2020. okt 28.

Sin: Bűnös kiborgok

írta: Emerald Dragon
Sin: Bűnös kiborgok

Sin: The Movie (1999)

735556-929060_20060517_001.jpgA Sin egy vérbeli cyberpunk anime. Benne van minden, ami a műfajra jellemző: fém, cyborg, kibernetikus módosítások, genomkutatás, nagyvállalatok, ügynökök, rendőrök, fegyverek és egy nagy adag japános-animés beütés. Valójában a mű egy számítógépes játék adaptáció, amelyet az ADV Films követett el. Aki otthon van az ilyen típusú gamer világban, az például a GTA San Andreasban már találkozhatott vele. Ha kicsit idősebb vagy fanatikusabb, akkor talán a SiN (1998) nevű FPS-t is végigtolhatta.

sinblade.jpgJohn Blade született zsaru és egy jövőbeli metropolisban tevékenykedik. Félig cyborg, jól ismerik az alvilágban, az őrsön és a politikusok is megjegyezték a nevét. Hűséges társa, John Armack egyben legjobb barátja is, aki igazi kiberzsonglőr. A legutóbbi bevetés során azonban elvesztette őt. A kezdőképek pont a temetés és az azt megelőző események között váltogatnak.

singame.jpgBlade robosztus, raszta afroamerikai kopó, kibertest módosításokkal és védjegyévé vált szemüvegével. Ereje, reflexei, látása és hallása is mesterségesen feljavítottak. Ezek azonban haszontalannak tűnnek, amikor egy új problémával kell szembesülnie. Valaki egy olyan anyagot fejlesztett ki, mely bizonyos gének expresszióját növelve képes a DNS-t módosítani, ezáltal megváltoztatva az adott személy testét, megjelenését is. Ez a vírus kontrollálhatatlan és fertőzni is képes. Ez volt a társának is a veszte, esélye sem volt megmenteni.

mv5bn2fjyzyzmzmtnte3oc00ztk4lthjmzutmmjlnzg3zdfjothmxkeyxkfqcgdeqxvymzm4mjm0nzg_v1.jpgJohnnal a halála előtt sorozatos elrablások, eltűnések ügyében nyomoztak. Blade most kénytelen Jennifer Christina "JC" Armack-kal, egykori társa testvérével együtt az alvilág legsötétebb bugyraiba is behatolni, hogy információt szerezzen az titokzatos esetek és a vírus misztériumának ügyében.

Úgy tűnik az esetek háttérben a SinTEK corporation áll, hiszen a szálak az állítólag felszívódott tulajdonoshoz, Dr. Thrall Sinclaire-hez, illetve lányához, Elexis-hez vezetnek. Ki kell derítenie, mire készül az öreg biokémikus, miféle vegyületet főzött ki és milyen kísérleteket végez az embereken. Dr. Thrall Sinclaire egykoron Nobel-díjat kapott egy felfedezéséért, amiért később persona non grata lett tudós körökben.

akira_1.jpgA Sin látványvilága tökéletesen hozza az elvárt cyberpunk hangulatot. Komor, sötét tónusok, sűrű eső, betondzsungel és fémtenger, húsmassza és kábelrengeteg. A fegyverek, a járművek olyanok, amilyennek egy Shadowrun kötet elolvasása után elképzeltük azokat. A technika és a biotechnológia gyönyörűen ötvöződik, mint az Akirában, hiszen nem szükséges, hogy legyen határok.mf21f.jpg A PDA-k és a táblagépek jócskán megelőzték a jelenkort (2000-et írunk) és vicces, de valahol technikai fejlettségben most (2020) járunk ott, mint ahová a cyberpunkot vetítették. The future is now. Már csak annyi hiányzik ebből, hogy agyunkat végre hozzáköthessük a számítógéphez és végre szerves részünkké váljon a szervetlen. – A Plug and Play még kissé le van maradva az elvárthoz képest. :(

sinjc.jpgA háborús hangulat mindennapos és az egyszerű emberi erőt lassan felváltja a biotechnológia, a drónok és a mesterségesen fokozott emberi adottságok. Gyógyszerkutató cégek, hatalmas mikrobiológiai laboratóriumkomplexumok boncolgatják a határokat és merülnek el a DNS-ünk tanulmányozásában, a nanotechnológia és a teljesítőképesség koppra tekerése már egyáltalán nem csak álom. Elmosódik a határ az etika és a profit között, az állam és a nagyvállalatok éhsége összeroppantja a kicsiny szervezeteket és az erkölcsi normákat. Ha az ember képes olyasmire, amire elméletileg csak a természetfeletti hivatott, amely az istenek privilégiuma, akkor vajon van-e értelme egyáltalán korlátot szabni bárkinek, bárminek is? És ki fizeti ki ezeknek az árát? Ha nem csak a pénz, hanem az emberi test, agy, elme és az élet is költőeszközzé válik, az hova vezethet el? A dicsőségbe vagy a kárhozat irányába? Teljes pusztulás vagy erős és megdönthetetlen társadalom emelkedhet ebből?

mv5bmzq5njqzzjmtymyzmi00ywyzlthkyzatzwu2nzq5mdm1ztbmxkeyxkfqcgdeqxvymzm4mjm0nzg_v1.jpgCímével ellentétben a Sin egy inkább egy OVA a maga 55 perces hosszával. A sci-fi elemeket ügyesen vegyíti a ’80-as évek klasszikus japán animét idéző technikájával. Eszünkbe jut róla a már fent emlegetett Akira (1988), a BioHunter (1995), a Twilight of the Dark Master (1997), az Appleseed OVA (1988) és az A.D. Police Files (1990), ahogy a Shadowrun regények is. Hiszen amolyan tisztelgésnek is szánta az ADV films a filmet ez előtt a korszak előtt, ha már úgy döntöttek, hogy egy ilyen játékból egy OVA-t készítenek. A rendező, Yasunori Urata (Ninja Resurrection, Hellsing), a zenéjét pedig Masamichi Amano (BioHunter, Black Magic M-66, valamint Battle Royale és Battle Royale II: Requiem élőszereplős adaptációi). Dan Kongōji (The Guyver: Bio-Booster Armor, Judo Bu Monogatari, Robot Carnival) karakterdizájnja tökéletesen megállja a helyét a két évtized elteltével is.

Rennie Pilgrem: Like No Other

mv5bndm3njaxnjytmwe2nc00mwq1lwjlyzgtzjhjndlhmje1zgy5xkeyxkfqcgdeqxvymzm4mjm0nzg_v1.jpgRemélem jól érzékeltettem, hogy ezek mind jelenlévő valós probléma- és kérdéskörök, nem csak a Sinben merülnek fel. Tényleg olyan szituációkról van szó benne, amelyek itt állnak már az ajtón belül és nem csak kopogtatni készülnek. Eltelt röpke 20 év… és továbbra is aktuálisnak tekinthető.

A Sin: The Movie-t azoknak ajánlom, akik kedvelik a cyberpunk-típusú játékokat, történeteket.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=497, https://en.wikipedia.org/wiki/SiN#Sequels_and_other_media
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=1pQOlTMqM74
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/sin-the-movie-41334.html
Bluray megrendelhető: nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror krimi anime cyberpunk misztikum gore rejtély játék adaptáció science-fiction ADV films