2020. nov 20.

Dupla Dés Tripla X

írta: Emerald Dragon
Dupla Dés Tripla X

Triage X (2015)

triage-x-featured-image.jpgIdőnként marginális alkotások is akadnak a látókörömbe, de nagyrészt befejezem, amit elkezdek. A Triage X című anime meglehetősen pengeélen táncolónak mondható több aspektusból is. Shōji Satō neve a Highschool of the Dead-ből lehet ismerős, a mangaka 2009 óta futó munkájából a Xebec Studio adaptált tizenegy epizódos sorozatot. Ez alapján a karakterek megjelenésével kapcsolatban már lehet némi tippetek.

Saeko Zōgō ft. Nagareda Project: Triage

ok6w_kokdtoqqqldbiopan5zd9vrnat81s1zdf6fnzw.jpgArashi Mikami több szempontból is különleges helyzetben van. Egyrészt egy olyan szervezetnek dolgozhat, amely igyekszik megfékezni a szervezett bűnözést, másrészt számos káprázatos szépség veszi körül munkája során. A Mochizuki Közkórház csupán egy fedőcég, a vezető ugyanis a legjobb szakembereket gyűjtötte magához. A legtöbbjük fiatal és nagymellű nő, akad köztük orvos, nővér, de a biztonsági szolgálathoz is tartoznak közülük. Arashi azonban még, több társával együtt, iskolába jár. Bár ez nem akadályozza meg abban, hogy időnként motoros ruhát öltsön, különleges sisakot húzzon, majd fegyverével a gazfickók levadászására ne induljon. Mochizuki ugyanis nem csak az emberi testet szeretné megvédeni a rákfenétől, hanem vendettát hirdetett a társadalmat fenyegető betegségek és fekélyek ellen is.

320685.jpgA kórház árnyékában működő Black Label Organization időnként fontos feladatot kap, mely során egy-egy szervezetet kell totálisan megsemmisítenie. Amire a rendőrök a korrupció, a törvények, a félelem és a politika miatt képtelenek, azt az alakulat könnyűszerrel bevégzi. Tagjai ártatlannak tűnő, gyönyörű és kihívóan öltözködő nők, akik ruhája mélyén halálos fegyvereket rejtegetnek. Akad köztük olyan, aki a szamuráj kardot kedveli, de a komolyabb, automata géppisztolyok is megtalálhatóak a tárházban. triage_x_ova2.jpgKönnyedén beszivárognak az ellenség sorai mögé, és végeznek a szerencsétlen bűnözőkkel. A Dupla Dés melltartók literszám onthatják a vért. Küldetésüket egy ellenséges szervezet próbálja megakadályozni, a Syringe névre hallgató formáció ugyanis az egyensúllyal szemben a káosz elérésére törekszik. Kérdés, hogy a titokzatos és veszélyes drog, amelyért a kábítószerkereskedők harcolnak, milyen szerepet játszik ebben az összecsapásban.

600px-triagexs07_01.jpgTakao Kato (Abnormal Physiology Seminar, Over Drive) rendezését az az Akio Takami segítette, aki karakterdizájnere (Buso Renkin, Gin Rei, Kanokon: The Girl Who Cried Fox, Shaman King) is a műnek. A megjelenítés ezért meglehetősen predesztinált, a női vonalak kiemelése minden szempontból előtérbe került. Yoshio Tanioka (Star Blazers 2202, Listeners) művészeti vezetésének hála a csatajelenetek is megfelelően ábrázoltak, tehát nem csak a Dupla Dé kap főszerepet, de a szépen kidolgozott koreográfiákat is megcsoDálhatjuk. Makoto Miyazaki (Fairy gone, One Pounch Man) zenéje csak hab a mellen tortán.

mv5bmdvky2zlmzgtnwjjyy00otc2ltkwzjktmtfimzfjyjq5nwvkxkeyxkfqcgdeqxvyntm3mdmymdq_v1.jpgA Triage X egyfajta küldetéstudatot társt a bosszú eszközével, melyben a Mochizuki Közkórház elit osztaga megtorolhatja múltbéli sérelmeit, miközben a társadalom jobbá tételén ügyködnek. Nyilván ez előbbi elsősorban a motiváció miatt lényeges, és ezzel tökéletes ellentétbe állították a Syringe formáció tagjainak elveit és morális felfogását. Azonban van bennük egy közös pont, hiszen egyikőjüknek sem volna minderre lehetősége, ha a vezetőjük nem segítene nekik.

unnamed_18.jpgA mű egyik rejtélye sokáig a háttérben marad, de finoman azért sejthető, mire is megy ki a játék. A drogkereskedelem ügyes és kifejező megjelenítést kapott, ahogyan a mozgatórugó is szépen megelevenedik. Emiatt a felelősség kérdése kerül a Triage X központjába. Hiszen ezt több szemszögből is érinti az anime. Az „önként” vállalt megtorló szerep természetesen meglehetősen magányos tevékenység, még akkor is, ha társakkal végzi az ember. Bármikor döntés elé állathat bennünket a helyzet, és fel kell áldoznunk egyiküket, hogy a nagyobb jó érvényesülhessen. Ugyanígy néha a saját életünk értéket szükséges újra priorizálnunk, ha a szituáció úgy diktálja.

f2b4de13c44cb1c64b3d202f3f6e88c3.gifArról sem feledkezhetünk meg, hogy bizonyos fegyverek kifejlesztése bizony kétélűnek mondható. Az avatatlan, ellenséges szándékú kezekben ugyanis hasonlóan alkalmasak az emberi élet sorozatos kiirtására is. Nem utolsó sorban egy ilyen eszköz elfogadása is ugyanilyen felelősséggel jár, bármennyire is tűnik egyszerűnek a döntés, választás. Ez a pár kérdéskör mind szorosan a témához tartozik, így a Triage X kimondottan több rétegű, összetett alkotásnak mondható. Annak ellenére, hogy látványvilágát tekintve nehéz nem a Dupla Dékre koncentrálni. Ez viszont az anime pozitív serpenyőjébe kerül, hiszen túlmutat önmagán, és valamiféle funkciót tulajdoníthatunk a lélegzet elállító ábrázolásmódnak.

Kazutomi Yamamoto: Soleil More

40709405ce57fd472a82f6217e4fb80a.gifA kontraszt tehát zseniálisan működik, hiszen van értelem is a mellek mögé passzírozva. Minden szereplő önálló személyiséggel és humorral rendelkezik, bár az egyénenkénti cél megismerésére nem elegendő a tíz epizód és a lightos, levezető OVA. Lévén a manga a mai napig folytatódik, így nehéz megmondani, érdemes-e az animébe belekezdeni. Viszont a Triage X látványa és üzenetei alapján ajánlani tudom.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Triage_X, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=16596
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=V0kG5-l96m4
Mafab link: -
Bluray megvásárolható: nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

akció anime dráma bosszú felelősségtudat ecchi science-fiction Xebec Studio