2020. ápr 20.

Asterix, a gallok hőse

írta: Emerald Dragon
Asterix, a gallok hőse

Asterix, a gall (1967)

asterix_a_gall_7.jpgGyermekkorom egyik meghatározó élménye volt a különböző amerikai, francia és belga rajzfilmek felfedezése. A Hupikék törpikéken túl természetesen igényesebb alkotások is akadtak, melyek később, felnőttfejjel és élvezhetőnek bizonyultak. A jó és a rossz harca alaptéma szokott lenni, de a történelmi ihletésű animációk esetében ennél kicsivel árnyaltabbak a viszonyok. Hiszen egy leigázott, meghódított népről mindig izgalmas olvasni, illetve filmet nézni, pláne, ha egy hős köré csoportosulnak a kalandok. Az Asterix, a gall (Astérix le Gaulois) a Dargaud Films adaptációja René Goscinny és Albert Uderzo munkájának.

teno.gifA Római Birodalom hódításának senki nem tudott ellenállni, hamarosan bevették egész Európát. Julius Caesar (Gruber Hugó) lába előtt hevert minden környező nép, egyedül a hős gallokba tört bele a császár bicskája. Ugyanis egy elszigetelt település sehogy nem akarta megadni magát. Ebben a faluban élt a szárnyas sisakos, szakállas-bajszos, alacsonyabb növésű harcos, Asterix (Szombathy Gyula). Bár korántsem ő volt a falu vezére, mindenki felnézett rá, mert rendkívül eszesnek tartották, gyakran borsot tört a római sereg orra alá. Legjobb barátja a hatalmas, pocakos és kissé naiv Obelix (Benkóczy Zoltán) minden kalandjára elkísérte, ketten egy megállathatatlan duót képeztek.

unnamed_9.jpgPersze hiába az ész és a nyers erő, ha nincs Getafix (Harkányi Endre), a druida (magyarul: Panoramix), aki a híres varázsital kotyvasztásán ügyködött. Ettől a folyadéktól a gallok rendkívül erősek és gyorsak lettek, legyőzhetetlen harcosokká váltak. Ekképpen sakkban tartották a teljes római légiót, illetve a helyőrséget, amely időközönként az erdejükbe tévedt.

asterix-the-gaul.jpgCaius Bonus (Kaló Flórián), a közeli erődítmény parancsnoka ezért egy tervet eszelt ki a falu elfoglalására. A szerencsétlen katona, Caligula Minus (Szerednyey Béla) abban a megtiszteltetésben részesülhetett, hogy gallnak maszkírozva masíroztak vele azon a helyen, ahol Asterix és Obelix vaddisznó vadászatot szokott tartani. Így, megmentvén őt beépülhetett az ellenség sorai közé, hogy kiderítse, honnan a titokzatos erő, amely miatt rettegnek honfitársai. De a varázsitalt bizony el is kell készítenie valakinek…

asterix_le_gaulois.jpgAz Asterix, a gall nem csak bemutatja a szereplőket, hanem kommunikál is eközben a közönséggel, melyről egy nyájas hangú narrátor (Végvári Tamás) gondoskodik. Így a történetet fokozatosan ismerjük meg, és a gallok, valamint a rómaiak szándékai is egyértelműek lesznek. Nyilván, ezek a megjegyzések kimondottan mókássá teszik a cselekményt, amire természetesen habként kerül a számtalan, sztereotip karakter ügyködése is. Hiszen ebben az animációban a szórakoztatás a lényeg, az apró fricskák és gagek, illetve kifigurázások. A paródia pedig zseniális, még mai szemmel is jókat nevethetünk rajta.

838_asterix.jpgAz obszcenitás helyett a komikumé a főszerep, a szerencsétlenkedő, ügyeskedni próbáló rómaiak ugyanis rendkívül ügyefogyottak, míg a gallok büszkén állják a sarat, a legnagyobb sereggel szemben is. Asterix folyamatosan kihúzza a bajból barátait, hiszen rendkívül eszesen forgatja a szavakat és parádés terveket ötöl ki az ellenség átverésére. Obelix maga is a humor forrása, hiszen hatalmas termete ellenére igencsak szelíd, kissé bumfordi. Mivel kis korában beleesett a varázsfőzetbe, így gyakorlatilag folyamatosan megállíthatatlan erővel és sebességgel bír, nem szükséges megerőltetnie magát, ezért rendszerint élvezi az összecsapásokat. A druida pedig folyton elkószál, hogy titkos összetevőket gyűjtsön a főzetéhez, ezért könnyen baleset éri és csapdába is esik.

maxresdefaul_1.jpgA rómaiak számtalan olyan karaktert vonultatnak fel, amelyek egy-egy képregény során mókás színezetet kölcsönöznek a rajzfilmnek. Ilyenek a vezérek és a kisebb vezetők, illetve a szerencsés kiválasztottak, akik a gallok életére próbálnak törni. Hozzájuk csatlakozik Julius Caesar is, aki elképzelni sem tudja, miért balfaszkodik ennyit a serege, de pontosan ezért mély tisztelettel is adózik a legendás ellenállókkal szemben.

s-l400.jpgAz Asterix, a gall nem csak kiállja az idő próbáját, hanem a mai gyermekek számára is megfelelő szórakoztatást nyújthat. Nem kérdéses, hogy a magyar szinkronok is elég jól sikerültek, bár én mindig az elsőt szoktam preferálni, ha hozzáférhető. Sajnos amíg a jogi viták nem rendeződnek, a nézők kénytelenek beérni a kalóz verziókkal...

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Asterix_the_Gaul_(film)
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=DMi29hStSGg
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/asterix-a-gall-46128.html
DVD megvásárolható: épp nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

francia mese történelem belga paródia rajzfilm vígjáték képregény adaptáció René Goscinny Albert Uderzo Dargaud Films