2019. máj 04.

Hellboy animáció Mike Mignola zászlaja alatt

írta: Emerald Dragon
Hellboy animáció Mike Mignola zászlaja alatt

Hellboy Animated (2006-2007)

image_2.jpgA CineGore legénységének egyik legrégibb tagja a Trashmester, aki eyescream néven ajándékozza meg az olvasóikat a zs-kategóriás alkotások szeretetével. Aki horrorrajongó pontosan tudja, hogy nagyrészt szórakoztató és kihagyhatatlan művek kerülnek elő a tarsolyából, ráadásul az elmúlt időben rászokott a képregények bemutatására is. A Hellboy sorozat ajánlói után jutott eszembe, hogy 2006-ban a Dark Horse Mike Mignolájának jóváhagyásával elkészült Hellboy Animated című két straight-to-DVD animációs film. Mivel a vadi új adaptációt is a hetekben landolt a moziban, így minden összeállt a cikkem megírásához.

Sword of Storms


hellboy-animated-4k.jpgHellboy (Ron Pearlman) Japánba utazik Kate Corrigan-nel (Peri Gilpin), hogy egy titokzatos eltűnést derítsenek fel. A múzeum egyik kutatója furcsa körülmények között ismeretlen helyre távozott, ám erre rákontráz a helyszínre érkező Hellboy is, aki egy ősi karddal ugyancsak felszívódik. A legenda szerint az ereklye két démon szellemét börtönözte be; Mennydörgés és Villám pedig a helyzetet kihasználva próbálnak bosszút állni hős szamurájon.

1169869502.jpgA történet segít nekünk megismerni az ősi japán kultúrát és hagyományokat, a szamurájok és a nemes urak becsületkódexét, valamint a természetfeletti mibenlétét. A szellemvilág lényei más törvényeknek engedelmeskednek, de ők sincsenek felkészülve arra, hogy egy igazi démonnal kerüljenek szembe. A fókuszba a konvencióknak totálisan ellentmondó megbocsátás kerül, amit nehéz elfogadtatni a szigorú törvények szerint élő ázsiai emberekkel. Hiszen a tekintélyelvűség és a dogmatikus irányelveknek akkor is engedelmeskedni kell, ha azok a szív akaratával ellentétesek.

Blood and Iron


erzebet7.pngTrevor Bruttenholm (John Hurt) professzort rémálmok nyugtalanítják, és ezen nem sokat segít, hogy a csapatot egy teljesen fölöslegesnek tűnő küldetéssel bízzák meg. A Hampton ház új tulajdonosa furcsa paranormális jelenségeket észlelt. Mivel befolyásos személy, így jót tenne a különítmény image-ének is, ha elvállalnák a munkát. Bár a főnökük csupán egyikőjüket akarja a helyszínre vezényelni, a professzor meggyőzi őt, hogy az egész egység mozgósítására szükség lehet. Tisztán PR okokból. Abe Sapiens (Doug Jones) és Liz Sherman (Selma Blair) is kiszállnak, hogy felderítsék a kísértet járta ház titkát. Azonban Bruttenholm múltja valahogyan kapcsolódik ehhez a véres rejtélyhez.

90638d4ff11cd6a6ec3cab20389cc8b0.jpgAz epizód különlegessége, hogy a főgonosz karakterét Báthory Erzsébetről mintázták, ezért a műben három magyar szó is szerepel egy boszorkánykörben: Ordog, Banya és Pokol. A központi téma ezúttal is a múltbeli bűnök megbánása, a hibák elengedése, valamint az önmegbocsátás. A klasszikus vámpírtörténet természetesen apropót nyújt a Drakula legenda felelevenítésére, a szörnyeteg irányítása alatt ugyanis olyanokat is megtesznek a szereplők, amelyre maguktól nem volnának képesek.

hellboybatgod.jpgA két mű elsősorban a franchise népszerűségét lovagolta meg a Hellboy filmek kapcsán, így sajnálatos módon folytatás nem készült, több évadot nem élt meg. Bár a cél tényleg a szórakoztatás, azért némi aprócska mondanivalót sikerült beleszuszakolniuk az epizódokba. A fő karakterek hangját a Guillermo del Toro adaptációk szereplői adták, így a hangulatot is sikerült eltalálniuk, de az animáció is szerencsésen megfelelt a kor követelményeinek. A horror kissé ugyan háttérbe szorult az élőszereplős verziók esetében, illetve a rajzfilmeknél is inkább alacsonyabb korosztályhoz igazodtak, ennek ellenére a történetek nem gagyik, inkább jól eltaláltak. Victor Cook, Phil Weinstein (Dragon Tales) és Tad Stones (Atlantisz 2: Milo visszatér) rendezte a két elkészült epizódot, a muzsikát pedig Christopher Drakenek (Batman: The Dark Knight Returns) köszönhetjük.

A DVD kiadvány több érdekességgel is szolgált, ezért én is levadásztam. Egyrészt a két lemezen egy extra rövidfilm is található, Iron Shoes címmel, melyben egy vörössipkás ír szellemmel kell szembenéznie főhősünknek. A rész csekélyke 150 másodperc hosszúságú, ennek ellenére tökéletesen élvezhető szösszenet. A másik meglepetés a két tokba került bele, A Phantom Limbs és a The Yearning című rövid képregények, melyek Hellboy két kalandjára kalauzolnak el bennünket. Az elsőben egy vérdémonnal kell megküzdenie, míg az utóbbiban, a bárónőt legyőzvén (Blood and Iron) végül eljutnak Tibetbe is, ahol egy tőr átkát kell feloldaniuk. Stílusukat tekintve hűek a két rajzfilmhez, valamint a Ron Pearlman alakította karakterhez, így Jim Pascoe (Buffy the Vampire Slayer) történetei megfelelően szórakoztatóak és viccesek.hellboyanimatedc.jpg

A harmadik érdekesség a Hellboy akciófigura, melyet a két filmhez adtak, és kivételesen egészen színvonalasan kidolgozott, időtálló alkotást kaptak a megrendelők. Annak ellenére, hogy Guillermo del Toro adaptációit nem mindenki kedveli, szerintem a fő karaktereket jól sikerült megelevenítenie. Ugyan a horror hangulat a háttérbe szorult, inkább egy dark fantasy, akcióthriller született, én kimondottan élveztem mind az öt művet.

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Hellboy_Animated, https://www.imdb.com/title/tt0810895/, https://www.imdb.com/title/tt0817910/, https://www.imdb.com/title/tt1047474/
Trailerek: https://www.youtube.com/watch?v=Ubh4cO_DiFo, https://www.youtube.com/watch?v=_2uelrpovBs
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/hellboy-animated-sword-of-storms-25887.html, https://www.mafab.hu/movies/hellboy-animated-blood-and-iron-22182.html, https://www.mafab.hu/movies/hellboy-animated-iron-shoes-100482.html
Bluray megvásárolható: nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

akció legenda ördög thriller vígjáték időutazás dráma vámpír fantázia bosszú folklór képregény adaptáció teológia animációs film természetfeletti Hellboy science-fiction limitededition Dark Horse Guillermo del Toror