2020. máj 20.

Gogol, Kafka, Pupa

írta: Emerald Dragon
Gogol, Kafka, Pupa

Pupa (2014)

c3281d0b2f37fac56eacdd3874ea0500b94c4a43_hq.gifAmikor erre az animére rátaláltam, könnyű, tizenhárom epizódos falatnak tűnt, azonban, amikor a Pupával közelebbről megismerkedtem, ráeszméltem, csupán négyperces részekből áll, így elszontyolodtam, de azért adtam neki egy esélyt, hiszen meglehetősen alacsony pontszámokat, kemény kritikákat követelt ki magának.

Ibuki Kido & Erii Yamazaki: Pupa

med_1473901807_image.jpgA történet nyúlfarknyi, egy testvérpárról, Utsutsuról és kishúgáról, Yuméról szól, akik magukra maradtak a világban. A kislányt ráadásul a veszedelmes Pupa vírus támadta meg, melynek hatására csillapíthatatlan étvágyat érez, elsősorban az emberi eredetű hús iránt. A fiú azonban nem mondott le testvéréről akkor sem, ha ez azt jelenti, hogy saját testéből kell táplálnia fejlődésben lévő hugicáját.

pupa02.jpgEz már önmagában is elég groteszknek tűnhet, de Utsutsut is megfertőzte a kórokozó, mely hatására természetellenes regenerálódó képességre tett szert. Ez persze kapóra is jött számára, hiszen ekképpen örök életére adekvát élelemmel láthatta el Yumét, anélkül, hogy mások mészárlására fanyalodjanak. A háttérben azonban titokzatos erők működtek és másokat is kíváncsivá tettek a testvérpár képességei, illetve a vírus erejére, így nem csak a társadalom elől kellett elbújniuk bűnös vágyaikkal, hanem gyógyszerkutató cégek elől is menekülniük kényszerültek.

pupa03.jpgValljuk be, nem számítunk túl kreatív sztorira egy ilyen rövid mű kapcsán, sőt sok mögöttes tartalmat sem igazán várunk el tőle. Erre viszont a Pupa erősen rácáfol. Hiszen a kannibálos horror/gore filmek általában nem kínálnak többet a vizuális élménynél, illetve néha egy kis társadalomkritika is beléjük fér, amit viszonylag kevesen vesznek észre a szörcsögő karakterek tengerében. pupa-anime-gif-1.gifNos, ez utóbbi, vérfagyasztóan groteszk és iszonyatosan hátborzongató rágcsáló hang megvalósul ebben az animében is, ami olyan hangulattal ajándékozza meg, melyet eddig még nem sikerült tapasztalnom. Azon túl, hogy már az első pillanatban, amikor felfigyel rá a néző, kirázza a hideg, van valami furcsán perverz is benne.

1492083418_tumblr_n07ebq2qdx1soe93no1_500.gifNem véletlenül, hiszen, ha szépen visszafejtjük az eseményeket, lecsupaszítjuk, megkeressük a gerincét és kirángatjuk a még ficánkoló sorozat belsejéből, akkor ráébredünk, hogy minden bekebelezés, étkezés, csillapíthatatlan éhségérzet, nem más, mint a szeretethiány, amelyet a testvérpár egymásba kapaszkodva próbál a másiknak megadni. Hiszen egy olyan családban, ahol ismeretlen ez a szó a gyermekek körében, ott valahogyan pótolni kell ezt. Amely természetesen ilyen deviáns módon is megnyilvánulhat, ha nem ismerik a fogalom igazi jelentését. Csupán érzékelik, hogy valami nincs jelen, amely a család alapfeltétele volna. pupa-episode-2-4.jpgPersze ehhez szorosan kapcsolódik a biztonság is, melyet szintén a bátyus adhat meg a magára hagyott hugicájának, mert nem akad más, akinek szándékában állna, illetve képes lenne, hogy megvédje őket. Ha ebből a szempontból szemléljük a Pupát, máris más megvilágításba kerülnek a képsorok és a mondatok, a dialógusok, illetve az ábrázolt szituációk.

giphy_31.gifDe ennél sokkal messzebbre is elmehetünk a mű elemzésénél. Én legalábbis odáig merészkedek, hogy nekem egyértelműen Kafka metamorfózisai ugranak be az anime megtekintésekor. Hiszen az átváltozás itt is csupán képletes, ahogy a fiatal lány rövid időkre szörnyeteggé alakul, mely leginkább egy fekete pillangó és egy imádkozó sáska hibridjére emlékeztet. Ez utóbbira inkább tulajdonságai miatt hasonlít, nem pedig a kinézete hajaz rá. De gondoljunk csak bele, hiszen teljesen logikus. Az imádkozó sáska energiát, élelmet nyer a társából a párzás befejeztével. Itt is hasonló, iszonyatosan beteg és groteszk táplálás valósul meg. 43c59ec4a26ab126e08de6a5b854ddbd208ab58f_hq.gifTele vagyunk szimbólumokkal, de nagy valószínűséggel ezek mind elsiklanak az avatatlan szemek számára, pláne, hogy maga a Pupa olyan képi és hangi világgal dolgozik, valamint annyira perverz a története is, hogy ezen egyáltalán nem lepődöm meg. A pupa szó bábot jelent, mely a teljes átalakulással fejlődő rovarok egyik fejlődési állomása. Így talán vissza is jutunk azokba az elmélkedési pontokhoz, illetve szépirodalmi művekhez, amelyeket megpróbáltam itt nektek kifejteni.

9bf8d91589babde28b62765bb24af781.pngEz pontosan az a típusú anime, melyet meg kell érteni. Ha nem tudsz elvonatkoztatni, akkor ez egy borzasztóan fos mű, 0/10-zel lehetne jellemezni. Azonban, ha sikerül túllendülnöd azon, hogy mi van az előtérben, és megpróbálsz mögé tekinteni, felismerni a puszta valóságában azokat a problémákat, érzéseket, melyeket kiváltani igyekszik belőled, akkor egészen más színezetet kap.

6134c00932f2e02216f3f7a99ba3627ef14834c1_00.jpgSayaka Mogi (Switch Witch, Ao no Haha, Sleeping Charon) egyébként nem egyedül ezt a horror mangát írta, hanem minden műve meglehetősen groteszk stílusú. Tomomi Mochizuki (Momo: The Girl God of Death, Ocean Waves) rendezte az animét, Maki Fujii karakterdizájnjával és animációjával támogatva. Nem lep meg bennünket, hogy a munka a Studio Deen zászlaja alatt készült el.

Kusuma San Shimai: Dare Yori Suki Nano ni

pupakiemelt.jpgHa netán, ha valakinek Gogol művek vagy kafkai átváltozások jutnak eszébe, miközben a Pupát nézi, és mindezeket sikerül észrevenni, miközben öklendezik a ropogó hangoktól, illetve az aktuális cselekmény hatására, ne lepődjön meg. Nem teljesen őrült meg, csak kicsivel mélyebbre is képes látni, mint mások. Azért félreértés ne essék, egyáltalán nem arra akadok kilukadni, hogy mesterműről van szó, sőt. De szeretném felhívni a figyelmet, hogy attól, hogy perverz módon beteg az egész, úgy, ahogy van, még lehet mondanivalója.

Értékelésem: 7/10

Forrás, információk: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=15248
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=qH5h4z9pmU0
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/pupa-172928.html
Bluray megvásárolható: Animation - Pupa Unrated Complete Edition [Japan BD] EAAB-12

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror anime groteszk dráma tragédia szürreális fantázia járvány kannibál Kafka Gogol Studio DEEN