Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Smaragd Sárkány animéi

2019.sze.28.
Írta: Emerald Dragon Szólj hozzá!

Tragikus gothic lolita történet: Le Portrait de Petite Cossette

„Who loves me so much that he would forsake his own dear life... Is it you?”
„Ki szeret engem annyira, hogy feláldozná értem a lelkét is... Talán Te?” /szerk. ford./

cossette.jpgEgy lélegzetelállítóan misztikus anime. Sötét tónusok, fantasztikus zene, viktoriánus ruhába öltözött gothic lolita… A Le Portrait de Petite Cossette kimondottan melankolikus hangulatú, lassan kibontakozó történetet vetít elénk. Három OVA epizód vezet el minket a szépség és az örökkévalóság keserédes világába. A választott kisfilmek műfaja: romantikus dráma, horror, impresszív pszichothriller.

eiri_kurahashi.jpgA felvezetésben megismerkedünk Eiri Kurahashival, a fiatal diákfiúval, aki szabadidejében egy régiségboltban dolgozik. Megigézi az ódon tárgyak szépsége, szinte szerelmesévé válik egy velencei borospohár nemes tökéletességének. Látszólag csupán maga a ritkaság varázsolja el, azonban hamarosan kiderül, hogy ezt megérintve furcsa látomások rohanják le. Yuu Saiga észreveszi, hogy valami nem stimmel a fiú lelkében, Michiru Yajiri tarot kártyákat vetve próbálja kideríteni mi történhetett vele. eb57acf83daa9b0e1e3b04e5a31b8d84.jpgShoko Mataki féltékenyen figyeli, ahogy Eiri elvész a tárgyak és a múlt bűvöletében. Ez a három nő és Eiri az egyik szál főszereplői, és úgy tűnhet, az anime egyszerű romantikus dráma, egy fiatal fiú ábrándozásáról. Azonban az antikvitások jóval sötétebb titkot rejtenek, melyek magukhoz láncolják Eiri ifjonti kíváncsiságát. A fiú kezdetben csak egy lányhoz vonzódik, akit álmaiban, réveteg képzelődéseiben lát. Ám egyik nap találnak a boltban egy festményt, ami mindent megváltoztat.

cosett.gifA portré egy fiatal szépséget, Cossette d'Auvergne-t ábrázolja, aki a tökéletességet, a fiatalságot testesíti meg Eiri szemében. Mindinkább kíváncsi lesz a gothic lolitára, aki 250 évvel ezelőtt élt, és eltökéli, hogy megszabadítja a lány lelkét. Még az előtt teljesen belehabarodik, hogy megpillantotta volna a képet. A látomások egyre intenzívebbé válnak, és kiderül, hogy a fiatal modellt egykoron valaki meggyilkolta. Egy apró baleset, és feltárul a titok, Cossette d'Auvergne titka. Fény derül arra, mi vonzza annyira a lányhoz. A szerelmes ifjú áldozati báránnyá válik, és korántsem tiltakozik ez ellen. Talán Eiri az, aki megmentheti Cossette lelkét, megnyugtathatja az elátkozott tárgyakban lakozó bosszúvágyat. Mert minden kedves, gyönyörű, makulátlan régiség egykor szemtanúja volt a lány halálának, és magukba zárták dühét, csalódottságát, haragját, szépségét, örökkévalóságát.

petcos.pngCossette története egyszerre romantikus és szívbemarkolóan szomorú. A múlt, amelyben élt, tökéletes: környezete, teste, fiatalsága, szerelme és boldogsága. Marcello Orlando a festő, aki elkészítette a kis gothic lolita képmását, és ő volt a lány első szeretője is. A csillogó velencei kristálypoharak, a portrék, melyek ennek az időszak idilli voltának tanúi voltak és őrei lettek. A tragikus misztériumot Eiri barátai, valamint a városka médiumai próbálják kibogozni, és elkeseredetten küzdenek, hogy a fiú elkerülje a végzetet, melyet a sors rendelt el számára.

le-portrait-de-petit-cossette-image-le-portrait-de-petit-cossette-36290009-500-281.gifAz OVA látványvilágát a sötét színek jellemzik. Dominál a félhomály, az árnyék, a vörös, a kék, a fekete, a lila. Cossette szőke haja a hangulattól függően teljesen beleolvad ebbe a világba, vagy éppen ellentétként kihangsúlyozódik. A szellemvilág képei ijesztően komorak, kilátástalanok, áthatolhatatlanok a tér tágassága ellenére is. A filmet nézve ezért – több szempontból is – a Dorian Gray arcképe című Oscard Wilde mű jutott eszembe. Az örök szépség, a művészet által megőrzött fiatalság és az idő múlása, a kegyetlen valóság ellentéte finoman körüllengi Cossette portréját is.

cossette-le-portrait-de-petit-cossette-16180027-704-396.jpgEbből fakad a mű fő tanulsága is, a külső és a belső között feszülő bizonytalanság. Ez előbbi könnyedén befolyásolhatja előítéletünket egy személlyel és tárggyal kapcsolatban is, hiszen legtöbbünk számára az elsődleges érzék, mellyel a világot felfedezzük, a szemünk. Gyermekkorunk óta a számunkra kellemes látványhoz pozitív élmények társulnak, így az ártatlanságot könnyedén párosítjuk hozzá. Ezt az ellentétet használja fel a horror műfaja, valamint a festészet néhány irányzata is. A kettő kombinációja hozza létre az anime erős tónusait, és a felkavaró hangulatot.

le-portrait-de-petit-cossette-le-portrait-de-petit-cossette-33510776-500-258.gifA viktoriánus korszakhoz, a középkorhoz és egyéb történelmi periódusokhoz gyakran társulnak romantikus elképzelések, de ezek nagy része igencsak szélsőséges aspektusok miatt alakult ki. A fennmaradt írásos anyagok, festmények és egyéb művészeti alkotások nyomán legtöbbünknek egy nagyjábóli elképzelésünk lehet ezekről az érákról. És valóban, egyes részletei kimondottan vonzóak a mai ember számára, azonban ez főként a jó körülmények közt élő, gazdag réteghez társulnak. Megfeledkezünk az éhínségről, a betegségekről, a higiénia eltérő értékrendjéről, valamint az osztályok közti kontrasztos különbségekről. A jogokról, a lehetőségekről és a determinált élethelyzetekről.

194581.gifÁm még a tehetősebb családokban élők sem rendelkeztek olyan privilégiumokkal, mint a királyok, császárok, sógunok és egyéb vezetők. Attól, hogy valakinek gyönyörű ruhái lehettek, fantasztikus ételek kerültek az asztalára, korántsem érezhette magát biztonságban, pláne szabadnak. A korlátok a különböző rendszerekben persze más-más jellegűek voltak, de a kényszer- és érdekházasságok csupán habnak számítottak a tortán, melyet férfiak és nők is igaként hordtak a nyakukban. Számukra persze nem feltétlenül jelentett ez terhet, hiszen a neveltetés nyomán elfogadták a helyzetüket.

le-portrait-de-petit-cossette-image-le-portrait-de-petit-cossette-36290006-500-281.gifA rendező, Akiyuki Shinbo neve olyan ismertebb műhöz kapcsolódik, mint a Twilight of the Dark Master. A Studio Daume animéjéből Asuka Katsura adaptált kétrészes mangát. Hirofumi Suzuki karakterdizájnja és Junichi Azuma művészeti vezetése nyomán egy olyan alkotás született, mely egyszerre hat a szemeinkre és a szívünkre, agyunkra is. A képanyag elvarázsol, a karakterek elevenek és tragikusak, a színek érzelmi töltettel ruházzák fel a cselekményt. A koronát a Le Portrait de Petite Cossette-re Yuki Kajiura (Noir, Tsubasa: RESERVoir CHRoNiCLE, Fate/Zero) zenéje teszi föl.

Marina Inoue: Jewel

Több kérdést is felvet az anime. Foglalkozik a tökéletességgel, a szépséggel, az örökléttel, az örökkévalósággal, a bosszúval, a szerelemmel, a természetfelettivel, a sorssal, a karmával, az elrendeltséggel, a naivitással. Nagyon mély és örvénylő, magával ragadó darab. Semmiképpen sem könnyed élmény, és ezért nagyon ajánlom.coll.jpg

Értékelésem: 9/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=2908
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=eZUbzaXlLqM
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/kozetto-no-shozo-157281.html
DVD elérhető: Le Portrait De Petite Cossette [DVD] 

Smaragd Sárkány

Hallottátok a szél szavát? Samurai Deeper Kyo

samkyo3.gifA történelmi vonatkozású animék közül nagy kedvencem a Ruoruni Kenshin, azonban mielőtt azzal megismerkedtem volna, a Samurai Deeper Kyo is szembe jött. Mivel stílusra igencsak hasonlóak, és ezt már sikerült beszereznem, ezért szeretném bemutatni nektek ezt a sorozatot is. Aki rajong a japán kardjátékokért, a szamurájok és a nindzsák párbajaiért, az szívesen fogadja majd ezt az animét is.

Pipeline Project feat. Yuiko Tsubokura: Blue Requiem

samkyo4.gifA Sekigahara háborúban, 1600-ban nem csak kiélezett összecsapás zajlott, hanem egy különleges eseménynek is szemtanúi lehettek a résztvevők. Hatalmas meteor csapódott a csatatér közepére, és ezzel kezdetét vette egy új korszak Japán történelmében. Azonban ez a természeti jelenség félbeszakította „Démonszemű” Kyo és Kyoshiro Mibu halálig tartó párbaját is. Kyo a leghatalmasabb harcos hírében állt, számtalan ember élete száradt a pengéjéhez.

hqdefault_12.jpgNégy évvel később, amikor már mindenki úgy hitte, hogy a két mester odaveszett a katasztrófa során, Yuya Shiina rábukkant egy vándor gyógyszerészre, akiben felismerte a megboldogult Kyoshirot. Mivel a lány fejvadász, és a férfire vérdíjat tűztek ki, így csapdába ejti őt. Azonban a patikus viselkedése egyáltalán nem emlékeztet az egykori szamurájéra. Amikor rájuk támad egy idegen, aki démonná változik, és megpróbál végezni Kyoshiroval, valami meglepő történik. A férfi ugyanis Kyo hangján szólal meg és a csata végén egyetlen vágással végez a szörnyeteggel.

5242.jpgAz eseményeknek szemtanúja lesz Yukimura Sanada, és kísérete is. A fiú hamar felfogja, hogy bár a Kyoshiro gyógyszerésznek álcázta magát, mégis a korábbi képességei birtokában van, azonban Kyo szelleme a testében raboskodik. A társaság, démonoktól üldöztetve megindul, hogy megtalálják a legendás harcos porhüvelyét, mert úgy tűnik, ő lehet a kulcsa a világra szabadult démonseregnek. Időközben megpróbálnak rájönni, mi okozhatta a mesterséges meteort, és hogyan végződött Kyo és Kyoshiro párbaja.

samkyo1.gifA történet meglehetősen izgalmasan hangzik, hiszen a misztikus rejtélyek mellett megismerkedhetünk Japán történelmével is. Hiszen a fő karakterek Kyoto területéről származnak, valós személyek voltak, és némileg hasonlítanak az animében vázoltakhoz. A szamuráj- és nindzsafilmek esetében már megemlítettem, hogy gyakori egy-egy tulajdonságot, képességet, belső erőt némileg démonizálva, természetfelettiként ábrázolni. Ekképpen Yukimura Sanada valóban ördögi harcos hírében állt, és a „Háború Vörös Démona” címet is viselte. Izumo no Okuni pedig a kabuki színház alapítójának számít.

samurai-deeper-kyo-anime-2.jpgMivel a mű elsődleges célja a szórakoztatás, így nem ők a főszereplőink, csupán egyengetik és színesítik Kyo és Kyoshiro útját, valamint némi hitelességet szolgáltatnak az előttünk kibontakozó eseményekhez. A fő téma, akárcsak a valós Sekigahara háborúban, legalábbis átvitt értelemben, Japán védelme és megőrzése. Nyilván az eredeti cselekmény a klánok között zajlott, azonban az animében ez a Démon Király és alattvalói, valamint Kyoshiro és Sanada között zajlanak.

samurai-deeper-kyo.jpgMinden másként alakulhatott volna, ha az összecsapások, illetve az oszakai ostrom másként végződtek volna, kicsit ezen is elmélkedik ez a sorozat. Mindemellett megismertet bennünket az érára jellemző öltözetekkel, viselkedéssel és hagyományokkal. Egyrészt a fegyverek változását igyekszik bemutatni, hiszen Kyo Muramasa mester nodachi-ját forgatja, míg Kyoshiro egy katanát, Yuja pedig egy korai hatlövetűt kezel. Másrészt a klánok közti különbségeket is felfedezhetjük, amikor az új karakterekkel találkozunk

wir_skyrock.jpgA Samurai Deeper Kyo a korai animék látványvilágát eleveníti fel nekünk. Akimine Kamijyo (Code:Breaker) mangájából a Studio Deen készített sorozatot, Junji Nishimura (Basilisk: The Ouka Ninja Scrolls, GLASSLIP, Kyo kara Maoh!, Soul Hunter) rendező segítségével. Az eredmény kimondottan izgalmas, fordulatos és a csatározások, valamint a jellemek kimondottan látványosak és részletesen kidolgozottak. Azonban a mű túlságosan sok statikus képet használ, ami főleg az átvezető elemeket jelenti, mégis elnagyolttá varázsolják az amúgy kifogástalan vizuális élményt. images_18.jpgManabu Fukusawa karakterdizájnja megfelel az ábrázolt kornak, az archaikus beütést támogatja a régies animáció. Toshihisa Koyama (Arc the Lad, Avenger, Fate/stay night, Noir) grafikájára sem volna panasz, hiszen a helyszínek gyönyörűek, részletesek és hihetőek. De a fölösleges snitteket szívesebben láttam volna mozgókép formájában, mintsem így. A zenéje viszont mindenért kárpótol, nem csak a főcímdal esetében, de a teljes történet folyamán. Fantasztikusan illik a mű hangulatához, a csatákhoz és az érzelmesebb jelenetekhez.

Yuiko Tsubokura: Love Deeper

sdk-3.pngJapán történelmének kicsiny szeletkéjébe nyerhetünk betekintést a Samurai Deeper Kyo epizódjai során. Kellemesen pörgős cselekmény, zseniális karakterek, izgalmas összecsapások és heroikus párbajok jellemzik a sorozatot. A műfaj rajongói nem fognak csalódni benne, számomra 17 évvel a keletkezés után is élvezhetőnek bizonyult.

Értékelésem: 7,5/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Samurai_Deeper_Kyo, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=1133
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=DwGWhT4_4-M
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/samurai-deeper-kyo-249743.html
Bluray megvásárolható: sajnos nem

Smaragd Sárkány

Átok, gyilkosság vagy baleset: Another, a pszichothriller

animes-online-another-episodio-03-ossos-do-trabalho-4ffc99e0d7591b39f97b03b7f3eeea34.jpgHa igazi gore animéket keres az ember, akkor furcsamód az iskolás közegben játszódó történetekhez érdemes fordulni. Ennek a legfőbb oka valószínűleg az, hogy a gyermeki lelket – tévesen – alapvetően összekötjük az ártatlansággal, ezért ilyen környezetbe rejtve bármilyen horrorisztikus esemény sokkolóan hat, mert az elménkben homlokegyenest ellentétes élmény kapcsolódik hozzá. Mostani rövid sorozatunk, az Another zseniálisan megvalósítja ezt az érzetet, mindezt az aranyosság, vagy bármiféle biztonság illúziójának keltése nélkül.

ALI PROJECT: Kyōmu Densen

maxresdefault_76.jpgKōichi Sakakibara egy 15 éves kisfiú, akit éppen idén helyeztek át a Yomiyama North Középiskolába, azonban szerencsétlenségére nem tudja időben megkezdeni tanulmányait, ugyanis súlyos tüdőgyulladással kórházba kerül. A 3-3-as osztály tanulói delegációt küldenek hozzá, hogy üdvözöljék, illetve elhozzák neki a leckét, nehogy lemaradjon. A szívélyes fogadtatást beárnyékolja, hogy egy furcsa, félszemű lánnyal is találkozik a folyosón, aki ráadásul a hullaházban készül meglátogatni valakit.

tenor_21.gifAhogyan elővezettem, nincs illúziónk afelől, hogy valami nincs rendjében és titok lappang az iskola falai között. Az első perctől konkrét utalásokat kapunk arra vonatkozóan, hogy 1972-ben egy Misaki nevű diák tragikus hirtelenséggel elhunyt ugyanabban a 3-3-asban osztályteremben, és azután sokakat baleset ért az évek folyamán azok közül, akik később ugyanoda jártak. Egy ártatlannak tűnő kijelentéssel indult az egész, amikor is a számukra oly maxresfault_10.jpgkedves diák helyére a halála után is mutogatni kezdtek, hogy „Nézzétek, ott van, nem is halt meg.” De nem sejtették, hogy azzal, hogy nem tudják elfogadni és feldolgozni az elvesztését, mekkora bajt zúdítottak a jövő nemzedékére. A jelenben senki sem hajlandó arról beszélni, hogy pontosan mi történt egykoron, ami a tragédiához vezetett, de egy biztos, időközönként megismétlődik az eset, és az átok újabb áldozatokat követel.

another_anime_11_1_random_killing.jpgA nézőnek sincs egyszerű dolga, hiszen a tanulók, a szülők és a tanárok is titkolóznak Kōichi előtt. Végtelenül kiélezett thriller bontakozik ki a múltból felépülve és alaposan oda kell figyelnünk, hogy rájöjjünk, mi a valóság és mi az, amit csupán szemeink érzékelnek. A látás különös hangsúlyt kap, hiszen a kórházban a lány, akit Mei Misakinak hívják, úgy tűnik, a fiún kívül senki nem érzékeli. Egy furcsa, régi asztalnál üldögél az órákon, néha meg sem jelenik, és gyakorlatilag úgy viselkedik mindenki, mintha nem is létezne.

2ur7ywz.gifZseniális az Another alaphangulata, iszonyatosan nyomasztó és tele van kérdőjelekkel. Egy idő után csak törjük a fejünket, hogy vajon mi a fantázia szüleménye ebből az egész históriából. A nyomokat roppant ügyesen szórják el az alkotók és könnyen összezavarnak bennünket, mert hamarosan ebben is – miként a Shikiben is – hullani kezdenek a diákok, mint a legyek. A szereplőket fokozatosan ismerjük meg, majd homlokegyenest ellentétes tulajdonságaikra is fény derülhet. gif_1.gifVagy megkedvelünk valakit, mert szimpatikus és úgy tűnik, hogy segíthet a titkok felfedezésében, ám a következő pillanatban holtan rogy a lábaink elé. Senki nincs biztonságban, így mi sem, mert az Another fokozatosan magába szippant bennünket és a képernyő elé szögez. Egészen hamar arra eszmélünk, hogy elszáll az első 6-8 epizód és zavartan szemléljük, hogy ezt már illene befejezni, de látszólag fogalmunk sincs, hogy mi a rendező terve a karakterekkel. A cselekmény finoman bonyolódik és a rejtély-puzzle darabjain eltűnődve ráébredünk, hogy nem egészen erre számítottunk, hiszen a kezdeti elképzelésünk igencsak falsnak bizonyul.

dtqjs.pngHogy miként változik a dark pszichothriller Takami Kōshun leghíresebb novellájának gore jeleneteivé, azt a legfőbb csáberő a sorozatban. A lezárás fenomenális és igazi mindfuck. A másodperc törtrésze alatt ugrik egy dupla szaltót az agyunk, mikor a titokra végül fény derül.

98abbe6269a79fc9f81f9ddc5d6d76c5.jpgYukito Ayatsuji novellájából (2009) először saját maga indította manga bontakozott ki (2009-2012) Hiro Kiyohara illusztrációjával, majd animévé adaptálták, Tsutomu Mizushima (Blood-C, Genshiken: Second Generation, xxxHOLiC-ok) rendezésében. Tökéletes pszichothriller a maga nemében és utánozhatatlan a hangulata. Az ALI PROJECT (Rozen Maiden, Noir, Phantom ~Requiem for the Phantom~) Kyōmu Densen című száma fantasztikusan para zenei világot teremt neki, melyet erőteljesen támogat teor_1.gifKô Ôtani (Blade of the Phantom Master, Gunslinger Girl: Il Teatrino, Shakugan no Shana, The SoulTaker) munkája a sorozat alatt. Yuriko Ishii (Kuromukuro, Persona -trinity soul-) karakterdizájnja zavarba ejtően kettőssé varázsolja az érzéseinket a szereplők iránt, Satoru Hirayanaginak (Death Parade, Saga of Tanya the Evil) hála a horrorisztikus képanyag a nézők elméjét is megérinti.

tumblr_mrndrvpbpd1sdevayo1_500.gifBevallom erősen elszontyolodtam, amikor a cikk írása közben ráébredtem, hogy a 0. rész – The Other -Karma- – nem található meg a Bluray kiadványon, de megtekintve azt, elmondhatom, hogy egyáltalán nem kár érte. Bár aranyos előtörténet, de egyrészt csak a sorozat végigizgulása után érdemes megnézni – mert iszonyat nagy spoiler –, másrészt pedig maga a sztori teljesen irreleváns és nem ad hozzá az animéhez, még a hangulata sem thriller, inkább csak egy anekdotáról van szó. Bátran hagyjátok ki – ilyet elég gyakran merek extrákkal kapcsolatban állítani, mégis…

Annabel: Anamnesis

44265f3b1f05f8a1b5ba215bd08fd61f.jpgAzon túl, hogy zseniális krimi és kellemesen borzongató horrorelemekkel operál, némi tartalmat is csempésztek a sorok közé. A babonák gyakran rányomják a bélyegüket egy-egy településre, a hiedelmek csapdában és tömlöcben tarthatják az egész lakosságot, nem ritkán az oda tévedők és áldozatul esnek. Legtöbbször csupán egy érzésről van szó, de elvétve előfordul, hogy meghatározza az emberek viselkedését, és erőszakba fulladhat. Ilyenkor periodikusan zárnak ki egy-egy egyént a közösségből vagy éppen a kiválasztottal végeznek rituális körülmények között. Mégis a leggyakoribb, hogy a kívülállók válnak zsákmánnyá. De ne feledjük, ez a psziché játéka csupán, így némi munkával felszámolhatók az ostoba hiedelmek.

another-anime-ep-4-009.jpgAmennyiben mégis valós oka van az efféle cselekedetnek, úgy valami lappang a háttérben, egy titok elfedése a cél, vagy a hatalom megtartása. Ebben az esetben jóval nagyobb veszély leselkedik mindenkire, aki megbolygatja a múltat és az indokokat. Számtalan kiváló horror indul ki ilyen témából, foglalkozik a lélektannal és a megoldásokkal.

tablo.pngOlyan művek között van helye, mint a Gantz, illetve a Higurashi no Naku Koro ni, hiszen a gore grafikus ábrázolása igencsak részletes, valamint a Shiki, mert igazán dark, komor és szomorkás a világa. Tehát nem meglepő, hogy maximális pontszámot adományozok neki és ajánlom minden thriller, horror és gore rajongónak!

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=13258,
https://en.wikipedia.org/wiki/Another_(novel)
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=UGoAl3L13bc
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/-213694.html
Bluray megvásárolható:Another Collection [Blu-ray] 

Smaragd Sárkány

Nemzeti Okkult Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság

mayonoaka-02-12.jpgAz okkult témájú sorozatokat és filmeket is kedvelem, ezért a Mayonaka no Okaruto Koumuinra (Midnight Occult Civil Servants) rögtön az elején le is csaptam, aztán már csak a végén pörgettem végig az epizódokat. Elsőre nem igazán sikerült kiderítenem, milyen is lesz ez az anime, horror vagy inkább egyszerű fantasy, mindenesetre kíváncsivá tett a cím, és a kezdő rész is ígéretesnek tűnt. Reménykedtem benne, hogy némileg sötétebb kép alakul ki a végére, hiszen a darkosabb művek állnak közelebb a szívemhez,

Jun Fukuyama: dis-communicate

midnight-occult-civil-servants-1b.jpgMiyako Arata új embere a kormány azon részlegének, mely a természetfeletti lényekkel foglalkozik. A fiút a kapcsolattartók közé osztják be, a Shinjuku őrség részlegébe. Feladata, hogy megfigyelje és kordában tartsa vagy éppen segítse a különböző köztünk élő angyalokat, démonokat, szellemeket, stb. A paranormális ténykedést persze nem egyszerű felfedezni, ezért munkatársai bemutatják neki a különleges lényeket, melyek amúgy igyekeznek elrejtőzni a halandók tekintete elől. Azonban úgy tűnik, Arata egy olyan képességet birtokol, ami a csapat többi tagját némi kíváncsisággal tölti el, hiszen a fiú nem csak érti az ayakashik hangját, de még kommunikálni is tud velük. Első találkozása során fény derül rá, hogy egy bizonyos Abe no Seimei-ként tekintenek rá, aki birtokolja az „ears of sand”-et. Ez teszi alkalmassá, hogy megértse a természetfeletti karakterek beszédét és szándékát.

t89do4emmsi25t34xgtdnfzqeoy.jpgA felvázolt történetből eléggé egyértelmű a sorozat célja és háttere is, hiszen a fiú hidat jelenthet a két világ között. Márpedig nincs könnyű dolga, mert a paranormális jelenségek már évtizedek óta jelen vannak, és eddig senkinek sem sikerült kommunikálnia velük. Nem sejtik, melyik gonosz, melyik bír ártó szándékkal, és ki az, aki csak túlélni próbál. Ezért jóval egyszerűbb elszigetelniük és kordában tartaniuk őket, hogy ne keveredjenek bele a halandók világába. A csapat többsége persze örömmel fogadja a lehetőséget, hogy kapcsolat alakuljon ki a felek között, de akadnak olyanok is, akik nem hisznek a szemfényvesztésben. A legsúlyosabb vád nyilván az a nézet, hogy Arata az idegenekkel van, és csupán átveri őket.

1964656_english_featuredspotlightshowphone_d8249ac8-515d-e911-8175-020165574d09.jpgMiközben igyekszik szót érteni a lényekkel és segíteni a két világ kommunikációjában, a fiú egy rejtéllyel is szembe kell nézzen, hogy mindez némi értelmet is nyerjen a számára. Hiszen ő sem tudja, hogyan lehetséges ez, mi is pontosan az az „ears of sand”, és miért nevezik őt Seimeinek. A közös munka, a megfigyelés és a beszélgetés fokozatosan megfejteni látszik a titkot, de Arata nézőpontja nem teszi könnyűvé a helyzetét. A legtöbb esetben ugyanis a megoldást a paranormális jelenség megszüntetése hordozná, ám neki köszönhetően a legtöbb ártó szándékú szörnyeteg végül megmenekül.

1964656_english_keyart-officialvideoimage_da249ac8-515d-e911-8175-020165574d09.jpgTehát a kapocs a két téma között egyértelműen az, hogy a két világ megfér-e egymás mellett, hogy segíthetnek a másiknak, miként tudnak együtt dolgozni. Ehhez viszont a társainak és a vezetésnek is el kell fogadnia, hogy nem mindegyik lény jelent veszélyt az emberiségre, és hinniük kell Aratában, hogy mindkét faj javát szolgálja. „Az isteneknek szüksége van az emberi érzelmekre, hogy túléljenek.” – hangzik el egy karakter szájából a kulcsfontosságú mondat. Azaz a két népség együttműködése jelenti a jövőt.

tumblr_pte4yhblt11ryqw5to2_400.gifA természetfeletti világ a kezdetektől foglalkoztatja az emberiséget, hiszen amit nem képes felfogni aktuális tudásával, arra is magyarázatot próbál találni. A legegyszerűbb, ha olyan lények is léteznek, melyeket a saját érzékszerveinkkel nem vagyunk képes detektálni, ebből alakultak ki a későbbi istenképzetek is. Nyilván a Midnight Occult Civil Servants egyáltalán nem teológiai kérdéseket szeretne feszegetni, mindez csupán egy eszköz az aktuális állapotok leírásához.

kayf0lat7awgz9xmejiqmtnz8of.jpgAz idegenre nem csak kíváncsisággal és remegő hittel tekintünk, hanem a félelem és a gyűlölet is híres emberi reakciók. Számtalan formát ölthet mindez, érkezhet a világűrből, vagy a túlvilág valamilyen bugyrából, de a legközelebbi a szomszédságban is tanyázhat. Az ilyen jelenségeket rendszerint elsőként megfigyeljük, így tartjuk kordában, majd a területünkre behatolókat akár el is zárhatjuk, hogy ne ártsanak nekünk. Az asszimiláció sem nyújt számunkra teljes nyugalmat, mert a kisördög örökké bujkál bennünk, hogy különbözőek vagyunk.

tumblr_prvz8gvbl61u1bdvto1_500.gifEz a sorozat egyik fő gyökere, itt érdemes keresni a kulcsot ahhoz, hogy lefordítsuk, mit is üzen a nézőknek. A transzcendens, az űrbéli lény, a titokzatos állatok és a paranormális képességekkel felruházott emberek képzetéhez szorosan kapcsolódik a népek közti ellentét, a nacionalista szemlélet elterjedése. Ehhez próbál némi utat mutatni a Midnight Occult Civil Servants, hiszen a megoldás minden esetben a kommunikációs csatornák kiépítésével kezdődhet. Akkor felszínre kerülnek a valós szándékok és célok is, mert nem hangzanak majd idegenül azok a szavak és mondatok, melyeket hallunk. A kultúrák megismerésével pedig még közelebb kerülhetünk egymáshoz.

maxresdefault_75.jpgA küldetéstudat is előkerül, amely teológiai szinten is értelmezhető, de lényegre törően mutatják be nekünk a fontosságát, és helyén kezelését. Hiszen a mitológiákban és a mesékben is a kijelölt szerep olyanoknak jut, akik nem kérik, nem saját magukat emelik a többiek felé, hanem kívülről nyerik el a státuszt. Ez pedig nem jár könnyű életvitellel, mert a személy is kétkedik önmagában, nem csak a környezete. Ez különbözteti meg a valódit attól, aki önjelölt vezérként és prófétaként hangoztatja a saját felsőbbrendűségét. A valóságban az ilyen terhet nem könnyű viselni, és meg akarnánk szabadulni tőle.

Shun'ichi Toki: Yakusoku no Overture

mv5bothjmjfjyzgtzdlmys00ywjilwe2ntqtzjvhn2q2odnhytnhxkeyxkfqcgdeqxvymzi2mjc1njq_v1.jpgA Liden Films Studio Yōko Tamotsu mangáját adaptálta sorozattá, melynek első évadját Tetsuya Watanabe (GUNxSWORD, Rumbling Hearts, Zone of the Enders) rendezhette meg. Az anime karakterdizánja (Eriko ItōHamatora, Poco's Udon World) és látványvilága (Nobuaki MiharaThe "Hentai" Prince and the Stony Cat) nem hagy kivetnivalót maga után, ugyanakkor nem is igazán kiemelkedő. dfc9b0f370a932db87a137392bbc691e.jpgA zeneszerző, Evan Call neve viszont sokaknak ismerősen csenghet, hiszen a Big Order és a Violet Evergarden is neki köszönhető. Alapvetően egy középszerű alkotásra bukkantam a Midnight Occult Civil Servants esetében, de kellemesen csalódtam a záró epizódok felé haladva. A folytatásra mindenképpen kíváncsi volnék, hiszen a sztori még a kezdeteknél tart, a manga pedig a mai napig fut. Talán jobban felpörögnek az események, kicsit többet megtudunk az ayakashik világáról és a főszereplőnknek is több rivaldafény juthat a jövőben. Mindenesetre a Mushishi ennél sokkalta izgalmasabb és bájosabb, ezerszer részletesebben kidolgozottnak bizonyult a számomra.

Értékelésem: 6,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=21190, https://en.wikipedia.org/wiki/Midnight_Occult_Civil_Servants#Anime
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=qFhBFHuAXIY
Mafab link: nincs
Bluray megvásárolható: hamarosan

Smaragd Sárkány

Kalandozók kézikönyve: Ragnarök

mv5bmtyyzjayndetmge2yi00mjfjlwizmzktowqzytqxogi0yjjjxkeyxkfqcgdeqxvynzu1nze3ntg_v1_cr0_45_480_270_al_ux477_cr0_0_477_268_al.jpgMindenki életében akadnak guilty pleasure-ök, amiket titokban kedvelt, pedig a legtöbben inkább középszerűnek vagy értékelhetetlennek tartották. A fantasy művek közül számtalan tartozik ebbe a kategóriába, hiszen az MMORPG adaptációk inkább a japánok és a rajongók számára élvezhetők, a közkedvelt karakterekkel mi nem sok mindent tudunk kezdeni. Ennek ellenére, mikor a Ragnarök, the animationt láttam, megragadott a D&D jellege, a szerepjátékok hangulatát örömmel üdvözöltem a képernyőn, így a DVD kiadást is beszereztem belőle. Lássuk, hogy 15 év elteltével vajon még mindig olyan lelkesedéssel faltam-e az epizódokat, mint a megjelenés idejében.

Maimi Yamasaki: We are the Stars

3067.jpgRune-Midgard világában járunk, amelyben kalandozók és hősök járják a vidéket, hogy megszabadítsák az embereket a démonok, élőholtak, sárkányok és egyéb szörnyetegek garmadájától. Roan és Yuufa gyermekkori barátok, egykor közösen kalandoztak Irugával és egy másik harcossal. Azonban egy tragédia után elváltak útjaik, a Dark Lord támadását ugyanis Keough nem élte túl, emiatt az orgyilkos Iruga, lelkiismeret furdalástól gyötörve otthagyta a párost. Roan arra tette fel az életét, hogy erősebbé váljon, így megvédhesse a lányt, Iruga pedig új társ után nézett, abban a reményben, hogy megbosszulhatja barátja halálát.

ragnarok0302.jpgProntera városában csatlakozunk be a történet fonalába, ahol a fiú és Yuufa kalandokat keresnek, hogy fejlődhessenek. Mivel a környéken orkok portyáznak, így elsőként megpróbálnak némi felszerelést szerezni, illetve a leereszkednek a csatornákba, hogy farmoljanak némi XP-t és nyersanyagot. Itt akadnak össze Maaya-val és kis poringjával, a felszínen pedig Takius-szal, a varázslónővel. Miután újra összeáll a csapat, Irugával és a vadászlánnyal, Judiával kiegészülve elindulnak, hogy megállítsák a Dark Lordot, és revansot vegyenek egykori társuk halálán.

hqdeult_2.jpgA képlet meglehetősen egyszerű, a szerepjátékok világa elevenedik meg előttünk, hiszen egy online MMORPG játék adaptációját láthatjuk. Az alkotók nem rejtették véka alá, nem szépítettek a világon, nem finomítottak a szabályrendszeren, így a kezdő karaktereink még elég gyengécskék, a nagyobb ellenfelekkel nem igazán tudnak mit kezdeni. A farmolás viszont működik, egészen a főellenségig jól boldogulnak, ott azonban össze kell kapniuk magukat, ha túl szeretnék élni a kalandokat. Erre azonban az anime meglehetősen odafigyel, inkább fiatalabb korosztály célzott meg, a karakterek nem fognak potyogni, nem horrortörténetbe csöppentünk, a realisztikus ábrázolásmód a háttérbe szorul. A sérülések eleinte aprók, egy heal varázslat rendbe hozza őket, de a komolyabb lények elől bizony hőseinknek is menekülniük kell.

1363691_japanese_keyart-officialvideoimage_2f77d2ef-29cc-e511-80c5-0017a4776c06.jpgA cselekmény elvileg három ívből, három küldetésből áll, és mindegyik végén némileg fejlődnek a karakterek, azaz a szintlépés sem marad el, bár kimondottan mosolyogtató módon zajlik mindez. Az aktuális szereplő ugyanis rövid időre félrevonul a társaságtól, hogy kiképzésen vehessen részt, aztán váratlanul, hatásvadász módon lép be a csata egy döntő pontján, hogy bemutathassa vadonatúj képességeit. Ez elsőre persze heroikus jelleget ölt, aztán az fokozatosan veszít az éléből és unalmassá, nevetségessé válik.

giphy_20.gifMindenképp erőssége a Ragnarök, the animationnek, hogy számtalan szerepjáték élményünk jut eszünkbe a kalandokról, és gyönyörűen figurázza ki a szabályrendszereket is. Felismerjük azokat a helyzeteket, ahol nem dobjuk meg a mentőt, vagy éppen kritikusat ütünk az ellenfelünkön. A friendly fire ugyan elmarad, de láthatjuk, milyen az, ha egy karakter túlságosan elszáll magától, mert már magasabb szinten van, mint a többiek, és mit jelent, ha a leadership magas, de a karizma és a bölcsesség elég gyengusz.

dfsuoemwaau2auj.jpgA rajzfilmekre és animékre jellemző kötelező főgonosz, illetve nevetséges, hőseinket kergető ellenfelek sem maradnak el. Akárcsak a Rakéta Csapat, itt is találunk pár figurát, akik újra és újra belebotlanak a csapatba, hogy aztán pórul járva meneküljenek el a helyszínről. Szerencsére a fordulatok sem maradnak el, és karaktereink viselkedése, helyzetkezelése dönti el, miként viszonyulnak hozzájuk az NPC-k, valamint a nagyobb hatalmú lények is. Ez főként azt tanítja nekünk, hogy nem szabad az előítéleteink alapján beskatulyáznunk az embereket. Ez lenne az első téma, amelyet az anime érint. Ehhez szorosan kapcsolódik az is, hogy a szörnyetegek nem mindig azok, aminek látszanak, láthattuk a Dororo esetében is, hogy egy ember néha sokkal gonoszabb lehet, mint egy nem humanoid lény.

anim_baphometjr.pngMegszokhattuk, hogy a fajok és a kasztok bizony egy-egy emberi tulajdonságot, rasszt, foglalkozást vagy egyszerűen egy típust archetipizálnak. Jelen esetben is tetten érhetők a sztereotípiákba ágyazott jellemek, céltáblává alakult viselkedésformák. Hiszen a fantasy egyik fő fegyvere és lehetősége a társadalomkritika, mert a mesebeli szereplőknél sokan nehezen képesek továbblépni a fantázia fátylán. Így megjelenik a szokásos, buzgó, ambiciózus, ámde meglehetősen forrófejű harcos, aki lovagiasságról álmodozik és a lány szerelmét szeretné kivívni. De az ügyetlen, csupaszív női karakter sem marad el, aki alaposan alulbecsli saját képességeit és háttérbe szorítja szükségleteit, de a megfelelő, legalkalmatlanabb pillanatban bajt hoz a társaságra, mert a morál úgy diktálja.

8365815.jpgPersze mindkét vonalon akad tanulság, a helyzetkezelést már fentebb is említettem. A fejlődésünk, tanulmányaink és felnőtté válásunk során bizony számtalan olyan szituációba kerülünk, ahol a döntésünk az egész életünket befolyásolhatja. Ezekre a Ragnarök, the animation során is láthatunk példákat, hiszen könnyű párhuzamokat vonni. Azonban mindig azt tartotta a legfontosabbnak az animékben, hogy inkább bemutatják ezeket nekünk és több szempontból is körbejárják a témákat, azonban nem döntenek helyettünk és nem bíráskodnak. A világ ugyanis színes, és mindig számon kéri rajtunk a határozott véleményünket, cselekedetünket.

1363683_japanese_keyart-officialvideoimage_8b9df7d5-9c65-e711-8175-020165574d09.jpgÉrdekes, hogy olyan filozófiai kérdésekkel is foglalkozik a mű, mint az élet körforgása. Hiszen az ilyen típusú világokban és történetekben ez gyakorta elmarad, a küzdelemre, fejlődésre kerül a hangsúly, valamint az intrikákra, a politikai döntésekre, a rasszizmusra és hasonló problémákra. Viszonylag ritkán kerül elő az, hogy minden élet egyformán értékes, nincs olyan, amelyik a természet szempontjából privilégiumot képviselne. Amelyik lény egyszer megszületik, annak el kell egyszer pusztulnia, hogy aztán a testével táplálhassa környezetét és új élet sarjadjon a nyomán.

anim_abyssmalknight.pngMyung-Jin Lee főrendező nem csak ebben a szerepben tetszelgett, hiszen az ő vizuális koncepciói nyomán indult meg a szereplők kidolgozása is. Seiji Kishi (Angel Beats!, Danganronpa, Assassination Classroom, Magikano, Fate/Prototype) inkább az epizódok dirigálásában segédkezett neki, a G&G Entertainment és a Gonzo stúdiók koprodukcióját ketten felügyelték. Kenji Shinohara (Galaxy Angel Rune) karakterdizájnját Toshi Shishikura (Shinshaku Sengoku Eiyū Densetsu - Sanada Jū Yūshi The Animation) irányítása alatt animálta az alkotógárda. A kellemes, fantasy stílust megalapozó, ugyanakkor ütemesen változó ritmusokat Noriyuki Asakuranak (Atom The Beginning, Rurouni Kenshin, Knights of Sidonia) köszönhetjük.

Maimi Yamasaki: Alive

tumblr_oevqh7b09u1r44z0ho1_500.pngÖsszességében egy kiváló belépő szintű animációs sorozat az MMORPG rajongók számára, akik szeretnék kedvenc játékukat megelevenedve is megtekinteni. Az idő próbáját ugyan nem állta ki nálam a Ragnarök, the animation, de a poénok és a gag-ek a mai napig átjönnek az animéből. Könnyed kikapcsolódásnak bátram merem ajánlani, kimondottan szórakoztató tud lenni az esős, őszi napokon.

Értékelésem: 6/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=3563, https://en.wikipedia.org/wiki/Ragnarok_the_Animation
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=RwxG4zRMHA8
Mafab link: nincs
DVD megvásárolható: nem

Smaragd Sárkány

Ruben Brandt, az Easter Egg gyűjtő

7cj2ms2hcrmhsfg7s.jpgMindig örömömre szolgál magyar alkotásokról írni, pláne, ha a közelmúltban született, friss animáció a téma. A rajzfilmgyártás hőskorán túl is van élet, ezt bizonyította a Candide is, de a most terítékre kerülő Ruben Brandt, a gyűjtő sem maradhat ki a sorból. A rendező, Milorad Krstić ugyan Szlovéniában született és szerb származású, de ezt az alkotást már hazánkban készítette el. Hosszú idő után sikerült csak levadásznom, a premierekről és a sajtóvetítésekről is lemaradtam, így a Bluray megjelenés kapcsán végre írhatok róla nektek.

1048647-rubenbrandt-02.jpgRuben Brandt pszichoterápiával foglalkozik, a művészeteken keresztül próbálja meggyógyítani az emberek egy bizonyos csoportját. Ügyfelei elsősorban bűnözők, akik addikciójuk, OCD-jük miatt bizony folyamatosan rendőrkézre kerülnek, pedig egytől-egyig zseniális elmék. Ahogyan ez lenni szokott, címszereplőnknek is van egy problémája, egy visszatérő rémálma, amelyben híres festmények alakjai törnek az életére. Legújabb páciense, Mimi, a kleptomániás tolvaj, úgy dönt, hogy a doktor segítségére siet, és az aktuális csoporttal közösen beszerzik a képeket, amelyekről a férfi álmodik. Mindeközben Mike Kowalski, a magánkopó lángelme a nyomukba szegődik, hogy leleplezze a műkincsrabló bandát.

images_17.jpgAz egész filmet belengi a szürrealitás hangulat, az animációt is ennek szentelték, a főszerepbe a festészet és a szobrászat kerültek. Ezért az ábrázolástechnikák igencsak vegyesek, szokatlan látványban lesz részünk, akárcsak a Dilili á Paris és a Gankutsuou esetében. Úgy egészében a hátterek és a karakterek is festményekre emlékeztetnek bennünket, elsősorban az impresszionista és a kubista jegyeket ismerhetjük fel, a többit a szakértő szemekre bízom. Ennek köszönhetően meglehetősen furcsán mutat a Ruben Brandt, a gyűjtő, hiszen ez jelleg egyedivé varázsolja azt.

osszhang-ruben-brandt-a-gyujto-magyar-felirattal-474-279-132187.jpgMivel a fókuszba a művészetek kerültek, igazi Easter Egg vadászat ez a rajongók, valamint a hozzáértők számára. Számtalan képet, szobrot és egyéb alkotást ismerhetünk fel, de emellett a megjelenő karakterek stílusában is felfedezhetjük egy-egy híresebb alkotó kézjegyét. Természetesen a célpontok is műkincsek, ami tovább erősíti a vonalat, akárcsak a művészetterápia, ami mintegy fricskaként is jelentkezik az animáció cselekményében. Hiszen általában olyan típusú problémák kezelésére alkalmazzák, ami segít az illetőnek megszabadulni egy ártalmas szokástól vagy fóbiától. Ebben az esetben azonban a siker egy bűnöző felértékelődését eredményezi. Nem is beszélve arról a gag-ről, hogy nagydarab, félelmetes rablókat láthatunk amatőr színészkedni.

large_image.jpgMotívumok, allegóriák, szimbólumok sokaságát ontja ránk a Ruben Brandt, a gyűjtő, így egyáltalán nem unatkozhatunk a képsorok láttán, de azt is megajánlom, hogy nem egyszer nézősre tervezték. Ahhoz, hogy minden apróságot és előre utalást kiszúrjunk, legalább ötször érdemes megnézni, illetve ivós játéknak is alkalmas lehet, ami azt jelenti, hogy érdemes csoportosan megtekinteni. Nem is beszélve arról, hogy a festészeten és a szobrászaton túl egyéb művészeti irányzatok is képviseltetik magukat. Hiszen Mike hobbija, hogy híres bűnesetek kegytárgyait gyűjti, Mimi pedig a Hyppolit cserfes táncosnőjét idézi fel nekünk.

rubenbrandt.jpgA társadalomkritika sem maradhat el, a kiszólások kihatnak a teljes palettára, nem csupán a bűnöző elmére, illetve a detektívekre, de a politikára és a hétköznapokra is. A sztereotípiák felvonultatása egyszerre alakítja mókásra és drámaira a hangulatunkat. A krimi éppen ezért meglehetősen könnyed, felidézi számunkra a hetvenes-nyolcvanas éveket, ezt pedig az animáció is erősen kiszolgálja. Ráadásul a filmes utalásokat sem hagyták ki, a fent említett Easter Egg parádé meglehetősen sokrétűnek bizonyul a sokadik megfigyelés után is (akit érdekel, itt találja a teljes listát: http://www.okosmozi.hu/).

09_still_rubenbrandtcollector_sq0420_sc0480_s.jpgEredetileg úgy terveztem, hogy némi kritikát a Bluray-ről is megfogalmazok, de sajnos nem nagyon volna miről írni, mert meglehetősen fapadosra sikerült a kiadvány. Az angol és magyar hangon, valamint feliratokon túl sajnos egyetlen extrával sem ajándékoztak meg bennünket. Ez nem von le a mű élvezetéből, a kópia szemet gyönyörködtető, de egy igazi gyűjtő szíve ilyenkor kissé vérzik, hiszen magas labda lehetett volna egy díszes példány megszerzése.

ruben_brandt_collector.pngA Ruben Brandt, a gyűjtő igazi ritkaság és ezért üdítő meglepetés mind a magyar, mind a nemzetközi közönség számára. Képes a múlt, a sztereotípiák és a nosztalgia eszközeivel olyasmit létrehozni, mely a jelenben is megállja a helyét és kiköveteli a figyelmet magának. Az egyedi látványvilág, a kritikai gag-ek és a számtalan művészeti utalás (Cári Tibor számtalan ismerős zenei témájával) mellett a pszichoanalitikához is ügyesen és kellő alázattal nyúl, fantasztikusan ötvözi a tudományos elemeket a fikcióval, valamint kedvére formálja az adott témához.

large_rubenbrandtcollector_f-1170x500.jpgNem kétséges, hogy a mozivásznon a helye, a felnőtteknek szóló alkotások közé tartozik, felelevenítve az ifjúsági filmek színességét. Fiatalnak és idősebbeknek is megfelelő kikapcsolódást nyújt, megkockáztatnám azt is, hogy az iskolában is viszont láthatják a gyermekeink.

Értékelés: 10/10

Forrás, információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ruben_Brandt,_a_gyűjtő, https://www.imdb.com/title/tt6241872/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=V6IP1wAUARY
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/ruben-brandt-a-gyujto-311820.html
Bluray megvásárolható: https://www.xpress.hu/xp/prod.asp?PID=160721&VID=066-680174419-85390829621199495

Smaragd Sárkány

Coraline ambivalens utazása a felnőtt lét felé

cora1.jpgNem az első könyvadaptáció, amivel foglalkozom, de Neil Gaimen művei közül is már ismertettem veletek egy remekbe szabott sorozatot, amelynek folytatását is beígérem nektek. A Coraline azonban ismét animációs irányba terel el bennünket, méghozzá nem a megszokott, vidám és éneklős fajtából, bár ebben is felcsendül némi muzsika. Ezúttal a thrilleresebb hatású filmek kedvelői és a drámák rajongói tolakodhatnak az első sorokba.

ede0b599d28f771eee3b764d609f3002.jpgA furcsa nevű kislány, Coraline (Dakota Fanning, Csifó Dorina), családjával együtt vidéki életet választ és beköltöznek egy társasházba, valahol az erdők közelében. Az apuka (John Hogman, Forgács Péter) és anya (Teri Hatcher, Pálfi Kata) egy katalógus elkészítésével foglalatoskodnak, így gyermekük a természet és a lakás felfedezését vállalja magára. Sajnos az idő meglehetősen nyálkás és esős, így inkább dagonyázni és fantáziálni tud odakint, original_18.gifde közben megismerkedik Mikivel (eredetileg Wybie; Robert Bailey Jr., Penke Bence) és a macskájával. A kandúr meglehetősen undok, a srác pedig eléggé gusztustalanul viselkedik, így nem igazán kér belőlük. Az alagsorban lakó Miss Spulni (Jenniffer Saunders, Csákányi Eszter) és Miss Masszív (Dawn French, Horváth Zsuzsa) kimondottan hóbortos páros, valamikor művészek lehettek, de mára csak az emlékeikben élnek. Bobinsky úr (Ian McShane, Hollósi Frigyes) pedig az egércirkuszát próbálja idomítani.

mr-bobinski-in-una-scena-del-film-coraline-e-la-porta-magica-103917.jpgA társaság tehát eléggé szokatlannak tűnik, azonban Coraline fantáziája jóval élénkebb a valóságnál. Így amikor egy olyan babát talál, amit egyértelműen róla mintáztak, kíváncsi lesz, ki készíthette és honnan származhat. Unalmában a lakás felfedezésére indul és egy titkos ajtó mögött talán egy olyan világra bukkan, amire mindig is vágyott. Az aprócska bökkenő, hogy a túloldalon minden tökéletesnek látszik, ami sohasem jelent jót. Pláne, ha döntenie kell, melyik helyszínt választja otthonául.

3283764172_b2d231d96d_b.jpgA valós élet tele van olyan dolgokkal, amelyek kötelezők és egyáltalán nem izgalmasak. Ennek ellenére meg kell éljük a jelent, teljesíteni kell a kötelességeinket, helyt szükséges állnunk a mindennapok szürkeségében is. Egy fiatal elme viszont kíváncsi, szomjazza az újdonságokat, azonban hamar túllendül azokon és újabb felfedezésekre vágyik. Coraline is ilyen személyiség, aki különleges kalandjai során a saját bőrén tapasztalja, hogy a jelen is értékes lehet. A megszokott dolgok és helyzetek, a családunk és barátaink néha természetesnek tűnnek számunkra, csak akkor ismerjük fel a jelentőségüket, ha elveszítjük azokat, vagy ahhoz közeli állapotba kerülünk.

maxresdefault_73.jpgAz izgalmak sokkal inkább csábítanak, a felfedezés öröme mellett az újdonság varázsa ideig-óráig elszórakoztat bennünket. Ám mi történik, ha véget ér, ha múlttá válik, ha megszokjuk és elvesztjük az érdeklődésünket? A gyermeklét pontosan ilyen, hiszen hobbiról hobbira, játékról játékra, fantáziáról fantáziára ugrálunk, minden nap más kedvencünk van. Ez tökéletesen érthető, de valamikor bizony felnövünk, és megváltozhatnak a dolgok. Azonban az, hogy megtanuljuk értékelni a jelent és elsajátítsuk az elégedettség érzését, komoly fejlődésbe és időbe telik.

coraline_two.jpgA ház idősebb karakterei mind egyfajta múltban rekedtek meg, gondolnánk elsőre, azonban lassan Coraline számára is világos lesz, hogy hosszú életük alkonyatához érve is élvezni próbálják, ami számukra maradt. Ugyanolyan értékesek, mint a másik világ szereplői, csak beszélgetni kell velük, mert csodálatos meséket tartogatnak számára. A valóság jóval szürkébbnek tűnik, ezt erősíti a tónuskülönbség az ábrázolások során. Henry Selick rendezése azért is érdekes, mert a nevét már ismerhetjük a The Nightmare Before Christmas című animációból, melynek rendezői székében ült, mégis Tim Burton ragadt meg az elménkben azzal kapcsolatban. Így viszont érthetővé válik, miért annyira fantasztikus a látványvilág, mely megelevenedik előttünk.

coraline-movie-screenshot-2.jpgA stop motion típusú alkotások közül nem egy áraszt komor hangulatot, ami igencsak meglepőnek tűnhet a számunkra, hiszen sokan ezt az ábrázolásmódot a gyermekeknek szánt rajz- és gyurmafilmekkel helyezik egy skatulyába. Szerencsére ez a mű a fiatalabb korosztály számára is élvezhető, ahogyan üzeneteket is közvetít feléjük, miközben számtalan izgalmas eszközzel, képpel és szimbólummal operál. A mesék világából kölcsönzi a tűt, a folklórt idézi a macska karaktere, de az egércirkusz és a szem a lélek tükre hiedelem is a népi hagyományok előtt tiszteleg. Ezekkel az apróságokkal válik kicsivel könnyedebbé a Coraline, és ezáltal emberközelivé, kicsit hihetőbbé is. A klasszikus boszorkány történet így jóval tanulságosabbá és időszerűvé alakul a szemeink előtt, a klisék feldolgozása remekül sikerült.

2017-08-08_15.pngCoraline egyfajta tükörországba kalauzol el bennünket, mely a tinédzser lét kettősségét igyekszik bemutatni a nézők számára. A belső küzdelem, amely alapján nem tudja eldönteni, milyen is a valóság, illetve hol a határ a képzelet felől. Hiszen a titkok és az ismeretlen egyszerre csábít és ijeszt meg bennünket, felnőtteket is. De csupán a friss elme, a szárnyaló fantázia a megmondhatója, miként tekintünk az átlagos hétköznapokra, origil.gifszomszédokra, családtagokra és a környezetünkre. Az unalmasnak tűnő szürkeség a szivárvány pompáiban tündökölhet, ha úgy állunk hozzá, de el is rettenthet, és a drogok irányába kergetheti a személyiségünket.
Mert a menekülésnek számtalan formája létezik, ezt már az Aliz Csodaországban olvasása során is megtanulhattuk. Ekképpen nem meglepetés, hogy az efféle utazások a pszichébe egyfajta tripnek is tekinthetők. Ezt támasztja alá a végjátékban fellelhető feloldás élménye is.

eo6h.gifA Coraline kellemes meglepetés a felnőttek számára, egy felnövéstörténet, mely könnyedén kedvencévé válhat azoknak, akik az elgondolkodtatóbb filmeket is kedvelik. A leginkább mégis az olvasás szerelmeseinek ajánlom, hiszen kedvet csinál Neil Gaiman műveihez és otthon érezhetik magukat az animáció megtekintése során.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Coraline_(film)
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=luIUGwBLTlM
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/coraline-es-a-titkos-ajto-24044.html
Bluray megrendelhető: Coraline (2D Version Only) [DVD] [2009]
Smaragd Sárkány

Baccano: az animék Pulp Fiction-je

1473845636-ef4d61e4bb7224840e47b5af087e3885.pngNehéz pontosan megfogalmazni, hogy miről is szól a Baccano!, hiszen elég sok problémába ütközünk, ha csak arról az oldalról próbáljuk megközelíteni, mi is történik benne pontosan. Nem beszélve arról, hogy a szereplőknek van-e egyáltalán közük egymáshoz, vagy teljesen random módon lettek összedobálva, kiemelve egy-egy szituációban. Fura, mégis magával ragadó és lekapcsolhatatlan animét mutatok most nektek.
A Baccano kicsit képregényszerű, de elsősorban gengszter-horror, horror-komédia.

Paradise Lunch: Guns & Roses

baccano01.jpg
Ahol az egész elindul… egy iroda, ahol éppen arról beszélgetnek, hogyan kategorizálják be az elmesélésre kerülő történetet, miről is szól, és vajon hol is kezdődött el. A két alak részt vettek egy utazáson, és a furcsa eseményhez vezető szálakat próbálják összeszedni.

Why do we feel that these rainbows are so fairytale like?
Miért érezzük úgy, hogy ezek a szivárványok olyan meseszerűek?” /szerk. ford./

d4r4nku.jpgPontosan erről van szó, megfoghatatlan és tündérmese-jellegű ez a mű. Nehéz megnevezni a főszereplőt, avagy megmondani egyik személy fontosabb-e, hangsúlyosabb-e a sztori folyamán, mint a másik. Akadnak olyanok, akik meghatározó(bbnak tűnnek), de az egészet tekintve senki sem jelentéktelenebb a másiknál. Van olyan szituáció, amely fontosabb(bbnak tűnik), de egyikre sem húzható rá konkrétan ez a jelző – ez a felütésünk, erről értekezik a két kezdő karakter, példákkal és filozófiai érveléssel alátámasztva saját véleményüket. A másik kérdéskör, amit körbejárnak az az újságíró felelőssége a történet interpretálásával (történethűség) kapcsolatban.

"Depending on who you place in the same situation, the characteristics of said incident change kaleidoscopically. In other words, there is one incident. However, there are as many stories explaining it as there are people involved in it."
/Gustav Saint Germain/

Attól függően, hogy kit helyezel ugyanazon szituáció középpontjába, úgy változhat a történet, miként a kaleidoszkópot forgatod. Más szóval, hiába van csupán egyetlen esemény, legalább ugyanannyi magyarázata van, ahányan részt vesznek benne.” /szerk. ford./

_ruell-raws_baccano_ep08_bd_1920x1080_x264_dualflac_jp_en_jp_ensub_ea77735a_mkv_snapshot_20_28_2013_08_08_21_25_05.jpgAz anime különböző szereplőket mutat be nekünk, akik (eleinte) sem térben, sem időben nem érintkeznek egymással. Pár maffiózót, gengsztereket, gazdag embereket, erőszakos férfiakat, egy feltalálót, egy kisfiút, családokat, valamint egy rablópáros ismerhetünk meg. Ugrálunk az időben az 1920-40-es években. Mindegyik sztori magával ragadó, izgalmas és egyedi. Látszólag a világon semmi sem köti össze a cselekményeket, ezért önkénytelenül is a Pulp Fiction dereng fel az emlékeinkből, hiszen képregény-hangulatú az alkotás.

Erre utal a cím is, a Baccano, amely körülbelül zűrzavart, hűhót, kalamajkát jelent. Az egész kaotikus történetmesélés pontosan olyan jól működik, mint Tarantino filmje esetében is.

maxrdefault_5.jpgVan ugyanis valami, amely összekapcsolja a karaktereket. Ez elég hamar ki is derül, mert mindannyian halhatatlanok. Legalábbis a szónak azon értelmében, hogy gyakorlatilag bármilyen sérülésből képesek regenerálódni. Ezen azt értem, hogy a levágott testrészeiket is visszanövesztik. Nem működik a fejlevágás, agyszétzúzás, elégetés, savban fürdetés, kibelezés, szívkivágás, de egyéb módszer sem. Mindenki megnyugodhat, ezeket demonstrálják is – a Baccano igazán kellemes gore részleteket, kreatív kivégzéseket rejteget.

baccano04.pngBeszéljünk kicsit az alapszituációról. Az egész – talán – 1711-ben kezdődött egy alkimistákat szállító hajón. Az emberek megidéztek egy entitást, amely megismertette velük a halhatatlanság elixírjének titkát. Legalábbis magát a szert megkapták és örökéletűvé váltak, de a receptet csak egyikőjük tudta.
Létezik azonban pár szabály, amelyet be kell, hogy tartsanak. mdefault.jpgEgyik például az, hogy egymás előtt csak a valódi neveiket használhatják, hogy azonosíthatók legyenek – furán hangozhat, de valahol érthető kritérium, hiszen gyorsan elvesztenék egymást szem elől, amely eléggé magányos élethez vezethetne. A másik pedig, hogy „csak egy maradhat”, azaz meg kell ölniük egymást. Erre miért is van szükség és miért lényeges? Azért, mert csak egyféleképpen pusztítható el egy másik halhatatlan: a másik homlokára kell tenni a kezét és arra gondolnia, hogy fel akarja falni. Ez az egyetlen mód. Az előnye pedig, hogy az illető minden tudása a másikba vándorol. Ismerős, ugye?
source_10.gif
Az alkimisták nagy része úgy dönt, hogy nem szeretnék legyilkolászni egymást. Egyikőjük, Slizard Quates viszont elhatározza, hogy Ő lesz az egyetlen, aki ezt az erőt birtokolja. Ezért a többiek szétszélednek és csak hosszú idő elteltével találkoznak újra. Nyakatekert történet, annyi bizonyos!

baccano-not-your-regular-newspaper.jpgAz izgalmas cselekményen túl természetesen boncolgatnak témákat is, melyek azért általánosak az ilyen típusú drámák esetében. Hiszen a halhatatlanság kérdése már régóta foglalkoztatja az emberiséget, így az is, mihez kezdenénk efféle hatalommal, hogyan boldogulnánk, ki meddig menne el és hol húzná meg a határt. Meghalni azért nem lehet kellemes érzés, így valószínűleg kerülnénk az efféle helyzeteket, a fájdalomhoz ugyanis nem könnyű hozzászokni, a kínzásokról nem is beszélve. De azért akadhatnak mazochisták is, akik még élvezhetik is a különböző kivégzési módokat vagy jót szórakozhatnak mások reakcióin. Az emberi elme torzulásai egy ilyen erővel megsokszorozódhatnak.

maxresdault_7.jpgA legizgalmasabb mégis a történetvezetés, a képkockák rakosgatása, a puzzle összeállása. Mert az anime titka igazán ebben áll, és bizony ez a másik fő témánk, hogy minden nézőpont kérdése, és a teljes kép csak akkor alakul ki, ha minden szereplő, illetve megfigyelő hozzáadja a saját információit, tudását a végső anyaghoz. Olyan ez, mint mikor egy csatát, egy verekedést mesélnek el, és bizony mindenki másra koncentrál, elsikkadnak, megváltoznak a részletek, a réseket kitölti az agyunk, a fantáziánk.

600px-baccano453.jpgA sorozat érdekessége, hogy 13 rész ment csak le adásban, az utolsó 3 csupán DVD-n volt elérhető. Hogy szükség van-e az utolsó epizódokra a történet megértéséhez és azok zárják-e le a sztorik, azt nem fogom elmondani, mindenki fedezze fel magának.
Ryōgo Narita (Chaos Dragon, Durarara!!) regénysorozatából a Brain's Base stúdiója készített animét, de csupán egy részletét adaptálták, hiszen máig is fut a mű. tenor_19.gifA Baccano! a 2006-2008 között megjelenő mangát eleveníti meg és Takahiro Omori (Durarara!!, Hell Girl, Natsume's Book of Friends) rendezte. Takahiro Kishida (Arjuna, Durarara!!, JoJo's Bizarre Adventure: Golden Wind, Noein, Puella Magi Madoka Magica the Movie) karakterdizájnja visszarepít bennünket az 1930-as évekbe, erősen Scorsese-jelleggel ajándékozva meg a nézőket. 1434482471_a4e1f4de78c182ac9839f4bc4e3ad7ed.gifAkira Itō (AKB0048, Denpa teki na Kanojo, Beautiful Bones: Sakurako’s Investigation, Mezzo, Shadow Star Narutaru) művészeti vezetésének hála a grafika tökéletesen simul a háttérbe, néhol sötét tónust alkalmaz, hogy a gore jeleneteknek némileg élét vegye, de a vér azért szépen fröcsög, mint a maffia-filmekben. A felütő zenét Makoto Yoshimori (Hotarubi no Mori e, Natsume's Book of Friends, Durarara!!) szerezte és egyszerűen zseniálisan passzol a hangulathoz!!!

 Cast aside the illusion that there is a beginning and end to the story.
The story has no beginning. And it has no end.
All there is, is a performance of people connecting, living, influencing each other, and departing.

/Gustav Saint Germain/

Ne ringasd magad illúzióba azzal, miszerint mindennek van eleje és vége.
Egy történetnek sosincs kezdete. Ahogyan vége sincs.
Ami egyedül létezik, csupán az emberek, akik találkoznak, élnek, hatnak egymásra, majd elválnak útjaik.”
/szerk. ford./

Kinek ajánlom: akinek tetszett a Pulp Fiction, aki szereti a kicsit szétszórt történetfonalakat és kedveli a puzzlet. Vérnek nem vagyunk híján, kenyeret mindenképpen fogyasztanék hozzá.

Kaori Oda: Calling

Értékelés: 8,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=7492, https://en.wikipedia.org/wiki/Baccano!
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=MtuNdtfMlJ0
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/baccano-249385.html
Bluray megrendelhető: Baccano [Standard Edition] [Blu-ray]

Smaragd Sárkány

Szörnyecskék kicsiny boltja: Pet Shop of Horrors

psohkiemelt.jpgTalán a legidegesítőbb egy animével kapcsolatban, ha nem adaptálják a teljes anyagot, hanem egy részletet animálnak, vagy csupán az egyik történetív kerül megfilmesítésre. Az akkor a legfrusztrálóbb, ha a sorozat zseniálisan sikerül, és a rajongók szomjazzák a folytatást. Matsuri Akino (Genju no Seiza, Pet Shop of Horrors: Tokyo, Night Exile) mangája összesen 10 kötetből áll, ám sajnálatosan négy résznél többet nem vállaltak be az alkotók. A Studio Madhouse 1999-es OVA-ja, a Pet Shop of Horrors az egyik legfantasztikusabb horrorötlet, amelyet valaha is megvalósítottak. Egyedül a minősége és a rövidsége miatt tárgyalom ilyen későn a blogomon.

Legolgel: Jikkou Ryouko

psoh02.jpgA történetek San Franciscoban játszódnak, ahol egy titokzatos és híres állatkereskedés nyugszik Chinatown szívében. A boltocska izgalmas különlegességeket forgalmaz, és bárki képes meglelni azt, amire igazán vágyi. Azonban a legritkább állatokhoz egyszerűnek tűnő, mégis érthetetlen szabályrendszer tartozik, melynek egyik legfontosabb pontja, hogy aki a szerződést aláírja, az elismeri, a kitételek megszegése esetén az eladó nem tehető felelőssé a történtekért. Valljuk be őszintén, ez egy eléggé furcsa kijelentés, hiszen milyen szörnyűség… – jah várjatok! Valószínűleg mindenki látta már a Szörnyecskék (Gremlins) című filmet, és így már akár érthetőnek is tekinthető ez az elővigyázatosság. Nem kell megijedni, nem egyszerű klisé áll a háttérben, semmilyen kapcsolat nem áll fenn a két film között.

psoh01.jpgAmerikában bármilyen hülyeségért beperelhető bárki, így nem kell sok kritikai érzék, hogy eljussunk a következtetésre, miért is szükséges az a bizonyos szerződés. No, de mégis, ki látott olyat, hogy egy állatkereskedésben ilyesmihez kössék az eladást, ki az, aki egyáltalán bármit is vásárolna ilyen helyen…? A tulajdonos, D gróf bárki számára tud olyasmit kínálni, amire vágyik, vagy amit a szíve titokban óhajt. Ezt értsük szó szerint: aki oda betér, pontosan azt lelheti meg, amire szüksége van.

hqdefault_10.jpgHol a probléma ezzel képpel? – kérdezhetnétek. Átverés nincs, csupán annyi, hogy valóban érdemes betartani az előírásokat. Hasonló okok miatt, mint a Szörnyecskékben, ugyanis általában valami nagyon rossz történik, ha valaki elhanyagolja, vagy szándékosan megfeledkezik a szabályokról. Részben erről is szól a sorozat, de azért ez csak egy kicsiny szeletkéje a mondanivalójának. Minden egyes sztori frappáns kérdéseket boncolgat, melyekről nehéz volna úgy beszámolni, hogy ne spoilerezzem el a végüket.

psoh00.jpgA négy történet két közös szereplője a már fent megemlített D gróf, akiről leginkább annyi információt tudunk meg, hogy teljes körűen kiszolgálja vevőkörét, valamint meglehetősen édesszájú. A másik karakterünk Leon Orcot, aki egy gyilkossági ügyekkel foglalkozó detektív. Mivel horror témájú anime, így érthető, hogyan kapcsolódik az ő személye ezekhez az esetekhez. Rugaszkodjunk el kissé attól, hogy különálló epizódokból áll az OVA, és ugorjunk az alaptémához, valamint a felvetésekhez, melyek megfogalmazódnak a történetek során.

436f372d1293c38c2c52de71a5d1fd540bad31da9b1bf64a01f799f0e18fa45b.gifKezdjük talán ott, hogy az emberek vágyai néha túlmutatnak valódi szükségleteiken, így könnyű elveszni egy-egy fantáziában, amelyet szeretnénk, hogy beteljesüljön. Gyakori probléma az a típusú vágy, amikor az illető képtelen feldolgozni az elérhetetlent, mert megszokta, hogy pénzzel minden megvehető. Ennél veszélytelenebbnek tűnhet, mégsem elhanyagolható, az agresszió helyett elveszünk egy álomvilágban és nem szabadulhatunk belőle, illetve nem vagyunk képesek elszakadni egy elvesztett hozzátartozónktól. Nem is beszélve arról, hogy a bűntudat mennyire fel tudja őrölni az ember lelkét, pláne ha saját magunk is tápláljuk azt. Ennél természetesen mélyebbre merül a Pet Shop of Horrors, a psziché boncolgatása pedig igencsak kiváló témája a horrornak is.

pet-shop-of-horrors-rabbits.jpgAmivel túlmutat egy átlagos animén, az a rendkívül izgalmas és részletes jellemábrázolás, a tapintható feszültségek felépítése, valamint a végkifejletek meghökkentő fordulatai. Hiszen az emberi képzelőerő, akarat, a vágyak iránti ellenállhatatlan vonzalom olykor hatalmasabb, mint maga a valóság, ezért az agy észre sem veszi, amit a szem érzékel, ha az eltér attól, amit a szív diktálna. Gondolom mindenkinek ismerős az idézet A kis hercegből, miszerint: „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” Kérdés ugyanakkor, hogy a szív, melyet elvakít saját fájdalma, vágya, bűntudata, képes-e tisztán befogadni a külvilágot, vagy eltéved benne az ember, mint egy útvesztőben. Akárcsak a szerelemben, a rózsaszín köd elboríthatja elménket és csak annak kitisztulása után vagyunk képesek látni a valóságot. Ezt persze bármilyen más érzelemre ráhúzhatjuk, mely elhomályosíthatja látásunkat, ítélőképességünket, így egy illúziót generálva agyunk számára.

psoh04.jpgSzerintem ezekből a szemszögekből érdemes megtekinteni a négy epizódot, így nem csupán jól szórakozhatunk a látottakon, hanem tényleg az egyik legjobb témájú animével ismerkedhetünk meg a műfajon belül. Matsuri Akino mangájából Toshio Hirata rendezte ezt a négy remekbe szabott részt. Bár az elején említettem, a karakterdizájn (Hisashi AbeBerserk 2016, Devil May Cry, Gunslinger Girl, Last Order Final Fantasy VII) kissé minimalista, illetve a jelen korban már nem állja meg a helyét, mégis zseniálisan megalapozza az alaphangulatot, Kazuhisa Yamaguchi zenei világával karöltve. A főcímdalt, illetve a záróakkordokat a LEGOLGEL (Devil Lady) játssza: Jikkou Ryoukou és Melody.

Legolgel: Melody

psoh03.jpgAz OVA zsenialitása ezúttal nem a látványvilágban rejlik, sokkal inkább a hangulat emelhető ki. Annak ellenére, hogy csak nem adaptálták az összes kötetet, megállja a helyét, és bármikor újranézhető. Könnyedén a hatása alá kerülhetünk, pláne, ha kedveljük a darkot, a horrorba hajló drámai műveket. Csak ajánlani tudom, és reménykedek egy valódi sorozatban is, mely legalább ennyire eltalálja az ízlésünket.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=712https://en.wikipedia.org/wiki/Pet_Shop_of_Horrors
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=n9FhZFs0KZs
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/pet-shop-of-horrors-60211.html
DVD megvásárolható: Pet Shop Of Horrors [DVD]

Smaragd Sárkány

Gyönyörű disztópia: Sky Blue

wdkiemelt.jpgA blog.hu felkérésére írt cikkemben is kihangsúlyoztam, hogy az anime valójában csak annyit jelent: animációs technikával készült mű. Ezért szoktam egyéb területekre is elkalandozni, ezúttal egy dél-koreai alkotást mutatnék be nektek. Az egyik legfantasztikusabb látványvilágú anime a Wonderful Days című disztopikus science fiction. Hogy miért is választottam pont ezt, és miért állítom róla, hogy iszonyatosan gyönyörűséges a képanyaga, azt a film első percében meg fogjátok érteni.

shua-must-sabotage-ecoban-if-he-is-to-save-the-diggers.jpg2142-ben járunk, de a jövő sajnálatos módon nem meglepő. A Föld túlnépesedésének és szennyezettségének problémája odáig fajult, hogy a lakható területek vészesen lecsökkentek. Egyetlen igazi város van, egy védbástya, ahol még túl lehet élni, ez pedig ECOBAN. Minden egyéb vidéket szmogfelhőbe burkoltak, mert az új energia ezt használja fel erőforrásként (DELSO rendszer). A kényszer nagy úr, így a városon kívül élők rabszolgaként robotolnak, hogy apró kenyérmorzsákhoz jussanak ECOBAN virágzása közben. Egyedül az ott születetteké a privilégium, íezért esélyük sincs, hogy kiemelkedhessenek a gettóból, a közeli Mar település lakói pedig igencsak elégedetlenek a helyzetükkel.

tumblr_mk1203udly1qmpg90o1_r1_500.gifShua, Jay és Cade egykor a legjobb barátok voltak, együtt játszottak ECOBAN titkos helyein és zugaiban. Shua mindig is arról ábrándozott, hogy valamikor együtt nézheti Jay-jel a gyönyörű kék eget. Egyedül Cade nem osztozott ezen fantáziálásukban, pláne, hogy ő is fülig szerelmes volt a lányba, így riválisának tekintette a másik fiút. Azonban útjaik titokzatos körülmények között elváltak, és Shua most a városon kívül éldegél egy öreg tudóssal, miközben egy kisfiúnak segít, hogy az túlélje a jelen borzalmait. Önzetlenül segít másokon, akárcsak gyermekkorában.

tumblr_mj5nftmkxs1qmpg90o1_500.gifJay mára az ECOBAN egyik kiváló rendőrtisztje, azok közé tartozik, akik megpróbálják megakadályozni, hogy a lázadók időnként feldúlják a város életét. A milícia kordában tartásában Cade az egyik irányító kulcsember. Ám ő csak a dolgát végzi, ezért nem mindig nézi jól szemmel, ha felettesei, illetve a várost kormányzó kör olyan döntéseket hoznak, olyan parancsokat osztanak, melyekkel nem tud azonosulni, egyetérteni. Emellett igyekszik hűen követni az utasításokat és ugyanúgy megveti a falakon kívül élőket, mint mindenki más ECOBAN-ban. Amikor betörnek a városba, feltörik a szervert, kezdetét veszi egy versengés, hogy megállítsák a betolakodót, nehogy kiszivárogjanak a legtitkosabb információk.

i0pjzo5h-ggt51fa3vinyxxv8tgiu3qpcxyvxpqd5rybx6i18f0x-3kpe-tkgut1tqszbr4omiyz2kudiczmolx5xbqrh0hqwjesxvyscee.jpgEkkor találkoznak ismét Jay és Shua útjai, amely felébreszti a lányban a múltbéli, régen eltemetett emlékeket. Ekképpen kerül két tűz közé, hiszen a másik oldalon ott van Cade és ECOBAN, de régóta érzi, valami nincs velük rendben. Ellenállhatatlanul vonzódik a férfihez, aki egykor az egyik legjobb barátja volt, ezen pedig nem segít, hogy folytonosan belé botlik, inkább megzavarodik és kénytelen átértékelni a helyzetét. Ő ECOBAN egyik rendőrtisztje, így egyértelműen a város védelme a feladata, akkor is, ha nem ért ezzel egyet. Az új terv és parancs ugyanis totálisan ellentmond ennek.

tumblr_mj0qczh0fb1qmpg90o1_500.gifMoon-saeng Kim Wonderful Days című animációs filmje az egyik legcsodálatosabb anime, amelyet valaha láttam. Gyönyörűen és részletesen megrajzolt, zseniálisan vegyíti a CGI technikát és a régi iskola tanításait. Fantasztikus élményt nyújt mindenki számára, hiszen akad benne dráma, akció jelenetek, mély érzelmek, kitűnő lélektani ábrázolás, némi vér, rengeteg technikai kütyü, valamint az elmaradhatatlan társadalomkritika és a hozzá kapcsolódó környezetvédelmi témakör. Egyszerűen kihagyhatatlan, ha valaki kedveli ezt a témát. Hiszen nem egyszerű sci-fi, hanem olyan kérdésekre keresi a választ, melyek jelenleg is sürgetőek, aktuálisak volnának.

1524325993_unnamed.gifMár a kezdő képsorok alkalmával kiderül, hogy egy olyan világban járunk, ahol a köznépet nem becsülik meg, csupán fogyóeszköznek számítanak az ecobaniak szemében. Rabszolgák, könnyen feláldozhatók, annyit érnek, amennyit dolgoznak, de bármikor pótolhatóak és ezt éreztetik is velük. A város az egyetlen, amely mentsvár lehetne az emberiség számára, mégis egyedül a kiválasztottak élhetnek normális életmódot, amelyre már rengeteg példát láthattunk az ilyen művek kapcsán. Ez a társadalomkritikai megállapítás pedig örökké aktuális és nehezen megoldható problémára mutat rá. Mindig az az értéktelen és pótolható, akivel el tudják hitetni mindezt. A valóság pedig senkit sem érdekel a milliárdnyi ember halmazában.

wd06.jpgA másik témakör, a környezetvédelem egyre sürgetőbb a mai ember számára is. Ám a nagyhatalmak inkább politikai kérdésként kezelik, felhasználják a választások során, sakkoznak vele, melynek egyik fő gyökere, hogy az ember alapvetően igencsak rövidlátó. A konfliktus alapja az lehet, hogy a jelenben él, ismeri a saját halandóságát, így nem gondol arra, mi lesz a következő generációval. Megelégszik azzal, hogy most pénzt és támogatást szerezhet egy wd01.jpgdöntés alkalmával, a gyermekei majd valahogyan megoldják, őt már az 50 évvel későbbi valóság nem fogja érinteni. Amúgy is divatos manapság a problémák megoldásának halogatása, a jelenségek szőnyeg alá söprése, vagy éppen a terelés és a tűzoltás. Ám egy idő után ez kevéssé válik, bér az Erik, a vikingből már sejthetjük, sokan akkor is tagadni fogják a bolygó pusztulását, a globális felmelegedés veszélyeit, ha éppen nyakig süllyednek a sodró árvízben.

tumblr_mwfblxlccy1rhz43wo1_500.gifAhogy elkezdtem, úgy fogom befejezni ezt az elemzést: mindenkinek csak ajánlani tudom, a Wonderful Days az egyik legcsodálatosabb anime, amelyet valaha láttam. Mutassátok meg bátran olyanoknak, akik nem értik, miért néztek ilyen műveket, és rájönnek, ez bizony nem egyenlő a Pokémonnal vagy a Sailermoon világával. Színes, fantasztikus, sokatmondó, részletesen kidolgozott, tele zseniális kritikákkal, mondanivalóval és káprázatos képi anyaggal.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=2536, https://en.wikipedia.org/wiki/Sky_Blue_(film)
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ujfi7AkCc_Q
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/won-deo-pul-de-i-zeu-23465.html
Bluray megrendelhető: Sky Blue [Blu-ray] [2003]

Smaragd Sárkány