2019. ápr 16.

Kettős Dragon Ball Kritika: The Legend of Shenlong és Sleeping Princess in the Devil's Castle

írta: Emerald Dragon
Kettős Dragon Ball Kritika: The Legend of Shenlong és Sleeping Princess in the Devil's Castle

Dragon Ball: The Curse Of The Blood Rubies (1986), Sleeping Princess in the Devil's Castle (1987)

mv5botcymmmzodgtmzc5mc00zgu2ltlkywmtoti2ztnimzgzodewxkeyxkfqcgdeqxvynjcynjcxmzk_v1.jpgAhh, Dragonball… egy egész generáció meghatározó animéja, ami hirtelen betiltásával legalább akkora sokkot váltott ki belőlünk, mint pár évvel azelőtt az Antall József halála miatt elmaradt Kacsamesék-rész. Toriyama Akira 1984-ben indította útjára a mangát, melyben megismerhettük Son Goku kalandjait, ahogy a Sárkánygömbök keresése mellett a világ legnagyobb harcművészévé válik. 1986-től már animesorozatot is készítettek belőle, amely tovább fokozta a sorozat népszerűségét; nem mellesleg sokat tett azért, hogy a nyugati világban is a mainstreambe kerüljenek a japán rajzfilmek.

mv5bntm5ztrkn2utyznhny00zgrlltljotitztjizwi0yjezndjkxkeyxkfqcgdeqxvynjcynjcxmzk_v1.jpgA sorozathoz eleddig 20 film is készült, közülük az első tizenhét csupán egy-egy órás filmecske, melyet eredetileg más filmekkel együtt mutattak be animációs fesztiválokon. A történetek egytől-egyig összefoglalók vagy mellékszálak (ha úgy tetszik, fillerek), helyenként átírt sztorival és új szereplőkkel - így nem igazán illeszthetők a manga/anime történetvezetésébe sem. Jelen cikk két tárgya sem különb: a The Legend of Shenlongot 1986 decemberében, a Sleeping Princess in the Devil's Castle-t 1987 júliusában mutatták be a Toei Mangafesztiválon.

The Legend of Shenlong (The Curse Of The Blood Rubies)

 

mv5boduyyta4njmtytvjms00otdklwe5mmqtzdg5odqzzjmxytrhxkeyxkfqcgdeqxvyntayodkwoq_v1_sy1000_cr0_0_683_1000_al.jpgRéges-régen az istenek hét, csillagozott gömböt készítettek, és szórtak szét a Föld távoli pontjain. Aki mindet összegyűjti, megidézheti a legendás sárkányt, Shenlongot, aki teljesíti a megidézőjének egy kívánságát.

A film kezdetén megismerhetjük Gurumes királyt, aki kielégíthetetlen éhséggel küzd, amióta elpusztította alattvalói földjeit az igen értékes Vérrubintok után kutatva. Két fogdmegjét, Patsát és Bongót küldi a sárkánygömbök felkutatására, abbéli reményében, hogy Shenlong majd véget vet szenvedéseinek.

Hiroki Takahashi: Makafushigi Adventure

mv5bnjk0odjmzjctzdrhni00mdcxlwi1mmitnjnhymuymzixm2e5xkeyxkfqcgdeqxvynjcynjcxmzk_v1.jpgAz egyik gömb a hegyekben, egy magányosan élő majomfarkú kisfiú, Son Goku tulajdonában van: ez elhunyt nagyapja egyetlen hagyatéka. Az erdőben jártában-keltében belebotlik Bulmába, aki szintén a sárkánygömböket keresi egy speciális radar segítségével. Míg Goku és Bulma tisztázzák a félreértéseket (elsőre szörnyek hiszi és megtámadja, mivel még életében nem látott lányt), Patsa és Bongó elhappolják a gömböt. A botcsinálta páros a nyomukba ered, és ezzel kezdetét veszi a versenyfutás sárkánygömbökért…

mv5bnzuzyzcyodytmthmmc00odaxlwe4ntutzmzhzjc0nwvjotlixkeyxkfqcgdeqxvynjcynjcxmzk_v1.jpgIsmerős? Hát persze! E film nem más, mint ez az első story arc újramesélése: idővel felbukkan Oolong, Yamcha, Puar és Zseniális Teknős is, csupán kicsit másképp, mint a sorozatban. Viszont Pilaf császár helyett Gurumes király szerepel, illetve kapunk egy új mellékszereplőt Pansy személyében.

mv5bzgnlnjuynzetzdc0yy00ngizlwe5mdutmjawmzu1yzq0nmzkxkeyxkfqcgdeqxvynjcynjcxmzk_v1.jpgA filmet nézve végig azon gondolkodtam, hogy ezt ugyan minek készíthették. Bizony, nagyon jó lenne, ha egy kicsit hosszabb lenne: egyszerűen nem hagynak elég időt a szereplők bemutatására; az egész borzasztó elkapkodott, elhamarkodott; nem világos, hogy ki miért cselekszik, úgy ahogy teszi. Egy sorozatban egy karakter bemutatására, jellemének kidolgozására persze bőven van idő; de egy összefoglalónak attól még nem mentség, hogy pl. Oolong bemutatásától a Yamcha-Goku párbajig jó, ha kettő(!) perc telik el; Zseniális Teknős és a Kamehameha pedig további öt perc alatt le van tudva. Úgyhogy az egyszeri mozinéző csak kapkodja a fejét, hogy ez mi?

mv5byjbkotgwm2ytotnkny00ywizltgwnmutoge5nzvknty5yjhkxkeyxkfqcgdeqxvynjcynjcxmzk_v1.jpgPersze itt is rejlik a megoldás nyitja: e rajzfilm 1986-os, még az internet és a streaming előtti érából származik, így nem csoda, ha valami módot kellett találni új nézők bevonzására, akik nem látták az első pár részt. Ugyanakkor a már elkötelezett rajongóknak is érdekessé kellett tenni a filmet: ezért az egyedi sztori és az új szereplők.

Külcsín tekintetében a rajzolás, a zene (az opening is), a szinkronhangok stb. minden olyan, mint az eredti sorozatban, ami így bemutatja, mi várható el magától a sorozattól – s megjegyzem, mindezek a kor színvonalának tökéletesen meg is felelnek.

mv5byjkyndc2nzutmdy2ni00nte2ltg0ytutotfhndc0zmu3m2uzxkeyxkfqcgdeqxvynjcynjcxmzk_v1.jpgTehát ez a Legend of Shenlong: egy összecsapott átírása az első történetszálnak. Nem ad hozzá a Dragon Ball franchise-hoz, de nem is vesz el belőle semmit. Aki újonnan nézné a sorozatot, ajánlom figyelmébe az eredeti részeket, többet nyer vele.

 

Értékelés: 5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=1035
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=C7mJ_qDnBBA
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/doragon-boru-shenron-no-densetsu-53781.html
Bluray megvásárolható: nem

Sleeping Princess in the Devil's Castle

 

mv5bzwewothhngqtywywoc00ztjjltliytytnzq5mzvjnza4odm1xkeyxkfqcgdeqxvymzm4mjm0nzg_v1_sy1000_cr0_0_666_1000_al.jpgÉvezredekkel ezelőtt egy, az Ördög Keze hegységben található titokzatos kastélyba zártak egy gyönyörű „alvó hercegnőt”, akire azóta is az alvilág démonai vigyáznak.

A sárkánygömbök első felkutatása után Son Goku Zseniális teknős szigetére utazik, hisz a tanítványa akar lenni. Az öreg eleinte nem akar kötélnek állni, de amikor egy másik kissrác, a kopasz szerzetes Krillin is felbukkan, úgy dönt, küldetést ad a fiúknak: aki elhozza neki a legendás alvó hercegnőt, azt a tanítványává fogadja. Son Goku és Krillin útnak is indulnak, nem is sejtve, hogy a hercegnő nem az, aminek gondolják… Ráadásul a társaság másik fele: Bulma, Yamcha, Oolong és Puar is belekeveredik az eseményekbe…

mv5bm2e4nthlmdutyju0yi00nddmlwjkztutzgnmy2rmoty5yznmxkeyxkfqcgdeqxvymjc2nzg5otq_v1.jpgEzzel a filmmel egy kissé megbocsátóbb vagyok, hisz az egész felér egy közepes fillerrel: Goku és Krillin eleinte nem bírták egymást (utóbbi kifejezetten utálta is Gokut), ez a kis szösszenet azonban ad egy plusz árnyalatot ahhoz, hogyan váltak mégis barátokká, noha kicsit kifacsarja az eredeti sztorit. A végére itt is megismerjük a tüsszentésre jellemet váltó Launch-t, aki a későbbiekben Zseniális Teknős háztartását vezeti; igaz, itt is egy kicsit elkapkodták a bemutatását.

mv5botm4mwyznditzjfhzc00yzbkltlkyzitn2fjmtewzdqwzde1xkeyxkfqcgdeqxvymjc2nzg5otq_v1.jpgA megállapításaim minden más tekintetben egyeznek az előző filmével. Jól látszik, hogy micsoda utat kellett bejárni, míg a nagy animesorozatok mozifilmjei tisztességes, önálló alkotások lettek, amelyek jól beilleszthetők az adott sorozat eseményei közé. Úgy látszik, a nyolcvanas években az alapsztori elferdítésével megalkotott featurette-ek voltak a módik, jó kis fejfájást okozva a kronológiát elemző fanatikusoknak (igaz, ez itt nem olyan bonyolult, mint a Zelda-franchise…).

Értékelés: 6/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=2139
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=hZLInlDaK90
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/dragon-ball-sleeping-princess-in-devils-castle-53782.html
Bluray megvásárolható: nem

Ushio Hashimoto: Romantic Ageru Yo

Utószó

A fentebbi két animét a Pólus Center Mozi Anime Filmklub vetítésén, volt szerencsém látni Smaragd Sárkánynak köszönhetően.

mv5bodfkodq2zgutyji1ys00mwuylwfjotgtzjllodrhmgnhyzczxkeyxkfqcgdeqxvynjcynjcxmzk_v1.jpgBár úgy látszik, lehúztam ezeket a műveket, azért nem tagadom, hogy jól szórakoztam: a vetítésre lelkes rajongók gyűltek össze, akik hallhatóan örömüket lelték a filmekben, és – mozitól szokatlan módon – meg is tapsolták az előadást. Mert a Dragon Ball azért Dragon Ball – a szerethető karakterek, a jellegzetes animáció, a blőd pillanatok, a heroikus küzdelmek… mindaz, ami miatt annak idején elvarázsolt minket ez a sorozat, itt is jelen volt. És így kicsit visszautazhattunk abba az időbe, amikor minden egyszerűbb volt: csak suli után be kellett kapcsolni a tévét, és indulhattak is a kalandok.

Igen, a filmeknek bizony erős hiányosságai vannak, de egy retroutazásnál pont ez az, ami nem érdekli az embert. Ez így egy estére pont jó program volt.mv5bndkzy2rjotetmtvkzs00mddllthhntatmme2mzm2mmrjn2q5xkeyxkfqcgdeqxvymjc2nzg5otq_v1.jpg

Leinad

Szólj hozzá

akció anime dráma fantázia természetfeletti Leinad Toei Animation Draqgon Ball