2019. már 28.

Big Order: szuperképességekkel Japán irányításáért

írta: Emerald Dragon
Big Order: szuperképességekkel Japán irányításáért

Big Order (2016)

big-order-02-15-1280x720.jpgAz animékről jellemzően elmondható, hogy nem minden az, aminek elsőre látszik. Erre tökéletes példa a Blood-C, ahol azonnal érezzük, hogy valami nem stimmel a képpel, és a Higurashoi no naku koro ni is, amelynél a cukiság faktor akkora, hogy minden egyéb hatalmas pofonként csapódik az agyunkba. A Big Order című sorozat sem úgy indul el, ahogyan a műfajai alapján képzeltem, de aztán idővel helyreáll a kép és kellemesen csalódunk benne. Persze, amennyiben szeretjük a kissé nyakatekert és fordulatokkal teli sorozatokat.

Yousei Teikoku: DISORDER

big-order-01-7.jpgEiji Hoshimiya nem csak kötelességnek tekinti, hogy vigyázzon a húgára, amikor a szüleik meghalnak, hanem igazán meg is akarja védeni, hiszen az egyetlen hozzátartozója. Ezért minden nap bejár hozzá a kórházba, együtt nézik a kedvenc sorozatuk, a Maszkos Bosszúálló történetét. Ám mostanra valami megváltozott, ennek oka pedig egy Daisy nevű tündér, aki megkérdezte tőle, mi a szíve igazi vágya. 2f831a967fc41b323ee9b05e2f14e951d014f686_hq.gifAzt már nem is tudja, miként válaszolt, de a világ egy része ezután megsemmisült. Ennek már tíz éve, azóta igyekszik leplezni, hogy egyfajta erővel ruházták fel, ő is egy Orderré változott. Az Orderek olyan emberek, akik különleges képességek birtokosai. Annak függvényében, hogy milyen álmot, vágyat rejtegetnek a szívükben, más és más tulajdonságokkal ruházták fel őket. Az a fránya Daisy pedig jelenleg jót szórakozik azon, hogy engedi őket játszadozni kényük-kedvük szerint. De ennyire azért nem egyszerű a képlet, nyilván valami rejtély van az egész jelenség mögött.

1465136896-11f8843237c74f1093f763636194980f.jpgAmikor a fiú mégis lelepleződik, úgy tűnik valaki vagy akár többen is az életére törnek. Meglepetésére az elrablóinak teljesen más tervei vannak, kényszerítik őt, hogy újra használja a furcsa képességét is. Egy viszály kellős közepébe csöppen, egy háborúba, melynek fő tétje Japán teljes kontinensének irányítása. Annak a kontrollnak a visszaszerzése, amelyet pont tíz évvel ezelőtt, a sajnálatos események hatására sikerült elvesztenie. sgoepro.pngAzóta az ENSZ küldöttsége próbál rendet tartani az országban, ezért minden egyes régióját vissza kell hódítaniuk – mint egy régi számítógépes játékban –, csak úgy szerezheti vissza kishúgát az elrablóitól – vagy talán szövetségeseitől... Ebben sosem lehet biztos, mert minden tag köpönyegforgató, egyedül Rin Kurenai-ban bízhat, abban a lányban, akinek a szülei anno, a nagy pusztulás idején odavesztek. A nő az egyetlen, akiről biztosan tudhatja, hogy gyűlöli őt, és pontosan úgy fog cselekedni, ahogyan azt elvárja tőle. Mert egyedül Rin személyisége kiszámítható, a többiek csak hazudnak neki és félrevezetik, hogy a saját céljaikat elérhessék. Ami valljuk be, elég abszurd hangulatot kölcsönöz a sorozatnak, ezért igencsak tetszetős.

cgww5llxeaa87ul.jpgA Big Order cselekménye során Eijinek ki kell derítenie, mi történt pontosan tíz évvel ezelőtt és miként mentheti meg a húgát. Eközben fiatal fejjel olyan döntéseket kell meghoznia, melyek egy harcedzett stratégának is dicsőségére válnának. Egyik feladat sem egyszerű, mert a győzelem érdekében ki kell őket játszania egymás ellen, úgy, hogy közben őt is csak parasztnak tekintik a virtuális sakktáblán. big-order-episode-1-04-33_2016-04-15_23-39-32.jpgŐ azonban a királynő, amellyel ráadásul mindenki tisztában van, mégis reménykednek, hogy nem jön rá a fiú, hogy mire is képes valójában. Eiji lassan fedi fel valódi hatalmát, majd ráébred, mit is akart neki Daisy mondani azzal, hogy nagyon érdekes erővel rendelkezik. Lehetséges, hogy csupán az árnyékát látjuk a fiú képességeinek, de az is előfordulhat, hogy valaki még szunnyad a háttérben, aki csak mozgatja a bábokat és kivár, míg learathatja a babérokat.

3950227_orig.jpgA központi kérdésünk sajnos eléggé szájbarágós, nem is igazán dolgozták ki jól, mint más, hasonlóan posztapokaliptikus animék (The Melancholy of Haruhi Suzumiya, Interlude, Jigoku Shōjo, Un-Go) esetében. Jóval érdekesebb megvalósítások születtek már ebben a témakörben, így meglehetős csalódás volt, pedig többet is kihozhattak volna belőle. Ehelyett elsősorban a vágyak és az álmok irányába terelték el a mű gondolatvilágát. Inkább arról értekeznek, mennyire veszélyesek a kívánságok, hiszen nem biztos, hogy akképpen valósulnak meg, ahogyan azt mi szerettük volna. Ez jelen esetben eléggé elcsépelten és felületesen elevenedik meg előttünk, egy átlagos fantasy is jobban ki tudja ezt fejteni.

tumblr_p0y2s9czpt1ugyiaco2_500.gifNobuharu Kamanaka első önálló rendezése fokozatosan bontakozik ki, az egyszerű tragikomédiából először csak akciósorozat alakul ki, majd a természetfeletti thriller kerül előtérbe. Sakae Esuno másik alkotásával, a Mirai Nikkivel már korábban foglalkoztunk, de a Big Order sem bizonyult elhanyagolhatónak. Chika Kojima karakterdizájnja és Naoki Aoyama művészeti vezetése, Evan Call (Violet Evergarden) zenéjével párosulva fantasztikus összhangot alkotnak. A részek elején Yousei Teikoku (Garo the Animation, Mirai Nikki, The Seven Heavenly Virtues) DISORDER, míg a végeken Aki Hata (Phantom ~Requiem for the Phantom~, The Melancholy of Haruhi Suzumiya, Mirai Nikki, Chrono Crusade) Kire Sekai Tsuiware című száma hallható.

Aki Hata: Kire Sekai Tsuiware

maxresdefault_55.jpgHa nem éreztem volna kissé nyögvenyelősnek a közepét, és kicsivel gördülékenyebb volna a koherencia is, akkor teljes szívemből ajánlanám az Asread Studio Big Order-ét. Azonban számomra kissé sántítottak egyes mozzanatok, amik ugyan a végére szépen összeálltak, de a közepe nekem eléggé összecsapott.

Értékelésem: 7/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=17750
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ykam-PeX8YU
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/big-order-278362.html
Bluray megvásárolható: nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

akció anime thriller dráma fantázia természetfeletti felelősségtudat science-fiction