2019. ápr 30.

Zéró a Kerek Erdő ellen!

írta: Emerald Dragon
Zéró a Kerek Erdő ellen!

Az Erdő Kapitánya (1988)

static-cdn_hungaricana.jpgIgyekszem egyre színesebbé varázsolni a blogomat, az animék mellett már írok mangákról, francia, kínai, koreai és amerikai animációkról is, de a magyar rajzfilmeket eddig ügyesen elkerültem. Természetesen kivételt képez ez alól a Candide, amelyről sikerült beszámolnom nektek, de eljött az idő, hogy Dargay Attila műveit is előszedjem az olvasóimnak. Részint, mert gyerekkorom kedvenceiről beszélhetek, részint mert valóban értékes műveket lesz alkalmam megmutatni. Az első választottam az Az erdő kapitánya, Pannónia Filmstúdió 1988-ban mozivászonra varázsolt meséje.

2810_800x600.jpgZéró (Székhelyi József), a macska az évszázad bűntényének elkövetésére készül, csupán egy utolsó stiklit tervez, mielőtt belekezd a hadműveletbe. Piroska (Miklósy György), a nagydarab kandúr segítségét kéri, aki a jutalom reményében el is indul a bevetésre, a túszejtő akcióra. Hiszen némi dohánnyal kecsegtet néhány eminens személy elrablása, ő pedig kiváltképp le van égve, hogy belemenjen a buliba.

712.jpgA rendőrség titkos ügynöke, az Elefánt fedőnevű Góliát (Mikó István), a bolha, Piroska farkába kapaszkodva hatol be a főhadiszállásra, hogy megtudja a titkos tervet, de lefülelik, így nem tudja eljuttatni az információt felettesének. Eleméri Ede (Gálvölgyi János), az egér, minden tőle telhetőt megtesz, hogy támogassa a Kapitányt (Csákányi László – kutya) a társaság lebuktatásában. Mivel a Góliát eltűnt, így kénytelenek egy másik nyomon elindulni, mely a Kerek Erdőbe vezet. A Kapitány ezért színlelt nyugdíjba vonul, hogy letelepedjen a nyugodt természetben, és kiderítse, miben sántikál a gonosz Zéró. Az erdőben Ede rokona, Dini (Harkányi Endre), a bőregér és Dorka (Simorjay Emese), az elnök asszony unokája segítenek a nyomozó munkában. A küldetés korántsem veszélytelen, hiszen a gengszter macskának mindenhol vannak kapcsolatai.

az-erdo-kapitanya--92400.jpgDargay Attila rendező neve egyet jelentett a színvonalas rajzfilmmel, a Vuk című alkotását még külföldön is ismerik. Az Az erdő kapitányát Nepp Józseffel (Lúdas Matyi, Szaffi, Macskafogó) és Imre Istvánnal együtt írták, a zenéjét az a Pethő Zsolt szerezte, akinek a nevét a Varjúdombi mesék, a Pom Pom meséi, valamint a Vili, a veréb kapcsán is ismerhetjük. A végeredmény ezért mind vizuálisan, mind a szinkronhangok, valamint a zenéjét tekintve kifogástalan és időtállónak mondható. Bármikor levetíthetjük a műveiket a gyermekeinknek és ugyanolyan jól fognak szórakozni rajta, mint ahogyan azt mi tettünk az ő korukban. Ráadásul politikailag is korrektnek mondhatóak, illetve az erőszak ábrázolása is gag-ek formájában, korántsem durván valósul meg.

81971.jpgNyilvánvaló kérdés, hogy a szórakoztatáson túl mivel ajándékoznak bennünket meg az alkotók, azaz van-e tartalma a külcsínnek. A bürokratikus felépítésről láthatunk kacagtató kritikát, szellemesen kifigurázzák a mindennapok nehézségeit. Emellett gyermekeknek szóló film, tehát a feszültség nem érzékelhető, ügyesen megformált bűnügyi vígjátéknak lehetünk tanúi. A karakterek végtelenül aranyosak, és sarkalatosan ábrázoltak, így a hangokból és a megjelenésükből is következtethetünk a funkciójukra és jellemükre. A központi kérdés egyértelműen a Kerek Erdőre koncentrál, a nyugodt, vidéki életre, a természetvédelmi területek fontosságára, kihangsúlyozva a városi ember elvágyódását a városi, indusztriális környezetből.

hqdefault_8.jpgA különböző állatok ezért szándékosan egy-egy tulajdonság alapján lettek kiválasztva a szerepre, a ravasz kutya és az alamuszi macska tökéletesen megtestesítik a rabló-pandúr párost. Az Az erdő kapitánya legendás hangokkal operál, ahogyan Dargay Attila többi művében is odafigyelt erre. Számomra még 30 év távlatából is könnyedén élvezhető, kacagtató kikapcsolódást nyújt, így a gyermekeseknek csak ajánlani tudom!

Captain of the Forest trailer

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_erd%C5%91_kapit%C3%A1nya
Trailer: fentebb
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/az-erdo-kapitanya-54600.html
DVD megvásárolható: https://www.xpress.hu/xp/prod.asp?PID=142337&VID=RR36444354649444510

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

magyar krimi természetvédelem vígjáték animációs film Dargay Attila Pannónia Filmstúdió