2020. júl 03.

Posztapokaliptikus igazságkeresés: Un-Go

írta: Emerald Dragon
Posztapokaliptikus igazságkeresés: Un-Go

Un-Go (2011)

maxresdefault_101.jpgÁltalában az OVA-k, illetve a bevezető részek nem feltétlenül tesznek hozzá a sztorihoz vagy éppen elspoilereznek valamit az animével kapcsolatban. Azonban az Un-Go esetében ez a tétel megdőlt, ez kizárólag úgy válik fogyaszthatóvá, élvezhetővé, ha a 0. résszel kezdjük el nézni. Ezért én a sorozat részének tekintem, mintha egy dupla epizóddal indulna a történet elbeszélése.

School Food Punishment: How to Go

ungo02.jpgShinjūrō Yūkira mindneki úgy hivatkozik, mint „bukott detektívre”, pedig egyáltalán nem tűnik elveszettnek, sőt sokkal ügyesebb, mint azt első megjelenés után gondolnánk róla. Nyilvánvalóan szokatlan, hogy egy fiatal kislánnyal járkál helyszínről helyszínre és próbálja meg felderíteni a rejtélyeket, azonban ez kiváltképp jól működik. ungo4-1.jpgKövetője ugyanis nem egyszerű halandó, hanem egy Inga névre hallgató lény, aki különleges képességének köszönhetően bármilyen személynek feltehet egy kérdést, amire az illető csak az igazat tudja válaszolni. Így aztán nem is lehet olyan nehézkes egy-egy bűnügy megoldása, hiszen a vallomást nem szükséges kicsikarni, elég arra rájönni, ki is volt az elkövető. A deduktív gondolkodásban főhősünknek nincs párja, felettébb eszesen képes összekapcsolni a nyomokat és az elejtett szavakat.

ec17e157497dcf5a322287de8069cee827d9f873_hq.gifAz Un-Go krimi és thriller vonásokat vegyít, de emellett enyhe Hellraiser-hangulata is van. A sorozat meglehetősen nyúlfarknyi, hiszen a bevezető részt nem számolva 11 epizódból áll, melyek eleinte nem mutatnak összefüggést, aztán elkezdenek egymásba kapcsolódni és a végére egy kerek történetet alkotnak. A sporadikusnak tűnő események mögötti háttér aztán fokozatosan úgy csavarodik, hogy az utolsó epizódok már folytatásai egymásnak. teor_3.gifEzért érdemes az egész animét egyben megtekinteni, így könnyebben emlékszünk az első részekre és gyorsabban összeáll a kép. Pont a végső konklúzió, illetve az utolsó eset miatt mondom azt, hogy a 0. epizód, mely Inga és Yūki találkozását, valamint kapcsolatát magyarázza el nekünk, kiemelkedően fontos szerepet tölt be az egész eseményhálózat megértése érdekében.

ungo03.jpgAz apró, ugyanakkor érdekfeszítő rejtélyek meglehetősen vérfagyasztó igazságokat takarnak. A nem túl távoli jövőben, kicsit posztapokaliptikus hangulatba csöpenünk, hiszen egy elképzelt háború utáni állapot fogadja a nézőt. Természetesen a helyszín Japán, ahol az épületek jelenleg meglehetősen romos állapotban vannak. Hogy pontosan milyen események vezettek a háborúhoz, arra csak utalásokat kapunk, illetve ezáltal a politikát és a kapitalizmust, valamint érintőlegesen a tudomány fejlődését veszi górcső alá az anime.

tenor_26.gifA legizgalmasabb, ha Inga karakterére fókuszálunk, és rajta keresztül mutatjuk be, milyen témákat feszeget az Un-Go. Roppant ötletes az alapszituáció, miszerint főhősünk egy olyan lénnyel köt paktumot, aki erős szuggesztív erőt birtokol, amivel képes rávenni az embereket, hogy – bár csak egyetlen – a kérdésére csak igaz választ adjanak. Bár úgy tűnhet, ez minden esetben záloga a feladat megoldásának, azonban feledkezhetünk meg arról sem, hogy ezt megfelelően kell megfogalmaznunk és nem mindegy kit is választunk. 2641532169b3d0472e517da4c15b44f5.pngEmiatt a kutatómunka, illetve a deduktív gondolkodás, a helyzetanalízis, a gyanúsítottak és szemtanúk viselkedésének olvasása elengedhetetlen az ügyek megoldása szempontjából. Érdemes még kiemelni, hogy Inga egy olyan lény, mely kontrollálhatatlan vágyat érez az igazságok és a válaszok iránt, így Yūkinak megfelelő gyorsasággal kell dolgoznia, gondolkodnia, mert különben valahogy vissza kell tartsa, meg kell fékezze a csillapíthatatlan étvágyú nőt. Ez valószínűleg nem túl könnyű feladat, ahogy erre példát is látunk majd a történetek folyamán.

ungo01.jpgAz Un-Go ezzel kapcsolatban egy érdekes felvetést boncolgat: milyen veszélyekkel jár az igazság megismerése. A szereplők szempontjából inkább így fogalmazódik meg a probléma: Biztosan tudni akarod az igazságot, akkor is, ha nem fog tetszetni? Ez egy fontos nőzőpont, mert sok esetben a kíváncsiságunk nagyobb kárt okozhat bennünk vagy környezetünkben, mintsem az eredeti rejtély tette. Példát egyszerű megfogalmazni a valós életből is, hiszen egy hozzánk közel álló személy elvesztésénél jogosan felvetődik, hogy szeretnénk-e, ha kiderülne, hogy öngyilkos lett, avagy valójában bűnöző volt… A teljes és kendőzetlen igazság néha sokkal bántóbb lehet, mintsem előre el tudnánk képzelni.

ungo04.jpgÁm arról sem feledkezhetünk meg, hogy a fejünket homokba dugva még valóság marad, ami esetleg legszörnyűbb fantáziánk szüleményének látszik is. Ergo a sorozat központi témája egyértelműen az igazság, illetve a hozzá való viszonyunk. Ami korántsem olyan egyszerű kérdéskör, mintsem gondolnánk, illetve különböző szempontokból megközelítve teljesen más töltetet kap, ezért a megítélése sem lehet egységes. Gondoljunk olyan eseményre, melyet, ha a társadalom akár kicsiny része is megismerne, jóval nagyobb pánikot okozna, mintsem, ha eltusolják, illetve csendben megoldják – nem is kell ezzel kapcsolatban jelenleg túl messze mennünk. unnamed_1.pngEgy bankot végtelenül egyszerű volna csődbe vinni úgy, hogy elhintenek egy olyan féligazságot, amely az intézmény megbízhatóságát ássa alá. Nyilván erre nem feltétlenül volna szükség, de valószínűleg a jelenben is másként alakultak volna bizonyos események, ha egyes információk nem szivárognak ki. Ezzel a kérdéskörrel rengeteg sci-fi foglalkozik, talán a legismertebb ezek közül az X-akták sorozat, melyben számtalan utalást találunk arra, hogy nem minden esetben jó, ha pánikot keltenek egy esettel kapcsolatban, hiszen néha magától is megoldódhat a probléma.

un_go-11-shinjurou-inga_female-detective-partners-truth-boobs.jpgA Bones Studio megbízásából a művet Seiji Mizushima (Zaion: I Wish You Were Here, Shaman King, Fullmetal Alchemist) rendezte anime látványilag is meglepően kiváló, ez részben Yun Kouga (Mobile Suit Gundam 00) és pako (Rental Magica) karakterdizájnjának és Takeshi Waki (Mushi-Shi, Samurai Champloo) művészeti vezetésének köszönhető. A zenéjét NARASAKI szerezte, aki a Deadman Wonderland-en is dolgozott. A főcímzenét játszó School Food Punishment azóta feloszlott, de ez nem von le semmit a How to go hangulatából. A LAMA pedig pont 2011-ben alakult, így mondhatni debütált a záróakkordokkal (Fantasy). Az Un-Go alapjául Ango Sakaguchi Meiji Kaika Ango Torimono-chō című regénye szolgált.

LAMA: Fantasy

ungogif.gifEgészen meglepő, hogy egy ilyen aprócskának tűnő felvetés mekkora lavinát képes indítani? Remélhetőleg sikerült kedvet csinálnom az Un-Go megtekintéséhez. Ajánlom azoknak, akik szeretik a rejtélyeket, a megoldhatatlannak tűnő eseteket és a sci-fis beütésű kritikai felhangot is képesek felfedezni egy sorozatban.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=13002, https://en.wikipedia.org/wiki/Un-Go
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ohgvjHzrQbk
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/un-go-episode0-ingaron-80350.html
Bluray megvásárolható:Un-Go: Complete Box Set Blu-ray / DVD Combo Pack

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

krimi halál anime misztikum thriller igazság dráma mágia természetfeletti posztapokaliptikus science-fiction Bones Studio