2018. sze 25.

Sárkányok, tankok és helikopterek - Gate: fantasy és sci-fi anime

írta: Emerald Dragon
Sárkányok, tankok és helikopterek - Gate: fantasy és sci-fi anime

Gate (2015-2016)

maesdefault.jpgRengetegféle anime létezik, igyekeznek minél több témát feldolgozni és különböző típusokat alaposan össze is keverni. Ez általában elég jól szokott sikerülni, hiszen a kavalkádok során olyan tabukat is előbányászhatnak, amelyeket egyetlen műfaj keretein belül nehezen volnának tárgyalhatóak. A fantasy műveket például nagyon szeretem, és ott is ügyesen keverik a drámai-, akció- és vígjáték jeleneteket.
Ennél is izgalmasabb, ha különböző világokat ütköztetnek, melyek lehetnek idő- és térsíkok, eszmék és legendák, de láttunk már példát a valós és a digitális környezet találkozására is. Ezeket általában a science fiction eszközeivel jelenítik meg. Ezúttal a Gate című anime sorozatot vettem elő, mely úgy döntött, olyan síkra kalauzol el bennünket, ahol fantasztikus lények élnek, és szembeállítja őket a modern technológiával.

Kishida Kyōdan & the Akeboshi Rockets: Gate ~Sore wa Akatsuki no Yō ni

gate-season-2-episode-1-english-dubbed.jpgKörülbelül a jelenkor Japánjában járunk, Tokió egyik kerületében, Ginzában. Főszereplőnk egy igazi otaku, aki nem mellesleg a Japán Honvédelmi Erőknél szolgál (Japan Self-Defense Force = JSDF), azaz fegyelmezett katona. Ez a két tény persze némileg összeegyeztethetetlen, így egy vallomással üt fel az anime, miszerint a hobbija mindennél előrébb való; Youji Itami úgy gondolja, ha választania kéne, inkább a mangákhoz húzna a szíve, és nem igazán foglalkozna az ország védelmével. Most is egy nagy rendezvényre tart, ahol beszerezheti a legújabb megjelenéseket, és kiélheti az iránti vágyát, hogy cosplay-es elfekkel, varázslókkal és királylányokkal fotózkodhasson. Azonban számára szörnyűséges fordulat következik be: az expo elmarad, mert szükségállapot hirdetnek a területen.

gate-anime-review-magical-girls-weapons.jpgUgyanis Tokió városában egy kapu jelenik meg, amelyen keresztül lovagok és sárkánylovasok özönlenek az utcára, ahol aztán nem csak a lakossággal, de egymással is csatározásba kezdenek a különböző fajok seregei. Vannak itt orkok, elfek és természetesen emberek is, nyilakkal, kardokkal és némi mágiával támogatva vetik magukat a csatamezőbe. Az ütközet azonban nem tart túlságosan sokáig, Youji Itami hathatós irányítása alatt visszaverik a támadást, hiszen a japán seregnek aknavetői, rakétái, tankjai és gépfegyverei vannak, amelyekkel szemben esélye sincs a lovagkor fegyvertárát felvonultató idegeneknek. Sárkánylovasok ide vagy oda, a helikopterek kíméletlenül levadásszák azokat a szörnyetegeket is.

600px-gatejsdf_02_recon.jpgTermészetesen nem maradhat ennyiben a dolog, ha a kapu túloldalán ilyen agresszív lények élnek, akkor bizony Japánnak ellentámadást kell indítania, és a frissen előléptetett, katonának nem éppen alkalmas Itami kerül a felfedező csapat élére, hiszen otaku tudása elengedhetetlennek bizonyul a Speciális Régióban - ahogyan a másik síkot nevezik. A fantasztikus fajok birodalmában elsősorban azon igyekeznek, hogy felmérjék a veszély jelentőségét, diplomáciával kapcsolatokat építsenek ki, és természetes nyersanyagforrásokat aknázzanak ki, cserébe pedig védelmet biztosítanak és a rend, a béke fenntartására törekszenek. gate_elf.jpgItami összeismerkedik az emberek vezetőjének hercegnőjével, Piña Co Lada-val, egy magas rangú elf előkelőség lányával, Tuka Luna Marceau-val, egy fiatal, de annál erősebb és tehetségesebb boszorkánnyal, Lelei La Lelena-val, valamint a fiatal félistennel, Rory Mercury-vel. Ez a képtelennek tűnő különítmény segíti Itamit, hogy kommunikációt indítson el a két világ között, ami természetesen a nyelvismeretek kiterjesztésével kell, hogy induljon. Ebben pedig Lelena tud leginkább jeleskedni, hiszen pillanatokat alatt elsajátítja a japánt, egy varázshasználótól ez nem is túlságosan meglepő tulajdonság.

gate-jieitai-kanochi-nite-kaku-tatakaeri-episode-12-pina-loves-her-bl.gifA fajok nagy része kíváncsisággal és nyitottan közeledik egymás felé, leginkább azért, mert a JSDF erőbeli fölénye hamar nyilvánvalóvá válik, így az ellenállás helyett a békére és az együttműködésre törekednek; a cél, hogy minél többet megtanuljanak a másiktól. A Gate varázslatos történetén keresztül pedig nagyon érzékletesen mutatják be nekünk a regényből adaptált anime alkotói, hogy milyen nehézségek merülhetnek fel egy ilyen szituációban, mely elég nyilvánvalóan allegóriája mindannak, amivel két vagy több idegen nép találkozásakor szembe kell néznünk. A fantasy mindig is igyekezett rejtett társadalomkritikával foglalkozni, hiszen nagyon élesen tudták ábrázolni a fajok közti különbségeket, olykor ütköztetve az egymáshoz közel álló, mégis alaposan különböző lények közti ellentmondásos ellentétet. De a rasszizmus vagy éppen a kevert teremtményekhez való hozzáállás csupán egy alappillére mindannak a lehetőséghalmaznak, mely a világ megteremtőinek rendelkezésére áll.

Nao Tōyama, Hisako Kanemoto, & Risa Taneda: Prism Communicate

gate-anime-rory.jpgJelen esetben a két, tizenkettő epizódra bontott évados sorozat nem csak érzékletesen ábrázolja azt, miként áll egymáshoz a két világ, milyen ellentétek válnak élessé, és mennyire szélsőségesen viszonyulhatnak egymáshoz az idegenek az első találkozáskor, hanem arra is rámutat, az előítéletekkel mennyire óvatosan kell bánnunk. Ehhez pedig szorosan kapcsolódik, amire másodsorban világítanak rá: néha a körülöttünk élőktől jobban kell tartanunk, mint a jövevényektől, mert a félelem és a harag erőszakot szülhet, mely aztán nagyobb bonyodalmakat, katasztrófákat vagy éppen tragédiákat eredményezhet, mint az eredetileg felvázolt helyzet.

ano85im.pngA Gate fantasztikusan vezeti egymás felé a szálakat, nem csak vizuálisan jeleníti meg a konfliktusok alapjait, hanem a párbeszédekre is nagy hangsúlyt fektet, illetve gyakran monológok hívják fel a figyelmünket egy-egy megoldás kulcsára. A fő karakterek korkülönbsége pedig a tekintélyelvűség hihetetlenül idejétmúlt elképzelésének tart görbe tükröt, melyet egy zseniálisan humoros, ugyanakkor drámai helyzettel mutat be nekünk.
tumblr_inline_o656bwheve1s8x2wo_500.pngAmellett persze, hogy az ütköztetésen van a hangsúly, a különböző népek ábrázolásával kicsit közelebb is visznek bennünket ahhoz, hogy ráeszmélhessünk, mennyire hasonlóak ezek a lények az emberi fajhoz. Egy-egy megjelenített szituáció, tulajdonság során magunkra, vagy éppen saját országunkra is ismerhetünk, némileg sarkított karikatúraként.

a63b414e.gifMindez azonban egy idő után unalmassá, olcsó szórakoztatássá válna, ha a karaktereink teljesen statikusak volnának, de szerencsére mindegyik fejlődik a maga nemében. Itamié a legkevésbé látványos, Piña Co Lada viszont gyakorlatilag száznyolcvan fokos fordulatot tesz ahhoz képest, ahogyan az elején megismerjük. Ami viszont a leginkább szembetűnő, hogy a legnagyobb feszültség nem az elfek és Japán, hanem az emberek és a JSDF között alakul ki. Ami azért valljuk be nagyon erős társadalomkritikai tanulságokat jelent a nézők számára.

Kishida Kyōdan & The Akeboshi Rockets: Gate II ~Sekai o Koete~

60983067.jpgAz A-1 Pictures ezúttal is egy zseniális rendezőt, kért fel, hogy irányítsa a munkálatokat, Takahiko Kyougokut (Land of the Lustrous). A cselekmény pedig hibátlan, a logikátlanságokat nem érhetjük tetten, hiszen egy fantáziavilágban mindenki másként gondolkodik, mint a valós életben. Takumi Yanai regénysorozatából igencsak látványos elemekkel tarkított akció-dráma-vígjáték bontakozik ki előttünk Jun Nakai (Mardock Scramble, The Sacred Blacksmith, Re:CREATORS) karakterdizájner és animációs irányító, valamint gate-anime-1-9-bentobyte.jpgMaho Takahashi (Blue Exorcist: Kyoto Saga, Tokko) művészeti vezetése segítségével. Nekik köszönhetően a látvány egészen kiválónak mondható, gyönyörű és fantáziavilághoz illő karakterekkel és hátterekkel találkozhatunk, még a sárkányokra sem panaszkodhatok, pedig azokra elég kényes vagyok. A mágia használata is ügyesen és kreatívan ábrázolt, kevésbé eltúlzott, mint a japán konzolos játékok során, ami szintén kellemes meglepetésnek bizonyult. A zenéje, ahogyan az animéknél megszokott, pontosan illeszkedik a történet aktuális hangulatához, ezért ezúttal Yoshiaki Fujisawanak (Dimension W, No Game, No Life Zero) jár a köszönet.

128b44f91f17d10ce37d7270b9cab7629d1e2547_hq.gifA Gate alaphangulata természetesen a szórakoztatásra épül, nem pedig a horrorra vagy az akcióra, ennek ellenére tagadhatatlan, hogy néha izgatottan figyeljük a csaták fejleményeit is, tehát nem az olcsó poénok kerülnek előtérbe, csupán a helyzetkomikumok válnak igazán fontossá. maxresfault_3.jpgAz üzenet nagyon hamar nyilvánvalóvá válik, de nem annyira arcbamászós, mint egy komolyabb mű esetében. Emiatt bármely korosztály bátran megtekintheti, nincs erősebben fröcsögő vér, bár egy gépkarabély bizony komoly irtást végez az ellenfél sorai közt, teljes lovagi páncélzattól függetlenül. Azért a nehezítések és a különbségek is kidomborodnak, nem feledkeztek meg az alkotók arról sem, hogy a gerillaharc a valós életben is akadályokat gördíthet a legdurvább haderő elé is. Tehát a taktikai érzék, a megtervezett ütközetekre is felhívják a figyelmünket, nem egy buta akciófilmet képzeljetek el. Emellett a diplomáciai bonyodalmakkal ügyesen ábrázolják a mindennapi életben felmerülő bürokratikus akadályok természetét is.

maxresdeflt.jpgHa figyelmesen olvastatok, akkor értitek, miért mondom azt, a fantasy bizony nagyon sokrétegű, több problémát is képes szemléletesen bemutatni, hiszen a különböző népek és létformák ütköztetése izgalmas lehetőségeket rejt. A Gate esetében ezt nem csak jól használták ki, de sikerült a vígjátékelemekkel elvenni az élüket is, így nem válik szárazzá és komorrá a mondanivalója ellenére sem. x720-61l.jpgSokkal inkább vidám és szórakoztató az egész sorozat, szinte az utolsó pillanatáig letehetetlen. Még a zárása sem elcsépelt, hanem frappánsan megtervezett és megvalósított.
A regény olvasóit persze figyelmeztetem, hogy jó néhány eltérés észlelhetnek az eredeti cselekményhez képest, de ez nem vesz el a mű értékéből, hiszen a Gyűrűk Urát is szeretik a rajongók, habár pár dolgot kihagytak belőle vagy megváltoztattak benne. Remélhetőleg ti is kedvet kaptatok, hogy megcsodáljátok, ahogyan egy otaku próbál boldogulni egy elf íjász, egy ember lovagnő, egy boszorkány és egy halálistennő oldalán.

Hisako Kanemoto, Risa Taneda & Nao Tōyama: Itsudatte Communication (Nightcore)

Értékelésem: 9/10

Forrás, információk:  https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=16679, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=17831, https://en.wikipedia.org/wiki/Gate_(novel_series)
Trailer:  https://www.youtube.com/watch?v=r3rJqoqk4gQ
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/gate-jieitai-kanochi-nite-kaku-tatakaeri-274489.html
Bluray megvárásolható: Gate Collector's Edition (BLU-RAY/DVD Combi)

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

háború akció anime társadalomkritika fantázia mágia D&D science-fiction A-1 Pictures