2020. júl 15.

Strait Jacket - a tudományos fantasy

írta: Emerald Dragon
Strait Jacket - a tudományos fantasy

Strait Jacket (OAV) (2007)

sj2.jpgIchirō Sakaki (Magician's Academy, Scrapped Princess) light novel-jéből készült az adaptáció, melyet most szeretnék nektek bemutatni. Bár cyberpunk problémákkal foglalkozik, műfaját tekintve inkább a tudományos fantasztikumok és a fantasy közé sorolható, hiszen egy alternatív történelmi múltban játszódik, miként a Fullmetal Alchemist is. Nem véletlen, hogy pont ezt az animét említem meg vele kapcsolatban, hiszen finom alaki párhuzamokat találhatunk a története folyamán. Hiába, egy rövidke sorozatban boncolgatott problémakör hasonlíthat néha egy hosszabb alkotás kérdésfelvetéseire is.

1128557bc257c0a13950fe52a2e3349f1a41a946_hq.jpgLeiot Steinberg egy fiatal, ambiciózus, mégis illegálisan tevékenykedő taktikai varázsló. Teljesen ártatlanul keveredik bele egy csetepatéba, amikor Nerin Simmons, a Mágia Menedzsment Iroda (Sorcery Management Bureau – na ezért utálok magyarra fordítani) egyik ügynöke közvetetten felkéri, hogy segédkezzen nekik egy probléma megoldásában: egy szörnyeteg megfékezése volna a feladat. sj_simmons_and_four_eyes.jpgKapelteta Fernandez mutatja be neki leendő társát, a renegát mágust, aki nem éppen kifinomult eszközöket használva, csodával határos módon sikerrel jár. Olyannyira, hogy a nő felkéri őt, regisztrálja magát és így, mint hivatásos varázsló vegyen részt az iroda további munkájában. Ténykedését természetesen a képzett és engedéllyel rendelkező taktikai osztag vezetője nem nézi jó szemmel, kimondottan ellenségesen és bizalmatlanul kezeli a férfit. Azonban ahhoz, hogy felgöngyölítsék azt az ügye és megfékezzék egy terrorszervezet sejtjének akciósorozatát, kénytelenek lesznek együttműködni.

sj3.jpgEgy különleges világban járunk, egy alternatív múltban, az 1890-es években, ahol nem csak felfedezték, de mindennapi szinten alkalmazzák is a mágiát. Nem minősül teljesen tiltott tannak, ám a veszélyei köztudottnak számítanak, hiszen mellékhatásként könnyedén megronthatja az emberi lelket is, amolyan átok formájában. Aki nem tudja megfelelő módon kontrollálni, azt felemészti saját mágiájának ereje és szörnyeteggé változtatja, mely csak pusztításra képes. Ezek megfékezésére hozták létre magát az irodát, illetve a taktikai mágusok csoportját, akik egy különleges páncéllal felszerelve tudják kordában tartani az irányíthatatlanná válható energiákat. Azonban ez sem mindig nyújthat teljes védelmet azoknak, akik túlságosan mélyre merülnek a tanokban és megrészegülnek a hatalomtól.

straitjacket_2.jpgTehát a Strait Jacket egy bizonyos típusú erővel, képességgel történő játszadozás veszélyeit vizsgálja meg különböző szemszögekből. Hiszen nem csak az a fontos, hogy mit kezdünk vele, ás milyen következményei lehetnek annak, ha nem tudjuk vagy nem akarjuk megfelelően kontrollálni azt − esetleg fordul a kocka és minket irányít az, amit megzabolázni próbáltunk −, hanem az is lényeges, hogy a „bűnösök”, akik egyszer már megrészegültek tőle, vajon képesek-e felállni a padlóról, esetleg önmagukat hibáztatva keresni kezdik-e a méltó büntetést. De hogy mi mit tartunk megfelelőnek, az nem feltétlenül azonos a valóságos penitenciával, illetve ezt gyakran összekeverhetjük az önsajnálattal is.

unnamed_15.jpgA Feel Studio animéje igazán izgalmas témákkal foglalkozik. A varázslatos látványvilág Yoh Fujishiro művészeti vezetésének és Yoshinori Yumoto (Battle Spirits franchaise) karakterdizánjának köszönhető. Ichirō Sakaki (Scrapped Princess, Outbreak Company) light noveljéből a Strait Jacket adaptációját Shinji Ushiro (Blessing of the Campanella) rendezte. A három epizódot (The Cast, The Convicts, The Relief) a DVD-re egyetlen filmmé vágták össze, így semmi nem töri meg az OVA előrehaladását. A gépezeteket Hideki Fukushima (Asura Cryin', Transformers: Armada) koncepciója alapján rajzolták és tervezték meg, a muzsikáért pedig Takeshi Yanagawat (Tokyo Marble Chocolate) illeti a dicséret.

Kyo: Le Chemin

xresdefault_1.jpgAhogyan már írtam, itt egy tudományos fantasztikus, pontosabban tudományos fantázia világában játszódó történetről van szó, mely ötvözi az újkori felfedezéseket a mágiával és a modern fegyverekkel, páncélokkal. Mindenképpen csak ajánlani tudom, nyúlfarknyi története ellenére nagyon kimondottan kellemes darab, mely és fontos és mély témákat boncolgat. A választ ezúttal is magunknak kell megtalálni, nem rágják a szánkba.

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=8172, https://en.wikipedia.org/wiki/Strait_Jacket
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=1mTfQzLE-qY
Mafab link: -
DVD megvásárolható: nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

anime cyberpunk társadalomkritika fantázia felelősségtudat science-fiction Studio Feel