2019. okt 24.

Posztapokaliptikus Drakula: Vampire Hunter D: Bloodlust

írta: Emerald Dragon
Posztapokaliptikus Drakula: Vampire Hunter D: Bloodlust

Vampire Hunter D: Bloodlust (2000)

c8sy5oewaaajvsn.jpgHa kedvelitek a dark fantasyt, akkor mindenképpen érdemes betekintenetek D, a dhampir történetébe. Nem csak egy sötét hangulatú sztorival találkozhattok, de izgalmas, fordulatos cselekménnyel is. A Vampire Hunter D: Bloodlust méltó utódja a korábbi animének, és sikerült szintet is lépnie elődjéhez képest. A klasszikus animáció zseniálisan vegyünk a számítógépes támogatással, a határok észrevehetetlenek, az eredmény szemet gyönyörködtető.

ac109ce7aed397d279f66aa72b989a4a.jpgEgy posztapokaliptikus steampunk világban járunk, ahol a vámpírok egy ideig ugyan uralhatták a vidéket, de mára már kihalásra ítélt fajnak számítanak. Vámpírvadászok járják az utakat, hogy megszabaduljanak az utolsó kegyetlen vérszopóktól is, azonban korántsem egyszerű őket elpusztítani. Amikor Charlotte-ot elrabolja Meier Link báró, az édesapja bosszút esküszik, és megbízza D-t, a hírhedt fejvadászt, hogy szerezze vissza egyetlen lányát.

vampire-hunter-d-bloodlust.jpgA nemes úr biztosra megy, és felbérli a Marcus testvéreket is, akik némileg lépéselőnnyel indítanak, de egy dhampir számára ez nem jelent túlságosan nagy hátrányt. Mivel a báró dúsgazdag, így számtalan zsoldost, bérgyilkost és egyéb szörnyeteget fizet le, hogy hátráltassák és pusztítsák el a rá vadászókat. Végül a Barbaroi-okkal csapnak össze mindannyian, ahol pénzéhes és lojális mutánsok tartóztatják fel mindkét csapatot. A csata kimenetele és Charlotte visszaszerzése is veszélybe kerülhet, ha a versengés tovább folytatódik.

740full-vampire-hunter-d_-bloodlust-screenshot.jpgA Vampire Hunter D: Bloodlust egyik legfontosabb érdekessége, hogy a Navigátor Film jóvoltából hazánkban is elérhető a szinkronos verziója. Nem véletlenül választották ki ezt a művet a forgalmazónál, a történeten és a látványon túl akad még róla mondanivaló. A Madhouse stúdiójának alkotását ugyanis Yoshiaki Kawajiri (Cyber City Oedo 808, Demon City Shinjuku, Ninja Scroll, X) rendezte, és az adaptációba igyekezett minden részletet belecsempészni.

vampire-hunter-d-bloodlust-1.jpgA tragikus sorsú dhampir élete sosem volt könnyű, hiszen tisztában vagyunk vele, az örök élet inkább egyfajta átok, pláne, ha félig tartozunk csak egy efféle fajhoz. Hiszen D édesapja vámpír, míg szülőanyja ember volt. Így mindkét közösség idegenként, kitaszítottként kezeli, annak ellenére, hogy igyekszik az emberi életet megvédeni, és bosszút esküdött a vérszopók ellen. Addig nem nyugodhat, míg ki nem irtotta az utolsó szörnyeteget. Ezért járja a vidéket és segít a rászorulókon, de mindezt kimérten és óvatosan teszi, mert a múltban már számtalanszor fordultak ellene megbízói.

7bda8b9589bcd8c497963264c2e5882c.jpgBár a Marcus fivérek mindegyik izgalmas, de Leila karaktere emelkedik ki leginkább közülük. Valahol párhuzamba állítható D-vel. Ez azonban korántsem egyértelmű, a mű legvégére derül csak ki, pedig a morzsák folyamatosan jelen vannak a cselekményben. A nő láthatóan erős, és ügyesen fókuszál a küldetésére, de érezhető a személyisége legmélyén megbúvó bosszúvágy mögött a félelem és a magány is. Az első pillanattól ellenállhatatlan gyűlölet árad belőle a dhampir iránt, melyet ugyan nem hajlandó megmagyarázni, de sejthető, hogy a kulcs a múltjában keresendő. Nem csak versenytársként tekint D-re, hanem ellenségként szemléli, akit ugyanúgy el kell tenni az útból, mint Meier Linket.

4d72192d49837d8ccb39722cdf0dd294.jpgHogy a báró karaktere mennyire hiteles, és miért van olyan érzésünk, hogy egy Rómeó és Júlia jelenetnek vagyunk szemtanúi, azt valószínűleg a vámpírok romantizálásának analízisével magyarázhatjuk meg. Hiszen már Drakula története esetében is szerelmes szál húzódik a háttérben, amelyről nem tudjuk megállapítani, hogy kölcsönös-e vagy a szörnyeteg szuggesztív ereje tartja csupán bűvöletében a leányzót. A Vampire Hunter D: Bloodlust esetében sem egyértelmű, ez a vonal, de pont ezért válik ambivalenssé az antagonistánk személyisége.

maxresdefault_78.jpgA Barbaroi-ok a klasszikus értelemben vett szörnyetegek, melyek különböző mitikus tulajdonságokkal, képességekkel lettek felruházva. Ennek fő oka a posztapokaliptikus környezet és az elszigeteltség is, melyek kedvenc horrorfilmjeink groteszk lényeit juttatják eszünkbe. Így az ő szerepük további magyarázatra nem is szorul, csak gyönyörködhetünk Yutaka Minowa (Ninja Scroll) karakterdizájnjában, valamint a sötét környezet (Yuji IkehataOgawa no Medaka) hipnotikus varázsában.

mv5bodu4mzk1njitnwqzys00njm1ltkwm2qtodawywuznjbjmze1xkeyxkfqcgdeqxvymzm4mjm0nzg_v1.jpgAz érdekességek persze némileg spoilereseok is lehetnek, de elég régi műalkotásról beszélek, így annyit talán megengedhetek magamnak, hogy megemlítsem az egy ponton felbukkanó Carmillát, akit egyértelműen Elisabeth Bathoryról mintáztak. Mint ilyen, kimondottan véres, ahogyan a Vampire Hunter D: Bloodlust szellemisége is.

vampirehunterdbloodlust.jpgA főbb üzenetek tehát azok, amelyek a legősibb vámpír- és szörnyfilmek fókuszában állnak. A szörnyeteg nem mindig az, akit annak hiszünk, az öröklét és a vérszomj pedig inkább átok, mintsem ajándék. A hősök élete magányos, és a legtöbben titkon attól tartanak, hogy nem csak egyedül halnak meg, de senki sem lesz, aki emlékszik majd rájuk. Mert a maszkos, titkolt identitású vagy veszélyes életet élők sokkal többet tesznek kockára, mint azok, akik a rivaldafényben tevékenykednek.

mv5byjgzyjdlyjatymi1ns00ytq3lthhndutyjk5n2q2otjjmtrlxkeyxkfqcgdeqxvynzu1nze3ntg_v1_cr0_45_480_270_al_ux477_cr0_0_477_268_al.jpgA Vampire Hunter D: Bloodlust steampunk jellege ügyesen keveri a különböző stílusokat. Hiszen zseniálisan beleillik a posztapokaliptikus környezetbe, ahol az emberiség némileg új életet kezdett, de már izgalmas találmányokkal segíti a fennmaradását. Az áramvonalas gépparipák egyszerre üzenik a feltalálók leleményességét és az állatvilág kipusztulását. A mutánsok jelenléte némileg bonyolítaná a szituációt, de a fantasy vonal könnyedén beleilleszti őket a cselekménybe. A klasszikus Drakula-történet ízét azért a mellékszereplők is erősítik, hiszen megvan a vérfarkasunk is, aki utolsó leheletéig védelmezi mesterét.

A kéz jóval kisebb, de határozott szerepet kap a műben, mint a korábbi anime esetében. Magyarázatra ezúttal nem szorul, némileg gag-esített, kevésbé cinikus, mint legutóbb, de a legfontosabb pillanatban azért eldönti a küzdelmet. Hideyuki Kikuchi Vampire Hunter D: Demon Deathchase című mangájából valószínűleg többet is megtudhatunk, és remélem kedvet is kaptatok, hogy utánanézzetek a dhampir sorsának és eredetének.

Do As Infinity: Tooku Made

vhd-bloodlust-werewolf.jpgA látványvilág komor és sörété, akárcsak a történet, ezt pedig felerősíti Marco D'Ambrosio (JoJo's Bizarre Adventure: Phantom Blood) fantasztikus zenei élménye. A Vampire Hunter D: Bloodlust 19 évvel a keletkezése után is lebilincselő és szívbe markoló, borzongató, mégis gyönyörű és káprázatos. Érdemes újra elővenni, örök érvényű alkotás.

Értékelésem: 9/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=238, https://en.wikipedia.org/wiki/Vampire_Hunter_D:_Bloodlust
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=LlL4AkStIcY
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/banpaia-hanta-d-bloodlust-vampire-hunter-d-bloodlust-47626.html
Bluray elérhető: Vampire Hunter D: Bloodlust - Standard BD [Blu-ray] 
Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror akció anime dráma vámpír romantika fantázia steampunk posztapokaliptikus dark fantasy Madhouse Studio