2018. feb 24.

Cseppnyi romantika egy csengőhang nyomán

írta: Emerald Dragon
Cseppnyi romantika egy csengőhang nyomán

Harmonie (2014)

1399543904-my-real-fantasy_1.jpgVéletlenül is sikerült belebotlanom ebbe az aranyos animébe, amelyet néhány évvel ezelőtt már láttam, és most egy hasonló címűt kerestem. Mivel akkor is nagyon tetszett a gyönyörű zenéje és a varázslatos története, így természetesen örömmel írok róla kritikát, mert szívesen ajánlom az ilyen filmeket is nektek.

ipwg0dgrhzvei.jpgHonjo fülig beleszeretett az egyik évfolyamtársába, Juri Makina-ba, de a lány iránt más is érdeklődik, így nem nagyon meri megszólítani, csupán a távolból csodálja. Mivel Juri is elég visszahúzódó, ezért amikor megvicceli az osztálytársnője, és az általa felénekelt dalt állítja be csengőhangnak a lány mobilján, eléggé zavarba jön és megharagszik rájuk. A fiúnak azonban annyira megtetszik a dallam, hogy úgy dönt, megpróbálja reprodukálni valamilyen formában. _watashi_anime_mirai_2014_harmonie_bd_720p_aac_a5a6ffc6_mkv_snapshot_02_10_2014_04_17_11_07_15.jpgAhogy az iskola lépcsőházában játszik az elektromos pianínóján, Juri felfigyel rá és szóba elegyedik vele, ám a srác el is ijeszti a lelkesedésével.
Honjo meglepetésére mégis megajándékozza a saját szerzeményével, pedig láthatóan rossz emlékek fűzik hozzá. A dallam pedig egy fantáziát rejt, hiszen a lány szeret álmodozni, de gyermekkorában igyekeztek leszoktatni róla, mert folyton csak ábrándozott és kitalált dolgokról beszélt.

original_2.gifAz álmok és a fantáziák nem csak a gyermekek fejlődésében fontosak, hanem megmutatják, mennyire vagyunk kreatívak, hiszen képzelőerő nélkül nehéz előre jutnunk, haladnunk az életben. Bizonyos fokig el kell tudnunk tervezni, hogy mit akarunk kezdeni magunkkal, párunkkal, családunkkal, illetve milyen vágyaink vannak, és hogyan szeretnénk megvalósítani azokat. harmonie2.pngAmennyiben ötletünk sincs az egészről, vagy nem tudjuk valamilyen módon, akár magunknak is kifejezni a gondolatainkat, úgy viszonylag nehéz lesz boldogulnunk, mert magunk sem leszünk tisztában azzal, hogy mit is akarunk. Ezért fontos, hogy felnőttként is megőrizzük és ápoljuk ezen képességünket, hiszen a munkánk során, vagy hobbitevékenység esetén ugyanúgy szükségünk lehet rá, mint a hétköznapi életben, családalapításkor vagy egy lakás berendezésekor, de például parkoláskor is.

harmonie.jpgAz egy külön bónusz, ha akadnak társak, akik hasonlóképp gondolkodnak, lelkesen beszélnek nekünk a vágyaikról, képzeletüket megosztják velünk, és egymást segíthetjük, hogy megvalósulhasson az, amit elterveztünk. Nem beszélve arról, hogy a barátokon túl mennyire ideális volna, ha a párunk is balanszban tartana bennünket, vagy éppen kettesben fedeznénk fel az álmainkat. Itt pedig nem is kell nagyon messzire menni, hiszen az írás, a festés, az olvasás, a rajzok, az animációk, a történetek, a mesék és a zen is egy-egy eszköz, hogy ezeket ki tudjuk fejezni, vagy épp megélhessük őket.

1_harmonie.jpgA Harmonie a Young Animator Training Project 2016-os, Anime Tamago részeként készült el, Yasuhiro Yoshiura eredeti ötlete és forgatókönyve alapján, a saját rendezésében (Pale Cocoon, Patema Inverted, Time of Eve), Ryuusuke Chayama (Patema Inverted) és Atsushi Ikariya (Fate/Zero, Fate/stay night: Unlimited Blade Works, Terraformars Revenge) karakterdizájnjával, valamint Yūji Kaneko (Kill la Kill, Patema Inverted) művészeti vezetésével. A csodálatos zenéjét Tomohisa Ishikawa szerezte, aki az Appleseed: Ex Machina-n és a Kite Liberator-on is dolgozott.

maxresdefault_14.jpgEzúttal sem maradhat ki a muzsika, így KOKIA (Phantom ~Requiem for the Phantom~ , Origin ~Spirits of the Past~, Gunslinger Girl: Il Teatrino) Harmonie című számával zárnám le a cikket, és szeretettel ajánlom ezt a csöppnyi romantikát és álmodozást mindenkinek, aki ismeri a rendező munkásságát, vagy csak rajong az ilyen epizódokért is. Természetesen ezután elő fogom venni a Patema Inverted-et is, hiszen szorosan kapcsolódik ehhez az animéhez.

 

Értékelésem: 9/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=15688

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Pk4SHGk1RXo

Bluray megvehető: még nem elérhető

Smaragd Sárkány

anime_mirai_2014_screengrab.jpg

Szólj hozzá

zene álom anime dráma romantika fantázia természetfeletti slice of life science-fiction Yasuhiro Yoshiura