2019. okt 22.

Tintin a vásznon is zseniálisan mutat

írta: Emerald Dragon
Tintin a vásznon is zseniálisan mutat

Tintin kalandjai (2011)

the-adventures-of-tintin-1200-1200-675-675-crop-000000.jpgSteven Moffat neve talán ismerősen csenghet a sorozatok rajongóinak. Neki köszönhetjük például a Sherlock jónéhány epizódját, de írt a Jekyllnek, a Doctor Whonak is forgatókönyvet. Ám ezúttal egy animációs film ajánlója nyomán bukkant fel, amikor 2011-ben leporolta Hergé klasszikusát, és egész estét alkotást készített Tintin kalandjai címmel. A képregény-adaptációt Steven Spielberg rendezte, így a sikert borítékolhattuk volna, és jöhettek volna a folytatások is.

maxresdefault_77.jpgTintin ismert újságíró, számtalanszor nyújtott segítséget a rendőrségnek is nyomozómunkájával. Hűséges társa, Milou, a kis fehér foxi minden kalandjára elkíséri. Ám ezúttal az ócskapiacon bukkannak érdekes ügyre, amikor egy gyönyörű modellhajót sikerül a fiúnak vásárolnia. Ugyanis erre a szépségre más is igyekszik rálicitálni, igencsak elkeseredett próbálkozása azonban eredménytelenül jár. Viszont Tintintől elrabolják a hajócskát, így a fiú kénytelen a szép darab nyomába eredni.

hero_eb20111220reviews111229999ar.jpgMindeközben Dupond és Dupont, a detektívpáros egy zsebtolvajt igyekeznek csapdába csalogatni, de nem igazán járnak sikerrel. Mikor a nyomozás során végül Tintinnél lyukadnak ki, rá kell eszméljenek, ismét egy fura rejtélybe tenyereltek bele. Valaki a modellhajóra pályázik, amely talán egy kincs rejtekhelyét árulhatja el a szemfüleseknek. A fiú egy hajóra keveredik, ahol összeismerkedik Haddock kapitánnyal, aki úgy tűnik, a titokzatos rablóval szövetkezett. De az is, lehet, hogy mindketten áldozatok, és csak egymásra számíthatnak, ha élve akarnak kikeveredni a slamasztikából.

1480634390-4093070805.jpgA 3Ds animáció Hergé Az aranyollós rák, Az Unikornis titka és a Vörös Rackham kincse című köteteiből készült. Bár a Golden Globe-ot is sikerült megszereznie, Steven Spielberg azóta sem vette elő a jogokat, amelyeket már az író halála után megszerzett. A Tintin kalandjai grafikailag kimondottan gyönyörűnek mondható, a Weta Digital nagyon kitett magáért, a történet adaptációja ugyancsak kifogásolhatatlannak mondható. Emellett a karakterek ügyesen elevenednek meg a szemeink előtt, eszünkbe juttatva az eredeti sorozat emlékeit. John Williams muzsikája csupán hab volna a tortán, így erősen kérdéses, miért hanyagolták el a folytatást.

adventuresoftintin.jpgA Tintin kalandjai ugyanis nagyjából a történet felét dolgozza fel, kiemelvén Haddock kapitány és Tintin barátságának kezdetét, a találkozásukat és első közös kalandjukat. Némileg ugyan megváltoztatták a cselekményt, de ennek ellenére egészen ügyesnek mondható a végeredmény, és Spielberg további két filmet tervezett Tintinékkel.

mv5bnwiwnthiztytowi5oc00yzk2lwi2mtutngmyngnjmjawzdg1xkeyxkfqcgdeqxvymti3mdk3mzq_v1.jpgIgazi ifjúsági kalandfilm, mellyel a rendező visszatért a gyökerekhez, hiszen eredetileg is az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói kapcsán ismerkedett meg Hergé munkásságával. Hasonlóan nagy rajongójává vált a köteteknek, mint a producer, Peter Jackson, aki köztudottan hatalmas képregénygyűjtő. Az eredmény persze magáért beszél, a detektívek mókásak, esetlenek és bohókásak, Tintin igazi bajkeverő, szemfüles újságíró, Haddock pedig tipikus részeges, önkereső hajóskapitány. A kis foxi is megkapta a maga szerepét, ezzel kiegészítve a gagparádét, a néhol krimis hangulatúra vett filmben.

21jp-advent2-jumbo.jpgTehát minden eszköz rendelkezésre állt, hogy a rejtély ne csak egy unalmas, huszadrangú alkotássá váljon, hanem felelevenítse a képregények, a kalandfilmek és -regények hőskorát. Azaz a műből nem hiányzik semmi, a szinkronhangok is tökéletesek, egyedül a folytatásokra kell idegesítően hosszú időt várnunk. mv5bzwnmnzrlzgqtnmyzmc00zweylwfim2mtotc0yjmznzu3yjg1xkeyxkfqcgdeqxvynzkyotm2mzy_v1.jpgPedig kiaknázatlan a paletta, mely ugyan némileg vágásra és korrekcióra szorul, hiszen némileg másként álltak Hergé idejében a politikailag helyes megfogalmazással. Más értékrendet tanult és kapott a szerző, miként Tolkien és Agatha Christie is, de ez korántsem von le a munkásságukból. Csupán körültekintően szükséges hozzányúlni az eredeti művekhez, és kissé korrigálni kell a megfogalmazásokat, illetve a karakterek jellemzését.

A Tintin kalandjai kicsiknek és nagyoknak is egyaránt élvezhető krimis beütésű ifjúsági kalandfilm. Bízzunk benne, hogy az adaptálást folytatják, hasonló minőségű anyaggal ajándékozva meg a nézőközönséget.

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://www.imdb.com/title/tt0983193/, https://en.wikipedia.org/wiki/The_Adventures_of_Tintin_(film)
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=0SXv3GXwx7Y
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/tintin-kalandjai-26562.html
Bluray megvásárolható: sajnos nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

francia krimi vígjáték kaland képregény adaptáció animációs film Peter Jackson Steven Spielberg Paramount Pictures Sony Entertainment Hergé