2019. már 12.

Drágán adják a barbárod – Korgoth of Barbaria

írta: Emerald Dragon
Drágán adják a barbárod – Korgoth of Barbaria

Korgoth of Barbaria (2006)

mv5byjk4nzyxyzktnwfjnc00n2y3lwfmyzqtmtnmntriztmyntdhxkeyxkfqcgdeqxvyntayodkwoq_v1.jpgA rövid animációsfilmek világában bukkanhatunk igazán értékes alkotásokra is. Ugyanez a helyzet a sorozatokkal, melyeket az Adult Swim felkarolt, vagy a Netflix a szárnyai alá vett. Ilyesmiket már a Cinegore-on is bemutattam nektek. A Korgoth of Barbaria azon kevés kivételek közé tartozik, melyt sajnos elkaszáltak, pedig lett volna benne potenciál. Legalábbis ezekkel a szavakkal ajánlották nekem még a tavalyi év folyamán.

tumblr_lfs2hi5sle1qzpy7ko1_500.gifA távoli posztapokaliptikus fantázia világában él főhősünk, Korgoth, aki egy szokványos brutális kinézetű barbár férfiú. Amikor néhány falusi „barátságosan” felkeresi őt egy küldetéssel, még nem sejti, hogy a fondorlatos Gog-Ma-Gogg átveri őt, és arra kényszeríti, hogy szerezze meg neki a legendás Negyedik Évszázad Arany Goblinját. Persze kísérőkkel is ellátja az önként jelentkező, igencsak frusztrált Korgoth-ot, hiszen a tárgy Specules-nél, a gonosz mágusnál található. Szerencséjükre jó ideje nem láttak mozgást az öreg tornyában, így nyilván már halott, és gyerekjáték lesz az egész hajcihő.

mv5bytfknjmyoditzwm0zi00zdq2ltlizmqtnmu0zgqwyjzky2vixkeyxkfqcgdeqxvynjgzndu2odi_v1.jpgA Korgoth of Barbaria stílusát tekintve hasonlít a nyolcvanas évek rajzfilmjeihez, azzal a különbséggel, hogy Adult Swim-esen felvállalták a brutálisabb jeleneteket is. Ettől még nem volna horror a történet, viszont kellemesen akciódús és humoros a fantasy, ami született belőle. A jelenetek igencsak kreatívak, a D&D és egyéb szerepjátékok rajongói valószínűleg kitörő lelkesedéssel fogadták a sorozat bejelentését. Hiszen a mű eredetileg annak indult, és az egyetlen fellelhető epizód a pilot lett volna.

dearconventionalhippopotamus-size_restricted.gifEzért a rajzfilmben benne van minden, hogy megismerhessük a világot, a fő karaktereket, nagyjából a játékrendszert is, amelyet alapul vesz. Vannak szörnyek, akadnak varázslók, posztapokaliptikus környezet, klisé barbár, képtelennek tűnő küldetések, intrikák és átverések. A feladat, mellyel főhősünket megbízzák pontosan annyira erőlteti bele a szerepbe Korgoth-ot, mint egy átlagos kaland esetében a mesélő a kalandozókat. Nincs választási lehetősége, így a végkimenetel is eléggé predesztinált, de a kockadobások persze másként is alakíthatják a cselekményt.

1433276749898.gifA Korgoth of Barbaria egy szuper sorozat lehetett volna, ha nem kaszálják el, hiszen stílusra a Metalocalypse-hoz, valamint a Mr. Pickles-höz hasonlatos. Az epizódot Aaron Springer (Dexter Laboratóriuma, The Grim Adventures of Billy & Mandy, Samurai Jack, SpongyaBob Kockanadrág) írta és rendezte, az animáció Genndy Tartakovsky-nak (Hotel Transylvania) köszönhető. 2006-os debütálása után felreppent a hír, hogy az Adult Swim folytatásokat készít a pilot epizódhoz, azonban a mai napig nem történt semmi. 2010-ben ugyan megjelent egy listán a Korgoth, melyen azok közé sorolták be, melyek túlságosan költségesek volnának, így a továbbiakban nem foglalkoznak vele. Mégis, 2019 januárjában ismét levetítették, ami reményt adhatna a rajongóknak, akik bizony szívesen megnéznék a barbár további vicces és véres kalandjait.

tumblr_mfavui4yu21rn926to1_r2_500.gifNagy kár ezért a lehetőségért, hiszen rengeteg potenciál volt a történetében. Valószínűleg olyan babérokra törhetne, mint a fent emlegetett sorozatok, valamint a Rick és Morty, a Disenchantment és a Futurama. A fantasy-téma, a szerepjátékok rajongóinak előszeretettel ajánlom, hogy időnként elővegyék és jót szórakozzanak rajta.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Korgoth_of_Barbaria
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=1mlnRCHwlvQ
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/korgoth-of-barbaria-176518.html
Bluray elérhető: NEM

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror akció kaland fantázia mágia bosszú animációs film természetfeletti fekete humor posztapokaliptikus science-fiction Cinegore