2018. ápr 14.

Káprázatos beszélő csontok – cseppnyi igazságügyi antropológia

írta: Emerald Dragon
Káprázatos beszélő csontok – cseppnyi igazságügyi antropológia

A Corpse is Buried Under Sakurako's Feet (2015)

beautiful_bones_sakurako_27-1024x602.pngA krimik nagyon közel állnak a szívemhez, bár elég ritkán találni olyat, ami igazán jó volna, illetve az alkotók rendszerint megfeledkeznek arról, hogy realisztikusan ábrázolják a cselekményt, ezért a megoldás a hozzáértők számára nem mindig lesz elég pontos. Ettől független Agatha Christie és Kathy Reichs művei a kedvenceim közé tartoznak, és a Bones című sorozat minden epizódját végigkövettem, hiszen a két írónő szeretett utánajárni a tudományos magyarázatoknak, háttereknek is – az utóbbi pedig a valós életben is igazságügyi antropológusként tevékenykedik. Amikor rábukkantam az A Corpse is Buried Under Sakurako's Feet-re, nem voltam biztos benne, hogy egy Lovely Bones koppintásról lesz-e szó, vagy egy játékos thrillert találtam magamnak, esetleg a vígjáték irányba tolódik-e el a hangulat. Végül azonban győzött a kíváncsiságom, és nem csalódtam a választásomban, megérzésemben.

TRUE: Dear Answer

sakurako_01-2.pngTatewaki élete megváltozott, amióta összeakadt a csontmániás Koujou Sokurakoval. A nő ugyanis már gyermekkora óta ilyen dolgokkal foglalkozik, ezért is vált belőle oszteológus, illetve a párjaként sem véletlenül rendőrt választott. Mivel a fiú érdeklődését felkeltette a furcsa hölgy, és bármikor szívesen elkíséri a hobbijára, így alaposan belekeveredett a csontok utáni vadászatba. Persze ezzel még nem is volna túlságosan nagy gond, hiszen a természetet járva, állatok csontvázait, koponyáját gyűjtögetni igencsak mókás tevékenység lehet, azonban valahogy mindig úgy fordulnak a dolgok, hogy Sokurako végül emberi maradványokat is talál. Akkor pedig biztosan elindulnak a nyomon, hogy kiderítsék, mi történhetett az elhalt személlyel. Márpedig egy középiskolás számára, bármennyire is izgalmas tevékenységnek ígérkezik, ez korántsem mondható hétköznapi elfoglaltságnak.

sakurako_05-1.pngA páros több kalandját mutatja be a beszédes című, az A Corpse is Buried Under Sakurano’s Feet sorozata. Akárcsak a hasonló animéknél, itt is különálló történeteket ismerhetünk meg, melyeket összeköt Tatewaki és Sakurako, valamint a hozzájuk kapcsolódó barátok, osztálytársak, illetve egy fiatal rendőr is, aki felismeri, egy oszteológus lány mekkora segítséget nyújthat a nyomozómunkához. Természetesen nem minden csont mögött rejtőzik gyilkossági ügy, de pont ezért izgalmasak és érdekesek a felfedezések, amelyeket a páros tesz. tumblr_ok3von0xmp1rydwbvo1_500.gifA főszereplő, Sakurako egyfajta Sherlock Holmes, hiszen deduktív módszert alkalmazva sikerül felderítenie az eseteket. Ezzel párhuzamosan kicsit érezzük az amerikai sorozatok hatását, hiszen a karakter személyisége hasonlít a Bones Temperance Brennan-jére, de a helyszínelések során a C.S.I. is beugorhat a rajongóknak. Kathy Reichs műveit (ő alkotta a Dr. Csont antropológusát) azért is kedvelem, mert regényei során a rejtélyek és megoldások mellett kicsit kitekint a szakma irányába is, így némi tájékoztatást kaphatunk az igazi tudományos munkával kapcsolatban is. Ez pedig nélkülözhetetlen a deduktív módszer alkalmazásához, hiszen erősen sántítana egy-egy végkövetkeztetés, ha nem lehetne megfelelő részletességgel alátámasztani.

tumblr_nxochydb701u1uof4o2_1280.pngTatewaki és Sakurani, amellett, hogy izgalmas eseteket oldanak meg, egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és ezzel nem csak a másikat ismerik meg, hanem önmagukról is más kép kezd kialakulni bennük. Ez azért lényeges, mert a jellemük nem statikus, hanem fejlődik, kibontakozik, így a néző is betekintést nyerhet a személyiségükbe, múltjukba, érzéseikbe, motivációjukba, valamint vágyaikba is. 9e9d573d.jpgEz pedig remek lehetőséget nyújt arra, hogy egy háttérszálat is felfedezzünk, miközben az izgalmas esetek megoldásán törjük a fejünket. Természetesen az alkotók nem adják meg könnyen a válaszokat, mert ez az a típusú krimi, ahol a főszereplők rakják össze a képet, a nyomokat pedig nem nekünk kell értelmeznünk, csak utólag nyílik lehetőségünk az események rekonstruálására. A thriller-hatás pedig letagadhatatlan, mert sosem tudhatjuk előre, milyen típusú ügy felgöngyölítésén dolgozik a duó.

tumblr_o6zy19dt8a1upgjego9_500.gifShiori Ōta és Tetsuo eredeti light noveljéből a sorozatot Makoto Katō rendezte, sajnos nem a Bones, hanem a Troyca Studio zászlaja alatt, pedig sokkal ironikusabb volna. A játékból természetesen manga is készült, amely ugyancsak a mai napig lezáratlan, így a sorozat is csupán egyetlen szeletkét mutat be az egész történetből, így reméljük, hogy a későbbiekben folytatással is találkozhatunk. A háttérben húzódó szálakból ugyanis nem mindegyik marad elvarratlan, sőt a főbb titkot lezáratlanul hagyták. tumblr_nxcxylxini1uz53k3o1_500.jpgMichio Satō (Viper's Creed) karakterdizájnja Manabu Kobayashi CGI dirigálásával egy zseniálisan szerethető és realisztikusan megelevenedő animét eredményezett a nézők számára, mely egyszerre szórakoztató és megőrizte enyhe thriller jellegét is. A részek elején TRUE (Buddy Complex, WorldEnd) Dear answer című száma hallható, a végeken pedig a zenét a sorozatba illesztő TECHNOBOYS PULCRAFT GREEN-FUND (Trinity Seven) formációja szolgáltatja – Uchiyoserareta Bōkyaku no Zankyō ni.

TECHNOBOYS PULCRAFT GREEN-FUND: Uchiyoserareta Bōkyaku no Zankyō ni

giphy_8.gifAz A Corpse is Buried Under Sakurano’s Feet végre egy izgalmas és egyedi sorozat az animék között, mely kicsit foglalkozik az igazságügyi antropológiával is, amellett, hogy krimi, illetve thriller. Remélem, hogy hamarosan érkezik valamilyen formában folytatás is hozzá, hiszen a kalandok koránt sincsenek lezárva, igazán érdekes háttértörténetet kanyarítottak mögéje az írók.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=17083
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=uvDmiL7-Hx4
Mafab link: -
Bluray megrendelhető: még nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

krimi anime thriller rejtély dráma Kathy Reichs Troyca Studio