2020. nov 16.

Laureline megmentett egy fajt a kihalástól!

írta: Emerald Dragon
Laureline megmentett egy fajt a kihalástól!

Valerian és az ezer bolygó városa (2017)

valerian.jpgA science fiction világában rengeteg újdonsággal kényeztetnek el bennünket a 2017-es évben, de nem mind bizonyul olyan jónak, ahogyan azt be szerették volna harangozni. Az izgalom, a várakozás, illetve az agyon spoilerezett trailerek elég nagy elvárásokat támasztanak az új filmekkel kapcsolatban. A XXI. század legnagyobb problémája talán az, hogy minden elérhető a világhálón, így óvatosan kell bánni azzal, amit közölni szeretnénk. A Valerian és az ezer bolygó városa kimondottan izgalmas jelenettel hirdetést kapott, de mindannyian emlékszünk Luc Besson (Az ötödik elem, Lucy, Leon, a profi) mellényúlásaira is.

Luc Besson

valerian00.jpgA francia rendező egykor a kedvenceim közé tartozott, ám most csak a sci-fijeivel szeretnék foglalkozni. 1997-ben robbant bele a világba az igencsak látványos, izgalmas, és fantasztikus szereplőket felvonultató Az ötödik elemmel. A mai napig kultikus és meghatározó filmként tartják számon, rengeteg idézet, szlogen kapott szárnyra a frappáns forgatókönyvből. Ezután kissé hanyagolta a műfajt, és a sokoldalú mester egyéb témákat szedett elő. Hosszú szünet után az igazi nagy visszatérést a Lucy (2014) jelentette volna, azonban a Scarlett Johanssont, Morgan Freemant és az Oldboyból ismert Min-sik Choit beválogató alkotás elég megosztóra sikerült. Részemről több szempontból is kedvelem azt a filmet, de megértem azokat is, akiknek nem tetszett.

valeriankiemelt.jpgEzt félretéve konkrétan 20 év telt el, mire Luc Besson végül úgy döntött, hogy készít egy igazi akciódús kalandfilmet, science fiction köntösbe bújtatva. A választása pedig nem másra esett, mint a francia-belga képregénygyártás egyik legnevesebb darabjára, a Valérian és Laureline-re. 2017-ben szinte becsapódott a mozikba, és a trailer alapján úgy tűnt, hogy egy friss, energikus, izgalmakban és akcióban gazdag sci-fivel szolgál nekünk a mozi.

Valerian és az ezer bolygó városa

valerian06.jpgÉvszázadokkal a film jelenje előtt egy műholdat bocsátottak útjára, melyhez az idők folyamán egyre több csatlakozott. Előbb a különböző nemzetek képviselői, majd a világ minden tájáról, földönkívüli fajok is kapcsolódtak az egyre növekvő állomáshoz. Mára a hely nem csak teljesen kinőtte magát, de a földkörüli pályát elhagyva az űrbe kellett távoznia. Az egyszerű, kezdetleges műhold valódi várossá alakult, ahol minden ismert teremtmény képviselői megfordulnak. valerian02.jpgÚgy is hívják ezt a helyet, hogy az Ezer bolygó városa, és a galaxis központjának mondható. Többek között innen kapja a megbízásokat Valerian (Dane DeHaanAz erő krónikája, A Csodálatos Pókember 2, Zombibarátnő), a kozmikus ügynök, és célja a béke fenntartása, valamint a törvényesség megőrzése szerte az egész galaxisban. Fiatal kora ellenére profi katona, rátermett, aki valódi szívtipró hírében áll. Szokatlan társa a cserfes, ugyanakkor vérprofi és elbűvölő Laureline (Cara DelevingnePán, Suicide Squad - Öngyilkos osztag), aki ellensúlyozni próbálja a férfi hebrencsségét.

valerian07.jpgLegújabb küldetésüket Valerian furcsa álma előzi meg, egy bolygóról, melyről sohasem hallott, illetve egy fajról, amely talán sohasem létezett. Mégis nagyon valóságosnak tűnt a képzelet, mely egy pillanatra megszállta. A feladat viszont nem tűnik bonyolultnak, csupán be kell szivárogniuk egy illegális tranzakció helyszínére, és elhozniuk onnan egy kihaltnak hitt állat utolsó példányát. A virtuális bazárba bejutni nem okoz különösebb nehézséget, és minden a legnagyobb rendben lenne, ha Valerian nem pillantana meg olyasmit, amitől egy pillanatra kiesik a szerepéből, így nem csak, hogy menekülniük, de jókorát improvizálniuk is szükséges. Arra azonban nem számítanak, hogy a leszállítás után olyan kalamajkába kerülnek, mely még az előzőnél is keményebb diónak bizonyul.

dd23082d11e295894cd1e52e84402133.gifA felbukkanó rejtély és a megbízás talán kapcsolódnak egymáshoz. Ebben a történetben semmi nem alakul úgy, ahogyan eltervezték, és még azok is másképpen kezdenek el viselkedni, akiket ismertek és megbíztak. Valerian és Laureline egy diplomáciai probléma kellős közepén találják magukat, ahol bármit is tesznek, valakit biztosan meg fognak sérteni. Márpedig ők vérprofik, tökéletes ügynökök, így a legkiválóbbak közül valók. Ha ők képtelenek rájönni a megoldásra, senki más nem fogja megfejteni azt.

europa-valerian_2017-full-image_gallerybackground-en-us-1510959890237_ri.jpgA történet nagyjából ennyi, és bár a film rengeteg fordulatot tartalmaz, mégis a legnagyobb problémája, hogy túlságosan hosszú. Értem ezen azt, hogy a Valerian és az ezer bolygó városa két óra tizenhét perces, de egy háromnegyedóra-órát könnyedén kivághatnánk belőle, mert bizonyos jelenetek túlságosan elnyújtottak. Tehát bátran meg lehetne nyirbálni ezt az alkotást úgy, hogy nem vesztenénk vele semmit sem, és élvezetes is maradna, sőt, valószínűleg sokkal inkább sikeres lehetne. Kicsit olyan érzése van az embernek, hogy a rendezői, vágatlan változatot tekinthetjük meg a mozikban, ami természetesen nem hangzik rosszul, de azért néhány törölt részt a korongra is tartalékolhattak – jelentem, van belőlük pár...

valerian-and-the-city-of-a-thousand-planets.jpgA Valerian és az ezer bolygó városának másik problematikája Dane DeHaan és Cara Delevingne. Ez előbbi ugyanis jóval kisebb karakter, mint Laureline. Ebbe simán bele lehetne kötni, hiszen mondhatnánk, hogy túlságosan feminista a film, illetve rossz a címválasztás, de ha valaki kicsit utána olvas a mű alapjául szolgáló képregényeknek, illetve megnézi a Valérian et Laureline animációs sorozatot, rá fog jönni, hogy az alakítások teljesen megfelelnek az eredeti figuráknak. Ezen a ponton tehát támadhatatlannak találtam a Luc Besson verziót. Ennek ellenére mégis azt fogom mondani, hogy a karakterekkel van a legnagyobb probléma, mert leszámítva Laurelinet, igazán senki nem alakít eget rengetőt. Tehát a két címszereplőnkön kívül a többi alakítás – Rihannával hagyjatok, ő például tökéletesen felesleges gag – feledhetőnek bizonyul. Nem is abban látom a problémát, hogy nem játszanak jól a karakterek, inkább azt emelem ki, hogy nem elég jó a forgatókönyv ahhoz, hogy emlékezetesek lehessenek.

valeriangif.gifMind Valerian, mint Laureline megformálója tökéletesen visszaadják azokat, amilyennek a képregény, illetve a sorozat alkalmával megismerhettük őket. Emellett a trailer szerencsére nem lőtt el minden poént és jelenetet, így megannyi apró humor, finom mozzanat, izgalmas csata, üldözés és menekülés várja az akciófilmek kedvelőit. valerian03.jpgA képi világ kimondottan látványos, a CGI kielégítő és gyönyörű, illetve tiszteleg a science fiction rajongói előtt. Megannyi utalást találunk arra a műre, melynek köszönhetően megismerhette a világ Pierre Christin és Jean-Claude Mézières lélegzetelállítóan kreatív vizuális és történeti ábrázolásmóddal jellemezhető képregényét. Nyilván ez a cikk nem lenne teljes anélkül, hogy elmondanám, a Star Wars volt az egyik legnagyobb sci-fi, amely ebből merítkezett (erről egy kimerítő cikket ITT olvashattok). Számtalan karakter és jelenet, illetve még a zene és a helyszenek is emlékeztetni fognak bennünket arra, hogy George Lucas azért zseniális, kreatív, de korántsem kútfőből talált ki mindnet.

imgtoolkit_culturebase_1.jpgA Valerian és az ezer bolygó városa visszahozza nekünk azt, amit Az ötödik elemben (ami egyébként szintén kapcsolódik Valerianékhoz, hiszen a vizuális koncepció a The Circles of Power (15. szám, 1994) című képregény alapján készült) szerettünk; izgalmas, humoros és kreatív science fiction. Azonban visszatér az Arthur és a villangók szintjére, olyan értelemben, hogy inkább a fiatalabb korosztálynak szóló kalandfilm. A karakterek szerethetőek, de ugyanígy sajnos feledhetőek is. valerian05.jpgA cselekmény izgalmas, de rövidebbre is vághatták volna. Ambivalens érzésekkel távoztunk a moziból, bár azt kell kiemelnem, hogy nekem tetszett az alkotás. Azok fogják igazán értékelni, akik ismerik a forrásmunkát, illetve a fiatalabbak, és akik kedvelik a hosszabban kifejlett, vágatlan verziókat is megtekinteni a korongokon. Akik Milla Jovovich, Gary Oldman és Bruce Willis játékát szeretnék látni, és egy pörgős sci-fire vágynak, azok valószínűleg csalódni fognak.

Valerian és Laureline (képregény és animáció)

valerian08.jpgAnnak ellenére, hogy úgy éreztem, bizonyos karakterek csak a szórakoztatás kedvéért kerültek a műbe, tehát valószínűleg az eredeti alkotásban nem szerepelnek, meglepődve tapasztaltan, hogy a Valérian et Laureline című francia-japán animációs sorozatban mind jelen vannak. Ugyanígy van ez a furcsa kis lénnyel, aki a bájosságával, ártatlanságával és gyönyörűségével ejt rabul bennünket, nézőket. Azonban maga a történet nem szerves része a képregénynek és a Time Jam-ként az angol csatornákon futó science fiction-nek sem. Az alkotórészek, mintegy össze lettek legózva a különböző kalandokból, így az Alpha, avagy az Ezer bolygó városa, illetve a zűrök, melyek térben és időben zajlanak a karakterekkel, mind meglelhetőek az eredeti alkotásban. valerian04.jpgEkképpen akad egy kaland (6. szám: Ambassador of the Shadows, 1975), melynek a gerince felismerhető a Valerian és az ezer bolygó városa-ban, de sokkal inkább egy hibrid epizódnak tekinthető, erősen megfűszerezve, illetve kiszínezve. Ugyanúgy megvannak az intrikák, a titkok, illetve a játékos és fölöslegesnek tűnő szereplők is. Az adaptáció címe az Empire of a Thousand Planets-re (2. szám, 1969-1970) hasonlít, ami igazán félrevezető, mert az inkább az Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980) egyértelmű alapja (bővebben EZ a videó segít megérteni a kapcsolatokat).

af43605348562e6ec91fbd38da3a9d69.gifAki olvasta a képregényt, látta a sorozatot vagy kedveli Luc Besson fiatalabbaknak szóló munkásságát, aki egy könnyed, mégis izgalmas és humorosabb science fiction-re vágyik, annak szeretettel ajánlom a Valerian és az ezer bolygó városát. Azonban azzal a kitétellel, hogy korántsem tökéletes műről van szó, így azok, akik pörgős akciófilmre szomjaznak, inkább kerüljék el a mozikban, és várják meg Bluray-en. Már csak azért is, mert igazán látványos és gyönyörűen kidolgozott képi világa van. Az ambivalens érzések megmaradtak, de biztosan a polcomon fog nyugodni a film.

Értékelésem: 7/10

Forrás, információk: http://www.imdb.com/title/tt2239822/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=BszXhUjJz00
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/valerian-es-az-ezer-bolygo-varosa-274821.html
Bluray megvásárolható: https://www.xpress.hu/xp/prod.asp?PID=142626&VID=066-327487837-32892874545656242

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

akció dráma képregény adaptáció Luc Besson science-fiction