2020. júl 08.

Japán posztapokaliptikus izolációja 2077-ben

írta: Emerald Dragon
Japán posztapokaliptikus izolációja 2077-ben

Vexille - 2077 Isolation of Japan (2007)

qhyunkim_382897_1_672097.jpgA 2007-es év több pörgős, akciódús animációs filmmel is szolgált, így adott volt, hogy a Vexille cikkemet is leporoljam az olvasóimnak. Akkoriban a CGI grafika nem csak betört az anime gyártás folyamatába, hanem bizonyos esetekben át is vette a rajzok szerepét. Sajnos a legjobb hatás akkor érhető el, ha a kettő sikerül úgy kombinálniuk, hogy a dinamikus képsorok esetén ne lógjon ki a lóláb. Bár a Final Fantasy XV igyekezett a legjobbat nyújtani, abban az esetben elszúrták az összhatást, azonban a Vexille és az Appleseed: Ex Machina azonos tulajdonságokkal bíró, remek kis akció sci-fik.

Basement Jaxx: Close Your Eyes

vexille02.jpgAhogy az alcím is mutatja, 2077-ben járunk, a nem is olyan távoli jövőben, ahol Japán technikailag izolálta magát a külvilágtól. Ilyenre számos példát láthattunk már a történelem folyamán, és ezek a döntések annyira sikeresnek bizonyultak, hogy minden egyes esetben katasztrofális bukás lett a vége. No de, az ember ugye mindig tanul a múlt hibáiból – NEM!
dkeifl1.jpgEbben az elszigetelt országban egy különös gyűlést szakít félbe az amerikai SWORD hadművelete, melynek során különböző országok képviselőit kapcsolják le. Azonban abba a problémába ütköznek, hogy hiába a számtalan android támogatás és a megerősített mecha-öltözetek, a japán Saitou mégis kicsúszik a karmaik közül, miközben meglehetősen csúnyán helybenhagyja őket. Ez pedig újabb akciót szül.

unnamed_14.jpgAz egyetlen nyom, amin elindulhatnak azonban aggasztó hírekkel szolgál, miszerint a japán kormány megszegte az androidok fejlesztésére előírt tiltó egyezményt, de biztosak csak akkor lehetnek ebben, ha a szigetországgal műhold-kapcsolatot tudnak létesíteni. Az elszigetelődés egyik alapköve pont abban állt, hogy Japán egy olyan rendszert hozott működésbe, amely megakadályozza a letapogatást, illetve az analízist is. Ezért Leon és csapata egy ambivalens küldetésre indulnak, mely során be kell szivárogniuk Japánba, hogy kifelé sugározzanak egy jelet, amely támpontul szolgálhat a szatellit számára.vexille4.jpg Mindeközben arra is ügyelniük kell, hogy a diplomácia pengeélen táncol, így semmilyen ellenséges cselekedettel nem vonhatják magukra a figyelmet. Ha lebuknak, több probléma adódna, de ha nem jutnak hozzá az kritikus információhoz, úgy az egész világ bajba kerülhet, hiszen olyan fejlesztés lát napvilágot, mellyel szemben tehetetlenek lesznek.

vexillekiemelt.jpgA küldetés persze nem úgy sül el, ahogy tervezik és a felfedezés sem azt az eredményt hozza, amire számítottak. A világ, mely eléjük tárul sokkalta ijesztőbb képpel szolgál a SWORD számára, így egy komplexebb problémával kénytelenek szembesülni. Ahhoz, hogy hazajussanak, össze kell fogniuk azokkal, akiktől az eredeti fülest kapták. Nincs más választásuk, mint megpróbálni elvegyülni a lakosság körében és a titok végére járniuk. Azonban a Daiwa Industries nem hagyja, hogy Vexille, a csapat női vezetője sikerrel járjon.

vexille03.jpgVexille esetében a posztapokaliptikus helyzet kerül a középpontba, és annak potenciális eredményei. Roppant izgalmas titok lappang a háttérben, ezért a mű csattanókban és a fordulatokban is hemzseg. A Vexille a következő műveket juttatja eszünkbe: az Appleseed: Ex Machina, mert stílusát tekintve – nem véletlenül – nagyon hasonló hozzá; természetesen a Mad Max is; illetve a hangulatát tekintve még a Resident Evil-re is hajaz.

vexille2.jpgMivel a mű üzenete, a probléma, amelyet boncolgat, erősen nyilvánvaló, így különösen nem is érdemes részletezni. Az elszigeteltség hatásai és okai meglehetősen beszédesek, hiszen a védelmi, árnyékoló berendezést R.A.C.E.-re keresztelték. Ugyanígy meglehetősen könnyű megfejteni azt is, hogy a technológiai újításokkal, az emberi testrészek feljavításával milyen veszélyeket próbáltak felvázolni az alkotók.

kezdi_info_hir_2339.jpgFumihiko Sori (Dragon Age: Dawn of the Seeker) meglepően jól ötvözte a mecha-cyberpunk gondolatokat a posztapokaliptikus utópiákkal és disztópiákkal. Atsushi Yasuoka és Yasue Minamishi karakterdizájnja, valamint Paul Oakenfold (Appleseed) zenéje pedig egy jó nagy lapáttal rátettek a hangulatra. Csupán a kissé hintázó szereplőket sajnálom néha, amikor ilyen gyönyörű műveket nézek. De ha már ilyen legendás zeneszerzőnk van, nem szeretnék itt sem megfeledkezni arról, hogy a főcímzene bizony a Basement Jaxx Close Your Eyes című száma, az anime végén pedig mink Together Again-je hallható.

Mink: Together again

unnd.jpgA Vexille nem csak látványos, de szuper cselekménnyel jellemezhető, igencsak fordulatos akció science fiction. Emellett a drámai vonala és az izolációt bemutató posztapokaliptikus ábrázolásmódja is kiemeli a hasonló jellegű animék közül. Bátran merem ajánlani bármelyik generációnak, a grafikája ugyan már nem akkora durranás, mint a kijövetelekor, de szerencsére még élvezhető, mert nem csak arra támaszkodik.

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=7812, https://en.wikipedia.org/wiki/Vexille
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=4rFNNBfIdfs
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/vexille-22379.html
Bluray megvásárolható: épp nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

robotika japán akció anime cyberpunk thriller rejtély dráma posztapokaliptikus CGI science-fiction