2017. nov 15.

A legendás démonkardokba zárt lelkek – egy csöppnyi fantázia

írta: Emerald Dragon
A legendás démonkardokba zárt lelkek – egy csöppnyi fantázia

The Sacred Blacksmith (2009)

the-sacred-blacksmith-3790.jpgA fantasy történeteket igencsak kedvelem, így örömmel fogadtam egy kedves barátomtól, amikor ezt az animét a figyelmembe ajánlotta. A The Sacred Blacksmith egy kellemes és tanulságos kalandot mutat be nekünk a szokásos középkori környezetbe ültetve. Természetesen a középpontban a lovagiasság romantikus és idealizált verziója áll, melyet a szerepjátékok során igyekeznek feleleveníteni. Így ez most nem a Berserk naturalista ábrázolásmódja, és nem is a Record of Lodoss War csataközpontú története, hanem egy vérbeli fantázia.

the-sacred-blacksmith-3796.jpgCecily a büszke Cambell család sarja, s mint olyan természetesen a lovagi hivatást választotta. Ősi kardját forgatva igyekszik megvédelmezni a várost, amelyben él, de egyelőre szavai jóval erősebbek, mint képességei, hiszen csak nagyon rövid ideje került ebbe a pozícióba. Igazi párharcot sem tapasztalt még, de hívja a kötelesség, ha egy randalírozó veteránt, vagy éppen gnollokat kell megfékeznie. Kalandjai azonban csúfos véget érnének, ha nem lenne Luke, és hűséges társa, Lisa, akik játszi könnyedséggel aprítják fel a veszélyes ellenfeleket, avagy bírják jobb belátásra a részegeket. Mivel a családi ereklye, amelyet Cecily forgat, hamar ripityára törik, így kénytelen lesz felkeresni az egyetlen potenciális kovácsot, aki megfelelő képességekkel bír ahhoz, hogy helyrehozza fegyverét. Meglepetésére ez a személy nem más, mint Luke, aki a mesterséget apjától örökölte, azonban jóval magasabb fokon műveli azt, mint bárki más az országban.

140905095903326967.jpgÍgy ismerkedik meg a két főszereplőnk, akik elsőre nem tudják, mit is kezdhetnének egymással, de lassan kivívják egymás tiszteletét, és a fiú is rá kell ébredjen, fontos és értékes szövetségére lelhet a lány személyében. Hiszen hiába készít fantasztikus és különleges pengéket, kevés az, hogy kiváló kardforgató is e mellé, mert nem árt egy olyan személy, akihez igazán illenek is ezek a pengék. Márpedig a tiszta szív és a lovagi erények Cecilyben testesülnek meg, így a páros akár változást is hozhat a birodalom életébe.

 

44103.jpgMert valaki bizarr mágiát alkalmaz, hogy a veteránokat valamilyen gonosz cél érdekében átváltoztassa szörnyetegekké. Hőseinknek ezért nem csupán megállítaniuk és elpusztítaniuk kell ezeket a lényeket, hanem ki is kell deríteniük, ki áll a háttérben, és miért teszi mindezt. A nagy kérdés persze mindig az, hogy van-e valamilyen kapcsolat az elkövető, valamint Cecily vagy Luke között. Hiszen általában szunnyad egy régi ellentét, harag, vagy éppen féltékenység egy régi barát, de lehet, hogy egy gyerekkori ellenség szívében.

blackend04.jpgViszont a fantasy történetek igazi izgalmát az adja, hogy nem csak betekintést nyerhetünk a karakterek múltjába, hanem néha fantasztikus lényekkel is megismerkedhetünk ez által. Ha pedig a világ kidolgozottsága megfelelően részletgazdag, akkor mágiával, vallással és intrikákkal, valamint próféciákkal is találkozhatunk. Nyilván az egyik sarkalatos pont az, hogy milyenek a grafikai megoldások, mert azok teszik élvezhetővé a képsorokat. Kell a helyzetkomikum is, és a szerepjátékok, fantázia regények során megszokott vicces, kiengedő jelenetek is. Az, hogy csak kalandoznak, kimondottan unalmas volna, vannak hétköznapi szituációk, amelyek szintén erős hangsúlyt kaphatnak, mert segítségükkel nyílnak meg előttünk igazán a szereplők. Az őszinte ember részeg vagy dühös. Ahogyan a Spice and Wolf sorozatban, itt is kellemesen üdítőek az átvezető képsorok, és nem teszik unalmassá a The Sacred Blacksmith történetét, de nem is törik meg a lendületét.

blacksmith10-2.jpgA valódi motivációk először csak sejtelmesen kerülnek elő, aztán szépen kirajzolódik a kép, hogy pontosan miről is szól az anime. Előkerülnek a démonkardok, melyek izgalmas újdonságot jelentenek azoknak, akik még nem láttak hasonlókat. Természetesen nem újkeletű ez a szituáció, már az Elemental Gelade során is találkozhattunk vele. Valahol a Fate/Stay Night-ból kiinduló sorozatokban is érintik, hogy milyen az, ha valaki igazán csak eszköz egy másik ember vagy társaság kezében. Nyilvánvalóan a személyiséggel bíró fegyverek is erről szólnak a szerepjátékos kalandok során, ahogyan például Aria is elmondja nekünk a saját történetét.

blacksmith11-1.jpgA világba szőtt mitológia megfejtése nem csupán a nézőkre vár, hiszen gyakran élnek azzal az alkotók, hogy a karakterek egy titok feltárása során velünk együtt fedezik fel mindazt, amit valaki igyekezett elrejteni mások szeme elől. Bár a múlt háborúi elég nyíltan kezeltek, mégis akad bőven fátyol, amit fel lehet lebbenteni. Az egyértelműnek tűnő információk ezért egy idő után átalakulnak valami sejtelmessé, ahogyan ez akkor is történik, ha egy mesélő irányítja a cselekményt. Ezért azok számára mindenképpen szeretettel ajánlom, akik kedvelik például a D&D világát.

vlcsnap-2013-07-22-21h22m47s94.pngMasamitsu Hidaka rendező neve főleg azoknak csenghet ismerősen, akik a Pokémont követték. Isao Miura light noveljét adaptálta animévé, azonban sajnos nem fejezte be a teljes történetet, hiszen 2013-ig futott, és a manga verzió pedig még idén is folytatódott. Jun Nakai karakterdizájnja elengedhetetlen, hogy élvezzük a képsorokat, de ez nem véletlen, hiszen a GATE sorozatok és a Mardock Scramble-ök is az ő nevéhez kötődnek. bl04.pngA zenéje is igencsak fülbemászó, ez pedig Tamiya Terashima (Tales from Earthsea) érdeme. Az epizódok elején és végén Mayumi Gojo JUSTICE of LIGHT-ja és Aki Toyosaki (szinkronhangként: Charlotte – Berserk: The Golden Age Arc, Inga – Un-Go, és itt Lisa) előadásában a Miracle Happy Day hallható.

A The Sacred Blacksmith egyszerre tud könnyed és drámai lenni, részletesen kidolgozott fantasy világgal és karakterekkel. Kikapcsolódásként bátran merem ajánlani a felnőttebb korosztály számára, hiszen azért némi vér fog spriccelni, és talán egy-két izgalmasabb idom is kivillan. De ilyen ez a genre, szeressétek velem együtt.

Értékelésem: 7,5/10

Forrás, információk: http://www.animenewsnetwork.cc/encyclopedia/anime.php?id=10874, https://en.wikipedia.org/wiki/The_Sacred_Blacksmith
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=2yHXvYfTQDs
Mafab link: -
DVD megvásárolható: The Sacred Blacksmith: The Complete Series [DVD]  

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

anime dráma kovács fantázia slice of life D&D élő fegyver