2019. aug 27.

Gyönyörű disztópia: Sky Blue

írta: Emerald Dragon
Gyönyörű disztópia: Sky Blue

Wonderful Days (2003) (Sky Blue)

wdkiemelt.jpgA blog.hu felkérésére írt cikkemben is kihangsúlyoztam, hogy az anime valójában csak annyit jelent: animációs technikával készült mű. Ezért szoktam egyéb területekre is elkalandozni, ezúttal egy dél-koreai alkotást mutatnék be nektek. Az egyik legfantasztikusabb látványvilágú anime a Wonderful Days című disztopikus science fiction. Hogy miért is választottam pont ezt, és miért állítom róla, hogy iszonyatosan gyönyörűséges a képanyaga, azt a film első percében meg fogjátok érteni.

shua-must-sabotage-ecoban-if-he-is-to-save-the-diggers.jpg2142-ben járunk, de a jövő sajnálatos módon nem meglepő. A Föld túlnépesedésének és szennyezettségének problémája odáig fajult, hogy a lakható területek vészesen lecsökkentek. Egyetlen igazi város van, egy védbástya, ahol még túl lehet élni, ez pedig ECOBAN. Minden egyéb vidéket szmogfelhőbe burkoltak, mert az új energia ezt használja fel erőforrásként (DELSO rendszer). A kényszer nagy úr, így a városon kívül élők rabszolgaként robotolnak, hogy apró kenyérmorzsákhoz jussanak ECOBAN virágzása közben. Egyedül az ott születetteké a privilégium, íezért esélyük sincs, hogy kiemelkedhessenek a gettóból, a közeli Mar település lakói pedig igencsak elégedetlenek a helyzetükkel.

tumblr_mk1203udly1qmpg90o1_r1_500.gifShua, Jay és Cade egykor a legjobb barátok voltak, együtt játszottak ECOBAN titkos helyein és zugaiban. Shua mindig is arról ábrándozott, hogy valamikor együtt nézheti Jay-jel a gyönyörű kék eget. Egyedül Cade nem osztozott ezen fantáziálásukban, pláne, hogy ő is fülig szerelmes volt a lányba, így riválisának tekintette a másik fiút. Azonban útjaik titokzatos körülmények között elváltak, és Shua most a városon kívül éldegél egy öreg tudóssal, miközben egy kisfiúnak segít, hogy az túlélje a jelen borzalmait. Önzetlenül segít másokon, akárcsak gyermekkorában.

tumblr_mj5nftmkxs1qmpg90o1_500.gifJay mára az ECOBAN egyik kiváló rendőrtisztje, azok közé tartozik, akik megpróbálják megakadályozni, hogy a lázadók időnként feldúlják a város életét. A milícia kordában tartásában Cade az egyik irányító kulcsember. Ám ő csak a dolgát végzi, ezért nem mindig nézi jól szemmel, ha felettesei, illetve a várost kormányzó kör olyan döntéseket hoznak, olyan parancsokat osztanak, melyekkel nem tud azonosulni, egyetérteni. Emellett igyekszik hűen követni az utasításokat és ugyanúgy megveti a falakon kívül élőket, mint mindenki más ECOBAN-ban. Amikor betörnek a városba, feltörik a szervert, kezdetét veszi egy versengés, hogy megállítsák a betolakodót, nehogy kiszivárogjanak a legtitkosabb információk.

i0pjzo5h-ggt51fa3vinyxxv8tgiu3qpcxyvxpqd5rybx6i18f0x-3kpe-tkgut1tqszbr4omiyz2kudiczmolx5xbqrh0hqwjesxvyscee.jpgEkkor találkoznak ismét Jay és Shua útjai, amely felébreszti a lányban a múltbéli, régen eltemetett emlékeket. Ekképpen kerül két tűz közé, hiszen a másik oldalon ott van Cade és ECOBAN, de régóta érzi, valami nincs velük rendben. Ellenállhatatlanul vonzódik a férfihez, aki egykor az egyik legjobb barátja volt, ezen pedig nem segít, hogy folytonosan belé botlik, inkább megzavarodik és kénytelen átértékelni a helyzetét. Ő ECOBAN egyik rendőrtisztje, így egyértelműen a város védelme a feladata, akkor is, ha nem ért ezzel egyet. Az új terv és parancs ugyanis totálisan ellentmond ennek.

tumblr_mj0qczh0fb1qmpg90o1_500.gifMoon-saeng Kim Wonderful Days című animációs filmje az egyik legcsodálatosabb anime, amelyet valaha láttam. Gyönyörűen és részletesen megrajzolt, zseniálisan vegyíti a CGI technikát és a régi iskola tanításait. Fantasztikus élményt nyújt mindenki számára, hiszen akad benne dráma, akció jelenetek, mély érzelmek, kitűnő lélektani ábrázolás, némi vér, rengeteg technikai kütyü, valamint az elmaradhatatlan társadalomkritika és a hozzá kapcsolódó környezetvédelmi témakör. Egyszerűen kihagyhatatlan, ha valaki kedveli ezt a témát. Hiszen nem egyszerű sci-fi, hanem olyan kérdésekre keresi a választ, melyek jelenleg is sürgetőek, aktuálisak volnának.

1524325993_unnamed.gifMár a kezdő képsorok alkalmával kiderül, hogy egy olyan világban járunk, ahol a köznépet nem becsülik meg, csupán fogyóeszköznek számítanak az ecobaniak szemében. Rabszolgák, könnyen feláldozhatók, annyit érnek, amennyit dolgoznak, de bármikor pótolhatóak és ezt éreztetik is velük. A város az egyetlen, amely mentsvár lehetne az emberiség számára, mégis egyedül a kiválasztottak élhetnek normális életmódot, amelyre már rengeteg példát láthattunk az ilyen művek kapcsán. Ez a társadalomkritikai megállapítás pedig örökké aktuális és nehezen megoldható problémára mutat rá. Mindig az az értéktelen és pótolható, akivel el tudják hitetni mindezt. A valóság pedig senkit sem érdekel a milliárdnyi ember halmazában.

wd06.jpgA másik témakör, a környezetvédelem egyre sürgetőbb a mai ember számára is. Ám a nagyhatalmak inkább politikai kérdésként kezelik, felhasználják a választások során, sakkoznak vele, melynek egyik fő gyökere, hogy az ember alapvetően igencsak rövidlátó. A konfliktus alapja az lehet, hogy a jelenben él, ismeri a saját halandóságát, így nem gondol arra, mi lesz a következő generációval. Megelégszik azzal, hogy most pénzt és támogatást szerezhet egy wd01.jpgdöntés alkalmával, a gyermekei majd valahogyan megoldják, őt már az 50 évvel későbbi valóság nem fogja érinteni. Amúgy is divatos manapság a problémák megoldásának halogatása, a jelenségek szőnyeg alá söprése, vagy éppen a terelés és a tűzoltás. Ám egy idő után ez kevéssé válik, bér az Erik, a vikingből már sejthetjük, sokan akkor is tagadni fogják a bolygó pusztulását, a globális felmelegedés veszélyeit, ha éppen nyakig süllyednek a sodró árvízben.

tumblr_mwfblxlccy1rhz43wo1_500.gifAhogy elkezdtem, úgy fogom befejezni ezt az elemzést: mindenkinek csak ajánlani tudom, a Wonderful Days az egyik legcsodálatosabb anime, amelyet valaha láttam. Mutassátok meg bátran olyanoknak, akik nem értik, miért néztek ilyen műveket, és rájönnek, ez bizony nem egyenlő a Pokémonnal vagy a Sailermoon világával. Színes, fantasztikus, sokatmondó, részletesen kidolgozott, tele zseniális kritikákkal, mondanivalóval és káprázatos képi anyaggal.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=2536, https://en.wikipedia.org/wiki/Sky_Blue_(film)
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ujfi7AkCc_Q
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/won-deo-pul-de-i-zeu-23465.html
Bluray megrendelhető: Sky Blue [Blu-ray] [2003]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

akció anime társadalomkritika természetvédelem dráma koreai science-fiction környezetv