2020. júl 10.

Sherlock Holmes alternatív kalandjai

írta: Emerald Dragon
Sherlock Holmes alternatív kalandjai

Case File nº221: Kabukicho (2019-2020)

unnamed_13.jpgSherlock Holmes karaktere számtalan feldolgozást megélt már, nem csak a filmke, de az animációk és az animék sokaságában is találkozhattunk vele. A legtöbb esetben az ismertebb történeteit adaptálták, de olyan is előfordult, hogy egy aktuális jelen környezetébe emelték át a szereplőket. A Case File nº221: Kabukicho (Kabukichō Syarokku) ezúttal kicsit más irányba vette el az alkotást, a Production I.G védelmében egészen újszerű megközelítést kapott Sir Arthur Conan Doyle kitalált figurája.

EGO-WRAPPIN’: Capture

maxresdefault_103.jpgKabukicho Tokió városának vörös lámpás negyede. Ezen a területen tevékenykedik néhány műkedvelő nyomozó, akik időnként összemérik tudásukat. A PipeCat bár tulajdonosa, Mrs. Hudson a házigazdája a furcsa versengésnek, mely egyszerre pénzkereseti lehetőség is a lángelmék számára. Akinek valami kényes problémája akad, eltűnt gyöngysora vagy éppen elrabolt hozzátartozója, hiányzó bandatagja, az a transznemű hölgyet keresi fel, hogy a nyomravezetőnek járó jutalomért összeengedje a magánkopókat.

cfc55031056f1847c5f3597ac3d9524c1562852781_full.pngJohn H. Watson itt keresi fel a híres detektívet, a különc és perverz hírében járó Sherlock Holmesot, aki éppenséggel Hasfelmetsző Jack után koslat, legújabb áldozatának helyszínén. A véletlennek (?) köszönhetően a színpadias és kimondottan bogaras nyomozó társaságához csapódik, akit legjobb barátja, az alig 16 éves James Moriarty segít. A zseniális Holmes persze nyakatekert módokon, deduktív és megfigyelő képességei birtokában sorra oldja meg a bűneseteket, amelyeket magánszámként prezentál rögtönzött nézőközönségének, akkor is, ha a megoldás pofonegyszerű.

emushkbd8ponnol2bbktewzjygx.jpgA számtalan rejtély valami összeköti, egy személy, aki a háttérből a szálakat mozgatja. Ahhoz, hogy kiderítsék, ki az áruló a csapatban, le kell merészkedniük a nyúl üregébe és fenekestül felforgatniuk a valóságot. Ám a válasz korántsem kedvükre való, és hatalmas árat kell fizessenek érte. Holmes és Watson is megemlegetik ezt a kalandot, melyből csak közös erővel kecmereghetnek ki épp ésszel.

kabukichou-sherlock-01-16.jpgA Case File nº221: Kabukicho némileg szakít a hagyományokkal, előveszi a humor eszközét, csavar egyet a történeten, de még a karaktereknek is csupán a velejét őrzi meg. Azzal, hogy a felvázolt felállás sem a megszokott, hiszen Moriarty nem csak gyermek, de Holmes legjobb barátja, látszólag lesöprik a tudásunkat erről a karakterről. Mégis, a misztikum, a háttérben szunnyadó titok és a cselekményhez adaptált klasszikus Hasfelmetsző Jack ügy kimondottan izgalmassá varázsolja az animét. Pontosan ez a bizonytalanság teszi érdekessé, miközben borzolja az idegeinket a rengeteg ismerős pont, majd a tekert változtatás.

capture-1024x571.pngWatson motivációhoz is jutott, nem csak a magányt és az izgalmat hajhássza, hanem konkrét problémával keresi fel a nyomozót, aki ügyes elmepárbajokat vív a többi önjelölt zsenivel. Az eredmény egyszerre izgalmas, szórakoztató és erősen groteszk, miközben friss és üde humorral és üde játékkal is sikerült megfűszerezniük az alkotóknak. Nem véletlen az sem, hogy Hasfelmetsző Jacket citálták elő a Production I.G üdvöskéi, hiszen nagyon lényeges elemet hordoz magával a karakter. Ugyanis a hírhedt gyilkos a huszadik századot vezette be, azaz változást hozott a történelemben, a kriminológiában. Akárcsak Holmes a „ponyvairodalomban”, illetve a Case File nº221: Kabukicho a feldolgozások rengetegébe.

kabukichou-sherlock-01-21.jpgA frusztráltság az első pillanattól tapintható, és egy idő után már mindenki gyanússá válik. Ez egy kiváló krimi jellemvonása, a kifordított kalandok pedig fantasztikusan egyensúlyoznak az őrültség pengéjén. Ez az egész kavalkád lesz a fő téma, mellyel foglalkozunk, illetve az emberi elme torzulásának útvesztői. A bélyegek hatása és a gyilkos személyének születése, mellyel a legtöbbet kellett volna foglalkozni a whitechapeli mészáros ügye esetében. A kriminológia ugyanis akkoriban még nem elemezte ezeket az emberi vonásokat, ezért elsősorban a szokásos, szegény rétegben keresték az elkövetőket. A tabunak azonban meg kellett dőlnie, így a profilozás végül megszülethetett.

Lozareena: Hyakuoku Kōnen

kabukichou-sherlock-episode-21-streaming-release-date-and-preview.jpgA kapcsolat ezzel a rejtéllyel igazán frappánsan valósult meg a Case File nº221: Kabukicho során, ezért piros pont jár Ai Yoshimuranak (Dance with Devils, Cheer Boys!!), a rendezőnek. A látványért felelős Shinji Katahira (A.D. Police, Hellsing) és Takanori Tanaka (B: The Beginning) is kitettek magukért, a megjelenítés színes, élénk, ahol kell, ott tompa és véres, sötét. A karakterek kidolgozása, a személyiségek vizuális megalkotása is kimondottan zseniális, Toshiyuki Yahagi (Joker Game) kiváló munkát végzett. A zenéje (Takurō IgaTsukigakirei, Fuuka) egyszerre lett játékos és friss, hiszen a PipeCat azért némi alaphangot ad az animének.

Huwie Ishizaki: Parade

5be3ca40ee2ba.jpgA huszonnégy részes sorozat augusztus 26-án térhet vissza hat OVA-val, mely az egyik fő karakter múltját igyekszik majd bemutatni. A Case File nº221: Kabukicho némileg modern felfogása miatt nem biztos, hogy mindenki meg tud barátkozni a változtatásokkal, de a műbe nem is ezen a ponton tudnék belekötni. Ugyanis a történet és a helyzetek szempontjából ezek tökéletesen ülnek, egyszerre bájt, rejtélyt és eleven újdonságot kölcsönöznek az animének. Számomra a probléma Holmes hangulatával kapcsolatban került elő, amely erős hiányt hagyott maga után. Ettől függetlenül tudom ajánlani a művet, de nem helyezném fel a polcomra a kiadványát.

Értékelésem: 7,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=21556, https://en.wikipedia.org/wiki/Case_File_n%C2%BA221:_Kabukicho
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=8p2QVJWdaTo
Mafab link: -

Bluray megvásárolható: még nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

krimi paródia anime thriller vígjáték rejtély kabuki Production I.G