizony a korkülönbséges kapcsolatok mellett a kihasználtság is előtérbe kerül. Izgalmas témafelvetés a pedofília, illetve a kiszolgáltatottság kérdésköre. Hiszen a gróf, a vérfarkasok és a vámpírok, valamint a férfiak jelentős része a Vampire Hunter D-ben kimondottan ragadozó szerepet kaptak. Az áldozat pedig egy fiatal, ártatlan lány, aki csupán túlélni próbál a kegyetlen világban.

vampire-hunter-d-05.jpgMivel a posztapokaliptikus hangulat mellett itt is jelen van a steampunk jelleg is, így az anime karakterei és a szituációk kicsivel bonyolultabbá válnak. A dark fantasy vegyül eme elemekkel, és alapvetően egy csodálatosan groteszk történet kerekedik belőle. Ezúttal Drakula inkább egy opportunista vénember, aki az unatkozó idejét azzal tölti, hogy fiatal szépségeket rontson meg. A szépség vs szörnyeteg alaphelyzet így ebben az esetben ellentéteket szül, nem úgy, mint a Bloodlust sztorijában.

vhdmut.jpgA kiszolgáltatottság, a vadász és zsákmánya, valamint a szexuális ragadozó képzete ugyancsak más töltetet ad az animének, mint az átlagos vámpíros filmek teszik. A romantizálás helyett itt egyértelmű a gonosz és a jó oldal, szürke szín csak egyetlen karakter jellemében megfigyelhető, aki mit sem sejt saját sorsáról és múltjáról. Ám az áldozat csak akkor kerül elő, miután már kifejtette gyűlöletét és álláspontját. Igazi pálfordulást azonban nem igazán kaphatunk, a katarzis egészen enyhére sikerült. De a dark fantasyhoz igazán jól passzol a heroikus befejezés.

mv5bywfhzmrmmmytyzc1yi00mwy0ltg3zjatowrjodi3ndy2nme2xkeyxkfqcgdeqxvymzm4mjm0nzg_v1.jpgAkad még egy szereplő, aki valószínűleg nem csupán a gag miatt van a műben, hanem hosszútávú tervei is voltak vele a szerzőnek, azonban ez az animékben nem lett túl erős. A legizgalmasabb pillanatokban bukkan elő a Bal Kéz. Egyféle démon lehet eredetileg, aki ellensúlyozza D hallgatag voltát. kimondottan sokat fecseg, amikor kettesben vannak, ugratja a főszereplőnket, illetve belső hangként vitatkozik vele. Olyan mintha a dampir vámpír énje volna, aki az ösztönöknek szeretne engedelmeskedni. Mindenesetre viszonylag nagy erővel bír, és köze lehet a vadászunk halhatatlanságához is. Érdekesség, hogy a korai animében jóval cinikusabban és idegesítőbben viselkedik, mint a Bloodlust folyamán.

TM NETWORK: Your Song

A látványvilág régies, elnagyolt voltától eltekintve maga az OVA erős hatású, kimondottan nyomasztó és izgalmas mű. Így ajánlom azoknak, akik szeretik a világot és látták a Bloodlustot is.

Értékelésem: 7,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=654, https://en.wikipedia.org/wiki/Vampire_Hunter_D
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=mYWpTOBl3Ic
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/kyuketsuki-hanta-d-17009.html
Bluray megvásárolható: Vampire Hunter D [DVD]
Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror anime dráma vámpír steampunk posztapokaliptikus dark fantasy science-fiction Toho Pictures Inc.