2019. sze 03.

Coraline ambivalens utazása a felnőtt lét felé

írta: Emerald Dragon
Coraline ambivalens utazása a felnőtt lét felé

Coraline (2009)

cora1.jpgNem az első könyvadaptáció, amivel foglalkozom, de Neil Gaimen művei közül is már ismertettem veletek egy remekbe szabott sorozatot, amelynek folytatását is beígérem nektek. A Coraline azonban ismét animációs irányba terel el bennünket, méghozzá nem a megszokott, vidám és éneklős fajtából, bár ebben is felcsendül némi muzsika. Ezúttal a thrilleresebb hatású filmek kedvelői és a drámák rajongói tolakodhatnak az első sorokba.

ede0b599d28f771eee3b764d609f3002.jpgA furcsa nevű kislány, Coraline (Dakota Fanning, Csifó Dorina), családjával együtt vidéki életet választ és beköltöznek egy társasházba, valahol az erdők közelében. Az apuka (John Hogman, Forgács Péter) és anya (Teri Hatcher, Pálfi Kata) egy katalógus elkészítésével foglalatoskodnak, így gyermekük a természet és a lakás felfedezését vállalja magára. Sajnos az idő meglehetősen nyálkás és esős, így inkább dagonyázni és fantáziálni tud odakint, original_18.gifde közben megismerkedik Mikivel (eredetileg Wybie; Robert Bailey Jr., Penke Bence) és a macskájával. A kandúr meglehetősen undok, a srác pedig eléggé gusztustalanul viselkedik, így nem igazán kér belőlük. Az alagsorban lakó Miss Spulni (Jenniffer Saunders, Csákányi Eszter) és Miss Masszív (Dawn French, Horváth Zsuzsa) kimondottan hóbortos páros, valamikor művészek lehettek, de mára csak az emlékeikben élnek. Bobinsky úr (Ian McShane, Hollósi Frigyes) pedig az egércirkuszát próbálja idomítani.

mr-bobinski-in-una-scena-del-film-coraline-e-la-porta-magica-103917.jpgA társaság tehát eléggé szokatlannak tűnik, azonban Coraline fantáziája jóval élénkebb a valóságnál. Így amikor egy olyan babát talál, amit egyértelműen róla mintáztak, kíváncsi lesz, ki készíthette és honnan származhat. Unalmában a lakás felfedezésére indul és egy titkos ajtó mögött talán egy olyan világra bukkan, amire mindig is vágyott. Az aprócska bökkenő, hogy a túloldalon minden tökéletesnek látszik, ami sohasem jelent jót. Pláne, ha döntenie kell, melyik helyszínt választja otthonául.

3283764172_b2d231d96d_b.jpgA valós élet tele van olyan dolgokkal, amelyek kötelezők és egyáltalán nem izgalmasak. Ennek ellenére meg kell éljük a jelent, teljesíteni kell a kötelességeinket, helyt szükséges állnunk a mindennapok szürkeségében is. Egy fiatal elme viszont kíváncsi, szomjazza az újdonságokat, azonban hamar túllendül azokon és újabb felfedezésekre vágyik. Coraline is ilyen személyiség, aki különleges kalandjai során a saját bőrén tapasztalja, hogy a jelen is értékes lehet. A megszokott dolgok és helyzetek, a családunk és barátaink néha természetesnek tűnnek számunkra, csak akkor ismerjük fel a jelentőségüket, ha elveszítjük azokat, vagy ahhoz közeli állapotba kerülünk.

maxresdefault_73.jpgAz izgalmak sokkal inkább csábítanak, a felfedezés öröme mellett az újdonság varázsa ideig-óráig elszórakoztat bennünket. Ám mi történik, ha véget ér, ha múlttá válik, ha megszokjuk és elvesztjük az érdeklődésünket? A gyermeklét pontosan ilyen, hiszen hobbiról hobbira, játékról játékra, fantáziáról fantáziára ugrálunk, minden nap más kedvencünk van. Ez tökéletesen érthető, de valamikor bizony felnövünk, és megváltozhatnak a dolgok. Azonban az, hogy megtanuljuk értékelni a jelent és elsajátítsuk az elégedettség érzését, komoly fejlődésbe és időbe telik.

coraline_two.jpgA ház idősebb karakterei mind egyfajta múltban rekedtek meg, gondolnánk elsőre, azonban lassan Coraline számára is világos lesz, hogy hosszú életük alkonyatához érve is élvezni próbálják, ami számukra maradt. Ugyanolyan értékesek, mint a másik világ szereplői, csak beszélgetni kell velük, mert csodálatos meséket tartogatnak számára. A valóság jóval szürkébbnek tűnik, ezt erősíti a tónuskülönbség az ábrázolások során. Henry Selick rendezése azért is érdekes, mert a nevét már ismerhetjük a The Nightmare Before Christmas című animációból, melynek rendezői székében ült, mégis Tim Burton ragadt meg az elménkben azzal kapcsolatban. Így viszont érthetővé válik, miért annyira fantasztikus a látványvilág, mely megelevenedik előttünk.

coraline-movie-screenshot-2.jpgA stop motion típusú alkotások közül nem egy áraszt komor hangulatot, ami igencsak meglepőnek tűnhet a számunkra, hiszen sokan ezt az ábrázolásmódot a gyermekeknek szánt rajz- és gyurmafilmekkel helyezik egy skatulyába. Szerencsére ez a mű a fiatalabb korosztály számára is élvezhető, ahogyan üzeneteket is közvetít feléjük, miközben számtalan izgalmas eszközzel, képpel és szimbólummal operál. A mesék világából kölcsönzi a tűt, a folklórt idézi a macska karaktere, de az egércirkusz és a szem a lélek tükre hiedelem is a népi hagyományok előtt tiszteleg. Ezekkel az apróságokkal válik kicsivel könnyedebbé a Coraline, és ezáltal emberközelivé, kicsit hihetőbbé is. A klasszikus boszorkány történet így jóval tanulságosabbá és időszerűvé alakul a szemeink előtt, a klisék feldolgozása remekül sikerült.

2017-08-08_15.pngCoraline egyfajta tükörországba kalauzol el bennünket, mely a tinédzser lét kettősségét igyekszik bemutatni a nézők számára. A belső küzdelem, amely alapján nem tudja eldönteni, milyen is a valóság, illetve hol a határ a képzelet felől. Hiszen a titkok és az ismeretlen egyszerre csábít és ijeszt meg bennünket, felnőtteket is. De csupán a friss elme, a szárnyaló fantázia a megmondhatója, miként tekintünk az átlagos hétköznapokra, origil.gifszomszédokra, családtagokra és a környezetünkre. Az unalmasnak tűnő szürkeség a szivárvány pompáiban tündökölhet, ha úgy állunk hozzá, de el is rettenthet, és a drogok irányába kergetheti a személyiségünket.
Mert a menekülésnek számtalan formája létezik, ezt már az Aliz Csodaországban olvasása során is megtanulhattuk. Ekképpen nem meglepetés, hogy az efféle utazások a pszichébe egyfajta tripnek is tekinthetők. Ezt támasztja alá a végjátékban fellelhető feloldás élménye is.

eo6h.gifA Coraline kellemes meglepetés a felnőttek számára, egy felnövéstörténet, mely könnyedén kedvencévé válhat azoknak, akik az elgondolkodtatóbb filmeket is kedvelik. A leginkább mégis az olvasás szerelmeseinek ajánlom, hiszen kedvet csinál Neil Gaiman műveihez és otthon érezhetik magukat az animáció megtekintése során.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Coraline_(film)
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=luIUGwBLTlM
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/coraline-es-a-titkos-ajto-24044.html
Bluray megrendelhető: Coraline (2D Version Only) [DVD] [2009]
Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

dráma szürreális fantázia animációs film természetfeletti felnőtté válás könyvadaptáció Neil Gaiman stop motion animation