2020. júl 24.

Bűnözők az állam szemében: Sinners of the System

írta: Emerald Dragon
Bűnözők az állam szemében: Sinners of the System

Psycho-Pass: Sinners of the System (2019)

pvpvg8k7tfer4xpfj4edpcx7imc.jpg2019 tavaszán végre sikerült Japánba ellátogatnom, és nagy örömömre az egyik boltban a 21. század legjobb sci-fi sorozatának legújabb részére bukkantam, ráadásul speciális Bluray kiadásban. A vásárlás mechanizmusát nem ismertem, hiszen csak egy cédula lógott a polcokon, de örömmel vittem a kasszához, hiszen egy ajándék póló is járt volna hozzá. A cédula azonban sajnálatos módon csak előrendelést tartalmazott, viszont Magyarországra azt nem szállítják ki, így hoppon maradtam. A Psycho-Pass: Sinners of the System angol feliratos kiadása azóta is késlekedik, de remélem, egy napon sikerül levadásznom.

Masayuki Nakano: Fallen

A Sinners of the System összesen három történetet mesél el, a már jól ismert karakterek főszereplésével. Az időben többször is ugrálunk, így megpróbálom elhelyezni őket egy virtuális vonalon.

432685.jpgElsőként Teppei Sugo múltjába nyúlunk vissza, amikor még nem volt az Egyes Egység tagja. A drónokat is vezérlő pilóta szomorú sztorija a háború idején kezdődött, amikor őt, és legjobb barátját egy közös bevetésre küldték, azonban Itsuki Otomo eltűnt az akció során. Évekkel később sajnos Teppeinek kellett levadásznia őt, miközben egy titkos katonai kísérlet nyomaira bukkant. dra0t9gw4aa6n3w.jpgA Második Ügy: Az Első Őrző sztorija nyúlik vissza a legrégebbre, cselekménye pedig a Psycho-Pass Movie előtt játszódik. Ez az egyetlen, ahol a Sybil-rendszer mechanizmusa nem igazán kerül előtérbe. A téma inkább a katonai titkok, az illegális kísérletek, a nagyobb jó érdekében elkövetett kormányzati szintű bűnök. Az erősen drámai hangvételű epizódban a nyomozást Tomomi Masaoka segítségével végzi Teppei.

51c6dce2-c651-4018-b8f4-4503760144fd.jpgA film eseményei előtt játszódik az Első Ügy: Bűn és Bűnhődés. Akane egy ártatlannak tűnő szökési ügyet bíz Mika Shimotsukira, aki magával viszi Nobuchika Ginozat a bevetésre. Egy látszólag eszét vesztett nőt kell visszavinniük az egyik átnevelő börtönbe, melyet Szentélynek is hívnak. Az új típusú intézmény elvileg megnyugtatja az ott dolgozókat, azok egymásra, mintegy családra támaszkodva érik el a jobb Psycho-Pass értékeket. A módszer működni látszik, hiszen a dominátorok nem jeleznek veszélyt. mv5bnmywndc4yjitntkzmc00ytu0ltg2zwetzwe0odi0ndg0yjljxkeyxkfqcgdeqxvymte1otg2njkw_v1_sy1000_cr0_0_1762_1000_al.jpgAzonban a nő ügye körül valami nem stimmel, illetve a személyzet és a rabok is meglehetősen gyanúsan viselkednek. A biztonságiak főnökének neve – Rogyion – pedig a Dosztojevszkij Bűn és Bűnhődését juttattja eszébe Ginozának, ami egyáltalán nem jó jel. A Sybil-rendszert ezúttal egy már ismert módszerrel játssza ki az elkövető, de megvalósítás módja és oka kimondottan izgalmas.

5dc9aafbfd85fd8ef4e89e64_psycho-pass_sinners_of_the_system_case_3_vengeance_s_horizon_b.jpgAz utolsó eset során 2017 novemberébe térünk át, közvetlenül a Psycho-Pass Movie eseményeihez csatlakozva. A későbbi First Inspector sorozatát is megmagyarázza a Harmadik Ügy: A Szeretet és Bosszú Másik Oldalán cselekménye, melyben Shinya Kogami utazását követhetjük Tibetbe. A rendszerben csalódott exvégrehajtó nem csak pihenni indul el, útközben egy zsoldoskatonával barátkozik össze, majd egy Tenzing Wangchuk nevű félvér lányt is megment. 5dc9aaff673bd943c5fa4954_psycho-pass_sinners_of_the_system_case_3_vengeance_s_horizon_c.jpgA fiatal nő tanítványul szegődik a férfihoz, azonban célja nemes egyszerűséggel a bosszú, hogy szülei értelmetlen halálát megtorolhassa. A befejező rész témája a bevetések borzalmai, a katonai bűncselekmények és a háborús bűnök. Mindezekre természetesen nem adekvát válasz a revans, azonban Shinya átérzi a problémát, és a lány segítségére siet.

Masayuki Nakano: All Alone with You

maxresdefault_105.jpgMind a három egyórás kaland segít abban, hogy jobban megismerjük a fő karaktereinket, illetve magyarázatul szolgálnak a korábbi és a későbbi történetek eseményeire. Félig-meddig kiderül az is, hogy mit keres a történetben Frederica Hanashiro, milyen szerepet tölt be a Japán Külügyminisztérium. Új problémafelvetés ezúttal nem igazán kerül elő a rendszerrel kapcsolatban, azonban a világ, a környező országok helyzetéről egy valóságosabb képpel ajándékoznak meg bennünket. Önmagában persze az epizódoknak nem sok értelme van, szükséges hozzájuk a Psycho-Pass alapsztorijának ismerete. Tehát, bár stand alone részeknek minősülnek, mégis kapcsolódnak a sorozatokhoz és a filmekhez.

50ba3d8a39cca41ba891b01f45182fe6.jpgRégóta foglalkoztat bennünket, hogy ez az 1984-re hajazó disztópia vajon alkalmazható volna-e valamilyen formában, illetve az etikai problémákat miként tudnák orvosolni. A valóság azonban az, hogy a rendszer darabkái szerte hevernek a jelenünkben is, csak nem annyira élesen használják azokat, mint azt az anime bemutatja. De ez a science fiction eszköze, hogy sarkalatos nézőszögből, kissé felnagyítva mutat rá az aktuális problémákra. Így a katonák helyzete és funkciója, az emberi élet értéke, a harmadik világbéli események kapcsolódása a nagyok játékához mind-mind időszerűnek mondhatóak.

maxrefault_6.jpgEmellé csatlakoznak a titkos és publikus laboratóriumokban gyártott gyógyszerek, melyek bizony alternatív felhasználásra is alkalmasak lehetnek, illetve a drón-szabályozás kérdése, mellyel már a probléma valós megjelenése előtt foglalkozott a műfaj. A manipulálás művészete pedig nem csak a felszínen zajlik, nem csak a sajtó alkalmazza, hanem a katonaság, a hírszerzés és politikai is előszeretettel nyúl hozzájuk. Persze nem mindegy, hogy ezek kiderülnek-e vagy elássák az aktákat, akár évekre is titkosíthatják azokat. A papír alapú archiválásnak pontosan ezért van meg az előnye, mert a digitálisat bármikor könnyebb ellopni, GDPR ide vagy oda.

ehx5zyiwkaagco0.jpgA fenyegetések elemzése a cyberpunk feladata, ezt a hivatást ezúttal is szemléletesen teljesítette a Production I.G animéje. Naoyoshi Shiotani már korábban is bizonyított, így a projekt rendezését ezúttal is az ő kezébe adták. A karakterdizájn esetében akadt némi változtatás, hiszen Kyoji Asano és Naoyuki Onda mellé Hisashi Abe (Berserk 2016, Twilight of the Dark Master), valamint Yasuhiro Aoki (Street Fighter IV: The Ties That Bind) csatlakozott. A művészeti vezetést a későbbi First Inspektorból ismert Shūichi Kusamori (Ghost in the Shell 2: Innocence, X movie) követte el. A zene változatlanul fenomenális, hála Yūgo Kanno munkájának.

Masayuki Nakano: Namae no nai Kaibutsu

tumblr_pz2ocho2qw1whewpbo1_500.gifA Sinners of the System ügyesen megszerkesztett átvezetés, amolyan interlude, mely egyáltalán nem hordoz elhanyagolható információkat. Izgalmas történetei mellett bőven hozzáad a világgal kapcsolatos ismereteinkhez. Ugyanígy a karakterek is közelebb kerülnek hozzánk, különös tekintettel Fredericára és Shinyara. Mivel önmagában nem igazán állnának meg, így a végső értékből némileg levontam ugyan, de a franchise esetében tökéletesen megvan a helye.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Psycho-Pass:_Sinners_of_the_System, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=21547
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=MXlw5Bb0CRc
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/psycho-pass-sinners-of-the-system-case-1-crime-and-punishment-327296.html
Bluray megvásárolható: sajnos nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

akció anime cyberpunk társadalomkritika thriller felelősségtudat disztópia science-fiction Production I.G Dosztojevszkíj