2020. máj 04.

Asterix herkulesi megmérettetése: Asterix 12 próbája

írta: Emerald Dragon
Asterix herkulesi megmérettetése: Asterix 12 próbája

Asterix 12 próbája (1976)

med_1421511444_image.jpgA kedvenc epizódom a sorozatból csak 1976-ra készült el, bár akkor még nem éltem, így nem érintett a várakozás idegölése. Az Asterix 12 próbája visszahozta nekünk a kedvenc karaktereinket, amelyeket az első két rész alkalmával alkalmunk volt megismerni. A Dargaud Films és az ikonikus Studios Idefix közreműködésével egy héraklészi kalandba kalauzoltak el bennünket, továbbra is francia-belga produkcióként.

1_13_5_998387_1459946.jpgMivel egyedül a gall falucska áll ellen Caesar hódításának, és bármivel próbálkoznak, egyszerűen bevehetetlen a létesítmény, így az egyetlen igazság az lehet, hogy Asterix és Obelix valójában istenek. Ezért a római császár elhatározza, fejet hajt és békét hagy a csoportnak, ha azok bebizonyítják, méltóak az istenek kegyére. Ha ezt nem sikerül igazolniuk, fel kell adják a falut és nekik kell behódolniuk asterix-12-proba-1976.jpgCaesar akaratának. A gallok vezetője meglehetősen mókásnak találja a felvetést, és Asterix, valamint Obelix jelentkezik a lehetetlennek tűnő próbákra.
Caius Pupust nevezik ki felügyelőnek, akik a duót végigkíséri a kalandok során. A 12 megmérettetést néhol felváltva, némely esetben közösen teljesítik, hogy aztán az utolsó helyszínen valódi istenekké válhassanak.

1_7_5_1284985_1733046.jpgA kihívások általában egy-egy nép olimpiai erősségét igyekeznek kiemelni, így ezúttal sem leszünk híján a sztereotip ábrázolásmódnak. Akad persze gerelyhajító, német birkózó és egyiptomi hipnotizőr is közöttük. Hőseink pedig nem csak erejüket, gyorsaságukat, hanem rátermettségüket, kitartásukat, éhségüket és eszüket, bölcsességüket is latba vetik, hogy megfeleljenek Caesar válogatott próbáin. 340.jpgAz ötletek parádésan viccesek, néhol pofonegyszerűek, olykor veszélyesnek tűnnek, egyes esetekben pedig idegőrlőek. Nem csak a népek kifigurázása történik meg, de ismét terítékre kerülnek a mitológiai alakok, a mítoszok, a mondák és a jelen kor bürokráciája is.

754.jpgA végső megmérettetés, illetve a császár csalásra buzdító ténykedése sem maradhat ki, tehát Asterixnek és Obelixnek igencsak résen kell lenniük, hogy csapdába ne essenek. Ám a kakofón befejezés pontosan annyira lesz vérmentes, mint amennyire az adott jelenetet horrorosztikusnak szokták ábrázolni. A paródiának nincsenek határai, ezúttal is egy remekbe szabott művel ismerkedhetünk meg.

asterix-tizenket-probaja--53408.jpgAz Asterix 12 próbája valóban ikonikussá nőtte ki magát, hiszen nem csak mesebeli elemekkel operál, de rengeteget kölcsönöz a római (görög) mitológiából, illetve a történelemből is. Ez a rajfilm azért is különleges, mert önálló forgatókönyvvel ír és csak utólag adaptálták képregénnyé. A klasszikus darab kötelező a mai gyermekek számára is.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Twelve_Tasks_of_Asterix#Comic_book_and_story_book_adaptations
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=23Q5yutTbr0
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/asterix-tizenket-probaja-45494.html
DVD megrendelhető: épp nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

francia mese történelem belga paródia rajzfilm vígjáték képregény adaptáció Asterix René Goscinny Albert Uderzo Dargaud Films Studios Idefix