2018. nov 24.

Ízes képek, íztelen hangulat - A Netflix animéje gyenge lett

írta: Emerald Dragon
Ízes képek, íztelen hangulat - A Netflix animéje gyenge lett

Flavors of Youth (2018)

haotvz6idie11.pngA Netflix csodálatos világában mindenféle új alkotást fedezhetünk fel, ami persze nem azt jelenti, hogy minden esetben ők állnak a háttérben, de legalább az elérhetőségben segíthetnek nekünk. Ez igazán dicséretes dolog, így amellett, hogy igyekeznek eddig elkészületlen projektek megvalósításában, szerencsére felkarolnak olyan műveket is, amelyek egyébként nehezebben jutnának el az otthonainkba. Ezúttal egy olyan animére bukkantam, amely eredeti Netflix produkció és különlegessége, hogy antológiáról van szó, ez pedig a Flavors of Youth (Si shi qing chun).

Vickeblanka: Walk

00cf9d1de7307275ab3f427bb4bdb0d33551b2b6r1-540-300_hq.gifPekingben az élet teljesen mechanikussá változott, aki odaköltözött, mind lassan átvette a város ritmusát és lüktetését. Eltűnt az egyéniség, hasonlóvá mosta a mindennapok monotonitása az embereket. Xiao Ming emlékezetében felrémlik, hogy egykor a vidéki élet mennyire nyugodt és harmonikus volt, a csend és a levesek íze, a rizstészta puhasága mára teljesen eltűnt a szájából. Pedig iskolába menet minden nap ugyanoda tért be, egy tál gőzölgő és házias ételért, amely a nagymamájára emlékeztette. De az idő bizony sokat változott azóta, felnőtt, a falu is átalakult, amióta elhagyta azt.

gn-gift_guide_variable_c.jpgYi Lin Guangzhouban lakik és keresett modellként dolgozik. Testvére, Lulu az ő árnyékában él, divattervezőként. Hiába alszanak ugyanabban a házban, mégis eltávolodtak egymástól. Pedig mindketten azért küzdenek, hogy a múlt nyomorúságából olyan jövőt kovácsoljanak, melyben nem kell nélkülözniük. Emlékeznek, mennyire más volt fiatalon, a sok küzdelem ellenére szoros kapcsolatban voltak, ez pedig a mai rohanó világban, pláne a versenyszférában szinte lehetetlennek tűnik.

5729dc19ae4a56a0601d23c54b721d4da5051e55.jpgLimo nem volt könnyű felfogású tanuló, de halálosan szerelmes volt legjobb barátjába, Xiao Yuba. Mivel a lányt arra kényszerítették otthon, hogy a legjobb iskolába jelentkezzen tovább tanulni, így a fiú felvette a kesztyűt, és minden idejét a saját képzésének szentelte. Emiatt mindenkitől eltávolodott, mire elérte célját, és soha többé nem találkozhatott élete szerelmével.

4_1.pngA Flavors of Youth három sorsot mutat be nekünk, egy antológia keretében. Mindegyik történet a múlt és a jelen feszültségéről, valamint a fiatalkor elvesztegetéséről szól. Ez a két központi téma van, sajnos mást nem kell keresni, eléggé egyértelműsítik nekünk az első pillanattól fogva. download_2.jpgBár a kínai animáció kidolgozása igencsak látványos, gyönyörű hátterekkel találkozhatunk, és megelevenedik előttünk a városi forgatag és a harmonikus vidéki lét, azonban a karakterek meglepően laposak maradnak. Nem csak kinézetre lehet ezt mondani, hanem a sztoriban nem igazán kap szerepet a dinamika, sokkal statikusabb az egész kivitelezése, mint azt szeretnénk. Ez sajnos kivetül a történetekre is, hiszen érzelmesek, ízesek, élőek a múltbéli képek, a kontraszt is érzékelhető a urbanizációval szemben, de nincsen katarzis az epizódok végén.

Az üzenet és a film steril... Black Nail Cabaret: Steril

shiki-900x505.jpgSlice of life lett a végeredmény, ami Haoling Li (To be a hero, Spiritpact) főrendezőtől inkább közepes teljesítmény. A drámaiság nagyon szépen indul be minden egyes rész esetében, de valahogy elvész az erő, mire a crescendohoz érhetnénk. Az üzenetek persze az arcunkba vannak tolva, és akadnak apró festői elemek, melyek hangulatossá varázsolják ezt a művet, de valahogy ez kevésnek bizonyul. Ugyan eszünkbe ötlik a Love Actually, mint hasonló mű, mégis hiányérzet marad az anime lezárásánál.

noodle_flavors_of_youth_0.jpgMaguk a történetek szemléletesen mutatják be, hogy a múlt, a gyermekkor mennyire más, hiszen önfeledten szórakozhatunk, játszhatunk és ismerkedhetünk. Az is érződik, hogy felnőttként nem vagyunk szabadok és a cselekedeteink ösztönszerűvé, mechanikussá válnak, csak egyik napról a másikra élünk. A munka létezik, és a család, semmi más, nincs szórakozás, ha engedjük, hogy elnyeljen bennünket a társadalom arctalansága. 42082720230_a96f500221_z.jpgÍztelenné és sterillé válik minden, és ennek oka bizony a múltban is keresendő. Hiszen a fiatalkori elhatározásaink, döntéseink is szavaink nagyban befolyásolhatják azt, ami később vár ránk. Mindig megvan a lehetőségünk, hogy másként cselekedjünk, hiába fogjuk rá azt a növekvő nyomásra és a pénzhajhász életvitelre. Emlékezzünk csak a Ghibli Stúdió Only Yesterday című animéjére. A Flavors of Youth annak a műnek egy sekélyebben kifejtett verziója, ami többet szeretne mondani, mint ami belefért a műsoridőbe. Az antológia jelleg ugyan nagyobb rálátást mutat arra, ami a szándéka, de pont ezért elsikkad a lényeg és lapossá válik.

30021796538_8d3f076afa_z.jpgEgyszer nézhető alkotás, sajnos nem tör komoly babérokra, de a romantikus drámák kedvelői tehetnek vele egy próbát. Ez egy felejthető fejtegetés, pedig izgalmas témát feszeget és sokkal több van az anyagban, mint ami végül megvalósult belőle.

Értékelésem: 4,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=21127, https://en.wikipedia.org/wiki/Flavors_of_Youth
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=CKdOr976h3Y
Mafab link: -
Bluray elérhetőség: még nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

barátság anime kínai dráma slice of life Netflix