2019. aug 29.

Szörnyecskék kicsiny boltja: Pet Shop of Horrors

írta: Emerald Dragon
Szörnyecskék kicsiny boltja: Pet Shop of Horrors

Pet Shop of Horrors (1999)

psohkiemelt.jpgTalán a legidegesítőbb egy animével kapcsolatban, ha nem adaptálják a teljes anyagot, hanem egy részletet animálnak, vagy csupán az egyik történetív kerül megfilmesítésre. Az akkor a legfrusztrálóbb, ha a sorozat zseniálisan sikerül, és a rajongók szomjazzák a folytatást. Matsuri Akino (Genju no Seiza, Pet Shop of Horrors: Tokyo, Night Exile) mangája összesen 10 kötetből áll, ám sajnálatosan négy résznél többet nem vállaltak be az alkotók. A Studio Madhouse 1999-es OVA-ja, a Pet Shop of Horrors az egyik legfantasztikusabb horrorötlet, amelyet valaha is megvalósítottak. Egyedül a minősége és a rövidsége miatt tárgyalom ilyen későn a blogomon.

Legolgel: Jikkou Ryouko

psoh02.jpgA történetek San Franciscoban játszódnak, ahol egy titokzatos és híres állatkereskedés nyugszik Chinatown szívében. A boltocska izgalmas különlegességeket forgalmaz, és bárki képes meglelni azt, amire igazán vágyi. Azonban a legritkább állatokhoz egyszerűnek tűnő, mégis érthetetlen szabályrendszer tartozik, melynek egyik legfontosabb pontja, hogy aki a szerződést aláírja, az elismeri, a kitételek megszegése esetén az eladó nem tehető felelőssé a történtekért. Valljuk be őszintén, ez egy eléggé furcsa kijelentés, hiszen milyen szörnyűség… – jah várjatok! Valószínűleg mindenki látta már a Szörnyecskék (Gremlins) című filmet, és így már akár érthetőnek is tekinthető ez az elővigyázatosság. Nem kell megijedni, nem egyszerű klisé áll a háttérben, semmilyen kapcsolat nem áll fenn a két film között.

psoh01.jpgAmerikában bármilyen hülyeségért beperelhető bárki, így nem kell sok kritikai érzék, hogy eljussunk a következtetésre, miért is szükséges az a bizonyos szerződés. No, de mégis, ki látott olyat, hogy egy állatkereskedésben ilyesmihez kössék az eladást, ki az, aki egyáltalán bármit is vásárolna ilyen helyen…? A tulajdonos, D gróf bárki számára tud olyasmit kínálni, amire vágyik, vagy amit a szíve titokban óhajt. Ezt értsük szó szerint: aki oda betér, pontosan azt lelheti meg, amire szüksége van.

hqdefault_10.jpgHol a probléma ezzel képpel? – kérdezhetnétek. Átverés nincs, csupán annyi, hogy valóban érdemes betartani az előírásokat. Hasonló okok miatt, mint a Szörnyecskékben, ugyanis általában valami nagyon rossz történik, ha valaki elhanyagolja, vagy szándékosan megfeledkezik a szabályokról. Részben erről is szól a sorozat, de azért ez csak egy kicsiny szeletkéje a mondanivalójának. Minden egyes sztori frappáns kérdéseket boncolgat, melyekről nehéz volna úgy beszámolni, hogy ne spoilerezzem el a végüket.

psoh00.jpgA négy történet két közös szereplője a már fent megemlített D gróf, akiről leginkább annyi információt tudunk meg, hogy teljes körűen kiszolgálja vevőkörét, valamint meglehetősen édesszájú. A másik karakterünk Leon Orcot, aki egy gyilkossági ügyekkel foglalkozó detektív. Mivel horror témájú anime, így érthető, hogyan kapcsolódik az ő személye ezekhez az esetekhez. Rugaszkodjunk el kissé attól, hogy különálló epizódokból áll az OVA, és ugorjunk az alaptémához, valamint a felvetésekhez, melyek megfogalmazódnak a történetek során.

436f372d1293c38c2c52de71a5d1fd540bad31da9b1bf64a01f799f0e18fa45b.gifKezdjük talán ott, hogy az emberek vágyai néha túlmutatnak valódi szükségleteiken, így könnyű elveszni egy-egy fantáziában, amelyet szeretnénk, hogy beteljesüljön. Gyakori probléma az a típusú vágy, amikor az illető képtelen feldolgozni az elérhetetlent, mert megszokta, hogy pénzzel minden megvehető. Ennél veszélytelenebbnek tűnhet, mégsem elhanyagolható, az agresszió helyett elveszünk egy álomvilágban és nem szabadulhatunk belőle, illetve nem vagyunk képesek elszakadni egy elvesztett hozzátartozónktól. Nem is beszélve arról, hogy a bűntudat mennyire fel tudja őrölni az ember lelkét, pláne ha saját magunk is tápláljuk azt. Ennél természetesen mélyebbre merül a Pet Shop of Horrors, a psziché boncolgatása pedig igencsak kiváló témája a horrornak is.

pet-shop-of-horrors-rabbits.jpgAmivel túlmutat egy átlagos animén, az a rendkívül izgalmas és részletes jellemábrázolás, a tapintható feszültségek felépítése, valamint a végkifejletek meghökkentő fordulatai. Hiszen az emberi képzelőerő, akarat, a vágyak iránti ellenállhatatlan vonzalom olykor hatalmasabb, mint maga a valóság, ezért az agy észre sem veszi, amit a szem érzékel, ha az eltér attól, amit a szív diktálna. Gondolom mindenkinek ismerős az idézet A kis hercegből, miszerint: „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” Kérdés ugyanakkor, hogy a szív, melyet elvakít saját fájdalma, vágya, bűntudata, képes-e tisztán befogadni a külvilágot, vagy eltéved benne az ember, mint egy útvesztőben. Akárcsak a szerelemben, a rózsaszín köd elboríthatja elménket és csak annak kitisztulása után vagyunk képesek látni a valóságot. Ezt persze bármilyen más érzelemre ráhúzhatjuk, mely elhomályosíthatja látásunkat, ítélőképességünket, így egy illúziót generálva agyunk számára.

psoh04.jpgSzerintem ezekből a szemszögekből érdemes megtekinteni a négy epizódot, így nem csupán jól szórakozhatunk a látottakon, hanem tényleg az egyik legjobb témájú animével ismerkedhetünk meg a műfajon belül. Matsuri Akino mangájából Toshio Hirata rendezte ezt a négy remekbe szabott részt. Bár az elején említettem, a karakterdizájn (Hisashi AbeBerserk 2016, Devil May Cry, Gunslinger Girl, Last Order Final Fantasy VII) kissé minimalista, illetve a jelen korban már nem állja meg a helyét, mégis zseniálisan megalapozza az alaphangulatot, Kazuhisa Yamaguchi zenei világával karöltve. A főcímdalt, illetve a záróakkordokat a LEGOLGEL (Devil Lady) játssza: Jikkou Ryoukou és Melody.

Legolgel: Melody

psoh03.jpgAz OVA zsenialitása ezúttal nem a látványvilágban rejlik, sokkal inkább a hangulat emelhető ki. Annak ellenére, hogy csak nem adaptálták az összes kötetet, megállja a helyét, és bármikor újranézhető. Könnyedén a hatása alá kerülhetünk, pláne, ha kedveljük a darkot, a horrorba hajló drámai műveket. Csak ajánlani tudom, és reménykedek egy valódi sorozatban is, mely legalább ennyire eltalálja az ízlésünket.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=712https://en.wikipedia.org/wiki/Pet_Shop_of_Horrors
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=n9FhZFs0KZs
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/pet-shop-of-horrors-60211.html
DVD megvásárolható: Pet Shop Of Horrors [DVD]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror anime legenda társadalomkritika fantázia mitológia természetfeletti felelősségtudat Madhouse Studio