2019. feb 14.

Az orrszarvú bőre érzékeny lelket takar

írta: Emerald Dragon
Az orrszarvú bőre érzékeny lelket takar

Sellők és rinocéroszok (2018)

sellok_es_rinoceroszok_2-990x556.jpgNem régiben megosztottam veletek egy rövidfilmet, így illendő, hogy kicsi elemzésbe is belebonyolódjak. A Magyar Filmkritikusok Díját is elnyerte a Sellők és rinocéroszok, ezért az apropója is igencsak időszerű, amellett, hogy a tavalyi Anilogue-on is szerepelt. A rövid animációkkal ritkán szoktam foglalkozni, bár a Kvagga ez alól kivételt képezett, de előfordulhat, hogy több ilyen típusú filmecskét is előtúrok majd nektek a jövőben. Emellett szívesen várok majd valakit, aki szívesen elmenne az idei filmfesztiválok egyikére, és a rövidfilmek kategóriából szemezgetve beszámolna a többieknek tapasztalatairól.

sellok_es_rinoceroszok_10.pngFőszereplőnk a 8 éves Tilda (Urbán Léna), aki körül csak úgy kavarognak az érzelmek. Édesanyja (Czinki Gertrúd) a szerelmet keresi, erotikusan túlfűtött fantáziája viszi el a családi fészektől. Emellett a nagymama (Farkas Júlia) folyton arról álmodozik, milyen jó is volt anno a cirkuszban, ahol sellőként tengették az életüket. A kis Tildára is efféle jövő várt volna, azonban a féltékenység elüldözte őket a társulattól. Édesapja (Tüske Ferenc), az erőművész azóta eltűnt, és a magányos gyermek hiába várja vissza.

01.jpgAz első perctől nyilvánvaló, hogy a Sellők és rinocéroszok címét metaforikusan kell érteni. Ebben az esetben a sellők a bezárt szabadságot, a csábítást szimbolizálják, az érzéki bujaságot. A másik oldalon ott áll a rinocérosz, mely ránézésre hatalmas és vastag bőrű, büszke és erős állat. Azonban legbelül iszonyatosan sebezhető, így szerfelett tragikus figura.
Minden úgy elevenedik meg, mintha a kislány fantáziáját látnánk, így az állatos ábrázolásmód értelmet nyer és funkciója lesz. A szürreális képi világ pedig elég jól áll az alkotásnak és tartalmának.

traub_viktoria_x_sellok_es_rinoceroszok_16.jpgNyilvánvaló üzenet vár bennünket, a zord külső bizony érző szívet takar, ránézésre nem lehet senkiről megmondani, mennyire sérülékeny. Lehet az súlyemelő, testépítő, karatéka vagy egy vezető, a valódi személyisége sok esetben titokban marad, Ezen nagyon kevesen látnak át, hiszen az efféle személyek nem szeretnek megnyílni mások felé. De a gyermeki naiv és fantáziadús elme néha áthatolhat a láthatatlan pajzson, és megértheti a szomorúságukat.

sellok_es_rinoceroszok_08.jpgTraub Viktória (Eső, Vastojás) rendezése kimondottan jól sikerült animáció, a szürreális képi világa gyönyörű metaforikus ábrázolásmódot választott a téma megelevenítésére. Bárány Dániel, Benes Mirella, Égely Katalin, Pál Arnold, Farkas Réka, Gacs Júlia, Koska Zoltán, Kühnel Szabó Anita, Mariai Gábor, Menráth András, Orosz Tina, Riha Erika, Traub Viktória és Zabos Csaba animátorok egyikét sem szívesen hagynám ki a felsorolásból, ráadásul az anyag csupán 15 perces, így nem nehéz megemészteni a látottakat. Chris Allan Tod zenéje segít nekünk átrepülni ezen a csöppnyi fantázián.

07.pngA Sellők és rinocéroszok impresszív és fantasztikus kifejezőerővel bír. Ahogyan az a rövidfilmek sajátossága, piciny idő alatt próbál hatni ránk, és ezt a hatást könnyedén eléri. Az első perctől kezdve kapcsolunk, mire is kell fókuszálnunk, az üzenet a retinánkon keresztül az agyunkba ég. A szürreális eszköztár tökéletesen harmonizál a témával és a gyermeki fantáziával, az animáció pedig kiváltképp ügyesen oldja meg a két világ közti villámgyors átmenetet. Mindenképpen érdemes pár percet szánni erre az alkotásra, ha kedvelitek az elvont filmeket.

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: http://sellokesrinoceroszok.hu/hu/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=HJeDnFfaR94
Film: https://vimeo.com/245696579
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/mermaids-and-rhinos-312993.html
Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

magyar szerelem dráma szürreális animációs film Anilogue