2020. júl 29.

Japán Rómeó és Júlia: Basilisk

írta: Emerald Dragon
Japán Rómeó és Júlia: Basilisk

Basilisk (Kouga Ninpou Chou) (2005)

0b4ba3afdd29baeba1ef7550d44a6e039b896a6b_hq.gifEgy korábbi ismertetőm során már említettem nektek, hogy a 2005-ös év igencsak erős volt animék terén. A Funimation négy limitált kiadású DVD kollekciót is piacra dobott ennek alkalmából. Az egyik ilyen, a Trinity Blood volt, amelyről a blogomon is olvashattatok már. A másik pedig a Basilisk című sorozat, mely élőszereplős és drámai-CD adaptációval is büszkélkedhet. A „folytatásával” itt is megismerkedhettetek, de az előzmény történet eddig csak a Cinegore-on volt elérhető. Most leporoltam az irományomat, hogy némileg átszerkesztve, kicsit kiegészítve bemutathassam nektek.

Onmyouza: Kouga Ninpou Chou

basilisk.jpg1614-ben járunk. Az uralkodó úgy dönt, nem szeretné eldönteni, melyik unokája kövesse majd a trónon. Ehelyett a két ellenséges ninja klán ősi gyűlöletét szándékszik kihasználni. Kitalál egy játékot, melynek nyertese, befutója a sógun személyét is eldönti majd. Tokugawa Ieyasu nem akarja magára haragítani a leszármazottait, tisztában van vele, hogy az egyetlen út, amit választhat, ha minden felelősséget eltol magától. Ezért az Iga és a Kouga lesznek a döntőbírái. A játékszabályok viszonylag egyszerűek: kiválasztanak 10-10 elit harcost, akik úgymond képviselik az unokákat a képzeletbeli tornán, mely valójában halálig tartó párbaj és küzdelem. Ezen alkalomból két tekercs készül, mely a feltételeket fekteti le, valamint felsorolja a játékban résztvevők nevét.

maxresdefault_107.jpgA csavar az egészben ott van, hogy a két csapat ősi ellenségek, azonban az előző Hattori Hanzo (hello Kill Bill) egy paktumot íratott alá velük, mely szerint nem harcolhatnak egymással, tilos megölni bárkit is a másik táborból. Ezt a szerződést, diktátumot annulálja ez a tekercs, így a két klán ősi gyűlöletéből merítve párbajozhat, melynek nyereménye nem csak az, hogy kiirthatják a másikat, hanem ezzel a leendő sógun teljes szimpátiáját és támogatását is maguk mellett tudhatják. Legalábbis, ameddig a Tokugawa dinasztia fennmarad…

basilisk-the-complete-series-20071127031250750-000.jpgHogy mindez azért ne induljon túlságosan zökkenőmentesen, Tokugawa Ieyasu először magához hívatja a klánok vezetőit, hogy legkiválóbb harcosaik előttük mutassák meg igazi tudásukat. Ebből bizony kiderül, hogy ezek a nindzsák jóval nagyobb hatalommal bírnak, mint az egyszerű halandók. Különös, tiltott tanokat sajátítottak el, miként a Ninja Scrollban a Démon Kapu Nyolcasa. 1576947071_anitousen-tv-1-op01-kouga-ninpouchou-onmyo-za_mp4_snapshot_01_13.jpgAzaz itt is szimbolikusnak kell tekintetünk a különböző ördögi mesterek képességét. Ennek hála viszont zseniálisan izgalmas, kreatív, lebilincselően szórakoztató és fordulatos párbajokban lehet részünk. Nincs hiány a vérben, a végtagok repkedésében és a groteszk fegyverekben, melyek egymás ellen vet be a két klán elit gárdája. Ebben a tekintetben a Basilisk mindenképpen túllép a fent említett ikonikus animén.

b4.gifNyilván mindeközben a háttérben a klánok vezetői pont azon ügyködtek, hogy az évszázados viszályt végre lezárhassák, és elfelejtsék a múltat. Ennek érdekében saját örököseik, Kouga Gennosuke és Iga Oboro esküvőjének tervét dédelgetik. Nem csoda tehát, hogy a paktum felbontása sokként éri őket és első feladatuk az lesz, hogy rávegyék az ellenségeket, hogy egymásnak essenek. Ha a két szerelmes nem volna, ez bizony hamar véget is érne, de a pár viszonya alaposan felkavarja a kedélyeket és elhúzza a harcok időtartamát.

Nana Mizuki: Hime Murasaki

tumblr_o5opuw0j1o1tkr9vjo2_1280.jpgNéhány filler epizód beiktatásán kívül az események folyamatosan pörögnek, ezért a történet nem ül le. A huszonnégy részes anime felépítése hasonlatos a megszokotthoz, hiszen az első részekben felvezetik és bemutatják a szereplőket, valamint az alapszituációt, csak utána következik a fordulat, mely végül másik mederbe tereli az cselekményt. A különbség talán annyi, hogy a Basilisk alaptermészete meghatározza, hogy folyamatosan megmérettetések várnak a szereplőkre, akár játékos verekedés, akár gyilkos párbaj vagy éppen orgyilkos merénylet formájában. A nindzsák nyújtotta lehetőségek ugyanis fantasztikusan színessé teszik az animét.

basilisk04.jpgAdott a kor szellemisége, a becsület, a küzdelem, a harc útja, a 18-20 válogatott elit harcos, akik eleinte nem is sejtik, hogy milyen fontos döntésben játszanak kulcsszerepet. Valamint ott a szerelmi szál, mely meglehetősen szokatlan, így még a nézők szemszögéből is valódi talány lehet, mi zajlik le a két főszereplő elméjében és szívében. basilisk02.jpgLeginkább kettőjük közt tapintható az a feszültség, mely a szokásjogból és a múltból fakad, illetve ez az európai, valamint a huszonegyedik század értékrendjéből nézve akár nevetségesnek is tűnhet. Ennek ellenére a karakterek olyan részletesen kidolgozottak, hogy képesek vagyunk velük azonosulni, emiatt elég nehéz eldöntenünk, melyik oldalt szeressük meg és támogassuk. Ugyanis a csapatok felépítése igencsak vegyes, akárcsak az Akame ga KILL!-ben, itt is fogunk olyat találni mindkét oldalon, akire gyűlölettel, illetve olyat is, akire szánalommal vagy épp szimpátiával tekintünk majd.

tumblr_c14a35bf2fbbe61ccb57c7eedf57c9c1_10cb8550_640.gifHosszabban nem is igazán érdemes taglalni ezt a drámai művet, mert a hangsúlyok a csatákon lesznek, ezek pedig a szívekben dőlnek majd el. Emiatt a Basilisk lett igazán különleges darab, hiszen a szerelemi, romantikus és érzelmek viharában gazdag történet sokkal időt állóbb, valamint sikeresebb lett, mint a Ninja Scroll. Nem csak azért, mert a környezetet sokkal részletesebben kidolgozták és igazi koncepció épült köréje, hanem mert a karakterek is ezerszer jobbak, mindenkinek van múltja, háttere, amelyekből olyan feszültségek születnek, melyek regényekkel vetekednek. Akár egy Akira Kurosawa alkotás is lehetne.

b0f7hgz.gifFutaroh Yamada (Ninja Resurrection) és Masaki Segawa mangájából az animét Fuminori Kizaki (Afro Samurai) rendezte meg. A karakterdizájnt és az animációkat Michinori Chiba (Samurai Deeper Kyo), a grafikai megoldásokat Shigemi Ikeda (Afro Samurai, Bubblegum Crisis: Tokyo 2040, Overlord, One Punch Man) felügyelte, a varázslatos zenét pedig Kou Nakagawanak köszönhetjük. A főcím alatt Onmyouza Kōga Ninpōchō, míg a végeken Nana Mizuki (Blood-C) Hime Murasaki és Wild Eyes című számai hallhatóak.

Nana Mizuki: Wild Eyes

tumblr_5c68db70749fd26461be54b8c5ac16bb_44abc76a_500.gifBasilisk: The Kōga Ninja Scrolls a cím jelentése, tehát nem véletlenül asszociáltam az egyik legismertebb nindzsa-animére, amely valaha született. Bár a két történet látszólag nem ugyanarról szól, mégis rengeteg hasonlóságot fedezhetünk fel az alapok között. Ne rémítsen el senkit, hogy erről a műről nem írtam olyan sokat, mint amennyit szoktam. Ennek legfőbb oka, hogy a cselekményt szeretném, ha meglepetés maradna, mert rengeteg fordulatot tartogat a számunkra. A Basilisk az egyik legkiemelkedőbb nindzsa sorozat, amelyet valaha volt alkalmam megnézni.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=4318, https://en.wikipedia.org/wiki/Basilisk_(manga)
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=gpvENIbBUs0
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/basilisk-koga-ninpo-cho-3022.html
Bluray megvásárolható: Basilisk: The Complete Series [Blu-ray]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

történelem akció anime thriller ninja dráma romantika természetfeletti Akira Kurosawa Gonzo Studio