2020. nov 23.

Amerikai mókusok akcióban – Csipet Csapat

írta: Emerald Dragon
Amerikai mókusok akcióban – Csipet Csapat

Chip 'n Dale: Rescue Rangers (1989-1990)

maxresdefault_114.jpgNem igazán számoltam rá, hogy valaha ilyesmiről fogok írni, de az idők változnak és a palettát bizony bővíteni kell. Bár a sorozat kissé megkopottnak tűnhetne mai szemmel, mégis azt kell mondjam, továbbra is kiállja az idő próbáját. Kivéve talán a PC részt, de erről most nem szeretnék értekezni. Sztereotípiák ide vagy oda, a Csipet Csapat ma is szórakoztató kikapcsolódást nyújt.

chip-n-dale-1-600x405.pngTörténetünk főhősei amerikai mókusok, Chip, az Indiana Jones karakterről mintázott profi vezéregyéniség, és Dale, a Magnumot megszemélyesítő laza, bulizós barátja. Ketten igazi nyomozócsapatot alkotnak, kitűnően együttműködnek, ellentétes jellemük ellenére, miközben összeismerkednek Kvarg Lipóttal, Zümivel és Sziporkával. Lipi egy jól megtermett, erős és kalandvágyó, sajtimádó ausztráliai egérféle, míg hűséges társa egy vakmerő házilégy. A team egyetlen női tagja tipikus háziegér, némi szexuális töltettel tálalva. Hiszen ezek voltak az alapkészletek egy rajzfilm szereplői esetében.

pic-14-12.jpgA Csipet Csapat egyértelműen a The Rescuers Disney filmből merített ötletet, azonban Bernard és Bianka helyett az 1943-as amerikai mókuspárhoz nyúltak vissza. Pluto és Donald kacsa mellől halászták elő a mókás barátokat, akik eredetileg csak túlélni szerettek volna, miközben borsot törtek az orruk alá. A személyiségük akkor is hasonló volt, hiszen Chip irányított, míg Dale csak sodródott az árral és mókázott.

x1080_2.jpgA magyar verzióban a vékonyka hangú állatkák mellé az érettebb Kvarg Lipót került, aki eredeti nyelven is sajtféléből került elnevezésre (Monterey Jack). A tejipari termékekre igencsak gerjedő pufók egérke és zöld házilegye rengeteg gag-et visz az akciócsoport működésébe. A karakter egyfajta Obelixet juttat eszünkbe, ahogy képes bármin keresztülgázolni, hogy kedvenc falatját megkaparinthassa. Természetesen ez a szenvedély gyakran bajba is keveri őt, ahogyan a másik nagytermetűvel is történik. A kis kísérőtárs, ugyancsak sztereotip módon megtalálható mellette.

b3fd3595345e7388f82d7b6fbfd7d03a.pngGadget Hackwrench magyarul jóval cukibb elnevezést kapott, hiszen Sziporka Hebrencs egyszerre beszédes és illik is a karcsú egérlány személyiségéhez. Gyors, szikrázó, briliáns, de emellett hebrencs, szórakozott és olykor meglehetősen veszélyes kísérleteket folytat. A feltaláló nem csak a kütyüivel kápráztatja el a csapatot, de a két amerikai mókus szívét is megdobogtatja. Egyszerre motiválja őket és versenyezteti titokban. Szóval a PC-ről itt most hallgatok csendesen…

97679e7f1923edee33f8296333bfce1f.jpgFő ellenfeleik, a gonosztevők, gengszterek és őrült feltalálók ugyancsak zseniálisan eltaláltak, bár korántsem újdonságok. Pukk Kandúr (Fat Cat), egyfajta Al Capone, aki elfuserált alattvalóival próbál meg a város élére kerülni. Vele párhuzamba Rat Capone hozható, aki patkány megfelelője a kövér cicának. Niemand Professzor, alias Professor Norton Nimnul igazi őrült feltaláló, aki kreatívabbnál kreatívabb, mégis kimondottan elmeroggyant és mókás eszközökkel igyekszik a világuralomra törni.

67e2d5f3302fe2457a6a582d431c005b.jpgA kalandok, egyetlen ötrészes epizódtól eltekintve teljesen különállóak, rendszerint valamilyen tanulságot igyekeznek közvetíteni a nézőközönség számára. Az eszközöket pedig az ismertebb filmekből emelik, akad kém-, akció-, regény- és drámai feldolgozás is a tarsolyban. Ez előbbi szempontból akár bugyutára is sikeredhetett volna, de a szájbarágós tanmesék kimondottan ötletes hátteret kaptak.
Mindez persze nem volna elég, ha a karakterek nem volnának szerethetőek és bohókásak. A rágcsálók pedig erre kimondottan alkalmas lények, aki már tartott ilyet, tisztában van vele, mire jók a puha kis jószágok. A viselkedési mintázatok gyönyörűen átültethetőek az emberire, így a szituációk, a bűnügyek is szenzációsan működhetnek.
A Csipet Csapat számára nincsenek megoldhatatlan ügyek, bárkinek segítenek, nincs elhanyagolható ügyfél, vagy túl apró kérés. Lehet szó eltűnt játékmackóról vagy éppen titokzatos bankrablásról. 

tihir.jpgA hatvanöt epizódot és négy évadot megélt sorozat szerencsénkre ma is kimondottan szórakoztató, de más szemmel néznék a mai csemeték, mint az én korosztályom. A sztereotípiák nekem nem tűnnek bántónak, a gag-ek és a poénok továbbra is megmosolyogtatnak, bár Sziporka (Somlai Edina) felnőttfejjel azért kissé más töltetű. Bár az új szinkronok némileg tönkre teszik az élményt, de talán a mai generációt ilyesmi nem érdekli és a Csipet Csapat még felbukkanhat a televízióban.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Chip_%27n_Dale:_Rescue_Rangers
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=qyNsSp2GkIA
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/chip-n-dale-rescue-rangers-237759.html
DVD elérhető: nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

akció rajzfilm vígjáték Disney