2018. sze 06.

Godzilla és az ezer rejtély városa

írta: Emerald Dragon
Godzilla és az ezer rejtély városa

Godzilla: City on the Edge of Battle (2018)

godzilla-city-on-the-edge-of-battle-1-650x250.jpgAlig egy fél évet kellett várni, és megérkezett az új Godzilla film (előzményről itt: Godzilla: Planet of the Monsters) folytatása, a Godzilla: City on the Edge of Battle (Godzilla: Kessen Kidō Zōshoku Toshi). Pont onnan veszi fel a fonalat, ahol az előző fejezet abbamaradt, és rengeteg kérdőjelet hagyott maga után. Nem tudjuk, hogy ki maradt életben, mi történik a párhuzamos történetszálon, de éreztük, fordulóponthoz érkezett a háború a szörnyeteg(ek) ellen. Tisztában vagyunk vele, hogy nem egyetlen Godzilla (kaiju) uralkodik a bolygón, hanem vannak különböző méretűek és képességűek, erősségűek is eltérő lehet. Főhősünk egy titkos helyen bukkan fel, és megtudhatjuk végre, kik a bolygó jelenlegi lakói.

3068bf2151a7ad6d5f24fceb84e29ed4b7ab15dd.jpgA történet felütéseként Haruo Sakaki megmentője rögtön menekülőre fogja, ahogy magához tér a srác, így kénytelen üldözni, hogy kiderítse – és a nézőkkel is megossza –, mibe is csöppentek vele, mi lett a Föld sorsa azután, hogy évekkel ezelőtt elhagyták. Úgy tűnik, az emberi fajból is akadnak túlélők, csak ügyesen meghúzódnak, hogy ne mészárolják le őket. A titokzatos lány – a változatosság kedvéért – ismét kénytelen megmenteni Haruot, hiszen neki nincs elég tapasztalata az felszínen.
Eközben az expedíció maradéka is szembenéz az ismeretlennel, és nem sejthetik, hogy barátokra vagy újabb ellenségre lelnek a dzsungelben. Annyi bizonyos, hogy lapulniuk kell, új tervet kieszelni, mert az eredeti teljesen befuccsolt, hiába győzték le az első kaijut, amivel találkoztak.

gcoteob_hotua_twins-1.jpgÚjdonsült szövetségeseik segítenek nekik, de nem tudni, meddig lesz így, és mi a szándékuk a jövevényekkel. Az ilyen típusú sci-fikben ezek a kérdések elég kritikusak lehetnek, hiszen titkon fordulatokban reménykedünk, nem csak hentelésre vagyunk kíváncsiak. Az előjáték persze egyértelműen abba az irányba sodor bennünket, hogy némileg felturbózott CGI harcot láthatunk majd, ami talán némileg fényesebb lesz, mint az előző résznél. Mindenesetre a felvezetés kedvemre való volt, akárcsak a Godzilla: Planet of the Monsters esetében.

godzilla-city-on-the-edge-of-battle-trailer-screenshot.pngVannak pozitív és negatív tapasztalatok a folytatással kapcsolatban, hiszen végre előkerül a franchise fő témaköre, a felelőtlen környezetszennyezés, és annak következményei. Sajnálatomra csak finoman említik meg, bár korunk egyik legsürgetőbb problémái közé tartozik. Egyedül a hatásaira fektetnek hangsúlyt, rátérünk az evolúciós eredményekre is: bizony az emberi faj is változni látszik. A genetikai mutációtól sokan ódzkodnak, akárcsak a GMO-tól, ami alapjában véve azért ironikus, mert minden házi növényünk nemesített fajta, pontosan azért, hogy szélsőséges körülmények között is ellenálló legyen - illetve tápanyagban gazdagon élvezhessük a gyümölcseit. Ebben az esetben egy jóval élesebb képet élvezhetünk, az alkotók igyekeznek arra is rávilágítani, hogy a rengeteg radioaktív- és egyéb fertőző, mutagén hulladék bizony idővel olyasmit is létrehozhat, amivel fizikálisan is szembe kell majd szállnunk. Ez a probléma pedig a mi jelenünkben is egyre sürgetőbbnek tűnik.

godzilla-2-r3.jpgSajnálatunkra ezzel nagyjából ki is fulladt a mű üzenete a nézők felé, de ne panaszkodjunk emiatt, hiszen a Godzilla-franchiset valójában nem a morális tanulságai miatt követjük, hanem a gagyi gigantikus szörnyfilmek mára már kultikus rajongótáborokat is teremtettek – a retro is divat, ahogyan a horror is, az evolúciókról pedig a Borzongás magazinban, illetve a Cinegore oldalán tudtok tájékozódni. godzilla-city-on-the-edge-of-battle-3.jpgAz alkotógárdában komolyabb változás nem történt, a szálakat továbbra is Hiroyuki Seshita és Kobun Shizuno dirigálása mozgatja, sajnos a CG is szánalmasan olcsónak hat, legalábbis nagyon nem olvad bele a grafika többi részébe. Reménykedtem kissé, hogy talán változtatnak a szörnyek ábrázolásán, de minden ólomsúly mellett ott van a felbontás-különbség, a tónusok ellenőrizetlensége, így nagyon művinek hat a többi karakterhez képest Godzilla, valamint a kaijuk megjelenítése.

cool-new-trailer-for-tohos-godzilla-city-on-the-edge-of-battle-anime-film-social.jpgCselekmény szempontjából igazából nem túlságosan haladunk előre az időben, a filmet úgy nyújtják, hogy félő, nem állnak meg háromnál. Akkor pedig már sokkal jobban örültünk volna egy sorozatnak, ha már egyszer a Netflix karolta fel a projektet. Annyi már bizonyossá vált számunkra, hogy vendégszereplőkre is számíthatunk a franchise-ból, de ehhez erős javulást kellene felmutatniuk a záró epizód esetében. Számomra kezd unalmassá válni a film stílusa, de objektíven sem sikerült feljebb húzni a színvonalat a Godzilla: City on the Edge of Battle-nak, így a harmadik részre már jóval kevésbé vagyok kíváncsi, mint amekkora elánnal az első epizód nézésébe vetettem magamat.

Értékelésem: 5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=20556
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=RklYYuYmqG

Bluray megvásárolható: hamarosan
Kapcsolódó animék: Godzilla: Planet of Monsters, Godzilla: The Planet Eater

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror anime természetvédelem Godzilla Netflix science-fiction Cinegore Borzongás magazin Toho Animation